Természetesen ismét mellébeszél. Ennyi süketelésre ismét válaszolni...nem semmi munka lesz így kakaó közben. De valamiről ne feledkezzünk meg!
Annak az előadónak van-e neve?
Milyen kaptárban méhészkedik?
Mennyi családdal?
Van-e neki 50-60 hordó méze, amit az idén termelt?Milyen horgot kaptunk be? Magyarázd már el nekünk kedves Attila, mert lehet igazad van, csak én nem értem.
Én még soha nem vettek ki az utolsó fiasokat a fészekből. Az idén is kikeltek, azok fognak utolsóként elhalni jövőre a nemzedékváltás végén -gondolom. Nálam már régóta nincs is elvehető fias, meg a haveroknál sem, amiről küldtek is neked a videót, és én itt megosztottam. Te meg készíthetnél egyet arról, hogy majd amikor nálad is már csak az "utolsó" fiasoknál tartanak a családok, akkor miképpen oldod meg december végén, ha egyáltalán leállnak az anyák
Én nem vagyok büszke a rengeteg rajomra, nem is szerettem volna, hogy így megbolonduljanak. Sajnos az a sok összetevő ami az idei tavaszon tökéletesen hozzájárult ehhez, kivédhetetlen volt. Hiába csapoltam, nyomtam be a műlépeket ezrével , ezek csak bent kuksiztak, mert 2-3 nap után mindig volt egy ugyanennyi ideig tartó bezártság. Akinek ettől nem indultak rajzásnak a méhei, ott komoly problémák voltak.
Hiába próbálod a "kacsatollal" bizonygatni a hülyeségedet, már arról is tettem fel videót. Nem mellé dumáltam, bemutattam. Tőled ilyesmit még nem láttam. Talán arra is emlékeztetnélek, hogy ott láthattad amint 5 perc alatt vettem el a mézet 2 azaz kettő családtól. Annyi idő alatt a szöktetőt sem tudnám 4 emberrel felrakni. Én nem érek rá játszani. Tudod amikor megkérdezték hol vannak a méhek. Lent. Nálam a fedett mézen nem szoktak méhek lenni, azok alul vannak nagyrészt, meg kint ülnek pergetéskor a falon, na nem az idén, az idén befértek sajnos, mert annyit nem sikerült benyomniuk.
....Aki az utolsó fiasokat nem veszi ki a fészekből, és nem szűkít, egy kemény télen elveszti az állományát...
Miért nem gondolkodsz mielőtt ekkora baromságot írsz le a mészeti fórumon?
Akkor már régesrégen kihaltak a méhek, mert bizony évezredeken keresztül senki nem szűkítette őket. A kasokban is így szokták eleink. Nekem meg nincsenek is már 40 éve, mert még csak kezdő koromban, amikor voltak pár léputcás semmirevaló tartalékcsaládjaim, akkor játszottam ilyesmit. Na azokat a gyenge nyomorékokat tényleg nem lehetett 12 kereten betelelni, és ugyan nem szűkítettem, de kevesebb lépen teleltem be.
Nekem emiatt is van csak ekkora állományom, mert rájöttem, hogy az állomány növelésével igaz, hogy nő a mézem mennyisége (sok lúd disznót győz), de ha ezt kivetítjük egy család átlagára akkor ugyanaz a kisebb méhészet nagyobb átlagot produkál.
Valóban az állomány növekedésekor az átlag kevesebb lesz. De már megint félremagyarázod. (Berci, hogy is van azzaza féltökre...?) Nekem elhiheted
Attila, hogy a mondjuk 700x25 az több mint a 100x30.
Nem azért van neked kisebb állományod, mert így akartad. Akkor eladtad volna egy részét, mint én is teszem. Te nem adtad el, sőt folyamatosan szaporítasz, erősítgetsz mert gyengék, meg vásárolsz időnként méheket, mert valamiért nem akar összejönni semmi. Na ezért nem jut kereskedőnek sem a mézből, mert azt a keveset elviszik háztól.
az egy házra való féltéglákból, amit a kaptárak védelmére a linóleum lesúlyozására használ.
Nagyernyei Attila
Valóban egy házra való tégla. A te méhészetedre elég lenne két talicskányi. Erre még nem gondoltál?
Nekem még nem voltak ismét lefestve sem 35 éve az elsőként készült szabványosított kaptárjaim sem. Nincs is rá lehetőségem, mert ha kiürülnek a méheladás miatt, pán hét múlva már ismét tele rakom valamennyit. Soha nem láttak esővizet, legfeljebb nagy zápor esetében, ha erős déli szélben jött, ami ritka. A takarók lelógnak a kaptárak mögött, sok helyen most egy fiókon a földig. Én még soha nem nyavajogtam, mert a kora tavaszi hideg napokon a kaptárak előtt a földön tömegesen dermedtek volna le a virágporos és vízért kijáró méhecskéim. Kaptárak alá besüt a Nap, előtte van az igazi mikroklíma. Az teljesen más mikroklíma, mint amit valahol olvastam, amikor a méhész direkt választ olyan helyet, ahol aztán ami rossz érheti a méheket, az ott mind adott. Nézzük csak:
Én ezért választottam telelő helynek Tolna megye leghűvösebb völgyét!
Gratulálok!
Én pont arról szoktam beszélni, és ide le is írni, hogy amikor a napraforgót pertetem, azonnal meg is tűzöm a fészkeket, hogy legyen az anyának helye, valamint MÉRSÉKELTEN szűkítem a fészket.
BRRRRRRRRRRR. Akkor most szűkítetted, vagy bővítetted? Nem tudod te már mit beszélsz.
Most adtam el ismét 10 hordó akácot, és láss csodát 2.500 Ft-ért, igen, hordóban.
Ez igen. 10 hordó. Legalább ne írtad volna le.
Annak viszont örvendek, hogy te is szűkítesz, meséld el kokinak is, talán nem lesz 200 raja jövőre.
Bárcsak igazad lenne, de nem úgy fest. Én is szűkítettem. Következő módon. Levettem július 25 és augusztus 8 között a méztereket. Biztosan láttad a képeket. 12 keretre vannak szűkítve. Van amelyik nagyon meg van szorulva, de majd meglocsolom "vegyiali" keverékével legközelebb...