Méhészeti programok

• 1155 válasz
  • 484997 megtekintés
*

Berci

• 326
Re:Méhészeti programok
« Válasz #1155 Dátum: 2025. November 04. 21:30 »

"
 - erőteljes fészekszűkítés nyár végén"

Az általam idézett utolsó gondolattal viszont sokan nem értenek egyet, sőőőőőt, ellenzik.
Ez pedig az erőteljes fészekszűkítés.
Nem kívánom ragozni, sokszor kitárgyaltuk, és általában azok ágállnak ellene, akik sosem csinálták.
Az előadó elmondta, hogy addig kell szűkíteni amíg a fészek mindkét szélső lépét vastagon nem takarják a méhek.
Pont.
Részemről nincs mit hozzátenni, tökéletesen egyet értek vele.
Nagyernyei Attila

Nagyon sok (német/orosz) szűkítéses/szűk fészkes technológiát/tanulmányoztam/csináltam/próbáltam ki az elmúlt 5 évben.
SEHOL sem olvastam azt, hogy az utolsó méhlegelő után leszűkítsék a fészket. Éppen ellenkezőleg! Minél több helyet adni az anyának és minél jobban támogatni a családot ( serkentés/fehérjés lepény stb), hogy minél több egészséges fiast (atkagyérítés/írtás) tudjon kinevelni.
Teljesen logikátlan kora ősszel szűkíteni. Ilyenkor közel sem kell annyira pl. hőgazdálkodásra figyelni. Amiért többek között tavasszal érdemes szűkíteni, DE CSAK akkor, ha a méhész nem b.szogatja 2-3 naponta a családokat. Ha valaki akkor "méhészkedik/dolgozik" a méhekkel amikor azoknak nyugalomra van szükségük , akkor annak teljesen felesleges a szűkítéses technológiáról beszélni, mert nem érti a lényegét. Ismerek ilyet innen a fórumról.
Ha mindenképpen szűkítve akar telelni az emberfia, akkor legkorábban az első komolyabb hideg után(0 fok körüli éjszakai hőmérséklet) érdemes szűkíteni annyi keretre, hogy a behúzodó méhek végig érjék a  léputcát. Mondjuk szerintem jobb tavasszal a tisztulás után, de nincs jelentősége
Nehezen elképzelhetőnek tartom, hogy valaki a méhcsalád legérzékenyebb időszakában ekkora szakmai bakit elkövessen vagy annyira sz.rok a méhei, hogy kénytelen valahogy megsegíteni őket, de akkor inkább pakolja össze.
 Attila! Szerintem Te valamit nagyon benéztél!