Attila!
Előre bocsátom, hogy persze nagyon sok igazság van abban, amit írsz. Én arról a helyzetről írok, ha nekimennénk a jogszabálynak azzal, hogy "nyilvánvaló mérlegelési hibát tartalmaz", akkor abból mi lenne. A kulcsmondat az, hogy ha nem tudja kiszűrni a hamisat, akkor a keverés hatására minden valódi mézből hamis lesz. Ez pedig egy jogszabály esetén megengedhetelen, mert így a hamisítás törvényi biztosítéka lesz, ha megengedi a keverést. Szóval a bíróság nem tehetne mást, mint hogy érvényteleníti a jogszabályt. Az már ne a mi gondunk legyen, hogy egy új jogszabály életbe lépéséig csak termelői mézek forgalmazása lenne lehetséges. Az a jogalakotói és a lobbikör felelőssége, hogy utóbbi mohósága miatt nem gondoltak arra, hogy a jogszabály itt hatékonyan támadható, és nincs beépítve biztosíték arra vonatkozóan, hogy valódi paraméterek előírásával különböztessék meg a mézet a sziruptól. Látszat előírások vannak, amit a szirup is tud teljesíteni.
Én mondjuk olyannal még nem találkoztam, hogy a különböző pincészetek borait összekevernék azért, mert a fogyasztó az egységest keresi. Meg olyant sem hallottam, hogy Heineken sört összekevernék a Sopronival. Nem ismerem a sörfajtákat, ezért elnézést, ha ne adj isten a Heineken gyártaná a Sopronit (meg ha egyáltalán létezik Sopronoi sör).
Szóval ez a kiindulási alap lenne. Egy új jogszabály megalkotásáig. Amely jogszabályba például be lehetne ültetni a minimális pollentartalom előírását. Meg jó néhány paramétert. Amit ebből a jogszabályból a mohóság miatt kihagytak. Ami azt szolgálná, hogy ezeknek a feltételeknek megfelelő mézeket egymással keverhetnék, azaz homogenizálhatnák. Akkor viszont fordulna a kocka. Mi ráérnénk, akinek az új szabályozás lenne az érdeke, az lenne lépéskényszerben.
A baj az, hogy most fordítva van. Most az egalizált mézeket forgalmazók érdeke az időhúzás. Ezzel viszont kivéreztetnek bennünket. Tehát, ha a méhészeti érdekképviselet nem lép, akkor az a kivérzést gyorsítja. Azt az energiát, amit az antidömpingbe fektettünk, azt a jogszabály megtámadásába kellett volna fektetni. Azért, mert ha sikerül is az antidömpinggel valami hatékony eredményt elérni, akkor majd Indiából hozzák az olcsó, korlátlan mennyiségben előállítható "mézet". Ez további időhúzás. Ami már közel negyed évszázada tart. Most megint el fog telni 20 év, hogy ez a helyzet konzerválódik?