Méhészeti programok

• 1150 válasz
  • 473012 megtekintés
Re:Méhészeti programok
« Válasz #990 Dátum: 2022. Március 09. 19:02 »
Elsősorban mindannyian nektárra gondoltunk, nem a virágporra!

« Válasz #991 Dátum: 2022. Március 09. 20:00 »
Attól meg végképp nem kéne a méheknek elpusztulniuk!
Ez a dolog akác után, hársig nálam is fennáll.
Üdv:
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #992 Dátum: 2022. Március 09. 21:01 »
QUQURIQ !!!

Gyalogakáccal, olajfűzzel, korai hárssal, csörgőfával meg lehet hosszabbítani a virágpor forrást.
...csak idő kell hozzá!
Nyáron az Evódia, nyár végén a Sárgavirágú japán akác, és az aranyvessző segít.

Kiskakas

*

neo

• 1000
« Válasz #993 Dátum: 2022. Március 10. 06:09 »
A leírt dologban felismerni vélem azon gondolataimat, amit még annak idején írtam, amikor nem hittem a neok kártételében. A jelenség magyarázata az, hogy egy zsúfolt méhlegelőn a reggeli hírvivő méhek még azzal az üzenettel jönnek vissza, hogy van nektár, lehet menni. Ha ezt nagyon sok méhcsalád egyszerre teszi meg, akkor elképzelhető olyan állapot, hogy egyik méh sem tud annyi nektárt összeszedni, hogy hazaérjen vele. Neok esetében az a valószínű, hogy azért nem ér haza, mert a többedik útja során gyűlik össze annyi méreg benne, hogy eltéved. Ha ez az első út során valósulna meg, akkor ott nem lehetne tömeges eltűnés, mert a család nem értesülne a mérgezett legelőről. A két jelenséget nem lehet egymástól megkülönböztetni. Csak példaként említem a tavalyelőtti hársat, ahol komoly népességvesztésem volt azoknál a szaporításoknál, ahol a késői párzás miatt sok öreg méh volt. Azt gondolom, hogy itt a Nosema fertőzés miatt a csökkent nektármennyiség mellett a rossz cukor felszívódás is szerepet játszott a jelenség előidézésében.

« Válasz #994 Dátum: 2022. Március 10. 08:11 »
A leírt dologban felismerni vélem azon gondolataimat, amit még annak idején írtam, amikor nem hittem a neok kártételében. A jelenség magyarázata az, hogy egy zsúfolt méhlegelőn a reggeli hírvivő méhek még azzal az üzenettel jönnek vissza, hogy van nektár, lehet menni. Ha ezt nagyon sok méhcsalád egyszerre teszi meg, akkor elképzelhető olyan állapot, hogy egyik méh sem tud annyi nektárt összeszedni, hogy hazaérjen vele. Neok esetében az a valószínű, hogy azért nem ér haza, mert a többedik útja során gyűlik össze annyi méreg benne, hogy eltéved. Ha ez az első út során valósulna meg, akkor ott nem lehetne tömeges eltűnés, mert a család nem értesülne a mérgezett legelőről. A két jelenséget nem lehet egymástól megkülönböztetni. Csak példaként említem a tavalyelőtti hársat, ahol komoly népességvesztésem volt azoknál a szaporításoknál, ahol a késői párzás miatt sok öreg méh volt. Azt gondolom, hogy itt a Nosema fertőzés miatt a csökkent nektármennyiség mellett a rossz cukor felszívódás is szerepet játszott a jelenség előidézésében.

Állj! Kedves Neo Úr, kérném az eredeti témánál maradni! (Akác után kukoricáig és napraforgóig nem okoztak problémát a neok. De nem része a beszélgetésnek.)

Azzal kezdődött ez az eszmecsere, hogy akác után (Lajosbá szerint) a méhek nem találnak elegendő nektárt, és a méhészek ezt pótolják. Gondolatából következően a nem háziméheknek sem jut elegendő élelem, mert szűkös a legelő, és agyonterhelt. Ugye akkor először az ivadékgondozás szűnik meg, majd jön az éhenhalás. "CÉZÉ"-nél is, mint olvashattuk.
Na erre írta Attila, hogy ne menjek el oktatónak. Évek óta olvasva kötözködéseit és ismerve stílusát, igazmondását ez nem zavart meg, a  méhegészségügyi felelősömnek (Lajosbának) ezt már el sem merem mondani, mert morogni szokott, miért állok le ....-val vitatkozni.
De tudod mit kedves Neó! Vitatkozzon a Nagyernyei Úr saját magával, mert mint olvashatod, nála sem jobb a helyzet:

Nem tudom, hogy lehet ekkora különbség, nem is tisztem ezt megítélni.
Nálunk tegnap indult a hárs, vége a "nagyböjtnek".
Most már végre "elengedhetem a méhek kezét" mert saját maguktól is képesek a gyűjtésre.
Az akác vége óta tartó serkentésnek-etetésnek így egyelőre vége, pár nap és indulhatok napraforgóra.
Azért nem szeretnék úgy a következő években méhészkedni, hogy akác után nonstop etetés.
Nem azért, hogy "cukormézet" pergessek, hanem hogy ne álljanak le az anyák, és ne vesszenek éhen a családok
.
Minden nap etettem egy nap sem maradt ki, de olyan érzésem volt sokszor mintha a rét közepére egy földalatti lyukba hordanám a szirupot.
Azért van jóm hír is, gyönyörűek a fiasok ami átlagban 7-8 NB szinte léctől-lécig.
És végre az álcák is pempőben úsznak, mert dől be a virágpor.
Ezt egy hete nem tudtam még elmondni.
Nagyernyei Attila

Rengeteg dolog megváltozott a 3 évtized alatt.
Még akkoriban akác előtt tudtam szaporítani.
Etetni akác után? Sose.

Ma nagy meglepetésben volt részem.
Vannak még nyugodt, az-az nem aggódó méhészek közöttünk.
Kérdeztem az egyik kollégától, hogy mióta etet?
Én nem etetek....válaszolta.
Teljesen ledöbbentem, tudva azt, hogy semmi hordás sincs már hetek óta.
Azt még utána "dobta", hogy hársig ki szokták bírni. (Nála nem mindig.)
Mondtam neki, hogy én intenzíven etetek, és ennek ellenére alig tudják tartani az egyenleget.
Ekkor sem ijedt meg.
Elkönyveltem, hogy nem vagyunk egyformák, pedig 4 évvel ezelőtt pont róla írtam, hogy akác után 10 családja éhen halt.
Szerintem ez simán kimeríti az állatkínzás tényét.
Nagyernyei Attila

A hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát.
A szó elszáll, az írás megmarad.

« Válasz #995 Dátum: 2022. Március 10. 08:20 »
Kedves seed150!
Gondolom az olvasással nincs gondod, de kicsit jobban koncentrálj, talán akkor nem az indulat vezérel.
Mit írtam tegnap este 20 órakor?
Ezt!
"Attól meg végképp nem kéne a méheknek elpusztulniuk!
Ez a dolog akác után, hársig nálam is fennáll.
Üdv:
Nagyernyei Attila"
Milyen ellentmondásról beszélsz?
Mi ebben az ellentmondás?
Ha kötekedni szeretnél menj a Zöldre, ott vevők erre.
Ez a stílus itt nem jön be.
Szerintem eltévesztetted a célpontot, valaki máson szeretnéd kitölteni a mérgedet.
Rajtam nem fogod.
És még egyszer mondom, ezzel a témával a gőzölgőbe kell vonulnod, ha eltéveszted akkor sajna pihi lesz.
Nem azért mert belém kötöttél, azért mert zülleszteni szeretnéd a szakmai csörtét.
Ez nem fog menni.
Válts stílust!
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

« Válasz #996 Dátum: 2022. Szeptember 29. 09:57 »
                                                Tisztelt Méhésztársak!
Ismét Szekszárdi Méhészklub a Babitsban!
2022.november 3-án a Babits Mihály Művelődési Központ Csatári termében 17 órától Bross Péter az OMME elnöke lesz vendégünk.
Előtte a Tolna Megyei Méhész Egyesület közgyűlése lesz.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Nagyernyei Attila

« Válasz #997 Dátum: 2022. Október 27. 19:41 »

Tisztelt Méhésztársak!
2022. november 7-én 17 órakor a Babits Mihály Kulturális Központ Csatári Termében tartok előadást.
Az előadásom címe:
"Az igazi rendszerváltás! A Hunortól az NB18-ig"
Mindenkit szeretettel várok a Tolna Megyei Méhész Egyesület Klubjában!
A belépés ingyenes.

Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #998 Dátum: 2023. Január 03. 19:00 »
Lesz e februárban Szekszárdon Tavasz váro???

« Válasz #999 Dátum: 2023. Január 04. 07:30 »
Nem!
Az épületet nem fűtik, így vállalhatatlan.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1000 Dátum: 2023. Január 30. 12:28 »
Tisztelt Méhésztársak!
Idén is lesz rá lehetőségetek, hogy Tolna megyében a viasz-műlép cseréteket megoldjátok!
Mivel a rendezvények nagy része elmarad, így tudok csak nektek segíteni, ha megfelel a hely, és időpont.
Tehát a viasz-műlép csere 2023. február 18-án Szedresben lesz, 8-11 óráig.
Cím: Garay u. 12.
Akit érdekel kérem egyeztessen Győri Sándorral a mellékletben található telefonszámon.
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

« Válasz #1001 Dátum: 2023. Február 14. 17:17 »
Tisztelt Elnök Asszony/ Úr!

A Sárvár és Vidéke Méhészegyesület a méhészek számára eszköz vásárt szervez, a Nyugat-dunántúli régióban. Igaz nem olyan nagy volumenű mint a Székesfehérvári és a Kaposvári, de talán kisegíti a méhésztársakat az eszkőz és a gyógyszer beszerzésében. Kérek minden vezetőt, hogy a tagjait értesítse a lehetőségről.
 A vásár ideje: 2023. március 11. (szombat) 9 óra. Helyszín: Sárvár Nádasdy-vár Várkerület 1. Előadást Szabó Ervin 10:00 órakor Mézlovagrendek a Kárpát-medencében és Bross Péter 11:00 órakor a Magyar méhészet aktualitásairól tart.   

A mellékletben küldöm a meghívót.

Üdvözlettel:
Makrai Attila

« Válasz #1003 Dátum: 2023. Július 24. 07:46 »
(Itt? Itt mindenki. )
Brüsszelbe. Aztán minek?
És beveszik és beveszik, és ismét beveszik...

« Válasz #1004 Dátum: 2023. Július 24. 08:43 »
Ezeknek sose nyílik ki a szemük !