IDŐJÁRÁS

• 961 válasz
  • 414077 megtekintés
Re:IDŐJÁRÁS
« Válasz #120 Dátum: 2014. December 27. 19:52 »
Tisztelt Méhészek!
Támad a tél?
Szerintem meg ez a természetes, hogy télen hideg van, nyáron meg jó idő és meleg.
A 31. szezonomat zártam. Nem évértékelőnek szánom mostani írásomat, csak egy kis merengésnek.
Rengeteg dolog megváltozott a 3 évtized alatt.
Még akkoriban akác előtt tudtam szaporítani.
Etetni akác után? Sose.
Atka már volt, de simán elbántunk vele, "felülcsepegtettük" a HUNGARONEKTÁR-os csíkokat.
Hihetetlen milyen változásokat, technológiai változtatásokat kellett bevetnem a siker érdekében.
Ha jól számolom mindössze 7 olyan esztendő volt a 31-ből amikor akác (vagy akácok alatt) minden passzolt!
Az időjárás, a méhek erőssége (nem gyenge, nem rajzik, pont jó)és a legelő.
Ebből a három tényezőből akár melyik nem megfelelő, a termés biza elmarad.
Emlékezetes esetek akác alatt? Na ebből van bőven.
Tíz kilós nap után jégeső, Nógrádban.
Bakonyban, ugyan ez, a méhek még két napig a letört ágakról, a földön fekvő virágokról gyűjtöttek.
Másik alkalom. Az akác esősen indult, öt napig szotyorgós, borongós idő.
Az ötödik nap du. egykor kisütött a nap. Estig 7 kg-ot gyűjtöttek, melyből másnap reggelre 4 és fél maradt!
Györkönyben olyan akácerdőben voltam(Nikovitz Anti bácsi mellett), hogy a fák rogyadoztak a virágoktól.
Egy deka mézem nem lett! Irány a Bakony, ott meg csurig lett minden kaptár.
Egyik évben az egész Dunántúlon elfagyott az akác. Barátommal mégis találtunk egy kis "pamacs" erdőrészt.
Bomba hordás, óriási eredmény. Akkor mondták először a méhészek,hogy nem mondok igazat-
Irány Nógrád. Az is bejött. Ettől kezdve, egy egész csapat "rámállt", és minden évben követtek.
Itt hagyom abba, de jó volt egy kis nosztalgia.
Nagyernyei Attila

« Válasz #121 Dátum: 2014. December 28. 08:02 »
Sziasztok ! Na meg érkezet a hó , nagy széllel. Végre !

*

zümi

• 1382
« Válasz #122 Dátum: 2014. December 28. 10:54 »
Meg persze fejfájással :-\ Frontok jönnek, mennek :'(
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #123 Dátum: 2014. December 28. 11:28 »
QUQURIQ!!!

Idáig meleg volt az idő a méhek nyugodt telelésére!
A hangjukon is lehetett hallani.
Laza volt napközben a fürt, a kaptárakat a nap is felmelegítette. Az élelem is jobban fogyott mint kellett volna! Ennek csak a nagyon nagy hosszú hidegben láthatjuk a kárát.
Aki úgy érzi, hogy kevés a kaja, főzött lepénnyel még a tél közepén is megmentheti a kedvenceit!
Nagyon hiányzik a kaptárakról, a puha „meleg” hótakaró, mivel keddtől  -10 C alá mondják a mínuszokat.
Ezek az igazi téli napok veszik igénybe méheink lelki, és fizikai erejét!
Ez csak mind rajtunk múlik!!!
Úgy kellene telelésre felkészíteni a családjainkat, mint ha mi is a kaptárakban töltenénk a telet!
Addig úgy is csak nehezen értjük meg a méheink kiszolgáltatottságát!

Az együtt érző Kiskakas!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #124 Dátum: 2015. Január 04. 22:49 »
QUQURIQ!!!

Péntekre – 15 C mondanak!
A betelelésünk második nagy lehűlése, méheink második erő próbája!
Sajnos, február közepe és vége felé is lesz még kétszer.
Az mindent eldönt, hogy ki hány családdal kezd a szezonban méhészkedni.
Mit lehet még tenni?
Vagy lepény, vagy ima!

A hittérítő Kiskakas!

*

Veszti1982

« Válasz #125 Dátum: 2015. Január 04. 22:53 »
Én megkaptam a kioktatást, hogy felesleges pénzkidobás a konténer fűtése, de nekem a legnagyobb hidegben is 1-3 fok között volt a kezelőfolyosón. Szerintem ez olyan mint egy modern pincézés, mert a tisztuló kirepülés jó időben megtörténhet, de az ilyen kemény fagyoktól mégis megkímélem a családokat.
Imát mondani nekem is hasznos, de egészen más ügyben...

« Válasz #126 Dátum: 2015. Január 04. 23:08 »
Komolyan Kiskakas!
Ezt nem hiszem el!
Melyik előrejelzésben látsz -15 fokot?

Anti

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #127 Dátum: 2015. Január 04. 23:12 »
QUQURIQ!!!

Veszt1982!

Irigyellek, hogy fűtheted! Több állóméhészetben láttam praktikusnál-praktikusabb gyalog kaptár fűtőt.
Vékony deszkalapba kék fejű szöget vernek, és ezek köré tekerik a kerethuzalt, párhuzamosan. Ha jól emlékszem 17 szál van rajta. kb. ötven családot kötnek össze 220 V-al. Persze vigyázva az áramütésre. Ezt az egységet az aljdeszkákra csúsztatják be.
A másik sokkal jobban tetszett, redőny U vasak feketére eloxálva , valami hő elem ráragasztva.
A U vas a keretek aljára klasszul passzol, és a hőt közvetlenül a családokra sugározza. ez is 220-as.
Ez egy nagyon precíz méhész, pontos kimutatásai vannak éveken keresztül a fűtött és a nem fűtött családokról. Még a mézhozam különbségről is.
A legjobban a pincézés tetszik.

Üdv. Kiskakas!

« Válasz #128 Dátum: 2015. Január 04. 23:16 »
Kiskakas!

No!
Ezek a számok már engem is érdekelnének.

Anti

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #129 Dátum: 2015. Január 04. 23:17 »
QUQURIQ!!!

Szia  Anti!

Ma mondta az esti hírekben.
Dávid naptár, csak hó közepére írja.

Üdv. Kiskakas!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #130 Dátum: 2015. Január 04. 23:20 »
QUQURIQ!!!

Anti!

Nektek egy trafóház nem lenne elég!...
Paksot meg még nem bővítették ki!...

Az elektromos Kiskakas

« Válasz #131 Dátum: 2015. Január 04. 23:23 »
Kiskakas!

Nem hiszek én ilyen csodákban!
No meg a Dávid féle naptárban se!

Anti

*

Veszti1982

« Válasz #132 Dátum: 2015. Január 04. 23:27 »
Nem tudom, hogy a gyalogkaptárak hővesztesége mennyi, de a szendvicspanel jó hőszigetelő hírében áll. A decemberi hónapban 28,7 KW-ot használtam el, jó ebből csak 3-4 nap volt olyan hideg, hogy be is kellett kapcsolnia a rendszernek, és már írtam 1-3 fok között tartani a hőmérsékletet nem nagy energiabevitellel jár. De ha 300 KW egy tél fogyasztása az is csak 15.000 Ft, és ez családonként sok eleség megtakarítással jár.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #133 Dátum: 2015. Január 04. 23:34 »
QUQURIQ!!!

A Barátomnak szendvics panelből van a pörgető helyisége, fantasztikusan jól tartja a meleget. Ott fűzi a kereteket.
15000 ft nem pénz, sokkal többet megkajálnának a méhek.
A fürt szélén lehulló méhekről nem is beszélve. Annyival több Neked tavasszal a takaró bogarad.

A Kiskakas!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #134 Dátum: 2015. Január 04. 23:55 »
QUQURIQ!!!

Anti!

Négy évvel ezelőtt január 5,. vettem meg a Dávid naptárt.
Akkor megnéztük egy méhész kollegával, hogy milyen idő lesz akác alatt.
Jót röhögtünk, amikor azt olvastuk, hogy akác alatt végig esni fog.
Azután meg elámultunk, hogy mennyire bejött. Tavaly márc. 15. Baráti társasággal Harkányba mentünk volna pár napos Wellneszezésre. Megnéztem a Dávid naptárt, mondtam ne menjünk oda, mert nagy havazás lesz.
Kiröhögtek!
Mi nem mentünk el, Őket meg ki kellett, hogy mentsék a hó fogsága alól.
Azóta Ők is veszik a naptárat.
Mi mindig aug. elején megyünk nyaralni, ez a tuti időpont a nyárból. Évtizedek óta bejött.
A múlt nyáron július- ban mentünk, mert a naptárban aug. elejére esőt és lehűlést írt.  Be is jött neki!
Én továbbra is hiszek a jóslatában!
Tegyünk egy próbát!
Azt írja, hogy május elsejétől nagy meleg lesz 26-27 C. Ez 15. tart! Ez után május végéig esőzések, nagy lehűlés, éjszaka +4 C nappal 14 C.
Soha ne legyen igazam!!!
Nyaralni meg július 15-től menjetek!!!...

Üdv! Az időjós Kiskakas!