A méhcsaládok általános állapota

• 4520 válasz
  • 1475053 megtekintés
*

Koki

• 549
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4515 Dátum: 2026. Szeptember 23. 08:23 »

Ha már egy léppel beljebb tesszük, simán bölcsőt húznak, de ez rakodó (pakolós) rendszerben is igaz!
Ha ezt benézi a méhész, és tisztító pergetéskor valamelyiket nem veszi észre, ezek kikelnek és bepárzanak.
Ekkor két anya van egy kaptárban.

Ezért nem teszünk nyílt fiast a méhek természetes szaporodásának időszakában a méztérbe anyarács használatakor. Viszont ekkor nincs 2 anya a kaptárban. Majd mindjárt írom, hogy mikor lehetséges rövid ideig 2 anya. A méztérben a PÓTBŐLCSŐBŐL kikelni szándékozó, vagy már kikelt (2 anya) PÓTANYA meghódított népe kikényszeríti a fészekben lévő öreg anyát a nép egy részével. Megrajzik. Ha rossz az idő, és napokig nem tudják elhagyni a kaptárt, akkor leölik az egyik anyát, nem fog megrajzani. Többnyire az öreget veszítjük el. Aztán mivel az anyarácson keresztül nem tud a szűzanya kirepülni pározni, ezért egy idő után herepetéző lesz a méztérben.
Nálam is sokszor előfordult ilyen eset, mert amire a következő átvizsgálásnál kibontom, -ha még nem is herepetéző- már csak egy lehetőségem van. Meg kell keresni a méztérben, elnyomni, majd (nálam mindig van) váltóbölcsős keretet néppel együtt átrakni a fészekbe. 100%. Számtalanszor elmondom kezdő méhészeknek miért nem húznak pótbölcsőket a vallatókeretre. Mert van anya.

Wick!

Dolgom van nem nyitok új hsz-t, mennem kell, sok a dió.

Egyébként most úgy tűnik ez egy kutyalakodalom.  ;D  A kisebb kanok folyamatosan körbe csaholják a nagyobb kutyákat, ezzel is látványossá téve a lagzit.  Az erősebbek a tűz(elő szukákhoz) -höz közelebb nem engedik azokat, de ha mégis közelebb merészkednek, akkor elmarják őket.

https://www.youtube.com/watch?v=iDRCQOnLIBc

*

Berci

• 366
« Válasz #4516 Dátum: 2026. Szeptember 23. 08:24 »
Főleg a mostani aszályos, ínséges időkben, amikor annyi család megy tönkre – mi lesz a jó anyákkal?

First at all: amelyik család tönkre tud menni annak nem jó az anyja. A tenyészkiválasztás egyik szempontja, legalábbis nálam, hogy a tavaszt érje már meg segítség nélkül.

Én átteleltetem őket, és tavasszal, amikor még sehol nincs anya a piacon, ezek a tartalékok aranyat érnek.

Megtanultam,hogy nem teleltetek szarokat, mert csak felesleges munkát adnak. Sokáig tartott és szerintem minden kezdőnek sokáig tart ezt megtanulni, de a legjobb, ha minél gyorsabban elfogadják, hogy tényleg felesleges...

Mennyi egy anya, vagyis mennyi lesz jövőre, és egyáltalán mikor?

0 ft. A család magának nevel rajbölcsőből. A rajbölcsős anya a gondolat pillanatától anyának van nevelve. ( minden egyéb bölcső kikényszerített , azaz pótbölcső.) Az erősen tévedés, hogy a rajbölcsőből nevelt anya fokozotabban rajzós. Nekem csak olyanok vannak és évek óta csak akác után van "gondom" a rajbölcsőkkel.

Szóval a méhészkedés, minden ellenkező hiresztelés és próbálkozás ellenére, nem atomfizika. Hagyni kell a méhcsaládot magától fejlődni!

Ajánlott szakirodalom annak, aki meg akarja érteni a méhcsalád müködését: Tautz: A természet csodája: a mézelő méh.

« Válasz #4517 Dátum: 2026. Szeptember 23. 10:10 »
Erről csacsogsz? Az értő olvasást általánosban megtanítják.
néhány nyílt fiasra rövid időn belül bölcsőt húznak.
És itt jön be a szakmai vita.
Pótbölcsők ezek?
Nem!
Igen, értő olvasás. Nyílt fiasra húznak bölcsőt. Nem pedig előpempőzött anyabölcsőbe petézik bele az anya. Amelyiket a kelés pillanatától anyaként nevelnek.
De. Én már rengeteg anyát neveltem Jenterrel. Ott a szimplán  petéset nem fogadja el az anyátlan család sem. Ezért egy-két órás álcát szoktam átrakni, amit ugye álcázó tűvel még nem lehet megfogni sem, nemhogy áttenni. Jenterrel ettől még lehetne petésen nevelni, de macerás: kihúzni az álcás tűzősejtet, és petéset viszadugni a pempőbe.
Nos akácra készülvén én egy fiók fiast el szoktam venni az anyától, mert a tapasztalatom az, hogy jobb, ha nincs semmi mézük a fészekben akác alatt. Ilyenkor mindig sárgább lesz az akác. A fészekből felviszik, amikor az anyának csinálnak helyet. Ez meg azért van, mert én szeretem, ha teljesen lefedik az akácot. Kellően sűrű legyen a méz. De nem is ez a lényeg. Ilyenkor vannak rajzásra készülők. Ezeket szétrobbantom, mennek a fias fiókok a szaporítások közé. Itt már fedett bölcsők vannak, tehát rajanyák lesznek belőle. Ha a nem rajzókból csinálok szaporítást, amelyben van nyílt fias, akkor a tapasztalatom a következő. Hiába kapnak érett bölcsőt (anyanevelésből), akkor is húznak pótbölcsőt. Hiába párzik be az anya, ezek miatt a  pótbölcsőkből kelt anyák miatt eltűnik a fiatal bepárzott anya. Ugye ilyenkor már csak zárt fias van. Tavaly jelentős számú családnál megcsináltam azt, hogy ebben az esetben beraktam egy nyílt fias keretet, hogy ha az anya elveszne, ne legyen álanyás. Az lett az eredménye, hogy megismétlődött a dolog. Anya bepárzik, és eltűnik. Mert van új szűzanya. Sok májusi szaporításomban, így csak július végén lett megmaradó petéző anya. Azt hiszitek meg tudtam ezeket idén különböztetni az eredeti rajanyásoktól? Nem. Akácra ugyanúgy 5 fiókosak lettek. Igaz, az eső utáni akácra. Egy április végi akácon biztosan látszott volna a különbség.

Azt állította nincs anya arra írtam.

« Válasz #4518 Dátum: 2026. Szeptember 23. 10:23 »
Főleg a mostani aszályos, ínséges időkben, amikor annyi család megy tönkre – mi lesz a jó anyákkal?

First at all: amelyik család tönkre tud menni annak nem jó az anyja. A tenyészkiválasztás egyik szempontja, legalábbis nálam, hogy a tavaszt érje már meg segítség nélkül.

Én átteleltetem őket, és tavasszal, amikor még sehol nincs anya a piacon, ezek a tartalékok aranyat érnek.

Megtanultam,hogy nem teleltetek szarokat, mert csak felesleges munkát adnak. Sokáig tartott és szerintem minden kezdőnek sokáig tart ezt megtanulni, de a legjobb, ha minél gyorsabban elfogadják, hogy tényleg felesleges...

Mennyi egy anya, vagyis mennyi lesz jövőre, és egyáltalán mikor?

0 ft. A család magának nevel rajbölcsőből. A rajbölcsős anya a gondolat pillanatától anyának van nevelve. ( minden egyéb bölcső kikényszerített , azaz pótbölcső.) Az erősen tévedés, hogy a rajbölcsőből nevelt anya fokozotabban rajzós. Nekem csak olyanok vannak és évek óta csak akác után van "gondom" a rajbölcsőkkel.

Szóval a méhészkedés, minden ellenkező hiresztelés és próbálkozás ellenére, nem atomfizika. Hagyni kell a méhcsaládot magától fejlődni!

Ajánlott szakirodalom annak, aki meg akarja érteni a méhcsalád müködését: Tautz: A természet csodája: a mézelő méh.

Bár a fentiekkel nem értek egyet, az alatta lévő gondolataid teljesen igazak. Nekem is megvan ez a könyv PDF-formátumban – bár angol nyelvű, de gyönyörűen illusztrált. Rendelkezem a magyar változatával is, de az csak egy automatikus nyersfordítás. Ha valakit érdekel és szívesen olvasgatná, írjon.

*

Berci

• 366
« Válasz #4519 Dátum: 2026. Szeptember 23. 10:36 »

Bár a fentiekkel nem értek egyet, az alatta lévő gondolataid teljesen igazak. Nekem is megvan ez a könyv PDF-formátumban – bár angol nyelvű, de gyönyörűen illusztrált. Rendelkezem a magyar változatával is, de az csak egy automatikus nyersfordítás. Ha valakit érdekel és szívesen olvasgatná, írjon.

Magyarul 7500huf+posta...2 üveg akác... a sz.rrágásnak vannak elegánsabb formái is.

https://erista.hu/tautz-heilmann-a-termeszet-csodaja-a-mezelo-meh-7599

« Válasz #4520 Dátum: 2026. Szeptember 23. 11:01 »

Magyarul 7500huf+posta...2 üveg akác... a sz.rrágásnak vannak elegánsabb formái is.

https://erista.hu/tautz-heilmann-a-termeszet-csodaja-a-mezelo-meh-7599

Én csupán jóindulatból ajánlottam fel a digitális lehetőséget azoknak a méhészeknek, kezdőknek, akik esetleg vásárlás előtt beleolvasnának, vagy egyszerűen jobban szeretnek tableten, telefonon, monitoron olvasgatni a téli estéken. Nem mindenki akar azonnal pénzt kiadni valamiért, amit még nem ismer – a megosztásommal csak segíteni akartam, ingyen és bérmentve.
Szerinted aki PDF-tartalmat olvas, vagy azt megosztja a kollégákkal, az mindjárt szarrágó? Mert ha igen, akkor most elég sokunkhoz szóltál! Örömödre nemigen van olyan méhészettel kapcsolatos könyv stb., ami ne lenne meg digitalizálva nálam.
Legközelebb majd kikérjük az engedélyedet, mielőtt egymás között megosztunk egy-egy anyagot vagy cserélgetünk!

https://www.youtube.com/watch?v=3UhCiTa5M5g
« Utoljára szerkesztve: 2026. Szeptember 23. 11:05 írta John Wick »