A méhcsaládok általános állapota

• 4180 válasz
  • 1279189 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4170 Dátum: 2026. Március 26. 12:23 »
Kedves Meki!
Közelíts rá a képre és meglátod, hogy a kikelt fias helyén már pete, vagy álca van.
Ezek ilyenek.
Március 25-én ritkán voltak ilyen szépek a méhek, ahogy hallom máshol is.
Pedig van egy támpont Szent György napja április 24.
Addigra kéne 6 NB fiasnak lenni, akkor bombák akácra, és már termelnek repcén.
Szerintem ezeket addig háromszor megfejem, vagy úgy járok mint Koki.
Nálam magasak a fák, inkább csinálok fészkes böngészett műrajokat ha nem bírok velük.
Nagyernyei Attila

*

Meki

• *
  • 32
« Válasz #4171 Dátum: 2026. Március 26. 13:24 »
Egyrészt nem lehet úgy kinagyítani a képet, hogy amiről írsz, az látszódjon. De én amúgy sem a nagyobb üresnek látszó felületekről beszélek, hanem a fedett részek "sörétességéről". Az anya hiba, még akkor is, ha utólag bepetézi. Mindig minden fiasban van pár lyuk, de ezekben szerintem több a kelleténél.
Ezek az én olvasatomban nem túl szép és egyöntetű fiasok na. Ennyi.
« Utoljára szerkesztve: 2026. Március 26. 13:28 írta Meki »

*

Koki

• 400
« Válasz #4172 Dátum: 2026. Március 26. 16:10 »
Ezek nála a menők. Borzalom.

« Válasz #4173 Dátum: 2026. Március 26. 16:44 »
Ma beszéltem egy "bakonyi betyárral" régi barátommal, Firtl Csabával.
Természetesen téma volt, hogy.... milyenek a méhek?
Náluk a "régi öregek" azt vallották, hogy március 24-én (az-az pont Szent György napot megelőző 1 hónappal) ha az NB vagy KB méhcsaládoknál 3, az-az három szép fias van, akkor azok akácra robbannak.
Ha kevesebb, akkor az erősebbektől el kell venni.
Valóban Borzalom.
Még majd egy hét van a márciusból, és 4-5 keret fias, öreg méh meg nulla.
Én ezt nem érzem borzasztónak, de aki annak érzi, mondom én hogy Tarzant meghazudtolva szereti az idejét a fán tölteni, mert a termés nem érdekli.
Mit is ír Örösi Tanár úr erről.
A jó-közepes család a kívánatos az akácon való termeléshez, az erős rajzik, a gyenge nem termel.
Hát aki ezeket gyengének, sőt borzalomnak nevezi, ezt az ősi szabályt nem ismeri.
És ez a mai napig kőbe vésett, egy cseppet sem változott.
Ezeket a borzalmakat vasárnap, és hétfőn ismét bővítenem kell.
Jah, és még valami, sok anya a szélső lépekbe is elég nagy felületen fiasított.
És erre mit mondott a másik ikon, Buchinger György, aki ugyanígy méhészkedett?
A bővítést elsietni ellehet, de elkésni róla nem, mert akkor az anyák kimennek a szélére.
Szerintem Ő volt valamikor az NB király, de ma is tudok hasonlóan ügyes méhészeket, akiknél szépek a családok, az enyémeknél mindenképpen.
Van ahol már a fias lépeket szedik el,és adják a lemaradóknak.
Én csak egy hét, tíz nap múlva fogom ezt meglépni.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 400
« Válasz #4174 Dátum: 2026. Március 26. 17:03 »
Nem igaz. Nem mentek el az öreg méhek. Fogytak de még sokan vannak. Ahol elmentek ott baj van. Akinél a kilencedik kereten van már fias a Hunorban és nem csak petés bölcsők vannak hanem 2-3 napos álcásak is, ott nem mehettek el a telelőméhek, mert nem volt még miből kikelni 50-60 ezer méhnek.
Az idei tavaszhoz semelyik év eddig nem hasonlítható. Persze csak ott, ahol normális erősségűen lettek betelelve, és nem volt veszteség a népességből. Nálad is Attila biztosan jól fejlődnek, de képzeld el mi van velünk akiknél a telelőnépesség java még megvan!!!
Ha én így leszűkítettem volna a családokat, akkor már szedhetném be a rajokat.
Ma telefonált BT, hogy tegnap talált álcás bölcsős családokat /H12). Mondom neki rakjon fel róluk képet! Azt mondja szenvedjek egyedül a ...................val.

« Válasz #4175 Dátum: 2026. Március 26. 18:08 »
A régi öregek idején az akác, május végén indult, az idén ha nem fagy le addigra már az északi is el lesz felejtve a déli pedig május közepe. 2018-ba május első napján már nektár is volt, előtte egy héttel a szent György napon  igen csak karcsúnak nézett volna ki a család 9kereten 6fiassal.(Most ennyi az átlag 03.26!! 7-10Nb/4-6fias)

« Válasz #4176 Dátum: 2026. Március 26. 18:32 »
Igazad lehetne turalyon, ha az időjárás nem lenne velünk!
De velünk van.
Hosszú ideje hűvösek a hajnalok, keveset süt a Nap, így nem csalja a virágokat a méhek meg mennek előre mint a rakéta.
Szerintem teljesen passzolni fognak a családok a virágzáshoz, ehhez persze idejében be kell húzni a fékeket.
Amikor már "bokszolják" a bölcsőket, vagy pete van benne, már szinte késő, de a hiba(?) még javítható.
Én ilyenkor megkeresem az anyát, és ha kövér maradhat, ha lefogyott akkor van még esélye, egy kövér tartalékkal kicserélni, ha nincs megy a másvilágra.
Én itt még nem tartok, és lehet nem is fogok, mert résen vagyok.
Amelyik családokat már meg kellett bővítenem (volt amelyiket már kétszer is) azokat megjelöltem, és a lemaradókat is.
Ha a lemaradóban van annyi erő, hogy magától is tud fejlődni, hagyom, majd később kapja az erőt.
Amennyiben csak "tökölődik", nem tud berobbanni, vagy erősítem, vagy marad tartalék.
Nagyernyei Attila

*

Meki

• *
  • 32
« Válasz #4177 Dátum: 2026. Március 26. 18:34 »
A régi öregek idején az akác, május végén indult, az idén ha nem fagy le addigra már az északi is el lesz felejtve a déli pedig május közepe. 2018-ba május első napján már nektár is volt, előtte egy héttel a szent György napon  igen csak karcsúnak nézett volna ki a család 9kereten 6fiassal.(Most ennyi az átlag 03.26!! 7-10Nb/4-6fias)
Így van. Idén a jelző virágok állása szerint a jövő hét végén kell meglenni a 5-6 NB fiasnak. Ez a naptárhoz igazodás ez sose volt értelmes dolog.

*

robi 75

• 1039
« Válasz #4178 Dátum: 2026. Március 27. 08:59 »
Dohos László mondta nem túl régen, volt gyűlésen pár éve? valami profi csapat hívta meg, és komoly dolgokra terelte volna a szót ami az egész ágazatot előre vitte volna, értékesítés szempontjából biztosan.
Errefel azok a profik összeülve az asztaloknál, arról folytattak késhegyig menő vitákat hogy most éppen kinek mennyi fias kerete van....😂😂😂😂, és adott asztalnál az lett a falkavezér akinek akkor a legtöbb volt😂😂😂😂.
Üdv:robi

*

Koki

• 400
« Válasz #4179 Dátum: 2026. Március 27. 09:05 »

Amikor már "bokszolják" a bölcsőket, vagy pete van benne, már szinte késő, de a hiba(?) még javítható.
Én ilyenkor megkeresem az anyát, és ha kövér maradhat, ha lefogyott akkor van még esélye, egy kövér tartalékkal kicserélni, ha nincs megy a másvilágra.
Én itt még nem tartok, és lehet nem is fogok, mert résen vagyok.

Na ismét egy bizonyíték arra, hogy neked egy élet is kevés volt a méhek között a szakma illetve a méhek megismeréséhez.
1. Nem az anya rajzik. Nem az anya dönti el a rajzásra való készülődést sem. A nép.
A nép épít bölcsőharangokat mert zsúfolt a fészek. Nem a kaptár lesz kisebb, hanem az éllettér. Nálad nem épít, pedig te teszed zsúfolttá, de ahhoz a csekély népmennyiséghez az a zsúfoltság kevés. Már lehet bővíteni. MÉZTÉRREL.
2. Az anya ha lefogy, akkor nem önszántából teszi. Nem etetik, azért fogy le. Egy idő után nem engedik a peterakás sem neki, csak a rajbölcsőkbe, vagy herét nyomhat. Ezért sokszor csomóba fogják, tépik. Hiába cseréled ki az anyát, ami egy borzalmas nagy meló egy család esetében is, hát még soknál. Az anyacsere nálad csak úgy egyszerűen megy? Az érdekes. Egyiket kiveszed, a másikat meg közéjük dobod? Ez nem "villanykörte".
Ha sikeres az anyacsere, a másik anyát sem fogják etetni. Sőt. Mivel közben megszűnik a nyílt fiasítás, ott pang a sok felesleges pempő, a kaptárfenéken a viaszpikkelyek sokasága, mivel nincs építés még ha telerakjuk műlépekkel akkor sem A CSALÁD VISZONT TOVÁBB KOTLIK.
Te nem azért nem tartasz még itt mert olyan ügyes vagy, hanem mert a gyenge állomány még kis térre szűkítve sem gondol a rajzásra. Azoknak bőven elég az keretmennyiség, az anyatermék is elegendő nekik. Hordástól sem fehérítették gondolom az elmúlt napokban a lépeket nálad, mert ugye mint írtad, méhészetedben már egy hete megtörtént a nemzedékváltás, tehát azért az a néhány idei méh biztosan nem hordott be 2-3 kg nektárt mint nálunk. UGYE?
Na szóval minden írásodból kivehető a méhészeted állapota, ami sokunknak egy nyitott könyv, mert naponta leírod. Nem kell odamenni megnézni.

Mint például ez:
Igazad lehetne turalyon, ha az időjárás nem lenne velünk!
De velünk van.
Hosszú ideje hűvösek a hajnalok, keveset süt a Nap, így nem csalja a virágokat a méhek meg mennek előre mint a rakéta.

Már tudom előre mivel mentegeted majd a helyzetedet, néhány napja meg is írtam:

Nagyon jó példa erre, amikor akácvirágzás kezdetén ha bejön néhány nap rossz idő, akkor mindig elmondod, hogy legalább több méh válik főhordásra gyűjtővé. Normális méhészetekben meg dühöngünk, mert a bundás lépeken néhány nap alatt a bezártságnak köszönhetően bölcsők ezreit építik. Számtalan ilyen különbség van köztünk, amit te fel sem tudsz fogni, aztán jön a nagy kérdés, talán nálad jártunk, mert annyira jól tudjuk milyenek a méheid.

Van más is amit előre tudok, már kibeszéltük, majd amikor aktuális lesz megírja valaki.

*

Koki

• 400
« Válasz #4180 Dátum: 2026. Március 27. 09:32 »
Dohos László mondta nem túl régen, volt gyűlésen pár éve? valami profi csapat hívta meg, és komoly dolgokra terelte volna a szót ami az egész ágazatot előre vitte volna, értékesítés szempontjából biztosan.
Errefel azok a profik összeülve az asztaloknál, arról folytattak késhegyig menő vitákat hogy most éppen kinek mennyi fias kerete van....😂😂😂😂, és adott asztalnál az lett a falkavezér akinek akkor a legtöbb volt😂😂😂😂.

Járt nálam egyszer egy tényleg profi (olvassa ezt a fórumot), aztán elmentünk vele egy másik profihoz. Február volt. Néhánynak felemeltem a keretfedőjét nálam. Azt mondta itt nem lesz méz csak raj. (Nem volt egy remek év. Akkor 132 mázsát vettem csak el, de a következő évben 200 feletti szaporulatot is eladtam. )
Na szóval az a másik profi méhész éppen ott volt, és így be is mehettünk. Ő annyira profi, hogy neki embere is van, az is a neve, hogy az "emberem". (Évek óta alig perget, vándorol is a kaptárokkal, nem a méhekkel, vagy csak nevezzük sétáltatásnak. Van más vállalkozása, az működik, éppen tavaly vásárolt ismét méheket mert a 400-ból 17 maradt tavaszra.) Szóval amikor leállítottuk az autót, és a méhész becsukta a kaput, akkor mondom a velem együtt odaérkező profi barátomnak:
-"Te ez már etet."
-Már miért etetne? Február van.
-Hallom a méhek hangjából.
-Alig járnak.
-De azt lehet hallani. Ezek kaptak enni.
Közben odaért a másik profi méhész. Mondja mutat valamit. Jön az embere elektromos kiskocsit mutogat, rajta a hordóban a szirup, kis pohárral öntögetik be a szörpöt esténként. Kérdezem minek? Már többször kaptak, mert nála amira mi kaptárat bontunk kétszer annyi fiasítás lesz. Jól le vannak szűkítve. 7---hetes---hordó akácmézet pergetett. 400 családról. Nem volt gyomorvész nála, mégis összefosták magukat a családok.

Előző ősz. Jön egy busznyi részben profi méhész. Megy a szolidágó, kezdődik a borostyán. Járnak mint a vihar. Azt nem látják milyen hordás van, csak a földet nézik. Nem nagyon értem, míg egyszer meghallom az egyik méhész halkan mondja a másikaknak: "B---sz--tokmek! Ennek egy gyalogló méhe sincs. Lesz itt raj bőven jövőre."

Régebben. Mondom két nagy tudású méhésznek, nálam már a hetedik kereten petéznek az anyák. Na azt megnéznék. Rajta. Mi a kórkép? Nem lesz itt méz csak raj.
Soroljam?