Amikor már "bokszolják" a bölcsőket, vagy pete van benne, már szinte késő, de a hiba(?) még javítható.
Én ilyenkor megkeresem az anyát, és ha kövér maradhat, ha lefogyott akkor van még esélye, egy kövér tartalékkal kicserélni, ha nincs megy a másvilágra.
Én itt még nem tartok, és lehet nem is fogok, mert résen vagyok.
Na ismét egy bizonyíték arra, hogy neked egy élet is kevés volt a méhek között a szakma illetve a méhek megismeréséhez.
1. Nem az anya rajzik. Nem az anya dönti el a rajzásra való készülődést sem. A nép.
A nép épít bölcsőharangokat mert zsúfolt a fészek. Nem a kaptár lesz kisebb, hanem az éllettér. Nálad nem épít, pedig te teszed zsúfolttá, de ahhoz a csekély népmennyiséghez az a zsúfoltság kevés. Már lehet bővíteni. MÉZTÉRREL.
2. Az anya ha lefogy, akkor nem önszántából teszi. Nem etetik, azért fogy le. Egy idő után nem engedik a peterakás sem neki, csak a rajbölcsőkbe, vagy herét nyomhat. Ezért sokszor csomóba fogják, tépik. Hiába cseréled ki az anyát, ami egy borzalmas nagy meló egy család esetében is, hát még soknál. Az anyacsere nálad csak úgy egyszerűen megy? Az érdekes. Egyiket kiveszed, a másikat meg közéjük dobod? Ez nem "villanykörte".
Ha sikeres az anyacsere, a másik anyát sem fogják etetni. Sőt. Mivel közben megszűnik a nyílt fiasítás, ott pang a sok felesleges pempő, a kaptárfenéken a viaszpikkelyek sokasága, mivel nincs építés még ha telerakjuk műlépekkel akkor sem A CSALÁD VISZONT TOVÁBB KOTLIK.
Te nem azért nem tartasz még itt mert olyan ügyes vagy, hanem mert a gyenge állomány még kis térre szűkítve sem gondol a rajzásra. Azoknak bőven elég az keretmennyiség, az anyatermék is elegendő nekik. Hordástól sem fehérítették gondolom az elmúlt napokban a lépeket nálad, mert ugye mint írtad, méhészetedben már egy hete megtörtént a nemzedékváltás, tehát azért az a néhány idei méh biztosan nem hordott be 2-3 kg nektárt mint nálunk. UGYE?
Na szóval minden írásodból kivehető a méhészeted állapota, ami sokunknak egy nyitott könyv, mert naponta leírod. Nem kell odamenni megnézni.
Mint például ez:
Igazad lehetne turalyon, ha az időjárás nem lenne velünk!
De velünk van.
Hosszú ideje hűvösek a hajnalok, keveset süt a Nap, így nem csalja a virágokat a méhek meg mennek előre mint a rakéta.
Már tudom előre mivel mentegeted majd a helyzetedet, néhány napja meg is írtam:
Nagyon jó példa erre, amikor akácvirágzás kezdetén ha bejön néhány nap rossz idő, akkor mindig elmondod, hogy legalább több méh válik főhordásra gyűjtővé. Normális méhészetekben meg dühöngünk, mert a bundás lépeken néhány nap alatt a bezártságnak köszönhetően bölcsők ezreit építik. Számtalan ilyen különbség van köztünk, amit te fel sem tudsz fogni, aztán jön a nagy kérdés, talán nálad jártunk, mert annyira jól tudjuk milyenek a méheid.
Van más is amit előre tudok, már kibeszéltük, majd amikor aktuális lesz megírja valaki.