A méhcsaládok általános állapota

• 4174 válasz
  • 1278476 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4170 Dátum: 2026. Március 26. 12:23 »
Kedves Meki!
Közelíts rá a képre és meglátod, hogy a kikelt fias helyén már pete, vagy álca van.
Ezek ilyenek.
Március 25-én ritkán voltak ilyen szépek a méhek, ahogy hallom máshol is.
Pedig van egy támpont Szent György napja április 24.
Addigra kéne 6 NB fiasnak lenni, akkor bombák akácra, és már termelnek repcén.
Szerintem ezeket addig háromszor megfejem, vagy úgy járok mint Koki.
Nálam magasak a fák, inkább csinálok fészkes böngészett műrajokat ha nem bírok velük.
Nagyernyei Attila

*

Meki

• *
  • 31
« Válasz #4171 Dátum: 2026. Március 26. 13:24 »
Egyrészt nem lehet úgy kinagyítani a képet, hogy amiről írsz, az látszódjon. De én amúgy sem a nagyobb üresnek látszó felületekről beszélek, hanem a fedett részek "sörétességéről". Az anya hiba, még akkor is, ha utólag bepetézi. Mindig minden fiasban van pár lyuk, de ezekben szerintem több a kelleténél.
Ezek az én olvasatomban nem túl szép és egyöntetű fiasok na. Ennyi.
« Utoljára szerkesztve: 2026. Március 26. 13:28 írta Meki »

*

Koki

• 398
« Válasz #4172 Dátum: 2026. Március 26. 16:10 »
Ezek nála a menők. Borzalom.

« Válasz #4173 Dátum: 2026. Március 26. 16:44 »
Ma beszéltem egy "bakonyi betyárral" régi barátommal, Firtl Csabával.
Természetesen téma volt, hogy.... milyenek a méhek?
Náluk a "régi öregek" azt vallották, hogy március 24-én (az-az pont Szent György napot megelőző 1 hónappal) ha az NB vagy KB méhcsaládoknál 3, az-az három szép fias van, akkor azok akácra robbannak.
Ha kevesebb, akkor az erősebbektől el kell venni.
Valóban Borzalom.
Még majd egy hét van a márciusból, és 4-5 keret fias, öreg méh meg nulla.
Én ezt nem érzem borzasztónak, de aki annak érzi, mondom én hogy Tarzant meghazudtolva szereti az idejét a fán tölteni, mert a termés nem érdekli.
Mit is ír Örösi Tanár úr erről.
A jó-közepes család a kívánatos az akácon való termeléshez, az erős rajzik, a gyenge nem termel.
Hát aki ezeket gyengének, sőt borzalomnak nevezi, ezt az ősi szabályt nem ismeri.
És ez a mai napig kőbe vésett, egy cseppet sem változott.
Ezeket a borzalmakat vasárnap, és hétfőn ismét bővítenem kell.
Jah, és még valami, sok anya a szélső lépekbe is elég nagy felületen fiasított.
És erre mit mondott a másik ikon, Buchinger György, aki ugyanígy méhészkedett?
A bővítést elsietni ellehet, de elkésni róla nem, mert akkor az anyák kimennek a szélére.
Szerintem Ő volt valamikor az NB király, de ma is tudok hasonlóan ügyes méhészeket, akiknél szépek a családok, az enyémeknél mindenképpen.
Van ahol már a fias lépeket szedik el,és adják a lemaradóknak.
Én csak egy hét, tíz nap múlva fogom ezt meglépni.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 398
« Válasz #4174 Dátum: 2026. Március 26. 17:03 »
Nem igaz. Nem mentek el az öreg méhek. Fogytak de még sokan vannak. Ahol elmentek ott baj van. Akinél a kilencedik kereten van már fias a Hunorban és nem csak petés bölcsők vannak hanem 2-3 napos álcásak is, ott nem mehettek el a telelőméhek, mert nem volt még miből kikelni 50-60 ezer méhnek.
Az idei tavaszhoz semelyik év eddig nem hasonlítható. Persze csak ott, ahol normális erősségűen lettek betelelve, és nem volt veszteség a népességből. Nálad is Attila biztosan jól fejlődnek, de képzeld el mi van velünk akiknél a telelőnépesség java még megvan!!!
Ha én így leszűkítettem volna a családokat, akkor már szedhetném be a rajokat.
Ma telefonált BT, hogy tegnap talált álcás bölcsős családokat /H12). Mondom neki rakjon fel róluk képet! Azt mondja szenvedjek egyedül a ...................val.