A méhcsaládok általános állapota

• 4204 válasz
  • 1352635 megtekintés
*

robi 75

• 1043
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4185 Dátum: 2026. Április 11. 19:48 »
https://www.facebook.com/share/r/1DnEh3ZbLW/

Ruszkitúniúban is van raj, nem csak somogyországban😁
Üdv:robi

*

Koki

• 422
« Válasz #4186 Dátum: 2026. Április 12. 21:37 »
Te Robi! Te tudsz valamit.
Hogyne lenne raj. Tavaly április 12-én volt az első, az idén meg április 11-én, de ma fogtam be. Valaki itt azt szokta mondani, hogy nem szokott ,meg nem is szeret fára mászni. Nos a "túri dühös" tájfajtára nem jellemző a magasra telepedés. Mit nekem te zordok ruszkitúnia fenyvesekkel vadregényes tája, tán csodállak, de mivel hátulról is lefényképeztem, akkor láthatod, hogy háttérben éppen virágoznak az őszibarackok, mint az általad felrakott videóban. Ezek a Ruszkik is értenek a méhekhez, néha ugyan elnéznek egy rajbölcsőt, kijön a raj, talán nem szűkítenek, nem csapolgatják a gyenge családjaikat a még gyengébbek erősítésére, nem beszélnek marhaságokat a neten, és nem bírnak a méheikkel, mert már akkor rajzanak a méheik, amikor mások még az időjárás alacsony hőmennyiségében bíznak, mert ennek következtében ha jól lezárják az anyákat klubvezetők főhordásra, akár annyi mézet is eladhatnak hordósan, mint amit ők egy délelőtt kipergetnek, persze ehhez kell ám az előző 10 évben félrerakott .....nem is folytatom, mert aki fórumozik már úgysem tudja elolvasni a röhögéstől, no meg a könnyeitől...................

Na akkor amit nyáron ígértem. Fekvő Hunor. Egy fonyódi méhésszel raktuk egy 4x8 keretes pároztatóba, amiből kivettük a választófalakat. Június valamikor az utolsó rajok egyike.
+ az első rajom.

Megelőzendő a Klubvezető megvezető írását, szeretném elmondani, mielőtt bárki bevenné a "kefét".
A befogott mai raj fog kapni néhány nap múlva egy mézteret. Abba a méztérbe két szélső öreg lép közé fogok rakni a rajzásra készülődő családoktól 10 kelés elött álló lépet a rajta ülő méhek nélkül. Ahonnét azokat elveszem méztérfelrakás közben, a helyükre szűzlépek kerülnek. Akácpergetés elött már régen kifognak kelni a méztérbe rakott fiasok, akácmézet fog gyűjteni. Ha jó a hordás, ezek a családok az ötödik-hetedik nap egy plusz fiókot kapnak kiépített lépekkel közölve a fészek és a már fentlévő fiók közé. A lerajzott csalás ugyanúgy ezt kapja. 3 ilyen család normális évben egy hordó méz. Az éppen egy heti értékesítési mennyiség háztól. Ha jön Győrből a vevőm meg a bringások, akkor megszívtam, mert nem győzöm szűrni. Aki nem értené:

"Ma is jó napom volt, Győrből jött egy állandó vevőm, holnap meg a bringások.
Röviden ennyi.
Nagyernyei Attila"

https://photos.google.com/share/AF1QipPQF1r8gptT88AKxofLrJqwPqLOQJygsJgBc0Ajsgga3ixSX9hbKGm-QsIoLwHXPQ?key=ZXVncWIxUkt4LXhrYnE0UFJyVVJaT2hob2xKNWV3

« Válasz #4187 Dátum: 2026. Április 13. 07:25 »
Továbbra is van aki büszke a korai, majd az ezt követő rajokra, mert ezzel szeretné bizonyítani szaktudását és, hogy milyen bombasztikus a méhészete.
Én tegnap elkezdtem kiegyenlíteni a méhcsaládokat, és az átlag fiasítás így 5,5 NB lép.
Most mondjam, hogy vannak kiugróan jók.
Sajnos Ozsváth István hidasi méhanyanevelő ezt már nem élhette meg, hogy lássa ezt a csodát, mivel Pistit a
múlt héten eltemettük.
Hogy jön ez ide?
Tavaly vásároltam tőle 33 méhanyát, melynek nagy része kiváló, de egy valami bombasztikus.
Én nem a rajoknak tapsolok, hanem a következőnek!
Ettől a családtól már háromszor ráztam el fiatal méheket, és tagnap "fejtem" másodszor.
Két hete vettem el egy fiast, tegnap a másodikat, de így is van neki még 7NB fiasa!!!!!!!
12 NB lépet vastagon takar, ez majdnem két Hunor 10-es fiók!
Akkor mitől is gyenge a méhészetem?
És ahogy néztem ezt a családot, még legalább kettőt el kell vennem akácig, hogy ne jussak Koki sorsára.
Eddig mindössze 77 családot egyenlítettem ki, de kihagytam olyanokat amelyeknél 7-8 fias van, mert nem volt időm tökölődni az anyák keresgetésével.
Ahogy találok olyanokat amelyek csupán 4-5 fiassal rendelkeznek, azokat megjelölöm, és a bombáktól kapnak erőt.
Ha az erőseket így hagynám hamarosan lelépnének, az elmaradók meg nem termelnének.
A gyermekláncfűről, és az árvacsalánról napi 30-50 deka gyarapodás van, ami nagyon dobja a családokat.
Az akác eddig még nem fagyott  el nálunk, a repce erősen pattog, foltokban már virágzik.
Az északi akác viszont lehet, hogy az idén is kapufa, nagyon komoly fagyok voltak arrafelé.
A "fürkészeim" jelentették, hogy a virágzó cseresznyefák ettől függetlenül még nem barnultak le.
TISZA  őrület ez az időjárás.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 422
« Válasz #4188 Dátum: 2026. Április 13. 09:32 »
....... de kihagytam olyanokat amelyeknél 7-8 fias van, mert nem volt időm tökölődni az anyák keresgetésével.

Nem neked írom ezt Attila.
Nem kell a kiegyenlítéskor anyát keresni. Le kell rázni a méheket arról a lépről amit elveszünk. Csak olyannak adunk aki képes azt lepni. Jobbára fedett fiasításost illetve kelés előtt állókat veszünk el. Ebben az időszakban még ritkán szúrják le annak a családnak az anyáját a hozzáadott méhek akiket az új helyre tesznek, de a betájoltak hazamennek, ezért ugye (tehát) felesleges anyát keresni, elég a fiaskeretekkel erősíteni.

Ezt kérdezem Tőled Attila. Megmutatnád nekünk végre valami videón, hogy hol vannak azok a 12NB keretet vastagon fedő család(ok), amik néhány lépre vannak szűkítve? Nem húzzák a bölcsőket? Egyáltalán beraktad már az építtető kereteket?

Ne vegyél anyát! Pót anyák. A normálisoknál már annyi fiasítás és nép van amiről álmodozol.

« Válasz #4189 Dátum: 2026. Április 13. 20:33 »
Én soha, az-az soha nem rázom le a szürke, fiatal méheket!
Kicsit megkoccantom a keretet, és az öreg méh azonnal elszáll.
Ez a kérése Kokinak:
"Megmutatnád nekünk végre valami videón, hogy hol vannak azok a 12NB keretet vastagon fedő család(ok), amik néhány lépre vannak szűkítve?"
Ismét tele vagy hibával!
Milyen néhány lépre szűkítve?????????
5-6-7 az indulás, a 7 pont egy Hunor 10-es fiók.
Te tényleg nem értesz semmit, vagy csak provokálsz?
Ma kicsit nyűgösen mentek a dolgaim a tegnapi választás miatti éjszakázás kissé lelassított, de ma két család is felülmúlta az Ozsváth családot.
Ezek Radvánszky Marika anyái, a néhai Radvánszky Béla bácsi lányáé.
A hordás miatt nagyon kell nyomnom, de holnap végzek.
Ha az idő megfelelő lesz, csinálok képeket.
Van egy adu-ÁSZOM, is erre, egy tanúm.
Ugyanis egy méhész kolléga végig ott toporgott mellettem, és látta ezeket a családokat.
Az övék is szépek, de az enyémek jobbak.
Az építő keretet most raktam be, mivel eddig nem volt hordás.
Két-három nap alatt kihúzták.
Egy érdekesség, hogy ne légy túl nyigodt.
Több család átlépte a szűkítést, és KÍVÜLRŐL kiépítette az építő keretet.
Bölcső?
Viccelsz?
Ami annyira erős megfejem, eszem ágában a fán csücsülő rajokkal szemezni.
Az a te pályád.
Más kérdés?
Üdv:Nagyernyei Attila

*

Koki

• 422
« Válasz #4190 Dátum: 2026. Április 13. 20:40 »

Más kérdés?
Üdv:Nagyernyei Attila

Nincs. Azt hiszem mindenki tud mindent.

« Válasz #4191 Dátum: 2026. Április 13. 20:43 »
Örülök neki!
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 422
« Válasz #4192 Dátum: 2026. Április 13. 23:18 »

Az építő keretet most raktam be, mivel eddig nem volt hordás.
Két-három nap alatt kihúzták.

Ha most raktad be, akkor miként húzták ki 2-3 nap alatt. Dehogy raktál te be bármit.
Miért van erre szükség? Te tényleg mindenkit hülyének nézel.
Volt hordás. Egy hete raktam fel képeket. Akkora hordás volt, hogy kiültek. Te akkor még zsacsiztál, AZTÁN RÁJÖTTEM MÉGSEM MERT:
"Ilyenkor gyakorlatilag a család bio hője tartja melegen a szirupot, hasonlóan mint a zacsinál, csak itt sem kell a családot kibontani."
.

Ilyenkor gyakorlatilag a család bio hője tartja melegen a szirupot, hasonlóan mint a zacsinál, csak itt sem kell a családot kibontani.

Te tartod életben a fórumot. Írod a marhaságaidat, én meg felhívom a méhészek figyelmét nehogy bedőljenek neked. Aztán kapom a telefonokat, hogy ezekután biztosan elhallgat, vagy a másik vélemény az, ne foglalkozzak veled.
Azt mondja ma az egyik barátom, te vagy a feketefehéren a geddekas. A "ződ" is addig pörgött, amíg volt ott egy hülyeségeket írogató álméhész. Lehet újra indítani a "ződet" de kell oda is egy mujkó. Mondom is, hogy megbeszélem Csujával, mindig bírtuk egymást, én állom a költségeit. LMP-t megbuktatta, talán a tegnapi szétesettel is bratyizott, el is bukott. De minek?  De gyanús vagy te nekem Attila.

Ma kicsit nyűgösen mentek a dolgaim a tegnapi választás miatti éjszakázás kissé lelassított,.............

Nem láttalak az indulók között? Szavazatszámláló voltál?
Egy jótanács:

– Ne gondolkodj!
– Ha már gondolkodsz, ne beszélj!
– Ha gondolkodsz, beszélsz, ne írj!
– Ha gondolkodsz, beszélsz és írsz, akkor ne írj alá!
– Ha gondolkodsz, beszélsz, írsz és még alá is írod, akkor ne csodálkozz!
« Utoljára szerkesztve: 2026. Április 13. 23:33 írta Koki »

« Válasz #4193 Dátum: 2026. Április 14. 07:15 »
Ezt írja Koki:
"Ha most raktad be, akkor miként húzták ki 2-3 nap alatt. Dehogy raktál te be bármit.
Miért van erre szükség? Te tényleg mindenkit hülyének nézel."

Senkit nem nézek hülyének, csak logikusan kell olvasni írásaimat.
Igen, egy jó hete lett hordás, de mégis használok szirupot is!
Miért?
Mert a bővítésre, (tűzésre) felhasznált kereteket, pláne ahol a kristályos mézkoszorút felkarcoltam estes sziruppal meglocsolom, így nem sodorják le a kaptár aljára, hanem hasznosítják, valamint gyorsabban birtokba veszik az anyák.
Az ÉK folyamatosan raktam be amikor láttam, hogy hordás van!!!!!!!!
Néhány nap alatt szinte teljesen kihúzták, erről is kéne képet csinálnom, de mivel egyedül vagyok mindenre, minimális időm van bosszantani téged.
Annyi marhaságot írtam szerinted, hogy az akinek megmutattam hány keretre kell zárni az anyákat, és a szűk fészekbe milyen lépek kerüljenek, ő mondta.....hogy apám is méhész volt, jó lett volna ha ezt látja. Azóta sokkal több mézem van, és láss csodát ezt még előadásában is megemlíti.
És még, hogy a mai napod fényesebb legyen, ismét leírom azt a régi történetet amit senki nem hisz el.
Miért?
Mert azzal az idős méhészkollégával töltöttem egy délutánt akivel akkor a Nógrád megyei Keszegre vándoroltam.
Felidéztük a régi történetet, azt a csodát amit nem hisztek el.
Akkor még egyszer leírom, most már név szerint, mert ha van kedved érdeklődj utána.
Tehát hajnali 3 óra 20-és fél 4 között arra kászálódtam ki a vándorbódémból, hogy méhzúgást hallok.
Csányi Károly (most már nyugdíjas tűzoltó) már ott állt a saját bódéja előtt és cigizett!
Még láttam cigi parazsát de a méhek zúgtak a szinte sötétségben.
Csak ámultunk, és nem hittük el hogy ilyen van.
Aznap több mint 10 kilót nyomtak be, összességében pedig 36 kilós átlagom lett, csak fentiről.
Sajnos a hordás vége felé (nem az aznapi) elromlott az időjárás.
Egy hét múlva a bódéban melegedtünk egy gáztűzhely mellett.
Ha kell megadom a kolléga telefon számát, mert látom nekem nem hiszel.
Na megyek mézet kiszerelni, mert hamarosan jönnek a túraautós verseny résztvevői, és készülnöm kell.
Jah meg kaszálnom, mert már kézzel tépkedem a kijárók elöl az árvacsalánt.
Soha nem indultam politikai vonalon, és semmilyen pártnak nem voltam tagja, de mindig szavazok.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 422
« Válasz #4194 Dátum: 2026. Április 14. 07:44 »
Elhiszed-e, hogy nekem teljesen mindegy mit csinálsz a méheiddel?

Viszont próbálom megértetni azokkal -ha van még ilyen méhész-, hogy amit te csinálsz, az teljesen felesleges.
Neked hiába rakok fel egy videót késői júniusi rajok egyikéről, amit "fekvő" 32 keretes kaptárban 17 lépen teleltetve, szűkítés nélkül és semmivel nem kezelve (kivéve atka ellen) április közepén bontok ki először, neked teljesen mindegy. Mi lenne ha abban a kaptárban 6 fiassal áprilisban készítettem volna műrajt érett rajbölcsővel? Azt is már bölcsőzném. Nem fogom megismételni műrajjal, a barátommal direkt neked raktuk bele a rajt és semmit nem csináltunk vele. Ez az ecetes karcolgatás és a többi macera teljesen felesleges sőt káros. Bővítések tűzések meg egyéb teljesen felesleges munkálatok elveszik az időt a szükséges méhészeti munkáktól. Az építtető keretet nem folyamatosan kell berakni, mert nem is lehet. Az első kaptárbontáskor kell szélsőnek, és természetesen már ezerszer leírtam, hogy alul építettünk. Te mindig fordítva ülsz a lovon.
Az anyákat nem kell sehány keretre zárni. A fekvőben is csak azért, mert valaki valamikor kitalálta, és abból a jól működő KÉTCSALÁDOS NB-ből kreáltak okoskák egy családos ládát.
Ami ugye a nyugalom szigete szerinted. Amit már annyiszor bontottál ki és avatkoztál be a nyugalom szigetének megzavarásával és az egyéb felesleges munkákkal, hogy rakodósok egy év alatt sem bontanak annyiszor kaptárt.  Remélem akinek esze van megérti amit írtam. Aki meg kínlódni akar az tegye, de ne vezessük félre a méhésztársakat!!!

« Válasz #4195 Dátum: 2026. Április 14. 20:05 »
Koki!
Most annyi szakmaiatlan dolgot írtál, hogy fújnom kell mielőtt válaszolok!
Akkor kezdjük.
Az ÉK (Építő Keret) berakása nekem 3 napot vett igénybe, ahogy a családokat vizsgáltam ,emitt írtam, hogy folyamatosan rakom be.
Te ezzel biztosan egy nap alatt végzel.
Szélsőnek az ÉK-et?
Na még csak az kéne!
Hozzáépítik az oldalfalhoz, aztán legyen aki így kibányássza.
Alul építtetni?
Na még csak az kéne!
Egyáltalán te tudod mi az ÉK szerepe?
Azért építtetek felül, mert ahhoz, hogy a család állapotáról egy "jelentést" kapjak, ehhez ki sem kell vennem, csak egy kicsit kiemelem.
A gyorsaság ilyenkor perdöntő.
Ha szépen ki van építve, nincs rajta "cucli", rajbölcső, akkor már engedem is vissza, úgy, hogy ki sem vettem.
Ha van rajta bölcső, a kaptár tetejére teszek egy jelet, és ha végeztem az állománnyal, részletesen átnézem.
Tehát, ha az anya még kövér, kitöröm az ÉK-et, és kiveszek a fészekből egy fedett fiast, kap egy petézésre alkalmast, vagy műlépet.
Ez akác alatt van természetesen.
Ha már lefogyott az anya, akkor kiemelem egy nyílt fiassal, (vagy megölöm) és kicserélem egy tartalék család kövér anyjával.
Ezek szokták a legnagyobb teljesítményt produkálni.
Mi van  ha nem épít?
Akkor már gáz, vagy leölték az anyát a szűk fészekben, vagy pattanásig feszült a rajzási láz.
Ha van még anya, bal menet a nyakára, kapja a tartalék anyát nyílt fiassal, a rajta ülő méhekkel.
Ez a csúcs!
"Az anyákat nem kell sehány keretre zárni."
Erre illik azt mondani, hogy kiveted nálam a biztosítékot!
A legnagyobb teljesítmény növelés az anya akác alatti korlátozása.
Nem kell ezzel bíbelődnöd, meg nem is tudod megcsinálni, mert még lenne + 100 hordó akácmézet.
Minek az neked?
A legnagyobb teljesítményre a főhordáskor a természetes raj képes.
Mivel a méhek "súgnak", hogy lehet a maximális hozamot elérni, érdemes követni a méhek tanácsát.
Ez pedig, hogy megközelítjük a raj állapotot, de mivel van fias csak olyan 80-90%-os a hatékonyság a rajhoz képest.
Anno amikor Veszprémvarsány mellé vándoroltam akácon, egy helyen voltam egy zirci méhész bácsival.
Akkor még pár éves kezdő vándor voltam.
Bámulatosan mentek a méhei, roncsra vert az öreg az átlagával.
Kérdeztem tőle, hogy mitől mennek így a családok?
Jajj fiam, van még mit tanulnod.....válaszolta.
Mielőtt felpakoltam az állományt, minden családtól elvettem a nyílt fiasokat (Buchinger is így méhészkedett), hogy ne az álcák etetésével foglalkozzanak, hanem dolgozzanak mint egy raj.
Ficzere Péter is teljes raj állapotot hoz létre, nulla nulla a fias akác alatt.
Én az un. arany középutat választom, mert akác után még vannak olyan méhlegelők, amit szeretnék kihasználni.
Tehát aki azt állítja, hogy az anyák korlátozása hülyeség,.....és mivel nem szeretnélek megsérteni, ezt most nem kommentálom.
Sok száz, sőt ezer családos méhészek akác alatt korlátozzák az anyákat.
És emiatt nincsenek rajaim se!
Ha meg akarna valamelyik pattanni, a szűk fészekben leölik az öreg anyát.
Ilyenkor anyarács ki, hagyok egy kopogós bölcsőt, és valóban raj állapotba került a család.
Ott az egész nép, és másnap mennek mint a golyó.
Ezektől várható  a legnagyobb eredmény!!!!!!!!
Pörgetésük kicsit macerás, mert a szűz anyát söpörni nem veszélytelen.
Remélem akinek van esze megérti amit írtam.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 422
« Válasz #4196 Dátum: 2026. Április 14. 20:21 »

Remélem akinek van esze megérti amit írtam.
Nagyernyei Attila

Én is remélem.:)

*

robi 75

• 1043
« Válasz #4197 Dátum: 2026. Április 15. 00:00 »
Pedig Jenő bá is zárja az anyákat☝️, csak ő 12 hunor keretre, ha nem tenné a méztérbe lenne még +4-5-6 keret fias, dőlne borulna minden.
Régen a fekvőkbe akác előtt minden ki lett pergetve, ügyelve gondosan hogy a összes nyilt fias is kint legyen.
Korlátozás megoldva, rajzás megoldva, családok mentek ezerrel, minden tele mézzel, anyák átlag 3 nb keretre szorultak. Hordók tetején vastagon voltak a "kukacok".
Akkoriban ez teljesen természetes dolog volt.

*

Koki

• 422
« Válasz #4198 Dátum: 2026. Április 15. 07:57 »
Úgy van Robi!
Meg minden rakodós is korlátozza valamivel, de ahhoz nem kell anyákat keresni, ami egy borzalmas munka. Na jó csak ott ahol vannak méhek is a kaptárban. Attila ebből a szempontból szerencsés, csak nem tudja, mert egységesen néptelenek, és hamarosan elkezdődik a sírdogálás a sok duma után. Erre várunk néhányan. Írjátok meg! Azt mondják majd te Koki megírod akkor.

Nem tudtuk meg Attilától mi az építőkeret szerepe, feladata. Azt sem értheti senki, hogy miként lehet egy építőkeretet folyamatosan berakni. Az építőkereteket lehet a családoknak egymás utáni napokon folyamatosan berakni, de egy építőkeretet egyszer lehet.

Az építőkereten ha nincs "cucli" gondolom a rajbölcsőalapra gondol akkor mi vaaaaaaan?
Nálam már szinte valamennyi lépen van bölcsőalap, és bizony néha már bölcső is. Azért ugrott egy ki, mert elnéztem egy bölcsőt. Lesz még ilyen eset bőven. Egyébként a rossz idő miatt napok óta eszükben sincs a rajzás, és a mézterek felrakása, meg a tűzdelés -AMI UGYE MINT OLVASHATTUK NEMRÉG- tilos még ilyenkor. Hát hogyne. Gyenge állományok esetében igen, de vannak méhészetek ahol meg éppen a rajzásgátlás egyik fogása. Egyébként naponta kapom az infókat, hogy bizony mindenkinél már 9-10 kereten van fias a tizenkettesben, és szedik le a bölcsőket, meg rakják a fészekbe a szűzlépeket vagy a műlépeket, és ha megjönne a jó idő, akkor már nektár is kiló szám a repcéről.

Ez a kicserélem a sovány anyát egy kövérre már volt. Hülyeség is, sokáig tart, meg értelme sincs.

Ha én ugye lezárnám az anyát Attila szerint, akkor lenne még 100 hordóval több akácmézem. Erre már több oldalt kellene a számítógépen pötyögni. Írja meg aki akarja, mert az már valójában egy újabb sakkjátszma a galambbal. Százegynéhánnyal még csak meglehetne csinálni. Talán napraforgó végére végeznék is vele, betelelésre meg visszaállítanám.

Koki!

Egyáltalán te tudod mi az ÉK szerepe?

Akkor Attila várom gondolataidat az építőkeret szerepéről. Én valamikor cikket is írtam róla, itt a fórumon is megvan, de hátha azóta változott valami. Az arról szólt, hogy a második kitörésnél becsap atkakeresés szempontjából. Ha én ezt akkor tudom, mármint, hogy azon kell keresni a bölcsőharangokat és nem minden lépen, akkor azt biztosan belevettem volna, és ugyanúgy kiröhögnének mint téged most.

Készítsek videót arról amikor kitöröm az építtetőt? Megmutassak, hogy nem építik a kaptárfalhoz? Ezt is leírtam már. Akinél mérethibás a kaptát ott odaépítik. Mutassam meg amikor nem kell körbe vagdosni a herelépet, hanem egy mozdulattal a hordóban van, sőt a méhek lerázásakor, vagy amikor anyát keresek műrajkészítéskor, még arra is vigyázni kell nehogy kitörjön és kiessen ha oldaltra fordítom?
Mennyi képet és rövidke filmet készítsek a galambnak, amit úgysem ért meg, mint a méhészet lényegét!?

*

robi 75

• 1043
« Válasz #4199 Dátum: 2026. Április 15. 08:53 »
Részletek egy 10 es hunor fészekből, tegnapelőtt berakott műlép tegnapra ennyire kiépült, repce megy ezerrel kapták a méztereket .