A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065693 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3060 Dátum: 2023. Október 08. 18:18 »
Wr!
Minek kotyogsz bele te is a nagyok dolgába?
Ilyen marhaságokkal minek untatsz?
"Hát persze, meg ahogy azt Móricka leképzelte. Először is, egy fekvőt kinyitni egy katasztrófa, kiszedegetni a bakhátas keretfedőt,"
Ebből látszik, hogy még a kaptáraimat sem ismered!
jelentem, nekem ilyen micsodám nincs.
Mondom, hogy kínlódtok.
Inkább bontok egy hideg sört, az többet ér mint a fröcsögésetek.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3061 Dátum: 2023. Október 08. 19:00 »

Amikor ti a pakolós tornyaitokba, a fészekbe szeretnétek betenni egy tartós hordozót akkor a technológiátok (igen átok technológiátok)a következő.

Nálam csak a méztermelés időszakában van fent a méztér. Ebben az időszakban tilos a tartóshordozós atka irtás.
Ilyesmit csak az első átvizsgáláskor, és a mézterek levételekor szoktunk alkalmazni (egy kaptárbontás, több cél), és ha jól tudom nem is szabad.

Te annyi mindent elárultál már magadról, hogy WR-el egyetértve tényleg nem ennék a mézedből én sem.

*

Berci

• 317
« Válasz #3062 Dátum: 2023. Október 08. 19:20 »

Tehát wr méhésztársnak üzenem, jövőre mindent bevetek az atka ellen, főleg amit a szerb barátaink használnak.
Hogy mi lesz a méz minőségével?
Állítólag semmi gond nincs vele, meg először legyenek termelő méhcsaládok......

...

« Válasz #3063 Dátum: 2023. Október 08. 19:27 »
.

« Válasz #3064 Dátum: 2023. Október 08. 19:31 »
.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3065 Dátum: 2023. Október 08. 21:29 »
Atyaaaaa gatyaaaa!!! Ez azért nem semmi! :o "Oktass "még Attila! ;)

Minél többet beszélsz a technológiádról.....   "Nyitott könyv leszel". :)

Itt mindenki "hülye" csak te értesz hozzá. :) :)

« Válasz #3066 Dátum: 2023. Október 09. 07:05 »
Ezt kérdezi tőlem oszkár:
"Itt mindenki "hülye" .."
Ahogy gondolod.
Én nem érzem magam annak, néhány szakmunkás vizsgát már levezényeltem, voltam vizsgáztató és oktató is.
Rajtatok kívül senki nem gondolta még úgy, hogy "defektes" lennék.
Szomorú vagyok, hogy ennyire mélyre süllyedt miattatok a színvonal.
Ha nem tudtok szakmai érveket felhozni, inkább maradjatok csendben.
Nagyon színvonal alattiak lettek a hozzászólásaitok.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3067 Dátum: 2023. Október 09. 08:52 »

Ha nem tudtok szakmai érveket felhozni, inkább maradjatok csendben.

Nagyernyei Attila
Te Attila azt írtad 5-6 keretre korlátozod a fészket de nem írtad , hogy mikor.Ugyan előtte írtad, hogy akácon úgyis kiszorítják az anyákat majd másról beszélsz,de könnyen félre lehet érteni azt az 5-6 keretre korlátozott fészket. Aki ennyire össze-vissza csapkod a gondolataiba az ne tartson előadásokat  főleg ne oktasson másokat. Ha te 5-6 keretre korlátozod akác kezdete előtt 10 nappal az anyákat az nem anyazárás , amire máskor hivatkozol , hanem tényleg csak korlátozás, de ehhez neked  meg kell keresned az anyákat. Amikor én a 12 -es rakodóba felrakom a méztereket az idén 320-at 4 nap alatt, akkor a 2 fiók közé anyarácsot rakok nem kell hozzá segítség (asszony+ haverok) anyát keresni . Ha rakok fel vese lépet akkor se ,mert vissza rázom róla a méheket, azok helyébe szűzléppel tűzöm , akinek nincs szűzlépe az ugyanezt műléppel szokta csinálni.Amelyiknél minden keret fias, (12-esben nem mint nálad a 10-esnél) ott mézes fias kerül a méztérbe, de olyan amiben idegen méz van mert tisztító pergetésre kikelnek belőle a méhek, akkor mehet a pergetőbe a repcével, és nem kerülhet bele később az akácba. Ezeket a felrakott fias kereteket ha rajzási hangulat van a családon már üres kaptárba rakom, elkezdem a szaporítást.
Tehát te Attila nem zárod az anyákat hanem csak korlátozod öket mint mi a rakodóban. Amikor te lekorlátozod 5-6 keretre, mondjuk balra, akkor a bal szélső lép jó akác esetében aljáig fedett veselép lesz , az anyarácsos elválasztó melletti úgyszintén a többiben pedig biztosan lesz vastag mézkoszorú a magas lép miatt. Van ott akác pergetésre 2-3 keretbe fias, MONDOM jó akácos évben a válaszfalon kívüli lépekben ugyan úgy hordják a repcét mint a fészekbe ,mivel akác előtt 10 nappal korlátozod 5-6 keretre az anyát. Ezért vegyük azt alapul , hogy május 10. indul az akác , jól eltaláltad a 10 napot tehát kelő fedett fiassal van tele a mézkamrád ,ki kell azokat a kelő fias lépeket pergetned ,közben kelnek a méhek a fedelezőn, a pörgetőben meg a léphordóládáidban.
Aztán amikor beindul az akác tovább gyűlik a mézkoszorú a korlátozott részben. Az anyarácsos válaszfalon kívül az első néhány lép( még egyszer mondom jó akácos évben ) vastagon meghordva majd a következőkben egyre kevesebb és ha nem avatkozol be ,akkor a család már kotlik, ilyenkor javasolták kezdő koromban, hogy ezeket rakjuk ki a kaptár túlsó végébe az ottani üreseket meg vissza a fészek mellé, onnantól kezdve ugyanúgy kotlottak tovább. Nem értettem miért, amíg rá nem jöttem, továbbra sem az akácra mennek hanem a fészek mellé távolról hordják vissza azt a mézet amin még nincsen fedés. Na ezért találták ki a fekvősök az un. serkentő pergetés ,ami általában egy híg lötty és akkor újra tudnak nagyokat mérni,miközben a kaptárba még ugyan annyi belefért volna.
Ha nálad a dombos-völgyes területen ahol vannak hideg gödrök, északi oldalak és akár 14 nap is lehet hordás akácon akkor a 10. én indult hordásnak 25.-én lesz körülbelül vége, amikor eltudod venni az akácmézet. Tehát akkor szoktuk szabadon engedni az anyákat a fekvőben. 25 napig nem volt az anyának a teljes térben lehetősége a peterakásra, rendes erősségű méhcsaládnál ezzel a módszerrel dolgozva 100% hogy legalább 3x végig kell bölcsőzni az állományt. A közben böngészett rajt készítesz , tehát csapolod, akkor nem tudsz mást az elvett keretek helyére rakni, csak műlépet. Azt ahogy épül megtöltik mézzel és a nyomorék fészek miatt és a nagy keret következtében mindegyik szűzlépbe valamennyit bele fog petézni az anya. Ha nem csak korlátoznád hanem zárnád 3-4 keretre ,akkor még több öreg méhvel folytatódna júniusban a dajkálás, ami tovább fokozná a kezelési technológiád miatt az amúgy is nozémára hajlamos állományod problémáit. Ezek a dajkaméhek akik már gyűjtöttek , érleltek régebben néhány nap pempőtermelés után annyira kimerülnek, hogy a földön kupacolva mászkálnak, erre szokták mondani a homály méhészek, hogy ez attól van mert még mindig a neos repce virágporán élnek.
Na most akkor nézzük meg mi van nálam!
Mielőtt felrakom a mézteret kiveszem a 2 veselépet, vagy fias keretet ami megy a méztérbe aminek a helyére szűzlépet rakok. Ami repce begyűlik az a méztérbe kerül. Amikor az akác indul, most nem akarok hivalkodni , hogy mennyivel egyszerűbb a mézelvétel a rakodóból, de nem kell pergetnem fiaskereteket sem. A jó akácos évben az anyakorlátozás a méztől automatikusan megtörténik, közben szaporítok , mert ha nem akkor ők szaporítanak. Az elvett fiaskeretek helyére szűzlépeket rakok be. Megtehetem mert nekem van lépraktáram , nem a kaptárakban tárolom a több ezer keretet. Én ismerem a ként a moly ellen , meg használni is szoktam. 5x4 helyiségben 9 magasan a 400 mézterem kényelmesen elfér ami a termelőkre kell és még ugyan ennyi helyem megmarad a tartalék fiókoknak és kereteknek de ugye ennyi nem kell. Ebben a szobában 900 fiók is elférne . Ezzel csak arra akarom felhívni a figyelmet, hogy iszonyatos problémák lehetnek ott egyéb területeken is , ahol a lépek megvédése problémaként merül fel mint ahogy a te írásaidban olvashatjuk.
Tehát ha lekorlátozza az akácméz az anyát a fészekben, a méztérben van 25-35 kg ,már csak annyit tudnak gyűjteni amennyi fias sejt felszabadul a fészekben a kikelt méhek után. Na ekkor jöhet a pótmézterezés nem fogja a 3. fiókból a 2.-ba visszahordani a mézet hanem egy éjszaka alatt kiüríti a fészket, helyet képezve az anyának a petézéshez, hogy csak pislogunk. Ahol esetleg már bölcsők voltak leszívják a bölcsőkből a pempőt, ha volt fedett azt is kirágják. Nem minden családnál, de azok kijáróján lehet látni, hogy kotlik, ott be kell avatkozni. Ahol csapoltunk ott a berakott szűzlépek azonnal megtelnek, ha lefedik, ezt akác utáni átvizsgáláskor kiszedjük ,majd megy a pörgetőbe. Ami akácméz nincs fedve akácpergetésre, pergetés után 3 nappal mind a méztérben van, bármikor elvehető.
Ha gyenge az év mint az idei, akkor duplán meg kell csapolni az állományt mert nincs 8-12 napos akácnektár miatti anyakorlátozás és annyi nép lesz május végére, június közepére, hogy minden család megrajozna. Még 1000 féle dolgot lehetne írni a rakodó javára, de feleslegesnek tartom, mert soha nem fogod megérteni.
« Utoljára szerkesztve: 2023. Október 09. 09:14 írta Sancho Panza »

« Válasz #3068 Dátum: 2023. Október 09. 16:05 »
Végre egy igazi szakmai írás Jenőtől, bocs  Sancho Panzától.
Sok dologban egyet is értek, de van amiben egyáltalán!
Ezt írod:
" Te Attila azt írtad 5-6 keretre korlátozod a fészket de nem írtad , hogy mikor."
Pedig azt gondoltam, folyamatosan olvasod írásaimat, de tévedtem.
Már sokszor leírtam, hogy....nem mindegy mikortól számítjuk az akác előtt 10 nappal, a hordás előtt 10 nappal, vagy a dandár előtt 10 nappal?
Kérlek nézz utána, ezt már sokszor, részletesen kifejtettem.
Abban óriásit tévedsz, hogy a szűk fészekben (5-6, esetleg 4 keret) lévő fias lépekben van mézkoszorú!
A frászt!
A szélső lép, vagy záró lép is sokszor félig fias, de a többi, szinte léctől-lécig!
Ez, hogy a fészkes fenébe lehet?
Ebből látszik, hogy egyáltalán nem értitek, de nem is akarjátok érteni a technológiám lényegét.
Ehhez, hogy ez így legyen kora tavasztól szűk fészken fejlesztek, és ez a módszer ilyenkor gyümölcsözik.
Ha szűk fészekben fejlesztem a családokat, akkor minimális, vagy semmi mézkoszorúnem lesz a fias fölött!
Ez az ami nektek vagy magas, vagy a sok munka miatt nem akarjátok csinálni.
Végül is nem szeretném írásodat tételesen cáfolni, sok jót is írsz, de vannak benne óriási tévedések is.
Például ez!
"Ezek a dajkaméhek akik már gyűjtöttek , érleltek régebben néhány nap pempőtermelés után annyira kimerülnek, hogy a földön kupacolva mászkálnak, erre szokták mondani a homály méhészek, hogy ez attól van mert még mindig a neos repce virágporán élnek."
Ez a mondatod biztosan az, mert több méhésszel kalákába szoktunk vándorolni, és mindenkinek "kupacolva" voltak a fiatal méhei, teljesen mind1, hogy korlátozta az anyákat vagy sem.
Bizony, ezt a neo okozta, de remélem ez a múltté.
A szűk fészekben a JÓ anyákat nem szorítják ki, sőt még a vese lépben is csinálnak neki helyet.
Nem ragozom, aki tavasztól nem szűk fészken fejleszt, annak ez kínai, kár ezen rugóznunk.
Teszek fel fias lépet, amit a szűk fészekből vettem ki, azon látható, hogy mézkoszorú az nuku.
Macerás, munkaigényes technológia, de a végeredmény magáért beszél.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3069 Dátum: 2023. Október 09. 20:08 »
Te Attila ennek a képnek mi köze ahhoz amit én írtam? Ez egy 6 keretre szűkített családocska március végén . Én azt írtam, hogy normál erősségű termelő család akácon néhány nap alatt fullra van hordva és az anyának esélye nincs petézésre abban a pillanatban megtömik akácnektárral ,vagy nálad ez egy akác érett család ami már napok óta hordja az akácmézet? Vagy ennyire meg vagy zavarodva, hogy nem is érted mit írtam ? Ilyen családból akácra 3-at kellene összerakni az is kevés lenne...

Ezt írod:
" Te Attila azt írtad 5-6 keretre korlátozod a fészket de nem írtad , hogy mikor."

Nagyernyei Attila
Én az akác termeléskor 5-6 keretre korlátozásról írtam te pedig felraksz egy képet , ahol 6 keretre vannak szűkítve a méhek a fejlődés időszakában. Tényleg ennyire hülyének gondolsz mindenkit ?
Végre egy igazi szakmai írás Jenőtől, bocs  Sancho Panzától.

Nagyernyei Attila
Hát egy dologban biztos nagyon hasonlítunk egymásra , mind2 en ugyan olyan kaptárrendszerben dolgozunk. Valamikor az induló állományomat tőle vásároltam és úgy érzem sikerült is megtanulnom 1-2 dolgot tőle, neked is ajánlanék neked is egy szakmai képzést Jenőnél , nem továbbképzést mert ahhoz kellenének az alapok. Már szoltam neki , hogy ezt feltétlen olvassa el hátha valamit rosszul írtam és abba kötsz bele , de úgy látom a kitiltottaktól való félelem a mai napig a gondolataid felett kardként lebeg, de lehet hogy nem felette hanem alatta mint régen ....
Ráadásul ingyér’ is adom a bölcsességet és a pszichiátriai tanácsot:

Egy ember elmegy egy pszichiáterhez és előadja neki a következőt:
„Gyerekkoromtól bennem van az, hogy esténként mindig félek lefeküdni, mert félek attól, hogy valaki van az ágyam alatt. Úgy érzem, hogy előbb vagy utóbb beleőrülök ebbe a félelembe.

--- Bízza rám magát nyugodtan – mondja a pszichiáter – egy év sem kell hozzá és megoldható a probléma. Jöjjön el hozzám hetente háromszor és megszabadítom ettől a félelemtől.
--- No és mennyibe kerül – kérdi a paciens.
--- 80 dollár egy vizit – mondja a doki.
--- Alszom rá egyet-kettőt – feleli a paciens és a doki hiába várja vissza.

Egy fél év múlva véletlenül összetalálkoznak, és a doki megkérdi, hogy miért nem jött hozzá a kezelésekre.
Mire a paciens: 80 dollár hetente háromszor, egy teljes éven át, az 12 800 dollár.
Egy bárpultos viszont kigyógyított összesen 10 dollárért. Olyan boldoggá tett a gyógyításával és azzal, hogy olyan sok pénzt megspóroltam, hogy vettem egy új sportkocsit.

Mire a doki:
---  Ha nem vagyok indiszkrét, és megmondhatja, mégis hogyan gyógyította ki a bárpultos a bajából?
--- Azt mondta, hogy fűrészeljem le az ágyam mind a négy  lábát és tényleg, azóta senki sem fér el alatta…” 

Átilla!

FELEJTSD EL A PSZICHIÁTEREKET!
IGYÁL EGYET ÉS BESZÉLGESS EL A BÁRPULTOSSAL.
MINDIG ÉRDEMES MEGHALLGATNI LEGALÁBB EGY MÁSVALAKI TANÁCSÁT IS!

*

Berci

• 317
« Válasz #3070 Dátum: 2023. Október 09. 22:02 »
....Végre egy igazi szakmai írás Jenőtől...

Azért az egy elég komoly jellemfejlődés lenne a részedről, ha a fórum szakmaisága miatt, alázatot gyakorolnál és a kitíltottakat visszaengednéd!

Macerás, munkaigényes technológia, de a végeredmény magáért beszél.
Nagyernyei Attila

Az a baj, hogy Te nem érted a szűkítés lényegét. Összevissza beszélsz hetet és havat...
Sedlacsek nevű cseh méhész 800 családot kezel egyedül ( a pergetésre van embere) a szűk fészekkel.
Heuvel német méhész 400-at...
Mindegyik az általan zsákutcának tartott nagy fészeklép és feles méztérrel. ( Szedlacsek egyedi keretmérettel, ami hasonlít a NB-hez, míg Heuvel Dadanttal csinálja)

A technológiájuk a következő. Február végén leszűkítik a családot annyi keretre (3-4) amennyibe petézett az anya. Április elejéig békén hagyják őket. Tavasszal a családnak a nyugalom a fontos. Ezzel szemben Te egész nap baszogatod a méheidet. Magadnak és a méheidnek csinálsz munkát.
Áprilisban 1-2 kerettel bővítenek és kész a fészek. A fészket ugyanis az anya petézési képességéhez igazítják. ( Napi 2000/2500 pete 21 nap alatt 42000/52500. Seed150 írt 3500 petéről is naponta, de az azt gondolom,hogy extrém magas szám. A 2500-at egy raj/váltóbölcsős anya sok dajkával tudja. Én 2000 petével szoktam számolni. Az államilag elismert szaporítók anyái jó, ha 1500-at tudnak, de van rá állami támogatás.) A mézterek felrakása után már csak a méztereket pakolgatják felfelé illetve 2-3 hetente ellenőrzik a fészket. 400 és 800 családról beszélünk!
Namost...mivel a méh felfelé pakol szivesebben és oldalra kevésbé, azért is dolgozol sokat, mert ez a technológia NB fekvőben életképtelen. Erre még nem jöttél rá és ezért kínlódsz. Elég sokat. Persze konokul hajtogatod a magadét, de a helyzet az, hogy akik egy kicsit is értenek a méhekhez és aki kicsit is ért a szűkítéshez, az látja,hogy hol beszélsz hülyeséget. Persze jönnek a pergetési átlagos magyarázataid. Abban megegyezhetünk, hogy a méhész és a horgász nagyon hasonlóan emlékszik...finoman fogalmazva is kellő kritikával fogadom.
Két dolgot tehetnél 1. visszatérsz a rakodóhoz ( nem fogsz) 2. másik, egyébként nagyon jöl működó, technológiát alkalmazol a fekvőben. pl. fészekmézkamrás mézeltetés...
Ja és mielőtt az a kósza gondolatod támadna, hogy "könyvből beszélek", az idén 20 családdal kipróbáltam a szűkítést. Úgy,ahogy Szedlacsek és Heuvel csinálja. Mint minden technológiának ennek is vannak előnyei és hátrányai, DE egyáltalán nem kell annyival többet "méhészkedni", mint amit Te ide leírsz.

« Válasz #3071 Dátum: 2023. Október 10. 07:16 »
Ezt kérdezi tőlem Sancho Panza:
"Te Attila ennek a képnek mi köze ahhoz amit én írtam? Ez egy 6 keretre szűkített családocska március végén ."
Ebből a kérdésből IS látszik, hogy vagy nem olvassa el részletesen írásaimat, vagy (arra nem is merek gondolni) nem érti.
Ez annyira ciki, hiszen a kérdésre adott válaszom is benne van előző hozzászólásomban.
"Ehhez, hogy ez így legyen kora tavasztól szűk fészken fejlesztek, és ez a módszer ilyenkor gyümölcsözik."
Tehát akkor precízebben, így talán "átmegy" Jenőnek is.
A tavaszi felfejlesztés alatt a szűk fészekbe minimális mézet raktároznak a méhek, a vese lép kivételével. de legtöbbször azok is fiasok.
A plusz mézet (nektárt) fészken kívülre pakolják.
A fészek szerepe, hogy full az-az léctől lécig fias legyen, emiatt anyazáráskor olyan lépek kerülnek az anyával elzárt részbe amelyben szinte semmi fias nincs.
Emiatt tisztító pergetésnél (akác indulásakor) én a fészket nem matatom, hiszen abba ilyen fiasok kerülnek.
A fiasítás korösszetételéről már sokszor írtam, és itt a helye az "ÉK" vagyis az építő keretnek.
Sokszor éreztem, hogy lövésetek sincs ahhoz, hogy én milyen technológiával dolgozom, de ez a kérdés most bizonyíték rá.
Tehát a kép illusztráció, anyazáráskor is hasonlók kerülnek az anyás részbe.
Nem szeretem a kioktató stílust, de az értetleneknek néha elő kell vennem ezt a kártyát.
Persze azt is megértem, hogy ti ezt miért nem értitek.
Berci leírta.
Mert semmit nem csináltok a méhekkel, csak pergettek.
Én sokat dolgozom velük, de a pergetési eredmények magáért beszélnek.
Keressétek meg azokat a segédjeimet akik nálam szoktak szorgoskodni akác alatt!
Ha ennyire felvilágosultak vagytok a méhészetemről ez nem jelenthet gondot.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3072 Dátum: 2023. Október 10. 07:57 »
Tehát illusztráltad a "szamaras" Bácsinak egy március végi képpel, hogy milyen keretek kerülnek a fészekbe, amik valójában ott vannak, nem kerülnek oda sehonnét.
Egy olyan induló 6 keretes családdal, amiből legalább kettőt össze kellene rakni, mert különben nem fog az akácra termelővé válni önerőből.
Annak a Jenőnek nem tudom átment-e, de neked még bizonyára évek múlva sem fog átmenni amire felhívták már itt néhányan a figyelmedet. Neked nincs repcéd, csak repcécske családocskákkal. Ha lenne, annak nagyobb részét a kelő fias helyére hordának a fészekbe. Már repce végére megpakolták nálam az NB-ket, és akác után szoktam tűzdelve ezekkel a mézes lépekkel, -amiben vegyesen volt a repce-akác fedve,- megközölni a ládáimat az anya kiengedése után. Sőt és csak 3-4 keretre zártam. Ha bölcsőzött, akkor meg csapoltam, de a berakott kereteket azonnal megpakolták, úgyhogy nem volt ott fias néhány tenyérnyi csupán a pergetéskor.
A Te technológiádhoz valóban semmi hozzáértéssel nem rendelkezem én sem, de a méhek viselkedéséhez, és az ok-okozati összefüggésekkel igen. Na ezért nálam már nincsenek NB-k. Tudom mennyire nehéz lenne tőlük megszabadulni ma bárkinek, ezért kénytelenek azokkal számtalan trükkel próbálkozni ha valamit szeretnének pergetni, de a fiaspergetés elkerülhetetlen a tiszta akácméz miatt. Nálad nem (ezek szerint,) mert nincs is több fiasod, mint ami a NEM LEZÁRT hanem csak korlátozott részben van. Na azokkal nem lehet termelni, illetve lehet, de csak annyit, amit tényleg háztól is lehet értékesítgetni.
Szerencsénkre nem vagy egyedül. Ha mindenki annyi méhe és méze lenne, mint itt sokunknak a töredéke munkával, akkor lennénk nagy bajban.
Én nem keresem meg a nálad szorgoskodó segédeket abban biztos lehetsz, hiába is kéred, különösen mivel gyakorta változnak ahogy hírlik, de elég sok telefont kaptak már az itt veled fórumozóktól. Na szóval egy laikusnak a kevés is sok lehet, de én nem szeretnék turkálni a bevételeid és kipergetett hordómennyiségeid körül, viszont ne emlegesd Zsíros szlogenjét, mert kiröhögnek!!!
Igaza van a többieknek, te egy gyenge állománnyal szeretnél mézet termelni

« Válasz #3073 Dátum: 2023. Október 10. 08:14 »
1. Ágy lábát levágni
2. Nem levegővel teli hordó a mérőszám
3. Illusztrálni csak a valóságot
4. Mászkáló méheket az utcán össze szedni
5. Noteszos embereket megcáfolni
“A tavaszi fejlesztés alatt a szűk fészekbe minimális mézet raktároznak a méhek “ hát akkor igen, mert amit hordanak azt meg is eszik , sőt nem is elég nekik csak a kintről érkező élelem , ezért szoktál etetgetni . Mit akartál ezzel megmagyarázni ?

« Válasz #3074 Dátum: 2023. Október 10. 08:19 »
sőt nem is elég nekik csak a kintről érkező élelem
Kivéve a meggyet. Tudod arról a koma még pergetett is -álmában. Vannak még itt olyan fórumozók, akik szoktak meggymézet pergetni? Egyébként nálunk virágzik most. Ha birs is elkezdi, korlátozom az anyákat.:)