Kezdők figyelem!
Berci technológiája a következő:
"A technológiám nagyon egyszerű: február gyors ellenőrzés. Áprilisig nyugalom. Áprilistól akácig 2 hetente ellenőrzés, akáctól nap fordulói 10 naponta, napforulótól augusztusig 3 hetente, augusztusban atkakezelés hetente. Szeptemberben zárka és októberben kaptárvas letesz... mit kell ezen többet komplikálni?! Állóméhész vagyok, nagyon nem tőlem függ,hogy mennyi lesz az azévi mézem."
Azért felhívnám a kezdők figyelmét, hogy a termelő méhészet-méhészkedés ettől sokkal másabb.
Mivel ő hobbi méhész, nem tőle függ, hogy mennyi méze lesz, aki méhészkedésen gondolkodik, nem javaslom ezt az utat.
A méheket nem CSAK azért tartjuk, hogy gyönyörködjünk a munkájukban, ráhajolva a kaptártetőre ámulva nézzük a kosárkájukban a virágporcsomókat.
Ez egy szép dolog, de a termelő méhészet teljesen másról szól.
Az én írásaim a termelő méhészekhez szóltak, nekik próbáltam segíteni, ha valamit kimazsoláztak belőle, annak csak örülök.
Azt pedig felejtsétek el, hogy én a 3 keretes tartalék kaptáraimmal termelek!
Azért írtam le, hogy a fekvő rendszer is milyen sokszínű, mennyi lehetőség van bennük, csak kreativitás szükséges hozzá.
Erre a rendszerre is igaz, hogy mindenki másként csinálja.
Valahol olvastam (többször is), hogy semmi értelme az anyakorlátozásnak, jó akácon úgyis kiszorítják az anyákat.
Ezzel nincs mit tenni, ez így is van!
Csak van ám egy bökkenő!
Ha fészket megszorítják a begyűlő mézzel a méhek, akkor ezekben a szabadon hagyott anyák jóval kisebb fiast fognak produkálni mint a korlátozott társaik.
Ki kell próbálni, és akkor mondani véleményt!
Miért lesz több fias, 5-6 keretre korlátozott fészekben?
Mert ezeket léctől-lécig befiasítja az anya, a záró lép (fallép, vagy más szóval veselép) kivételével!
Tehát, a 4-6 fias lépben nagyobb a fiasítás felülete mint a szabadon bóklászóké, ahol sokszor csupán tenyérnyi.
Akkor ezzel meg is lennénk.
A másik, de egyáltalán nem elhanyagolható tény, hogy a kiszorítósdi folyamatos, a korlátozás pedig drasztikus, azonnali.
Éppen ezért írják a méhész könyvek, hogy.....akác előtt 10 nappal kell az anyákat korlátozni.
Ekkor számíthatunk arra, hogy megfelelő méhtömeg fog gyűjteni, és minimális lesz a dajkálás.
Ez a lényeg, a többi csak kábítás.
És a méhcsalád nem esik vissza, nem megy tönkre!
Az orosz tudós, Popravkov könyvében is megtalálhatjátok, hogy a fiasítás nevelése a legnagyobb teljesítmény csökkentő, és a legmegterhelőbb a családnak.
Aztán mindenki úgy méhészkedik ahogy jónak látja.
Én sokkal többet dolgozom a méhekkel mint Berci, intenzíven vándoroltam (eddig), mert nem szeretem a jó Istenre bízni az eredményt.
Nagyernyei Attila