A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065695 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3045 Dátum: 2023. Október 05. 18:07 »
Attila körbe ért a lemez ???

« Válasz #3046 Dátum: 2023. Október 05. 19:11 »
Ha szakmai érved nincs inkább maradj a szamaradon, és élvezd a poros utakat.
Egyébként nem tudom mi a bajotok, vagyis de, tudom.
Ti az ilyen anyákat azonnal likvidáljátok.
Én pedig megteszem a tőlem telhetőt, és sokszor örömömet lelem abban, ha sikerül a műtét.
Ti abban lelitek örömötöket, ha a másiknak nem megy jól, vagy esetleg bakizik, de mindenképpen fikázni kell.
Ezt a fajta mentalitást egész életemben kerültem, és a fiaimat is arra neveltem, hogy ha egy mód van rá a rosszindulatú embereket kerüljék.
Csak negatív energiával töltik fel a jóérzésű embereket, lehúznak.
Erről ennyit.
Ha trollkodni, vagy piszkálódni szeretnétek menjetek a zöldre, vagy  olyan színteret válasszatok ahol erre fogékonyak.
Akkor egy kicsit a rovat témájához is szólok.
Az idén a kolduskrizantém (őszirózsa) odatette magát, rengeteg virágport és némi nektárt is adott.
Emiatt az anyák sokkal tovább petéztek lendületesen, ami nem baj.
Baj akkor lenne, ha hirtelen bejönne a hideg, de így semmi gondot nem okozott.
Az utóbbi években úgyis kitolódik a tél (ha egyáltalán annak lehet nevezni) és a március hűvösebb.
Majd meglátjuk.
Remélem az idén végre lesz hó is, mert 7 éves a nagyobbik unokám, de még egy jót szánkózni sem tudtunk.
Még annyit a provokálóimnak, hogy nem értik minek ez a sok tartalék.
Egy nagyon hasznos dologról megfeledkeztem, ami fontos.
Ezekben az NB-18-as kaptárakban 3 tartalék családot teleltetek.
Ebből van 10, és még néhány a nagy családosok szomszédja.
Amelyikben 3 van, azok egy részével (volt amikor minddel) termelek!!!!!!!
Ja ja.
Miután elvettem a fiasukat, és szétosztottam a rászorulóknak (akácra való anyakorlátozáskor), akkor ezeket egyesítem úgy, hogy 1 anya marad, a másik kettőt elveszem.
Mivel egy kaptárra 3 kölyökcsalád népe gyűjt, nagyon szép eredmény szoktak produkálni.
Azért májusban egy 6 keretes kölyök család népe fiasítás nélkül, és ez háromszor.
Általában vagy hozzák az átlagot, vagy az fölött.
Ilyenkor mind a 3 kis kijáró ugyanúgy nyitva, mert akác után megosztom őket, és kapják vagy a párzatlan anyákat, vagy a kopogós bölcsőt....és újra tartalékok.
Na ezt csináljátok meg a pakolósba, ja bocs a rakosgatósba.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3047 Dátum: 2023. Október 05. 19:38 »

Ti az ilyen anyákat azonnal likvidáljátok.
Én pedig megteszem a tőlem telhetőt, és sokszor örömömet lelem abban, ha sikerül a műtét.

Nagyernyei Attila
Egyszer a méztérrel egyet agyon nyomtam. De ha te ennyi anyát agyonnyomtál vagy megnyomoritottál a sok turkálással ,akkor mennyi méhet nyomtál már agyon a folytonos macerálással... Veled fogom rémisztgetni a méheimet ha rosszul viselkednek .Jenő cimborád már egy hónapja letakarta a méheit . Mit macerálod azokat a méheket még mindig?

« Válasz #3048 Dátum: 2023. Október 05. 19:45 »
Az idén a sok macerálással egyetlen anyát sem nyomtam agyon véletlenül.
Ez azt jelenti, hogy ez az egy volt amit megnyomtam, de ez is megmenekült!
Akarattal pedig 118 anyát nyomtam agyon....helyettük már rég a 2023-as anyák vannak.
Jenővel semmi gondom nem volt, csak a stílusa az nem passzolt, kissé egyedi, de ettől függetlenül kiváló szakembernek tartom.
Ha ehhez még a szerénység is társulna....teljesen olyan mint te "Szancsó".
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2023. Október 05. 20:02 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #3049 Dátum: 2023. Október 05. 19:58 »

Akarattal pedig 118 anyát nyomtam agyon....helyettük már rég a 2013-as anyák vannak.

Nagyernyei Attila

Milyen szép vasárnap is volt, nekünk a Lurdy alagsorában, mások meg a novemberi(Október, ebből látszik, hogy fáradt vagyok!) nyárban kirándultak, piknikeztet.

Nagyernyei Attila
Attila tényleg rádférne egy pár hónap pihenés...

« Válasz #3050 Dátum: 2023. Október 05. 20:03 »
Köszi, hogy ennyire figyelsz!
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #3051 Dátum: 2023. Október 05. 20:49 »

Ilyenkor mind a 3 kis kijáró ugyanúgy nyitva, mert akác után megosztom őket, és kapják vagy a párzatlan anyákat, vagy a kopogós bölcsőt....és újra tartalékok.
Na ezt csináljátok meg a pakolósba, ja bocs a rakosgatósba.
Nagyernyei Attila

Attól mert valamiról nem tudsz nem jelenti azt,hogy más nem tud róla!
A kanadai kolléga 6 keretes szaporításokra tesz anyarácsot és arra a 10 keretes méztereket. Van olyan videója a neten, hogy 4 "magasba" vannak a mézterek.(lásd kép)

Tovább megyek. Bernhard Heuvel német méhész (+400 család) a gyenge családokat tavasszal összeraja egy Dadant 12-es kaptárba. 2x5 kereten. Ime egy videó: 2018.05.06-án filmezték. 4 méztér. https://www.youtube.com/watch?v=7PYhyPsjAyg

Szóval...hagyjuk...

« Válasz #3052 Dátum: 2023. Október 06. 06:25 »
Szóval hagyjuk?
Én nem gondoltam, hogy kanadai kollégával kell összehasonlítanom a fekvő technológiámat.
Valójában a tietekre lettem volna kíváncsi.
Ja, hogy ti ezeket csak a képről nézegetitek?
Ez a különbség közöttünk.
Én pedig csinálom, nem álmodozok.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #3053 Dátum: 2023. Október 06. 07:41 »
Azzal kezdtem a hetet, hogy "Új hét, új remények"...feleslegesen. Tájékozatlan vagy. Irhatnám, hogy ostoba, de nincs kedvem veszekedni.
Heuvel megoldását kipróbáltam. A problémám az vele, hogy ugyan jó években messze többet termel, mint egy nagyon jó család és rossz években is hozza a jó családok átlagát, de iszonyatosan sokat kell dolgozni velük. Folyamatosan 4 táblás Hunor fiassal kell működtetni, ami 5-7 naponkénti gyengítést feltételez. Egyszerűen nem volt kedvem/időm annyit a kaptárt túrni.
Bár gyenge családokat tettem bele, de nem tudtam olyan gyengét beletenni ( tudod ehhez az kell, hogy jó anya, kevés atka, sok nép legyen a családban és nyugodt ősz...na ezeket Te hírből sem ismered...) amit még jóval akác előtt ne kellett volna hetente gyengíteni.
Egyébiránt a reakcióm a tájokoztalanságodra irányult miszerint a technológiát nem lehet rakodósban megcsinálni...meglehet.

A technológiám nagyon egyszerű: február gyors ellenőrzés. Áprilisig nyugalom. Áprilistól akácig 2 hetente ellenőrzés, akáctól nap fordulói 10 naponta, napforulótól augusztusig 3 hetente, augusztusban atkakezelés hetente. Szeptemberben zárka és októberben  kaptárvas letesz... mit kell ezen többet komplikálni?! Állóméhész vagyok, nagyon nem tőlem függ,hogy mennyi lesz az azévi mézem.

« Válasz #3054 Dátum: 2023. Október 07. 07:16 »
Kezdők figyelem!
Berci technológiája a következő:
"A technológiám nagyon egyszerű: február gyors ellenőrzés. Áprilisig nyugalom. Áprilistól akácig 2 hetente ellenőrzés, akáctól nap fordulói 10 naponta, napforulótól augusztusig 3 hetente, augusztusban atkakezelés hetente. Szeptemberben zárka és októberben  kaptárvas letesz... mit kell ezen többet komplikálni?! Állóméhész vagyok, nagyon nem tőlem függ,hogy mennyi lesz az azévi mézem."
Azért felhívnám a kezdők figyelmét, hogy a termelő méhészet-méhészkedés ettől sokkal másabb.
Mivel ő hobbi méhész, nem tőle függ, hogy mennyi méze lesz, aki méhészkedésen gondolkodik, nem javaslom ezt az utat.
A méheket nem CSAK azért tartjuk, hogy gyönyörködjünk a munkájukban, ráhajolva a kaptártetőre ámulva nézzük a kosárkájukban a virágporcsomókat.
Ez egy szép dolog, de a termelő méhészet teljesen másról szól.
Az én írásaim a termelő méhészekhez szóltak, nekik próbáltam segíteni, ha valamit kimazsoláztak belőle, annak csak örülök.
Azt pedig felejtsétek el, hogy én a 3 keretes tartalék kaptáraimmal termelek!
Azért írtam le, hogy a fekvő rendszer is milyen sokszínű, mennyi lehetőség van bennük, csak kreativitás szükséges hozzá.
Erre a rendszerre is igaz, hogy mindenki másként csinálja.
Valahol olvastam (többször is), hogy semmi értelme az anyakorlátozásnak, jó akácon úgyis kiszorítják az anyákat.
Ezzel nincs mit tenni, ez így is van!
Csak van ám egy bökkenő!
Ha fészket megszorítják a begyűlő mézzel a méhek, akkor ezekben a szabadon hagyott anyák jóval kisebb fiast fognak produkálni mint a korlátozott társaik.
Ki kell próbálni, és akkor mondani véleményt!
Miért lesz több fias, 5-6 keretre korlátozott fészekben?
Mert ezeket léctől-lécig befiasítja az  anya, a záró lép (fallép, vagy más szóval veselép) kivételével!
Tehát, a 4-6 fias lépben nagyobb a fiasítás felülete mint a szabadon bóklászóké, ahol sokszor csupán tenyérnyi.
Akkor ezzel meg is lennénk.
A másik, de egyáltalán nem elhanyagolható tény, hogy a kiszorítósdi folyamatos, a korlátozás pedig drasztikus, azonnali.
Éppen ezért írják a méhész könyvek, hogy.....akác előtt 10 nappal kell az anyákat korlátozni.
Ekkor számíthatunk arra, hogy megfelelő méhtömeg fog gyűjteni, és minimális lesz a dajkálás.
Ez a lényeg, a többi csak kábítás.
És a méhcsalád nem esik vissza, nem megy tönkre!
Az orosz tudós, Popravkov könyvében is megtalálhatjátok, hogy a fiasítás nevelése a legnagyobb teljesítmény csökkentő, és a legmegterhelőbb a családnak.
Aztán mindenki úgy méhészkedik ahogy jónak látja.
Én sokkal többet dolgozom a méhekkel mint Berci, intenzíven vándoroltam (eddig), mert nem szeretem a jó Istenre bízni az eredményt.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #3055 Dátum: 2023. Október 07. 18:20 »
Kezdők figyelem!
Azért felhívnám a kezdők figyelmét, hogy a termelő méhészet-méhészkedés ettől sokkal másabb.

Nem lenne sokkal másabb...csak Te nem ismered azt a módszert!

Mivel ő hobbi méhész, nem tőle függ, hogy mennyi méze lesz, aki méhészkedésen gondolkodik, nem javaslom ezt az utat.

Hobbi...ja...67 kijárón repültek a mai napon méhek.

Ez egy szép dolog, de a termelő méhészet teljesen másról szól.
Az én írásaim a termelő méhészekhez szóltak, nekik próbáltam segíteni, ha valamit kimazsoláztak belőle, annak csak örülök.

Igen. A termelő méhészet másról szól...jah
...a Pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve...

Tehát, a 4-6 fias lépben nagyobb a fiasítás felülete mint a szabadon bóklászóké, ahol sokszor csupán tenyérnyi.

A fiasítás felülete ugyanakkora marad. A kiterjedése lesz nagyobb. A több keret kezelése a család számára megterhelő. Komolyan mondom...ilyen megjegyzésekből látszik, hogy semmit sem értesz az egészből.

Aztán mindenki úgy méhészkedik ahogy jónak látja.
Én sokkal többet dolgozom a méhekkel mint Berci, intenzíven vándoroltam (eddig), mert nem szeretem a jó Istenre bízni az eredményt.
Nagyernyei Attila

Na abban egyetértünk, hogy mindenki úgy kínlódik, ahogy akar... Te hozzám képest sokkal többet kínlódsz.
Elárulok egy titkot...hiába vándorolsz, hiába túrod a kaptárt végső soron a Teremtő osztja lapot. Ha ezt ennyi idősen még nem láttad be, akkor már nem is fogod!

« Válasz #3056 Dátum: 2023. Október 08. 07:57 »
Ebben az egy mondatodban mindent megmagyarázol Berci:
"Te hozzám képest sokkal többet kínlódsz."
Nekem ugyanis nem kínlódás a méhekkel való foglalatosság!
Azért van CSAK ennyi, mert én örömömet lelem a méhcsaládok kezelésében, majd az eredményekben.
Te pedig kínlódsz, ahogy írod.
Az kínlódik ugyanis, aki nem jó technológiát választ, mert nyűg neki a méhészkedés.
Nekem az NB18 a nyugalom szigete.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3057 Dátum: 2023. Október 08. 08:39 »
Ebben az egy mondatodban mindent megmagyarázol Berci:
"Te hozzám képest sokkal többet kínlódsz."
Nekem ugyanis nem kínlódás a méhekkel való foglalatosság!

Neked nem kínlódás Attila. Nekem viszont aki átérzi azt, amit a méheiddel egy évben művelsz, még időnként ezeket elolvasva is borzalmas érzéseim vannak. Aki egy évedet, amit elkövetsz a méhek ellen, azt jó érzéssel végig követi, és ezen nem háborodik fel, az sem méhész.
Pár napig nem voltam, és végig olvasva az írásokat...hááááát....
Szerintem Attila ha megpróbálkoznak a vitapartnereid valamit átadni neked a tudásukból, azt zsigerből elutasítod, vagy lehet, gyakran meg sem érted.

Azt a hova hordja nálad és hova hordja a rakodóban a mézet főhordásban a méhcsalád, és miként korlátozza a fészket, gondolataidat javaslom mindenkinek még egyszer végig böngészni, majd emészteni! Akit megtanítottak az akác jó kihasználására úgy, hogy ne menjen a méhek későbbi kárára, annak bizonyára feltűnt, hogy teljesen jól írtad, csak az egy gyenge családdal való akácméztermelési próbálkozás. Az ilyen önvallomásaidból tényleg arra lehet következtetni, hogy Te soha nem dolgoztál még normális erősségű állománnyal.
Igazat adok Bercinek. Amennyiben tényleg ezeket végig csinálod egy évben amiket ide leírsz, akkor emberfeletti munkát végzel azért a kis eredményért amit elérsz, és azt mekkora sikerként értékeled, miközben az állományodat kínkeservesen tudod csak megtartani. A nyugalom szigete. Hát hogyne.

« Válasz #3058 Dátum: 2023. Október 08. 15:05 »
Ismét te is beszálltál az okoskodók klubjába?
Ezt írja seed150:
" Te soha nem dolgoztál még normális erősségű állománnyal."
Amikor a körzetben a kollégáknak 24 Kg-os átlaguk volt, nekem 35 nem ilyeneket mondogattak.
Mivel te sem jártál még SOHA a méhészetemben, neked is csak azt tudom javasolni, hogy...Csüccs!
Az dumáljon aki látta mit csinálok.
Én részletesen leírom a technológiámat, de azok részleteiben valójában csak perceket, vagy pillanatokat vesz igénybe.
Amikor ti a pakolós tornyaitokba, a fészekbe szeretnétek betenni egy tartós hordozót akkor a technológiátok (igen átok technológiátok)a következő.
Tető le, menekülő le, első méztéri fiók le, (ha több van akkor azt is), anyarács fel, na most vagytok ott ahol én egy mozdulattal.
Ne kínlódjatok már, mert a te írásaidból is kitűnik, hogy kínlódsz a méhekkel, ezért kötsz belém.
Ha nekem ez így megfelel, akkor neked ezzel mi bajod?
Ja semmi, csak csesztetni akarsz?
Ehhez már öreg, edzett róka vagyok, nem fog menni.
Egyet azért elértetek itt páran, sajnállak benneteket.
Kínlódjatok, én meg csak mosolygok.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #3059 Dátum: 2023. Október 08. 17:54 »
Idézet
Én részletesen leírom a technológiámat, de azok részleteiben valójában csak perceket, vagy pillanatokat vesz igénybe.
Hát persze. Én meg jártam a holdon... Attila, neked valami megmagyarázhatatlan késztetésed van a hülyeség írására, vagy tényleg úgy van ahogy mondják, nem értesz a méhészkedéshez.
Idézet
Tető le, menekülő le, első méztéri fiók le, (ha több van akkor azt is), anyarács fel, na most vagytok ott ahol én egy mozdulattal.
Hát persze, meg ahogy azt Móricka leképzelte. Először is, egy fekvőt kinyitni egy katasztrófa, kiszedegetni a bakhátas keretfedőt, pláne amikor fordítva van bent, utána tépkedni körben a fóliát meg még egyebeket ami ott van, nekem nem kell bemutatni, tanuló koromban láttam épp eleget. Annyi idő alatt leveszek 3 mézteret de ez most lényegtelen.
Elvből sem használok tartós hordozót, de nagyon régen amikor használtam akkor az így működött: fészek és méztér közé a kaptárvas be, méztér felbillent, másik kezemmel a távtartó be, lapkák be a helyükre, felső fiók visszabillent. Ennyi. A tetőhöz és a menekülőhöz hozzá sem nyúltam. Megint elárultad magad, kár volt az anyarácsot ide keverned, ugyanis amikor az bent van, akkor annak oka van, olyankor ugye nincs atka irtás. Ha nálad van, akkor nem szívesen ennék a mézedből... Mondjuk ez a veszély nem is fenyeget, mert nagyon régóta már kizárólag csak a sajátomat eszem meg, még a haverokét sem.
Idézet
Ne kínlódjatok már, mert a te írásaidból is kitűnik, hogy kínlódsz a méhekkel, ezért kötsz belém.
Duma. A technológiád, na az kínlódás. Én is szeretem a méheket, de dolgozni azt már nem annyira, ezért nekem már az is "kínlódás" ha be kell öltöznöm és kalapot kell vennem. Érted? Ha tehetem atkát is pólóban és rövidnadrágban számolok a kaptársor mögött. Miért? Mert sokkal kényelmesebb mint mondjuk beöltözve lemosni. Ezért csinálom inkább úgy, hogy legyen inkább 10-20%-kal kevesebb mézem, cserébe csak tizedannyit kelljen dolgoznom érte! Nekem ez a nem mindegy! De ehhez nyilván megfelelő kaptár is kell, a fekvőben ez ugye nem megy...