Ha nem tudtok szakmai érveket felhozni, inkább maradjatok csendben.
Nagyernyei Attila
Te Attila azt írtad 5-6 keretre korlátozod a fészket de nem írtad , hogy mikor.Ugyan előtte írtad, hogy akácon úgyis kiszorítják az anyákat majd másról beszélsz,de könnyen félre lehet érteni azt az 5-6 keretre korlátozott fészket. Aki ennyire össze-vissza csapkod a gondolataiba az ne tartson előadásokat főleg ne oktasson másokat. Ha te 5-6 keretre korlátozod akác kezdete előtt 10 nappal az anyákat az nem anyazárás , amire máskor hivatkozol , hanem tényleg csak korlátozás, de ehhez neked meg kell keresned az anyákat. Amikor én a 12 -es rakodóba felrakom a méztereket az idén 320-at 4 nap alatt, akkor a 2 fiók közé anyarácsot rakok nem kell hozzá segítség (asszony+ haverok) anyát keresni . Ha rakok fel vese lépet akkor se ,mert vissza rázom róla a méheket, azok helyébe szűzléppel tűzöm , akinek nincs szűzlépe az ugyanezt műléppel szokta csinálni.Amelyiknél minden keret fias, (12-esben nem mint nálad a 10-esnél) ott mézes fias kerül a méztérbe, de olyan amiben idegen méz van mert tisztító pergetésre kikelnek belőle a méhek, akkor mehet a pergetőbe a repcével, és nem kerülhet bele később az akácba. Ezeket a felrakott fias kereteket ha rajzási hangulat van a családon már üres kaptárba rakom, elkezdem a szaporítást.
Tehát te Attila nem zárod az anyákat hanem csak korlátozod öket mint mi a rakodóban. Amikor te lekorlátozod 5-6 keretre, mondjuk balra, akkor a bal szélső lép jó akác esetében aljáig fedett veselép lesz , az anyarácsos elválasztó melletti úgyszintén a többiben pedig biztosan lesz vastag mézkoszorú a magas lép miatt. Van ott akác pergetésre 2-3 keretbe fias, MONDOM jó akácos évben a válaszfalon kívüli lépekben ugyan úgy hordják a repcét mint a fészekbe ,mivel akác előtt 10 nappal korlátozod 5-6 keretre az anyát. Ezért vegyük azt alapul , hogy május 10. indul az akác , jól eltaláltad a 10 napot tehát kelő fedett fiassal van tele a mézkamrád ,ki kell azokat a kelő fias lépeket pergetned ,közben kelnek a méhek a fedelezőn, a pörgetőben meg a léphordóládáidban.
Aztán amikor beindul az akác tovább gyűlik a mézkoszorú a korlátozott részben. Az anyarácsos válaszfalon kívül az első néhány lép( még egyszer mondom jó akácos évben ) vastagon meghordva majd a következőkben egyre kevesebb és ha nem avatkozol be ,akkor a család már kotlik, ilyenkor javasolták kezdő koromban, hogy ezeket rakjuk ki a kaptár túlsó végébe az ottani üreseket meg vissza a fészek mellé, onnantól kezdve ugyanúgy kotlottak tovább. Nem értettem miért, amíg rá nem jöttem, továbbra sem az akácra mennek hanem a fészek mellé távolról hordják vissza azt a mézet amin még nincsen fedés. Na ezért találták ki a fekvősök az un. serkentő pergetés ,ami általában egy híg lötty és akkor újra tudnak nagyokat mérni,miközben a kaptárba még ugyan annyi belefért volna.
Ha nálad a dombos-völgyes területen ahol vannak hideg gödrök, északi oldalak és akár 14 nap is lehet hordás akácon akkor a 10. én indult hordásnak 25.-én lesz körülbelül vége, amikor eltudod venni az akácmézet. Tehát akkor szoktuk szabadon engedni az anyákat a fekvőben. 25 napig nem volt az anyának a teljes térben lehetősége a peterakásra, rendes erősségű méhcsaládnál ezzel a módszerrel dolgozva 100% hogy legalább 3x végig kell bölcsőzni az állományt. A közben böngészett rajt készítesz , tehát csapolod, akkor nem tudsz mást az elvett keretek helyére rakni, csak műlépet. Azt ahogy épül megtöltik mézzel és a nyomorék fészek miatt és a nagy keret következtében mindegyik szűzlépbe valamennyit bele fog petézni az anya. Ha nem csak korlátoznád hanem zárnád 3-4 keretre ,akkor még több öreg méhvel folytatódna júniusban a dajkálás, ami tovább fokozná a kezelési technológiád miatt az amúgy is nozémára hajlamos állományod problémáit. Ezek a dajkaméhek akik már gyűjtöttek , érleltek régebben néhány nap pempőtermelés után annyira kimerülnek, hogy a földön kupacolva mászkálnak, erre szokták mondani a homály méhészek, hogy ez attól van mert még mindig a neos repce virágporán élnek.
Na most akkor nézzük meg mi van nálam!
Mielőtt felrakom a mézteret kiveszem a 2 veselépet, vagy fias keretet ami megy a méztérbe aminek a helyére szűzlépet rakok. Ami repce begyűlik az a méztérbe kerül. Amikor az akác indul, most nem akarok hivalkodni , hogy mennyivel egyszerűbb a mézelvétel a rakodóból, de nem kell pergetnem fiaskereteket sem. A jó akácos évben az anyakorlátozás a méztől automatikusan megtörténik, közben szaporítok , mert ha nem akkor ők szaporítanak. Az elvett fiaskeretek helyére szűzlépeket rakok be. Megtehetem mert nekem van lépraktáram , nem a kaptárakban tárolom a több ezer keretet. Én ismerem a ként a moly ellen , meg használni is szoktam. 5x4 helyiségben 9 magasan a 400 mézterem kényelmesen elfér ami a termelőkre kell és még ugyan ennyi helyem megmarad a tartalék fiókoknak és kereteknek de ugye ennyi nem kell. Ebben a szobában 900 fiók is elférne . Ezzel csak arra akarom felhívni a figyelmet, hogy iszonyatos problémák lehetnek ott egyéb területeken is , ahol a lépek megvédése problémaként merül fel mint ahogy a te írásaidban olvashatjuk.
Tehát ha lekorlátozza az akácméz az anyát a fészekben, a méztérben van 25-35 kg ,már csak annyit tudnak gyűjteni amennyi fias sejt felszabadul a fészekben a kikelt méhek után. Na ekkor jöhet a pótmézterezés nem fogja a 3. fiókból a 2.-ba visszahordani a mézet hanem egy éjszaka alatt kiüríti a fészket, helyet képezve az anyának a petézéshez, hogy csak pislogunk. Ahol esetleg már bölcsők voltak leszívják a bölcsőkből a pempőt, ha volt fedett azt is kirágják. Nem minden családnál, de azok kijáróján lehet látni, hogy kotlik, ott be kell avatkozni. Ahol csapoltunk ott a berakott szűzlépek azonnal megtelnek, ha lefedik, ezt akác utáni átvizsgáláskor kiszedjük ,majd megy a pörgetőbe. Ami akácméz nincs fedve akácpergetésre, pergetés után 3 nappal mind a méztérben van, bármikor elvehető.
Ha gyenge az év mint az idei, akkor duplán meg kell csapolni az állományt mert nincs 8-12 napos akácnektár miatti anyakorlátozás és annyi nép lesz május végére, június közepére, hogy minden család megrajozna. Még 1000 féle dolgot lehetne írni a rakodó javára, de feleslegesnek tartom, mert soha nem fogod megérteni.