IDŐJÁRÁS

• 961 válasz
  • 414503 megtekintés
Re:IDŐJÁRÁS
« Válasz #390 Dátum: 2016. Április 21. 15:19 »
Lousicide! Szintén zenész! Az ilyen hozzászólásokból lehet sokat tanulni! Köszönjük!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #391 Dátum: 2016. Április 21. 15:34 »
QUQURIQ !!!

Csévharaszton a tanyámban -3,2 C volt. az akác 4-5 m ig elfagyott.
Odalett a szőlő, a sárgabarack, az őszibarack, dió, alma birs, szilva, Evódia, és a Japánakác.
Így a nyári és az ősz eleji virágpor forrásnak is annyi!

Kiskakas, Baldavári László

« Válasz #392 Dátum: 2016. Április 21. 15:51 »
Mondok ettől jobb hírt is Litkén mínusz 4 fok volt. És lehet, hogy ez a felületes, de ma láttam már akácot is barnán, ami szerintem másod virág  volt. De ez is lefagy.
 Ez van.

Zoli!

Külön köszönet jár azért, hogy kora zöldhajnalban elbumliztál a kedvünkért Litkére. Köszönjük a meteorológiai jelentést, bár nem ártott volna, ha elárulod, melyik utcában mértél -4 C fokot... Nem követhetetlen a merítés, a Kossuth, Arany János, Akácos, Rózsafa, Dózsa-Petőfi és Béke utcák bármelyikében bekövetkezhetett ilyen mértékű lehűlés, akár a Borbás Vince utcában is. Azért hagytam a legvégére e két utca említését, mert egyrészt mostanság az OMME életében is a legfontosabb a béke elkövetkezte lenne, másrészt nekem különösen kedves Ipolylitke nagy szülötte, Borbás Vince, korának legnagyobb botanikusa. Sokan nevelkedtünk az ő mérhetetlen tudásán, botanikai ismeretein és rendkívül széles körű növénytani, növényföldrajzi, taxonómiai életművén.

Borbás Vince iránt érzett minden tiszteletem ellenére -a meteorológiai anomáliákat is figyelembe véve- mégsem terveztem az Ipolyságba vándorolni akácra, de most elbizonytalanítottál: lehet, hogy ha nem is Litkére, de Karancskeszibe mégis el kellene látogatnom. Gondolom, szívesen látnál, s a Te 50 családod mellett talán elférne az én néhány családom is. Gondolom szívesen látsz bárkit, aki feléd szeretné a páratlan zamatú nógrádi akácot legeltetni, s e meteorológiai tájékoztatókat sem a méhészek távoltartása, hanem hiteles informálása céljából teszed közzé.

A részletekről inkább privátban egyeztessünk. kérlek, add át kézcsókomat Diánának is.

« Válasz #393 Dátum: 2016. Április 21. 17:01 »
QUQURIQ !!!

Csévharaszton a tanyámban -3,2 C volt. az akác 4-5 m ig elfagyott.
Odalett a szőlő, a sárgabarack, az őszibarack, dió, alma birs, szilva, Evódia, és a Japánakác.
Így a nyári és az ősz eleji virágpor forrásnak is annyi!

Kiskakas, Baldavári László

QUQURIQ !!!

Figyelem kedves Méhészek!

Kelet felől tőr ránk a hideg levegő!!!

Figyeljétek a hőtérképet!!!!

Másfél órával ezelőtt a Tisza vonalánál tartott, most az alföld közepén!!!
Ságújfalun -4 C van!!!
Valkón már most - 1 C van!!! (21 h 19 perc)
Mendén 0 C van.

Ezen az éjszakán múlik a gyümölcseink sorsa, és lehet, hogy az akácé is!!!
Holnap szedjetek vesszőket, tegyétek vízbe és szobában lehet a napfényes ablakban hajtatni.
Innen könnyen megtudni, hogy elfagyott - e vagy nem!
A három egymás melletti rügyből a középsőnek kell kihajtani!!!
Aki tud, füstöljön, nekem bevált!!!

Kiskakas!

Laci!

A múltkori hozzászólását azért idéztem, mert akkor a konvekciós (szállított) fagy alkalmával beváltként módszerként értékelte és ajánlotta a fagyvédő füstölést. A konvekciós fagy esetén füstölni teljesen fölösleges...

Most, a radiációs fagy alkalmával miért nem füstölt? Vagy netán könnyebb az internetes észt osztani, mint tevőlegesen bizonyítani az igazat? Most valóban lett volna alkalom légkeveréssel, füstöléssel védekezni, de lehetett volna fáklyázni (kb. 200 db/ha) és öntözéssel védekezni is. Beszélni persze nem olyan nehéz, cselekedni már fogasabb kérdés, különösen annak tudatában, hogy az erdőn minden szándék ellenére sem ajánlott tüzet gyújtani aszály és tűzgyújtási tilalom idején...

Azért az érdeklődőknek egy rövid áttekintés az aktív fagyvédelemről: https://www.farmit.hu/sites/default/files/documents/agroforum/ApatiF_2013jan_gyumi.pdf

Szerintem maradjon meg a fényképészetnél, esetleg a szakma-politikánál, de az árva méhészeket ne hülyítse ezekben a nehéz, aggódással terhelt időkben ilyen "balgaváriságokkal"... Tudatlanságon alapuló félrevezető "jótanácsokkal" meg semmiképp...!

« Válasz #394 Dátum: 2016. Április 21. 18:17 »
A megfázott virág, szerintem városi legenda. Éltünk át a 20 év vándorlás alatt több fagyközeli állapotot virágzásban, az alsó régiók reggelre elfagytak föntebb is alig lehett a hőmérséklet sokkal a fagypont fölött csak néhény fokkal. A fagyos hajnalt követően aznap valóban nem nagy a nektároztás, de délutánra javul, kiváltképpen másnap már akár kimagasló is lehet.
Tapasztaltunk jégverést, amikor bokáig gázoltunk a jégben, a fákat lebortválta a jég. Aznap mintha a tél köszönt volna vissza, ködben úszott az erdő. Ekkor is az történt hogy harmadnaptól bőséges hordás következett. Azon a hellyen csúcsot döntöttünk.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #395 Dátum: 2016. Április 21. 20:21 »
QUQURIQ !!!

lousicide!

Igaz, nem vagyok meteorológus, de az Anyósomék a ceglédi dísznövény kutatóintézetben dolgozott vagy 40 évet. mint asszisztens.
Ők nemesítették ki a most is vásárolható ceglédi kajszi fajtákat.
"Annó" a kajszi ültetvényeket füstöléssel védték meg hektár számra eredményesen.
Ebből kiindulva jó pár évvel ezelőtt én is megpróbáltam, jó eredménnyel!
Tavaly is csináltam, enyhe szellő fújt és a gyümölcsös felől elfújta a szél a füstöt. Így ezek elfagytak.
Viszont amerre a füstöt vitte a szél, megmaradtak az akác virágok, amiről szépen pörgettem.
Hogy az idén miért nem csináltam, Teszed fel az ironikus kérdést?
Bejött a baromfi vész, három napos hasmenés...
Remélem elég indok, az idei meghátrálásra?
Tavaly, is leírtam a fagyveszélyt, hogy mások is védekezhessenek.
Én védekeztem!

Igaz, hogy nem értek a meteorológiához, de én a fagy előtt szóltam, nem utána osztom az észt!
Szégyen, hogy a fagyok után szól, hogy mit is kellett volna oly szakszerűen csinálni!
(késő bánat)

Mint tudja, két szaklapunk is van, meg a klubjaink!
Mindenhová lehetett volna írni az eljárásokról.
A tűzgyújtási tilalomról meg a szárazságról annyit, de ezt  jobban kell tudja, hogy hajnalban minden lucskos a párától, még most is a szárazságban.
Különben meg önkéntes tűzoltó is voltam. ;D
Ez a tipikus "van sapka- nincs sapka" effektus!
Igaz, jó a dolga a fólia sátrak alatt, mert ott egy kis kazán beröffentés, és lám, volt fagy - nincs fagy!
Az a buta ember, aki magán sem segít!!!
Az utólagos segítség meg nem segítség!

Üdvözlettel:
Az antimeteorológus Kiskakas!

« Válasz #396 Dátum: 2016. Április 22. 21:32 »
Kedves László!

Az egészen nyilvánvaló, hogy halovány fogalma sincs a meteorológiáról, ami egyáltalán nem számít bűnnek. A problémám azzal volt, hogy ismét olyan témában osztotta az észt, amelyhez egyrészt helovány segédszellentése sincs, másrészt olyan buzdítást kukorékol, mely jogszabályba ütközik. Még ha nem lenne tűzgyújtási tilalom több megyében is, akkor sem lehet bárhol, bárki területén, a katasztrófavédelem engedélye illetve előzetes értesítése nélkül tüzet gyújtani. Még magánterületen, gyümölcsösben sem.

Néhány link a véleményem megtámogatására:
http://erdotuz.hu/tuzgyujtasi-tilalom/
http://jozsefvaros.hu/hir/1669/tuzgyujtasi_tilalom_van_budapesten_/
http://www.miskolc.hu/ujbol-tuzgyujtasi-tilalom-borsodban

Rendkívül mulatságos az anyósával történő érvelése, köszönöm, hogy szerzett néhány vidám percet nekünk! Tudja, jómagam is szeretem a vidámságot, kedvelem az iróniát is, s ha a Teremtő engedi, magam is szeretnék egyszer eljutni az egészséges földműves-humor azon éteri magasságaiba, ahonnan most Ön szemlél bennünket...

Mindenesetre a ceglédi kutatóintézet nem dísznövény nemesítésre létesült
https://cefrucht.hu/index.php?t=tortenet
https://cefrucht.hu/index.php?t=kutatasok ,
s képzelje, magam is megfordultam ott néhányszor, bár be kell valljam, soha nem az anyósommal. Sajnos, az én anyósom csak termesztette a kajszit, nemesíteni nem állt módjában, cserében viszont megadatott, hogy közeli ismeretségben legyek a magyar (kajszi)nemesítés ikonikus professzorával, a tavaly elhunyt Dr. Pedrycz Andrzej professzorral: egykor egyetemi évfolyamtársak voltunk... Ha gondolja, pillantson bele Andrzej kutatási területeibe, s láthatja, -Önhöz hasonlóan- Ő is milyen fontosságot tulajdonított a gyümölcsfajok fagytűrésre való nemesítésének, kutatásának.
http://genetika.bc.szie.hu/index.php?id=p2500123000
Végül is azért idéztem be ezt a lapot, hogy bizonyítva lássa, nem csak Önnek lehet az agrometeorológiához, az aktív  fagyvédelmi eljárásokhoz értő anyósa, nekem is sikerült hozzáértő ismerősökre szert tennem, ráadásul ehhez be se kellett nősüljek, elég volt látogatnom az Egyetemet s ráadásként én kollokváltam is e tárgyból...

No, de mit dicsekszem itt az ismeretségi körömmel, amikor elég lehet, ha beidézek néhány cikket a fagyvédelemről, alátámasztva az állításomat, hogy "badar(vári)ságokkal" érvel.

http://www.huszadikszazad.hu/1926-majus/gazdasag/lehet-e-fustolessel-tavaszi-fagy-ellen-vedekezni

http://mezohir.hu/mezohir/2004/01/az-alacsony-homerseklet-kedvezotlen-hatasai-az-ellene-valo-vedekezes-lehetosegei-a-novenytermesztesben/

http://www.agroinform.com/gazdasag/fagyvedelmi-tapasztalatok-2012-ben-fejlesztesi-lehetosegek-10483

A linkekből talán végleg nyilvánvalóvá válik, hogy:
1. Már 1926-ban is elárulta dr. Bernátsky Jenő a fagyvédelmi füstölés korlátait, használhatóságát.
2. Csak aránylag kis hőmérsékletkülönbségek esetén alkalmazható a füstölés, rendkívül költséges és igen komoly "humán erőforrást" igényel.
3. Nagyértékű, jelentős termelési értéket adó intenzív gyümölcsösökben, kertészeti kultúrákban van csak esélye a gazdaságos fagyvédelemnek, de ha átfutja az öntözéses, füstöléses, fűtéssel stb. dolgozó aktív fagyvédelmi módszerek hektárköltségét, akkor nem lehet kétséges, hogy képes lesz belátni, milyen blőd tanácsot igyekezett adni a méhészeknek az akácerdők fagyvédelmére...
4. Az előző hozzászólásaimban semmilyen tanácsot nem igyekeztem adni az akácosok aktív fagyvédelme tárgyában, hiszen értelmes, kivitelezhető és legfőképp gazdaságos módszer nem létezik. Az első hozzászólásban a repcével kapcsolatos kérdésre igyekeztem válaszolni a saját korlátaim között, az akácosok csak mellékszálként kerültek bele, csakúgy, mint az Ön füstöléses védekezési ajánlásainak felemlítése. Az írás kizárólag a fagy rövidtávú prognosztizálásának módszerét ismertette, védekezést, figyelmeztetést nem.

Ezek alapján teljesen fölöslegesnek látom, hogy akár a szaksajtóban, akár az internetes honlapokon ajánlásokat tegyünk az aktív fagyvédelemre, belátván, hogy az nem lenne egyéb, mint amolyan "baromfiudvaros finghámozgatás". A fagyvédelmi módszerek közül a passzívakkal kapcsolatosak ismertetése sem lenne sokkal hasznosabb, legfeljebb azon méhészeknek nyújthatna segítséget és iránymutatást, akik saját akácost kívánnának telepíteni, s ama tanácsnak is elsősorban a megfelelő termőhely-kiválasztás és virágzási időre történő szelekció  fontosságára kellenék fókuszálnia. Az erdészek -akik a méhészeknek az akácosokat telepítik- pedig kaptak genetikai és agrometeorológiai képzést, és kellően ismerik a szelekciós nemesítés és a termőhely kiválasztásának szempontjait is.

Ha mégsem lenne képes ellenállni a késztetésnek, hogy kiokosítsa a méhészeket, tegye azt inkább etnográfiai, folklorisztikai alapon. Végül is akár hasznosabb védekezési módokat is tud ajánlani, mint a füstölés. Ahogy olvasom, rendkívüli ereje lehet az imának, szentelt barkának, de akár a harangkongatás is használhat a meteorológiai anomáliák távoltartására. E népi praktikák semmivel nem haszontalanabbak, mint az Önéi, sőt...!
http://www.eger.hu/varos/borkultura-es-gasztronomia/bor-es-gasztronomia/c/hiedelmek-es-szokasok-13

Akár elmehetne abba az irányba is, hogy egyféle méhész-orbán-napi szokásrendszert dolgoz ki: ne csak a szőlészeknek legyen már egy retteghető-szeretett-gyűlölt szentje, hanem a méhészeknek is:
http://www.men.hu/orban-napi-hiedelmek-nepszokasok/

Találja ki, aztán hajrá! Ne vesszen feledésbe a "Baldavári Kiskaka" név, nemzedékek múlva is könnybelábadt szemmel emlékezzenek a méhészek a "Nagy Tanácsadóra" és "Önkéntes Tűzoltóra", méhészfórumok "Díszbaromfijára"!

Gratulálok az önkéntes tűzoltóságához is, szemmel láthatóan szeret foglalkozni a tűzzel, bár az utóbbi években az az érzésem, inkább szította, mint oltotta. No, de ez legyen az Ön dolga, közéleti tevékenységének megítélése sem az én feladatom kell legyen. Megítéli azt az utókor.

Ha meg valóban fogást szeretne találni rajtam, s tényleg hasznos akar lenni -segítvén a méhészek precíz tájékozódását-, akkor a sok hablaty helyett javasolnám inkább kidomborítani, hogy a szállított fagy megnevezésére szabatosabb kifejezés az "advekciós fagy"...

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #397 Dátum: 2016. Április 22. 22:11 »
QUQURIQ !!!

Kedves lousicide!

Én ugyan nem tudok, és nem is akarok sértő dogokat írni a "nagy polihisztorunkról"...
Viszont élvezem, hogy mennyi időt szentel Rám!
Csak a pontosítás kedvéért, a tétényi Gyümölcs és Dísznövény Kutatóintézet állomása volt a ceglédi. Lehet, hogy kicsit többször megfordultam benne mint Ön, mivel a főkönyvelője az Édesapám volt, magam is dolgoztam ott mint diák.
..de lehet, hogy Ön jobban tudja, hisz "polihisztor"
Kutatókkal én is tudok büszkélkedni, mert a családi jó barátunk volt Dr. Nyújtó Ferenc igazgató, egyben a nevéhez fűződik pár kajszi fajta...
Tudom, ez sem lényeges, csak az a füst ne volna olyan füstös...
Az alábbi írása úgy látszik, hogy nagyon tetszik, "Baldavári Kiskaka" név, ", mert az előző írásában is elsütötte, aminek persze nincsen lángja, csak füstje!
Nos, Lássa, hogy mennyire kedvelem Önt, hogy jó napot szerezzek, én magam is leírom, hogy mennyire jó a poén..."Baldavári Kiskaka" név, "
Na látja, megnyugodhat a szíve!
Azért még egyszer leírom...
"Találja ki, aztán hajrá! Ne vesszen feledésbe a "Baldavári Kiskaka" név, nemzedékek múlva is könnybelábadt szemmel emlékezzenek a méhészek a "Nagy Tanácsadóra" és "Önkéntes Tűzoltóra", méhészfórumok "Díszbaromfijára"!
..és képzelje, büszke vagyok a kiskakas címre!
Miért?
Mert csak ezzel az eszközzel tudtuk a méhészek tudtára adni, hogy az az OMME már nem az az OMME...........
...és lőn világosság!
A küldöttek hittek és bíztak a Kiskakas erejében!...
Persze csapat munka volt, igaz igen kicsike csapaté!
..de mint tudjuk, "kicsi a bors, de erős"
Meg azt is, hogy "sok lúd disznót győz"...! (csak a közmondás kedvéért)
Azért el kell, hogy ismerje, hogy az Önök oldalának a Kiskakas csak a sátán volt!
A mi oldalunkon meg a szent állat!
...és most nem rólam szól a Fáma, a Kiskakas itt a lényeg!
Beírta az OMME történelmébe a csőrével magát...
Persze, ki lehet karikírozni, de ez akkor is tény marad...
Egyre viszont nagyon büszke vagyok, hogy nem szakadt ketté az OMME!!!

Most lehet tovább csúfolódni...

Barátsággal: A Kiskakas!
« Utoljára szerkesztve: 2016. Április 22. 22:14 írta kiskakas »

« Válasz #398 Dátum: 2016. Április 23. 08:09 »
Laci!

Mit vársz egy ilyen "embertől"?

Ha legközelebb meglátod fordíts neki hátat, abból meg fogja érteni Te sem díjazod az ilyen viselkedést!

Tényleg  korábban "véletlenül" nem lett kitiltva innen?  ;D
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

« Válasz #399 Dátum: 2016. Április 23. 10:38 »

« Válasz #400 Dátum: 2016. Április 23. 14:32 »
Vélhetőleg a repcéből annyi kerül a kaptárba még, amit estig behordanak. Az akác meg... a tetjén nyilván marad elég talán még sok is, egyébként meg minek olyanból sokat  termelni amire nincs nagy kereslet. Amíg nem fagy 10-15 méter magasan addig nincs baj. Én nem törpe akácra vándorlok.

"lousicide" Stílusa Tomi papára vall. Nyilván nem is lehet más, ideje lenne hogy vegyen egy kisebb állományt, aztán unalomból hátha nem szórakoztatná a fórum olvasóit szellemi maszturbációval. Nálla nem az számit hogy mit, hanem hogy hogyan mondja, cifrázza. A füstöléses fagyvédelem ismeretéhez nem kell egyetem, anno az általános iskolában már tanították. Bár abban igaza lehet, hogy jogolag manapság necces volna az erdőn alkalmazni.

« Válasz #401 Dátum: 2016. Április 23. 16:31 »
Jogilag annyi minden necces... Bírom az erénycsőszöket akik minden szabályt ismernek-betartanak és mással is betartatnának,  és persze ő maga  soha nem megy 52-vel lakott területen belül, nem gyújt rá csak a kijelölt dohányzóhelyen, na mindegy. Biztos igaz a meteorológiai tájékoztatás, de ha Tompapa írta gyakorlati tapasztalatokat akár még nélkülözheti is.Tisztelem a Kakaskát amiért dacol a természet erejével nem csak sopánkodik.

*

Nb18

• 797
« Válasz #402 Dátum: 2016. Április 23. 21:43 »
Jani bátya!

Bízzunk benne, hogy ez a lehűlés és cudar idő az, ami az utóbbi években rendszeresen elb....a az akácunk elejét, vagy végét, esetleg az egészét. Csak az idén korábban jött...

Nb18

« Válasz #403 Dátum: 2016. Április 24. 07:30 »
Kamikaze! Kiskakas érdemeihez kétség nem fér, részemről sem ok, sem akarat ezt firtatni támadni. Sőt még az általad célzott erénycsőszökhöz sem sorolnám magam. Egy település különböző erdeire járok 98-óta. Javarészt a fagyások  miatt kellett más helyet kérni, (itt még így működik) mindíg különböző területek maradnak épen, vagy fagynak el, nincs tuti hely. Szóval mint idegen apránként ízelítőt kapok a falu életéből, no nem a hivatalos, hanem ami nem kerül fel a település honlapjára. Aztán már nem is olyan idilli a kép, mint ahogyan az elsőre látszik. De lényeg az hogy idegenben mindíg óvatosab az ember, mint a saját a szemétdomján. Hazai terepen ugye mindenki bátrabb, vagy jobban tudja meddig feszítheti a húrt. Aztán ha akar, vagy mer akkor füstöl a fagy ellen. Sokunkat nem igazán érint ez a gyakorlatban, mert akár több száz kilométerre lakunk az akácostól. Mivel a méheimmel vagyok az egész akác ideje alatt, tapasztaltunk már az évek során sok dolgot. De ezek a történetek nem ebbe a topikba tartoznak, sőt őszintén szólva van, amiről jobb örökre hallgatni.

« Válasz #404 Dátum: 2016. Április 24. 13:15 »
Robotur! Remélem nem vetted magadra az erénycsőszös megnyilatkozásodat, valószínű hogy nem jó fogalmaztam de nem neked szántam. Ha véletlen magadra vetted bocsánatot kérek tőled a hsz félreérthetősége miatt.