ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597316 megtekintés
*

Berci

• 317
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #3090 Dátum: 2023. Augusztus 28. 17:31 »
Berakta(d) a szert 20 nappal ezelőtt.(?) Kellnek ki a fiasok. Vele együtt az atkák. Az anya petézik, de közel sem akkora lendülettel, mint mondjuk 20 nappal ezelőtt. (Vagy anyátlan a család, de az megint más kérdés.) Az atkáknak nincs annyi helyük, hogy visszamenjenek. 5000 kinn marad...najó...legyek megengedő: 2500-at benyelt egy atkarajról.

Jaj Attila! Írtam,hogy ne menj el nyaralni! erre tessék! Mit kell, hogy olvassak?! Mindig azt hiszed , hogy rosszat akarunk, miközben óvjuk a méheidet!  Magad is tapasztalhatod, hogy a glicerines oxál szart sem ér, a herba meg illegális...

« Válasz #3091 Dátum: 2023. Augusztus 28. 18:18 »
Berci!
Hát te is beálltál a sorba?
Ejnye, te sem olvasol rendesen?
Mit írtam, te kis "butus"?
"Az egyik ismerős kollégánál hét közben én számolom az atkahullást."
Egy BOCSI-t azért elvárnék tőled!
Nagyernyei Attila

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #3092 Dátum: 2023. Szeptember 16. 21:37 »
Mia véleményetek anya zárkázásrol?

« Válasz #3093 Dátum: 2023. December 22. 20:21 »
A "Hir les" rovatban megy a meccs az atkákról.
Nekem is volna némi megjegyzésem a témával kapcsolatban.
Az a tapasztalatom, hogy a "záró kezelés" akkor indokolt ha az utolsó gyérítéskor 50 vagy annál több atkát számoltunk.
Ugyanis a telelés alkalmával az atkák 50-70 %-a amúgy is elpusztul, kivéve ha Dr. Hegedűs Dénes szavaival élve, ....az anyák átfiasítják a telet.
Ha gond van a telelés alatt annak szembetűnő a nyoma.
A a fészket takaró fólia felhúzáskor nyugtalanok a méhek, ne adj Isten nozema "pöttyök" vannak a keretlécen, viaszhidakon.
Ez a nagyszámú atkára utal, ugyanis nyugtalanul telel a család.
Ha minden ok, a takaró felhúzáskor nyugodt a család, halk moraj hallatszik.
A kirepülések alkalmával minimális méhhulla van kidobva.
NB fészkű kaptáraknál ilyenkor szinte ijesztő a kaptárba való kukucskálás, mert a méheket alig látni, a mézkoszorú alatt vannak.
Ekkor legyünk nyugodtak, szépen telelnek a családok.
Aki nem biztos a dolgában, kezeljen.
Minden Méhésztársamnak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!
Nagyernyei Attila   

*

wr

• 1013
« Válasz #3094 Dátum: 2023. December 23. 08:11 »
Idézet
Az a tapasztalatom, hogy a "záró kezelés" akkor indokolt ha az utolsó gyérítéskor 50 vagy annál több atkát számoltunk.
Ismét a vadász és a medve esete jutott eszembe. Téged vagy valami különleges vágy vonz a hülyeség rendszeres írásához, vagy tudatosan csinálod mert anélkül nem írna ide senki hiszen az értelmes írásra nem kell reflektálni, vagy tényleg ilyen tapasztalatot sikerül csak gyűjteni huszonév alatt, akkor meg nagy a baj.
Ha az utolsó gyérítéskor 50 hullik akkor az nem lesz utolsó gyérítés! Tudod miért nem? Mert az 50-es után még így fog alakulni a további kezelésekre a hullás: 60, 40, 20, 10. Ha jól számoltam ez még további 4 kezelés a te utolsód után, és ugyan én itt abba szoktam hagyni, de ilyenkor ha 10 az utolsó hullás akkor ott még mindig maradt néhány atka, ha fias is van még akkor meg tizen vagy huszon néhány.
Ha meghagysz minden év végén 150-250 (netán még több) atkát akkor évről évre szívás lesz az atkairtás, na meg a méheid sem 8 kereten mennek majd a télbe, aztán tavasszal jön majd a 3-4 keretesek pátyolgatása, mert az atkaszívottak nem biztos hogy megérik a tavaszt.
Az augusztus-szeptember a kritikus hónapok, mert ha ilyenkor sok atkád van akkor kevés telelő népességed lesz plusz tényleg átfiasítják a telet ha enyhe az idő ami szintén nagyon nem jó.

« Válasz #3095 Dátum: 2023. December 23. 09:22 »
vagy tényleg ilyen tapasztalatot sikerül csak gyűjteni huszonév alatt, akkor meg nagy a baj.

Dehogy "huszonév".

Ezt írta seed150:
"..jaj Istenem!"
...............
...........
Oktassátok a kezdőket, nekem elkezdődött a 41. szezonom.

*

neo

• 1000
« Válasz #3096 Dátum: 2023. December 23. 10:00 »
Néhány szót a Varroa stratégiáról. Wr-rel sokszor értünk egyet, és sokszor nem. De ez nem baj, mert azt vallom, hogy ettől megy előre a világ. Most éppen szinte mindenben egyetértek vele. Valóban úgy van, hogy a méhésznek saját magának kell stratégiát kidolgoznia. Ha az nem felel meg a természetnek, akkor elbukik. Addig nincs baj, amíg a jelenség elszigetelt, rossz kezelési módszert választott. Gondolok itt a bio méhészkedésre. Fiatal gazdák plusz pontot kapnak érte, noha még "rendes" módon sem tudnak védekezni az atka ellen, akkor miért gondolják azt, hogy a jóval nehezebb bio védekezéssel ez működni fog? De ez csak az izolált körbe tartozó kategória. A komolyabb az az evolúciós előrehaladás, amely megkerülhetetlen. Ha marad életben atka a kezelések után, az valójában egy mesterséges kiválasztás. Vagyis mindig a legéletrevalóbbat hagyjuk meg. Minél több marad életben, annál nagyobb a merítés lehetősége, annál több az atka számára hasznos mutáció tud létrejönni. És ez nem is egy ország, hanem egy kontinens problémája. Ahol minden méhész minden méhésszel össze van kötve. Sőt a világon minden méhész minden méhésszel össze van kötve. Pusztán csak idő kérdése, hogy egy sikeres mutáció eljusson a világ másik végébe. Lásd Ausztrália. Az atka megjelenése ott is csak idő kérdése volt. Igaz majdnem száz év, de mindennek eljön az ideje. A rengeteg hajó közül, amelyik ott kötött ki,volt egy olyan, amelyiken atkás raj volt,és nem pusztították el út közben.
Tehát, amikor Varroa sratégiát kérek számon, akkor abbéli kritikámat fogalmazom meg, ami jelenleg hivatalosan érvényes. Ez pedig a következő. Idézet a 70/2003 39. §-ból:
Idézet
(4) A varroózis gyógykezelésére csak olyan, Magyarországon törzskönyvezett és forgalomba hozatalra engedélyezett állatgyógyászati készítmény használható, ami a varroózis kezelésére vonatkozó, magyar nyelvű használati útmutatót tartalmaz.
 (5)  A vármegyei kormányhivatal irányítja, és időszakosan ellenőrzi a méhészek védekezési tevékenységét. Hiányosságok esetén intézkedik azok megszüntetéséről, továbbá – indokolt esetben – előírhatja az adott terület összehangolt, egyidejű gyógykezelését.
 (6)  Elhanyagolt védekezés esetén – ha az állományban az atka feldúsult és a méhész az előírt védekezést nem hajtotta végre – a hatósági állatorvos a szomszédos méhállományok fertőződésének megakadályozása céljából kötelezi a méhészt a gyógykezelés haladéktalan elvégzésére. Ha a méhész a gyógykezelést nyolc munkanapon belül sem kezdi meg, akkor a járási hivatal a méhállományt állami kártalanítás nélkül leöleti.
Tehát engedélyezett készítmények: Hol találom a hatékony (!!!)  engedélyezett készítmények listáját? Egyáltalán a hatékonyság definícióját hol találom?  Milyen mértékű atkairtás nevezhető hatékonynak? Hol vannak az erről szóló kutatások? Mit, mikor, mennyi ideig kell az engedélyezett készítmények közül használni, hogy az valóban elegendő hatékonyságot érjen el? Mely engedélyezett készítmények felelnek meg ennek a követelménynek? A vármegyei hivataloknak milyen eljárásrend áll rendelkezésükre ahhoz, hogy irányítsák a védekezést? Én ilyen vármegyei kormányhivatalnál dolgozom, és nem tudok ilyen eljárásrendről. Pedig eltelt 20 év azóta, hogy ezt leírták. Inkább nem is folytatom.
Ami az 50 atkát illeti. Nálam 2 db volt az utolsó kezelés után hullott atkák száma átlagosan (0 és 4 között). Csinálnék is zárókezelést emiatt is, ha 5 km-es körzeten belül nem lenne senki. De nem így van, ezért aztán a költség haszon számítás alapján nem fogok kezelni.
 Én Perizin esetén figyeltem meg, hogy azoknál a családoknál, ahol volt még fias, akkor ha ott egy kezelésre 20 atka lejött, akkor a következő 2 kezelésnél  lejött a 20 atka, de fias még mindig volt. Elsőre jött a 20 két harmada, majd annak is a 2 harmada, mindaddig amíg volt fias. Tehát durván 2/3-dal lehettet csökkenteni a lehullott atkák számát. Ez is azt mutatja, hogy amíg van fias, addig be tud bújni az atkák egy része. Logikai alapon az öreg atka. Akárhogyan is vesszük, ez hatékonyságbeli probléma. Ez oda vezet a mutációk révén, hogy a fiatal is be fog tudni bújni.
Seed felhozta a nyúlóst. Nem teljesen értettem, hogy mit akar mondani vele, de mintha én pont az ellenkezőjét állítanám. Szóval a nyúlós azelőtt is volt, hogy a beteg családokat elégettük volna. Magyarul a nyúlós egy olyan betegség, amely egyensúlyban volt régen, ezért nem pusztultak ki miatta a méhek. Órákig tudnék írni arról, hogy ez min alapszik, de inkább nem teszem. Az a helyzet, hogy az égetések bevezetése óta az évenkénti nyúlós esetek száma nem lett nulla, de nem is növekszik érdemben, legfeljebb időszakonként van nagyobb esetszám. Ez azt mutatja, hogy a kaptáras rendszer az égetésekkel együtt van egyensúlyban, de arra nem képes, hogy lenullázza a nyúlóst. Az odús méhészetekben nem kellett az egyensúlyhoz égetés. Varroa esetén a rendszer úgy tűnik, hogy csak a kezelésekkel van egyensúlyban, anélkül kipusztulnának a méhek. Ha a kezelés hatékonysága csak egy kicsit is romlik, akkor kieshet a rendszer az egyensúlyi állapotból, és nem lesz megállítható. Pontosabban szerintem valahol 95-99 százalékos mértékű pusztulás után meghatározott vírusösszetételű családok életben maradnak. Hát a Varroa stratégiának erre az esetre kellene szabályozást tartalmaznia. Mármint, hogy ne jussunk el a 99 százalékig. De ha még az sincs meghatározva, hogy mi az elegendő hatékonyság definíciója, akkor miképpen?
Hát röviden a támogatásokhoz ez úgy kapcsolódik, hogy ha a méhcsaládok növelsét ösztönzöm bármi módon, akkor az egyensúlyhoz szigorúbb követelményeket is meg kellene határozni, mert különben az korábban fog felborulni, mint az eredeti helyzetben. Ezzel azt is kimondtam, hogy egy idő után szükségszerűen felborul az egyensúly, igaz nem totális pusztulás lesz az eredménye, hanem csak 99 százalékos. Reméljük, hogy lesz még erre száz évünk.

*

wr

• 1013
« Válasz #3097 Dátum: 2023. December 23. 11:33 »
Három gondolattal reagálnék.
- A három pont amit beidéztél egyike sem tartalmazza a hatékony szót, tehát igazad van ha azt állítod hogy hivatalosan ilyen nincs, tényleg nincs.
- A szó szoros értelmében vett hatékonyságról szerintem majd akkor lehet beszélni, ha kitalálnak egy olyan (inkább biológiai mint vegyi) védekezési módot ami az atkát célzottan és 100%-os hatékonysággal pusztítja úgy, hogy közben a méhekre a legcsekélyebb veszélyt sem jelenti, jelenleg ilyen ugye nincs.
- Furán fog hangzani, de az atkára úgy a természetnek mint a méhésznek szüksége van. A természetnek azért, mert más módon nem tudna egyensúlyt tartani az adott faj túlszaporodásával, a méhésznek pedig majdnem ugyanezért. Gondoljunk bele abba amit én már most is kezdek érezni, pedig biztosan nem én vagyok a legjobb méhész ebben az országban. Ha nincs (vagy kevés) az atkám, valamint nem is mérgezi le senki a méheimet, akkor minden évben lesz egy akkora mértékű szaporulatom amivel már nem tudok mit kezdeni. Ha már eladni sem tudom (és most ebbe az irányba megyünk) mondjuk azért sem, mert minden méhésznek meglesz ugyanez a szaporulata, akkor mi lesz a rengeteg szaporulattal? Elégetjük majd őket? Vagy szétküldjük őket hadd menjenek a nagyvilágba? Na az atka ezzel a problémával tart jelenleg egyensúlyt.

« Válasz #3098 Dátum: 2023. December 23. 12:32 »

Seed felhozta a nyúlóst. Nem teljesen értettem, hogy mit akar mondani vele,

"Mert zártan tartják, járványvédelmi intézkedésekkel. Varroa esetén, ha 20 km-es röpkörzetben csak egy-egy méhészet lenne, akkor egy méhészet kipusztulása nem lenne hatással a többi méhészetre. Ahogyan nő a méhészetek sűrűsége, úgy fokozódik a kockázat."

Járványvédelmi intézkedésekkel nem lehet az atkával szemben megvédeni méhészeteket méhészetektől. Atkaírtószerekkel igen.

"(5)  A vármegyei kormányhivatal irányítja"

Hogy rohan az idő, már 20 éve leírták. Honnét tudták, hogy vármegyék leszünk?
Egyébként van aki tanítja -mint Oszkár szokta írni,- és van aki csinálja, és vannak akik kitalálnak hülyeségeket, mert néhány családjuk van/volt valamikor, vagy egy sem, de hatalmat adnak a kezükbe.

WR! Tudod! El fogod adni, ne aggódj. Sok "hasznos" előadást hallgatnak a népek, aztán amikor méheket vásárolnak, akkor mindig az a duma, hogy mindent úgy csináltam ahogy mondták. Két fajta méhész van. Van aki eladja, és van aki vesz a méheket. Na meg aki állandóan szenved a szinten tartással, valamennyire ő is méhész. Átok az atka, de áldás is...:) Még szerencse, hogy a lépek viasztartalmát olcsón lehet visszavásárolni.

*

neo

• 1000
« Válasz #3099 Dátum: 2023. December 23. 17:57 »

"(5)  A vármegyei kormányhivatal irányítja"

Hogy rohan az idő, már 20 éve leírták. Honnét tudták, hogy vármegyék leszünk?

Nem tudták. Amikor vármegyék lettünk, akkor 2 hónapig mást sem csináltak, mint átírták a jogszabályokat megyeiről vármegyeire. Előtte MGSZH-ról kormányhivatalra.

Idézet
Járványvédelmi intézkedésekkel nem lehet az atkával szemben megvédeni méhészeteket méhészetektől. Atkaírtószerekkel igen.
Az is "járvány"védelmi intézkedés. Amikor meghatározzák: mikor, mivel, mennyi ideig kell kezelni.

« Válasz #3100 Dátum: 2023. December 23. 18:25 »
Na hallod! Azzal ki is merült minden tudásuk. Átírták. Mi meg fizetjük.

Kik határozzák meg, mivel mennyi ideig kell kezelni és mikor? Atka ellen? Én még ilyet nem hallottam, habár attól lehetséges. Egyébként nem adunk ötleteket a bürokratáknak a szopatásunkra, mert harapnak rá, és ezzel fedezik a semmittevésüket, bemutatva mennyire fontos a munkájuk. Gondolj a méhegészségügyi továbbképzésre!

Te is tudod, hogy ez egy vicc.
Vannak olyan területek, ahol a méhegészségügyi kiskönyvről sem hallottak. De ahol van ott is azt ír bele a méhész amit akar. Mi meg amikor mézértékesítési engedélyt kérünk, akkor az állatorvos a kiskönyv átvizsgálásával kezdi. Szerencsére beleuntak, és január egytől ezt a hülyeséget megszüntetik. Úgy tudom, hogy a vándorlási engedélyeket is a méheüs fogja kiállítani, és február végéig a méhészkedést sem kell bejelenteni, csak új méhészet indulásakor.
Szóval nem kell ezeket a rendeleteket komolyan venni, mert egyszer csak valaki beleun, aztán vége. De akkor a méheüsöknek ki fogja ezt honorálni? Na most feldobtam egy labdát...
« Utoljára szerkesztve: 2023. December 23. 18:30 írta seed150 »

*

neo

• 1000
« Válasz #3101 Dátum: 2023. December 23. 18:42 »
A járványvédelmi intézkedésekhez pl. az európai költésrothadásd esetén így szól a jogszabály:

Idézet
A betegség megállapítását követően a helyi zárlat alatt álló méhészet valamennyi méhcsaládját – a méhészetben történő felhasználásra engedélyezett állatgyógyászati készítménnyel – a hatósági állatorvos által meghatározott módon gyógykezelni kell.
A jelenleg hatályos szövegből kiindulva Varroa esetén: ha nincs alkalmas engedélyezett(!)szer, akkor ki kellene irtani a méhcsaládokat. Erre a járványvédelmi intézkedésre pedig az kötelezi a hatóságot, hogy nem nézheti tétlenül, hogy az egyik méhészet befertőz egy másik méhészetet.
Hirtelen nem tudom megmondani, hogy pl. oxálsavat  engedélyeztetett-e bárki szublimálásra? Ha mondjuk az engedélyeztetett amitráz füstölőszer 15 napos használata után még mindig van atka a családoknál, akkor irtani kellene, vagy mit is kellene tenni? Locsoltatni az arra engedélyezett oxálsavat? Meddig? Na erre mondom, hogy nincs valódi Varroa stratégia. Szerencsére összeférhetetlenség miatt nekem méhészeti hatósági ügyekben  tilos részt vennem, ezért eddig még sosem jártam utána, hogy a pontos jogi szabályozás alapján, mit kellene tennie a hatóságnak. Szerintem jobb, ha nem csinál semmit, de az jogilag egészen biztosan kifogásolható, és ezért peresíthető lenne a szemet hunyás egy kárt szenvedett méhész esetén.
Most olvasom, hogy mit írtál. Tehát az egésznek az alapja az, hogy a saját méheinkkel elvileg azt csinálunk, amit akarunk. Akkor, ha lezárjuk őket egy üvegházba. Attól a pillanattól kezdve, hogy nem tudjuk lezárni őket, ezzel veszélyeztetünk másokat, ezért hatósági előírásokat kell meghozni. Ezen az alapon lehet megszabni a növényvédőszer használat szabályait is. Ott még az üvegház sem jelent teljes izolációt, mert a használt szer a talajvízzel szennyezheti a közelben lévő halastó halállományát. Ehhez képest az eutanázia tiltása már tényleg abszurdum, mert ott önmagunkról döntünk, nem más dönt rólunk. A saját eutanáziánk másra nem jelent veszélyt, mégis tiltja a jogszabály.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3102 Dátum: 2023. December 23. 18:53 »
Érdeklődve olvasom!

Már megint az a ki..szott atka!
Nincs kedvem véleményt nyilvánítani. Elvégre mindjárt itt a Karácsony! :) Boldogat mindenkinek!!!

« Válasz #3103 Dátum: 2023. December 23. 19:06 »
A járványvédelmi intézkedésekhez pl. az európai költésrothadásd esetén így szól a jogszabály:

Idézet
A betegség megállapítását követően a helyi zárlat alatt álló méhészet valamennyi méhcsaládját – a méhészetben történő felhasználásra engedélyezett állatgyógyászati készítménnyel – a hatósági állatorvos által meghatározott módon gyógykezelni kell.

Idejemúlt törvény. Lehetne törölni. Tudod mikor volt bejelentés utoljára Magyarországon európai költésrothadásban megbetegedett méhcsaládról? Én tudom. Írja le valaki!!!
Rossz példa ismét.

"A jelenleg hatályos szövegből kiindulva Varroa esetén: ha nincs alkalmas engedélyezett(!)szer, akkor ki kellene irtani a méhcsaládokat. Erre a járványvédelmi intézkedésre pedig az kötelezi a hatóságot, hogy nem nézheti tétlenül, hogy az egyik méhészet befertőz egy másik méhészetet."

Te érted amiket írsz?
Tehát az egyik méhészet atkáinak kiirtására nincs alkalmas engedélyezett szer, a másikéra meg van?
Engem is Oszkár és mások sorsára szeretnél juttatni? Az nem megy.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3104 Dátum: 2023. December 23. 19:23 »
seed150!   Ezt  engedd már el! 
Hisz tudod: "Van aki csinálja ,van aki.......!" :)

« Utoljára szerkesztve: 2023. December 23. 19:40 írta oszkár »