Hír-les

• 5601 válasz
  • 2285591 megtekintés
*

Koki

• 220
Re:Hír-les
« Válasz #5595 Dátum: 2025. Június 27. 08:34 »
Nálam meg a kislevelű hárs 2 hete már a magképződésnél tartott. Akkor most hogy van ez?

Tamás!

Feltehetően úgy van ez, hogy nem ismeri fel a hárs fajokat. Nincs ezzel semmi baj, ha nem erőlteti vég nélkül, hogy környezetében a kislevelű hárs előbb virágzik, mint a nagylevelű...

Ha veszi a fáradtságot, s átfárad a Méhész Fórumra, ott szerepel a három fő hárs-fajunk megkülönböztető bélyege fotókon (a levélfonák alapján a három faj könnyen megkülönböztethető). A vita nem arról folyt, s folyik, hogy melyik országrészben melyik faj mikor bont virágot, hanem arról, hogy a három faj virágzási sorrendje egy adott körzetben hogyan alakul. Vitázni meg akkor érdemes, ha valaki képes felismerni az adott fajt...
Egyébként nem csak a levél alapján különíthető el a három faj, a termésük is eltérő. A nagylevelű (T. platyphyllos) termése gömbölyded, esetleg többé-kevésbé megnyúlt, a kislevelű hárs termésénél nagyobb, hegye rövid, a termés fala erősen bordás, gyakran szögletesnek látszik, molyhos vagy gyapjas. Fontos bélyeg, hogy a termés fala kemény, ujjal nem roppantható össze. A T. cordata fel nem nyíló toktermése mindig kisebb, gömbölyded, egyenlőtlen oldalú, síma, hegyes, csak gyengén bordázott, rozsdabarna. A termés fala vékony, ujjal könnyen összenyomható, a csőrszerű nyúlványban végződő csúcson a bordák általában spontán felrepednek. Az ezüst hárs (T. argentea) termése gömbölyű vagy tojásdad, kúpos, többé-kevésbé megnyúlt csúccsal, borsó nagyságú, fala fás, kemény, ujjal nem roppantható össze. A termésfal felszíne aprón bibircses, gyengén molyhos, általában ezüstszürke, csak ritkán vöröses-barna. Van olyan alfaja is, mely termése hosszában barázdált(T.a. ssp. petiolaris).

*

Koki

• 220

*

Koki

• 220
« Válasz #5597 Dátum: 2025. Június 27. 08:39 »

cerana   
 Hozzászólás témája: Re: HársHozzászólásElküldve: 2018.05.19. 04:36
Törzstag
Törzstag

Ti egészen biztosak vagytok abban, hogy ami nyílik az dendrológiai értelemben véve is kislevelű hárs, nem csak méhész szemmel nézve? Az FF-n volt már ilyen csörte erről, és le a kalappal Csányi Anti előtt, aki képes volt felülbírálni saját magát, igazat adva annak, akit egyáltalán nem kedvel. Ez utóbbi személy Tomipapa (Arisztaiosz) volt, aki nem szokott megalapozatlan kijelentéseket tenni.

*

Berci

• 317
« Válasz #5598 Dátum: 2025. Június 27. 20:29 »

Így pedig új anyával azonnal termelő.
És még kérdezik a kritikusaim, minek ez a sok tartalék?
Hát ezért is.

Ezt nem értem?!
A tartalékcsalád kijárói visszatájolnak a régi helyükre. Több fias lesz, de kijáró nem...legalábbis 3 hétig biztos. 3 hét múlva, ilyen időjárás mellett, a napraforgót el is felejtettük.

« Válasz #5599 Dátum: 2025. Június 27. 21:18 »
Látod Berci te sem érted.
A tartalék családok itthon vannak a kertben, a méhészetem pedig 35 Km-re.
Érdekes lenne így a visszatájolás.
Pont ez a lényeg, hogy azonnal kapja meg a kijáró méheket is az a család amelyik anyásítva van.
Emiatt teljes értékű termelő, és azonnal.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 220
« Válasz #5600 Dátum: 2025. Június 28. 07:23 »
Nem érthette Berci, mert Ő sem tudhatta a 35 km távolságot, mint ahogy egyik olvasó sem. Az ugye oda-vissza 70.  Van ám pénz lóvéra, -tartja a mondás. Meg az idő. Meg a meló.
Miként oldottad meg? Este amikor lefeküdtek, vagy reggel mielőtt nekiálltak kávézni, ugye be kellett zárni tartalékot. Ha az a tartalék otthon volt, akkor valamikor haza is kellett vinni. Az nem plusz fuvar, mert este a méhész- ha elültek- hazamegy, hazaviszi. Ha 40db, akkor azért már melós. Én biztosan nem vinném haza, mert nem érek rá játszani.
Na tehát bekerült a gyengécske váltós családhoz a tartalék. Annak így valóban több kijáró népe lett. Viszont mi történik ott? Adtál a váltós családnak egy új jó anyát kelő friss dajka sereggel kevés kijáróméhvel, akik egyébként hamarosan elhalnak, és a váltós család tétlenkedő dajkáit végre helyzetbe hoztad. Nem fognak azok sok napraforgó mézet hordani, kivéve ha korlátozod az anyát, mint akácon. Azok sok népet fognak gyártani, lesz belőle egy igazi erős betelelő család, valóban "teljes értékű termelő" szolidágóra.
Egyébként az egész egy szórakozás.
Készíts erős egységeket, a gyengéket meg hagyd otthon. A váltós váltson, a termelő meg termeljen. Én valamikor megfogadtam, hogy még odébb sem viszem a kaptárat, nemhogy vándoroljak. Két győzelem, két vereség, és egy döntetlen 5 vándorlásból.

« Válasz #5601 Dátum: 2025. Június 30. 10:46 »
Bizony ahhoz, hogy a tartalékokat a telephelyre vigyem pakolászni kell.
Ebben a kuka melegben, hajnalban szoktam.
A nézeted egy helyen biztosan téve!
itt:
"Adtál a váltós családnak egy új jó anyát kelő friss dajka sereggel kevés kijáróméhvel, akik egyébként hamarosan elhalnak, és a váltós család tétlenkedő dajkáit végre helyzetbe hoztad. Nem fognak azok sok napraforgó mézet hordani, kivéve ha korlátozod az anyát, mint akácon. Azok sok népet fognak gyártani, lesz belőle egy igazi erős betelelő család, valóban "teljes értékű termelő" szolidágóra."
A napraforgón ugyan úgy fog termelni az ilyen család mint a többi, szinte meg sem zuhan mert az új anya nem engedi annyira kiszorítani magát.
Napraforgó indulása előtt, és alatt ezeket még meg is tűzöm.
Sokszor csináltam, működik.
Azért annyira ne nézz már amatőrnek, hogy napraforgó alatt lekorlátozom az anyákat!
A begyűlő nektár megteszi ezt helyettem, így az öreg anyák egy részét a vándorhelyen leváltják.
A telephelyemen hagyott méhcsaládok töredékét hozzák mint a vándorok.
Amik maradtak azokat általában fel kell etetnem, a vándorok azért szoktak adogatni.
Emiatt én nem is számolok, hanem pakolok.
De már túl is vagyok rajta.
Nagyernyei Attila
A témához való hozzászólásokat a "méhcsaládok általános állapota" rovatban folytassuk.
Köszönöm szépen.