ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1610484 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #3075 Dátum: 2023. Április 07. 08:30 »

Az atkára talán megoldás lesz nálam az építtető keretem. Majd ősszel megírom, mit okozott.
Én már most megmondom. Szia uram méhcsalád érdekel ?

*

neo

• 1008
« Válasz #3076 Dátum: 2023. Április 07. 11:37 »
Mortimer!
Próbáltalak korábban meggyőzni, de úgy látszik nem sikerült. Ajánlok egy módszert annak bizonyítására, hogy az építtető alkalmas-e a kívánt atkacsökkentésre?  Ősszel, amikor alig van fiasod, akkor  villázd ki úgy ezt, hogy a kivillázott sejteket megsemmisíted, tehát nem hagyod a kaptárban. Előtte keress benne atkát. Ezután végezz el egy kezelést, és nézd meg, hogy hullott-e atka. Ha a kivillázott fiasban volt atka, de a kezelésre nem potyogott, akkor az azt jelenti, hogy a fias begyűjtötte a család összes atkáját, tehát az építtető garantáltan működik. Ha a kezelésre potyog, akkor ott még fennáll a munkásfias és herefias eltérő atkavonzó képessége, no meg a méhek és a fias sejtek számának aránya. Annyit elárulhatok, lesz a kezelésre potyogás, sőt a herefias esetén is fog potyogni a kezelésre atka, ha ezt nyáron egy kísérleti családdal végeznéd el. Arra  is vannak eredmények,    hogy 1 kg méh összes atkájának 95 százalékos csapdázásához 462 heresejtre van szükség, akkor, ha az összes méh azon az egy lépen van, ahol a herefiasok foglalnak helyet. Ugye a megoldást félig leírtam, hogy akár működőképes megoldást is lehetne készíteni ezen elv alapján. Elég értelmes vagy ahhoz, hogy a másik felét is kitaláld. Azon nagyon csodálkozom, hogy még senki nem próbálkozott vele. A hatékonyság bizonyítása azonban kicsit macerás tudományos kutatás lenne, eddig még nem volt időm rá.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #3077 Dátum: 2023. Április 11. 09:22 »
Mortimer!
Próbáltalak korábban meggyőzni, de úgy látszik nem sikerült. Ajánlok egy módszert annak bizonyítására, hogy az építtető alkalmas-e a kívánt atkacsökkentésre?  Ősszel, amikor alig van fiasod, akkor  villázd ki úgy ezt, hogy a kivillázott sejteket megsemmisíted, tehát nem hagyod a kaptárban. Előtte keress benne atkát. Ezután végezz el egy kezelést, és nézd meg, hogy hullott-e atka. Ha a kivillázott fiasban volt atka, de a kezelésre nem potyogott, akkor az azt jelenti, hogy a fias begyűjtötte a család összes atkáját, tehát az építtető garantáltan működik. Ha a kezelésre potyog, akkor ott még fennáll a munkásfias és herefias eltérő atkavonzó képessége, no meg a méhek és a fias sejtek számának aránya. Annyit elárulhatok, lesz a kezelésre potyogás, sőt a herefias esetén is fog potyogni a kezelésre atka, ha ezt nyáron egy kísérleti családdal végeznéd el. Arra  is vannak eredmények,    hogy 1 kg méh összes atkájának 95 százalékos csapdázásához 462 heresejtre van szükség, akkor, ha az összes méh azon az egy lépen van, ahol a herefiasok foglalnak helyet. Ugye a megoldást félig leírtam, hogy akár működőképes megoldást is lehetne készíteni ezen elv alapján. Elég értelmes vagy ahhoz, hogy a másik felét is kitaláld. Azon nagyon csodálkozom, hogy még senki nem próbálkozott vele. A hatékonyság bizonyítása azonban kicsit macerás tudományos kutatás lenne, eddig még nem volt időm rá.

1978 óta van Magyarországon a varoa atka és Eddig még soha nem bizonyosodott be, hogy eredményes lenne az atkairtás építtető kerettel.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #3078 Dátum: 2023. Június 06. 08:00 »

Azt atka nálam most nem dolgozott mert mint írtam nulla veszteségem volt.

Most igen. De tavaly-ra? Úgy könnyű a tavalyihoz hasonlót pergetni, ha akkor kevéske volt.

Na bennem ez valamiért megmaradt:
"Nálam annál a nagyon atkás családomnál még augusztus végén is közel 300 hullott egy kezelésre, de mostanra annál is elfogyott mert alig van fias. Az utolsó amitrázos kezelésre lejött pár darab, majd az azt követő szublimálásra 0 atka pottyant. Nem mondom hogy nem lehet még pár darab, de itt hagytam abba. Szóval le lehet azt az atkát szedni, csak nem szabad mindent elhinni amit írnak."

Az enyémbe meg már biztos hogy pirossal lesz beírva. Még a felénél sem tartok a mézelvétellel mert igen lassan megy, ..............

Azt a lassúságot pedig egyáltalán nem lehet a bő termés okaként megjelölni. Na itt gondolom nem kellene elárulnom az okot, mert nem célom a feszültség keltése, de alkalom adtán esetleg....
Na kezdődik a munkaidőm, mert az a 16 mázsám nem fog eltartani, amit az idén pergettem. Csá!

« Válasz #3079 Dátum: 2023. Június 06. 08:26 »
Furettóm is saját készítésű van, és igen, bármilyen szomorú, az előállítási költsége a gyáriénak az ötödébe került.
Én is láttam ilyen masinát de csak az ötöde átkát vitte!

*

wr

• 1030
« Válasz #3080 Dátum: 2023. Június 06. 12:12 »
Mint írtam a tavalyi év rekord volt. Nálam is. Veszteségem nem sok volt, az tavalyelőtt volt inkább, "hála" a furettónak.

Én meg láttam gyári furettót mert a szomszédnak az van. Az övével párhuzamosan használtuk az én saját készítésűmet az első évben, és semmivel sem vitt a gyári több atkát mint ez, sőt volt hogy ez vitt le 10%-nál többet. Nem azon múlik ki csinálta, hanem hogy hogy csinálta meg. Mint a legtöbb méhészeti eszköz meg kellék, olyanok gyártják akik életükben nem láttak méhet közelről, olyan is az eszköz...
Az új kalapomból most csúszott vissza harmadszor a zsinór (mert minek oda gumi), hárman bejöttek abból egy tarkón nyomott egy meg arcon a harmadikat sikerült időben elnyomni. Új lószőr kefe 1 évet pihent a műhelyben, utána a használatba vétel helyett ment a kukába mert halmokban hullott belőle a szőr. A védőfelső annyira van vékony hogy a méh átszúrja, de annyira nincs hogy ne folyjon rólad a víz. Új "fejlesztésű" szublimálót épp csak használni nem lehet, mert fúrt likra lett készítve, aki nem akar fúrni hanem a kijárón szublimálna vele az oldja meg ahogy akarja. Kaptárlifttel csak épp fiókot nem lehet emelni. És sorolhatnám a végtelenségig.
Na ezért van nekem saját készítésű furettóm, saját készítésű pörgetőm, saját készítésű fiókszállító járművem, meg lesz majd normális fiók emelőm is egyszer talán.

*

leo

• 210
« Válasz #3081 Dátum: 2023. Június 21. 23:01 »
 :) Nekem ezek nem lesznek, de minden igaz.

« Válasz #3082 Dátum: 2023. Augusztus 28. 10:21 »
Vannak dolgok amit néha át kell értékelni.
Én is ezt tettem, mivel.....megdőlt az a tézis, hogy hiszem ha látom.
Az egyik ismerős kollégánál hét közben én számolom az atkahullást.
Egy elég ismert szert már 20 napja tett be, a kánikula előtt.
Ettől a szertől azóta egy családban már meghaladta a lehullott atkák száma az ötezret, és a család egyelőre szép erős, sodrott szárnyú, csonka méhek nincsenek, és  népességcsökkenés sem látható.
Ami viszont számomra meglepő, hogy szinte kizárólag sötét színű atkák hullanak, elvétve találtam világosakat.
Tehát kijelenthető, hogy a szer berakása óta már rég kikelt az akkori utolsó fias is, tehát ezek nem hazai atkák.
Sokáig kétkedtem abban, hogy ennyit be tudnak hurcolni, de ez nem így van.
A higiénikus aljakba kartonpapírok vannak, nincs mese, szépen látható az atkahullás.
A családok 99%-nál már alig potyog néhány darab, de ennél az egynél még mindig naponta 50 körül.
Az elején annyit lehozott a szer, hogy majdnem feladtam a számolást!
Amennyiben a védekezés akár csak 2-3 hetet késett volna.....ezt kár túlragozni.
Ezek az atkák kívülről, egy összeomló állományból keserítik a kollégát.
Külső rajtól nem hiszem, hogy származhat, mert az már rég kifeküdt volna.
Kíváncsi vagyok a körzet méhegészségügyi felelőse mit fog tapasztalni másoknál.
Anno az OMME-ban volt egy ragyogó kezdeményezés, de ez már a múlt!
Egyszerre védekezzünk az országban.
Így csak abban bízhatunk, hogy nyúlóssal nem ajándékozza  mag a méhésztársat az haldokló állomány.
Remélem más nem tapasztal hasonlókat.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3083 Dátum: 2023. Augusztus 28. 12:05 »
"Remélem más nem tapasztal hasonlókat."
Nagyernyei Attila

Ebben is tévedsz! :)   Mielőtt ezt írtad, elolvastad írásomat a zöldön?

« Válasz #3084 Dátum: 2023. Augusztus 28. 12:10 »
Mivel lassan 3 éve nem olvasom a Zöldet, így nem ért el hozzám az infód....de legalább nyugodtabb vagyok.
Távirati stílusban azért leírhatnád, hogy miről van szó.
Köszönöm szépen!
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3085 Dátum: 2023. Augusztus 28. 14:20 »
Egy családnál rengeteg az atka. stop
Kezeljük stop.
Mára már fogyóban. stop
Előzménye is volt. stop ( megígértem  az adatokat cerenának)

Olvasd a Zöldet ! stop

Ne légy nyugodt! stop

Én sem voltam . stop

Szívesen. stop

« Utoljára szerkesztve: 2023. Augusztus 28. 14:24 írta oszkár »

*

neo

• 1008
« Válasz #3086 Dátum: 2023. Augusztus 28. 14:38 »
Attila!
Tekintettel arra, hogy egyik ismerősödnél számolod az atkát, elárulnád hogy milyen nevű szert rakott be 20 nappal ezelőtt?  Tehát a szert használó  méhész  neve ismeretlen. Maradjon is az, ha ez egy nem engedélyezett készítmény. Őszintén szólva nekem mostanában csak a stripek esetén van olyan tapasztalatom, hogy 20 nap alatt az 5000-es összes atkaszám 50-re csökkenjen.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3087 Dátum: 2023. Augusztus 28. 14:59 »
neo!

"jelentem" az utolsó számolásnál 49-re csökkent. (a szublimálásnak tudom be)

Tddom ,neked a kaptáraid  miatt.....     jobb a tartós hordozó.

*

wr

• 1030
« Válasz #3088 Dátum: 2023. Augusztus 28. 16:26 »
Idézet
csak a stripek esetén van olyan tapasztalatom, hogy 20 nap alatt az 5000-es összes atkaszám 50-re csökkenjen
Nekem ezzel az a bajom, hogy ha 5000 összejön egy családnál akkor ott az előző évi kezelés nagyon el volt cseszve. Nekem is volt ilyen atkaszámom egy két éve, most már nincs, mert olyan mértékűre szedem ősszel hogy esélye se legyen ekkora mértékben túlszaporodni. Akkor volt olyan, hogy egyetlen fújásra lejött több mint 800db. Most a legtöbb 210db volt, de az is csak pár családnál, a többinél a 80-at sem érte el, volt ahol a 20-at se. Hozzá kell tenni, egy jó bő sorozatot szublimáltam az ősszel.
Ismerős harmadik éve használ herbát, ugyanúgy jön neki a következő évben is százával, pedig nem omlott össze körülötte állomány.

« Válasz #3089 Dátum: 2023. Augusztus 28. 17:08 »
Wr neked nem ezzel van a bajod!
"Nekem ezzel az a bajom, hogy ha 5000 összejön egy családnál akkor ott az előző évi kezelés nagyon el volt cseszve."
Szerintem azzal van a bajod, hogy nem olvasod el a hozzászólásomat!!!!!
Vagy szövegértési problémával küzdesz, ugyanis ezt írtam a témáról nemrég:
"Tehát kijelenthető, hogy a szer berakása óta már rég kikelt az akkori utolsó fias is, tehát ezek nem hazai atkák.
Sokáig kétkedtem abban, hogy ennyit be tudnak hurcolni, de ez nem így van."

Mivel nem ismered ezt a méhészetet sem, mi alapján mondasz róla véleményt????
Hagyd ezt már abba!!!!!
Vagy te amolyan látnoki képességekkel vagy megáldva?
Ez egy minta méhészet, irigylésre méltó,kiugróan jó eredményekkel!
Csüccs, ismét megbuktál!
Nagyernyei Attila