ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597189 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2790 Dátum: 2019. Szeptember 05. 07:53 »
Mond neki, hogy a jól bevált szerektől sose térjen el!
Sokan rácsesztek már a nem megfelelő atkairtási technológiára, de lapítanak.
Én leírtam őszintén az estemet, így célkeresztbe kerültem.
Annyit azért elértem, hogy legalább az ellenségeim is belátják, én vállalom a hibás döntéseimet.
Ők pedig tökéletesek, rajuk, atkájuk az idén nem volt, mézük ellenben, rengeteg, és mindig bombák a méheik.
Akik pedig a gondokról számolnak be mind balfácánok.
Apró megjegyzésem lenne, de ezt már többször is megtettem.
36 éven keresztül nem lehet a méhészetből megélni, ha valaki balek.
No de ne csodálkozzunk, mert ők csak a vágyaikat fogalmazzák meg, én pedig leírom a valóságot, ami néha a gondoktól sem mentes.
Ha nekik gondjaik vannak, akkor azt másra próbálják hárítani.
Ez a különbség közöttünk.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2791 Dátum: 2019. Szeptember 05. 08:09 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 20:09 írta kivancsi111 »

« Válasz #2792 Dátum: 2019. Szeptember 05. 08:18 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 20:09 írta kivancsi111 »

*

zümi

• 1382
« Válasz #2793 Dátum: 2019. Szeptember 05. 09:14 »
Zümi, az ára már nem is érdekel? :D

Üdv. jani bátya

Az ára? Azt tudjuk előre :D. Hiszen Magyarországon jó vagy jónak vélt gyógyszer, a nemzeti programnak köszönhetően horror áron értékesítenek! Külföldről behozott szerek, csak saját költségre működik, azt le kell "nyelni". Hordásos időszakban jó lenne alkalmazni olyan atkaírtót szert (ha szükséges) napraforgón, ami nem szennyezi a mézet és a viaszt. Alacsony szinten lehetne tartani az atka populációt. Az amitráznak már kevesebb dolga lenne! Nem mindegy, mennyi atkával indulnak napraforgó pörgetés után a családok......
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 05. 12:57 írta zümi »
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #2794 Dátum: 2019. Szeptember 05. 18:23 »
Szerintem csak azért érdeklődik,hogy tudja milyen szereket kell elkerülnie nehogy pórul járjon... mint az egyszeri fórumgazda, aki kifakadt a pancsolt készítmények ellen aztán mégis csak a szerb "csempész" cuccok mentették meg az állományát!  :P

Berci!

Az nem szégyen, hogy ha valaki nem a mindentudás képességével születik.

A baj ott kezdődik, amikor megpróbálja a tudatlanságot tudásként feltüntetni és fegyverként forgatni. Jenő ilyenkor ránt kardot, s utasítja vissza, hogy egy "szaktanácstalan" osszon szaktanácsot.

Nagyernyei klubtulajdonos pedig nagyon gyakran abban akarja az észt osztani, amiről a legkisebb ismerete sem nagyon van meg, tanulmányai során sem alapozta meg azt a tudást, amit most orákulumként kinyilatkoztatni akar. Van egy "diplomája" t'án gépészetből (majd érdemes lenne megkérdezni, valójában "dipl. ing."-é a mi Vezérünk...), van néhány "szakmája, de kétség nem fér hozzá, hogy azok egyikének sincs köze (kivéve a méhész-szakmunkást) sem a biológiához, sem az agráriumhoz, sem az agrokémiához, sem az ökológiához, méhbiológiához, éghajlattanhoz, meteorológiához, állatgyógyászathoz, talajtanhoz, tehát mindahhoz, amelyben viszont folyamatosan igyekszik osztani az észt...

Rengeteget idézhetnénk, amikor a Vezér teljes ellentmondásba keveredett önmagával, s itt nem csak arra utalok, hogy rengeteg alkalommal 1-2 éven belül saját maga hazudtolta meg előző állítását, hanem azokra az esetekre, amikor 1 nap-1 hét leforgása alatt virította ki a logikai vagy tény-bukfencet.

Nincs értelme idézgetni, hiszen Jenő most is tételesen a fejére olvasta a saját ellentmondásait, amiből nem az jött le Atilla nagyfejedelem számára, hogy "hoppá, a francba, már megint úgy belegabalyodtam a saját dumáimba, mint majom a cérnába", hanem össze-vissza hablatyol mindenféle "önmagát tökönszúrásról", "fólia alatti emlékezetvesztésekről", "pancsolásról-halászléről-állománymentésről-barátságról-bomba állományról stb" -- teljesen eklektikus zűrzavarban, mostanra teljesen magára maradva, azt próbálja szuggerálni belénk, hogy Rocinantéja hátán vitézkedve, időről-időre ismételten, vehemensen nekirontva a La Mancha környéki "szélmalom-óriásoknak", ő lenne a kulcsfigurája a gonosz óriások elleni harcnak... Immár mindenki azon röhög az egyesület vezetésében is, hogy a rendszeresen földön nyekkenő, önmagát "Búsképűnek" maszkírozni próbáló alak miként tápászkodik fel újra, meg újra keljfeljancsi-módra, s miként kepeszt-mászik vissza képzeletbeli Rocinanteja hátára, újabb és újabb rohamra gyürkőzve...

Azért is röhögteti meg a Nagyérdeműt ez a "ló-lovag összkép", mert mindkettőjükre igaz az a jellemzés, mely a wiki Rocinante szócikkében hasonlítja össze a gazdát és lovat, újabb metaforikus asszociációkat generálva a Klubvezér és Gazdája viszonylatában is, hiszen mindkettőjükre áll a textus: "Rocinante (Spanish pronunciation: [roθiˈnante]) is Don Quixote's horse in the novel Don Quixote by Miguel de Cervantes. In many ways, Rocinante is not only Don Quixote's horse, but also his double: like Don Quixote, he is awkward, past his prime, and engaged in a task beyond his capacities."

Isten látja lelkem, nem én írtam, nem én ihlettem. Majd ha a Vezér átviszi a Gazdájához ezt a levelet is, a Gazdi majd szabatosan lefordítja, amit én csak nagyon "konyha-nyelven" lennék képes visszaadni. Azok kedvéért, akiknek Gazdika nem akarja a fordítást megküldeni, egy hevenyészett "ferdítés" (szükség esetén Olvastam P. Jani majd pontosít) : A Rocinante (spanyol kiejtéssel: [roθiˈnante]) Don Quixote lova Miguel de Cervantes Don Quijote c. regényében. Sok szempontból a Rocinante nem csak Don Quixote lova, hanem kettős értelmet is hordoz:  Don Quijotehoz hasonlóan Rocinante is egy esetlen, nehézkes, ügyetlen, "kétbalkezes", amolyan kínosan "gáz" szereplő, túljutott már a csúcson, és olyan elkötelezettségeket próbál felvállalni, amelyek meghaladják a képességeit.

Ez a "Búsképű lovag lovának látszó" szekér-függelék (ha nem toló, akkor húzó) pedig mára eljutott odáig, hogy érvek fogytán már csak "férgezni", "szerencsétlenezni", "tökönszúrtázni", "megröptetni", "lemarházni", "alpárizni", "géniuszozni" stb. képes a vitapartnereit... Eszébe sem jut, nem képes meglátni -mivel képtelen látni-, hogy ő valójában nem is a szélmalmokkal viaskodni próbáló Bánatos Borostás Búsképű (csak az alliteráció kedvéért, mint a babitsi "Szekszárdon születtem, színésznőt szerettem" kezdetű), hanem annak csak a szőrevesztett, kiérdemesült gebéje.   

« Válasz #2795 Dátum: 2019. Szeptember 05. 18:43 »
Tisztelt Klub Vezető Úr !!!!

Hát ez Kakukk 😂😂😂

« Válasz #2796 Dátum: 2019. Szeptember 05. 20:53 »
Viselkedjetek már, mert jön Vica és bezárja ezt a fórumot is!

*

ati22

• **
  • 51
« Válasz #2797 Dátum: 2019. Szeptember 05. 21:11 »
ati 22!

A kérdésedre a választ a szekszárdi előadásomban elmondtam.Kérlek benneteket,ha használni akarjátok a gliceroxot először hallgassátok meg az említett hanganyagot, és csak azután keressetek,ami ott elhangzott azzal ne keressetek,csak azzal ami nem egyértelmű.
Glicerox ügyekben napi egy-két órát beszélek telefonon.
Szívesen teszem,de ami egyértelműen meg van az előadásban azzal nem foglalkoznék, egyébként is egy-egy téma mindig összetett,sok munka válaszolni.
A kérdésedre a válasz.
Október végén november elején a megmaradt csíkokat kiszedjük, ha van fiasítás azt is. A fenéken lévő ledarált papír foszlányokat,”szöszmöszöket” kitisztítjuk.Tapasztalataink szerint a bent maradt a foszlányok,novembertől nem tesznek jót a méhcsaládoknak, ahol a bent felejtettük a maradék csík darabkákat,azok a családok gyengébbek lettek a többiektől.
 A jelenlegi tudásunk szerint ha a lapok augusztus vége előtt bekerülnek a családokhoz,október végéig bent tartva, nem okoznak problémát. Egyes kollégák próbálták később behelyezni a csíkokat, ők különböző fokú elhullást tapasztaltak,azért nem javasoljuk szeptembertől a lapok behelyezését. Ha valaki nagy bajban van,csak kevesebb családdal próbálja meg először a kezelést. Nagyon kevés az ez irányú tapasztalatunk.
 Több éve, hosszú évek óta az a véleményem (a méhészeti közéletben ma is mértékadó, véleményt formáló személlyekkel szemben),hogy óriási mennyiségű atkát tudunk a “légtérből” beszedni.Ez mindig is így volt.Az összeomló állományok mindig is, régen is nagy mennyiségű(jószággal)látták el a szomszédokat.Az idei év már csak a nagyfokú rajzások miatt is különösen atkás lesz, szeptemberben, októberben,a rajok által megtermelt atkák nagy része,a jól kezelt állományokban fog landolni. Effelől kétsége se legyen senkinek sem.
A szintetikus szereknek lassan, többé-kevésbé szinte mindenhol végük van. Ahhoz hogy ezek használjanak iszonyatos dózisokat,többszöri sorozatokat kell használni, amik a méhek sem bírnak már el károsodás nélkül,és még így sem elég hatékonyak főleg fiasítás mellett.
Még mindig lehetne ez ellen tenni,hogy pld. végszükség esetén használhatók legyenek.Országosan egységes szerrotációval nem tartanánk itt. Évekig feszegettem ezt a témát.A választott méhészeti vezetőinktől mindig az volt a válasz,hogy ez kivitelezhetetlen. Most itt van az eredménye, egyre kevesebb szer hatékony.
Atyám fia!Hányszor kellett hallgatnom,hogy amitrázra,nem lesz rezisztencia.

Az augusztus végéig berakott glicerox lapok ezt az időszakot-szeptember,október-kiválóan átfedik,és védenek a “beszedett” élősködőtől.Novemberben meg imára,hogy ne kapjunk sokat.Figyelés,monitorozás.Kíváló hozadéka ezen készítménynek,hogy szermaradvány mentes lesz a viaszunk és mézünk.A szintetikus szerekkel atkaírtók mézéből én ma már nem szívesen ennék,hiszen az emelt dózisok és emelt kezelés számok miatt szabályosan önteni kell a mérget a kaptárba.Szerencsére ez irányba nincs túl nagy vizsgálódás.

Mindenkinek azt javaslom a téli,zárókezelést semmiképpen ne hagyja ki, és addig is folyamatos monitorozás alatt tartsa az állományát.
A legtöbb atkaírtószer fiasmentes állapotban még elég hatékony.
Egy október végi, november eleji fiasítás kivétel(vagy fias mentes állapotnál)után kezelve,sokat lehet segíteni a családokon.A késő őszi,téli szublimálást ajánlom mindenkinek,nagyon jó eredményt lehet elérni vele, és a méhek is jól tolerálják,ha szakszerűen van elvégezve, és nem mérgezzük  tovább méheinket.Német Zoli a legfontosabb védekezésnek tartja a téli szublimálást, többször is elvégzi, gyakorlatilag amikor a hőmérséklet engedi,december végéig többször is védekezik.Évek óta jók a méhei,érdemes a javaslatát megfontolni.Egyszerű a képlet, ha tavasszal Atka nélkül,kis számú atkával indulnak a családok,őszig napraforgó végéig nem tud nagy mennyiségűre felszaporodni.Az atka szaporodása olyan(ismerve a szaporodási görbéket),hogy a napraforgót megelőző időszakban kisebb a méhek újra fertőződésének az esélye.

NAGYON SOK ATKA FOG KINTRŐL “JÖNNI”!
VALAMINT A SZINTETIKUS SZEREKKEL KEZELŐK A REZISZTENCIÁK MIATT SAJÁT MAGUK IS RENGETEG ATKÁT TERMELNEK,TERMELTEK MEG,ANNAK ELLENÉRE,HOGY-GYAKORLTILAG A DÓZISOK ISMERETÉBEN-“ÖNTIK” A KAPTÁRBA A MELÉRGET!

Csányi Antal

Köszönöm szépen Csányi Úrnak,a részletes magyarázatot.Nagyon sokat segített nekem.

« Válasz #2798 Dátum: 2019. Szeptember 07. 09:02 »
Valóban baromi irigy vagyok kivancsi111-re.
Olyan 10-12 fokos sört ittam az előbb, a tenger 24 a levegő pedig 32 fokos volt tegnap.
Most 9 órakor 28 fok van.
No de én vagyok az irigy, meg a balek aki már ezerszer lenullázta a méhészetét.
Igen, hitelből vagyok itt, és lehet gyalog megyek haza, mert annyi pénzem se lesz, hogy tankoljak.
Ennyi rosszindulat, hogy fér egy emberbe?
Nem lehet valami boldog.
Na abba kell hagynom, mert most meg a kávémat hozta a pincér.
Nagyernyei Attila az Adriáról

« Válasz #2799 Dátum: 2019. Szeptember 07. 10:37 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 20:08 írta kivancsi111 »

« Válasz #2800 Dátum: 2019. Szeptember 08. 09:54 »
A kakaskukorékolásban válaszolok kivancsi111 marhaságaira.
Nagyernyei Attila

*

nata

• 176
« Válasz #2801 Dátum: 2019. Szeptember 09. 11:51 »
Ki mit tapasztal a gliceroxos csíkokkal? Pl. a facés fórumokon többen erős kritikával illették,  kontroll amitráz szerintük sokat hozott le. Konkrétan én is tudok ismerősi körben összeomló családokról, ahol augusztus eleje óta bent voltak a csíkok. Mondjuk valószínű, hogy ott olyan induló atkaszám volt, hogy bármilyen szer se segített volna.

*

ati22

• **
  • 51
« Válasz #2802 Dátum: 2019. Szeptember 09. 14:14 »
Ki mit tapasztal a gliceroxos csíkokkal? Pl. a facés fórumokon többen erős kritikával illették,  kontroll amitráz szerintük sokat hozott le. Konkrétan én is tudok ismerősi körben összeomló családokról, ahol augusztus eleje óta bent voltak a csíkok. Mondjuk valószínű, hogy ott olyan induló atkaszám volt, hogy bármilyen szer se segített volna.

Magas fertőzöttség esetén ez sem tud segíteni sajnos,én is úgy látom.Egy jól kezelt állományban,ahol nincsen  sok atka,ott két kezeléssel(akác után,és napraforgó után) valószínűleg jó lehet.De októberben ott is fújni kell valamivel a biztonság kedvéért. augusztus elsején nekem is bent volt mindegyiknél.8db csík.

« Válasz #2803 Dátum: 2019. Szeptember 15. 21:54 »
Magas fertőzöttség esetén sajnos már semmi sem fog segíteni.
Ha a téli méhek atka szívottak, vírusokkal fertőzöttek nem fogják megérni a tavaszt.
Az ma már nem elég, ha augusztusban valamilyen szerrel elkezdünk atkát irtani.
Ezért kell egész évben folyamatosan kordában tartani az atkát.
A Glicerox  ( nem gliceroxos ) csík erre tapasztalatom szerint alkalmas.
Nekem májustól októberig szinte folyamatosan bent vannak a csíkok a kaptárban.
üdv.: lali

*

ati22

• **
  • 51
« Válasz #2804 Dátum: 2019. Szeptember 18. 20:04 »
Magas fertőzöttség esetén sajnos már semmi sem fog segíteni.
Ha a téli méhek atka szívottak, vírusokkal fertőzöttek nem fogják megérni a tavaszt.
Az ma már nem elég, ha augusztusban valamilyen szerrel elkezdünk atkát irtani.
Ezért kell egész évben folyamatosan kordában tartani az atkát.
A Glicerox  ( nem gliceroxos ) csík erre tapasztalatom szerint alkalmas.
Nekem májustól októberig szinte folyamatosan bent vannak a csíkok a kaptárban.

Két kontrollt is csináltam amitrázzal,és az állomány nagy részénél alig volt atka hullás. Nálam is a glicerox csík volt bent augusztus egytől.Van pár család amik nagyon atkásak azoknál 2-3 száz is hullott az első fújásnál, a másodiknál  már csak fele hullott le ennek.De ezekkel a családokkal már nyáron is gond volt,rengeteg atkát hozott le róluk ez a csík.Vettem őket,a tavasszal,és tele voltak atkával.Ott a glicerox se tudott csodát tenni,viszont élnek és talán ki is telelnek.Jövőre már akác végétől használni fogom én is.