Egy szóval tudok erre csak reagálni.
Szerencsétlen.
Nagyernyei Attila
Atilla!
Az O.K., hogy nem használod készség-szinten a "lenni" ige ragozott alakjait (to bee), de ráfigyelhetnél, hogy ez a személyeskedő, alpári, mocskolódó stílus idegen ennek a Klubnak a szellemiségétől és főleg a színvonalától. Ha én te lennék (szerencsére nem vagyok), akkor most alaposan rád pirítanék. Nem lenne szabad odáig süllyedned, hogy észérvek híján "leférgezel" , "leszerencsétlenezel" olyan klubtagokat, akik nem veled együtt fuvoláznak, s nem lenne szabad ilyen alpári stílusban, személyeskedve vagdalkoznod, ha nem találod a szavakat a pipától..
Jenő nem tudom honnan rendelkezik információkkal, de a közelmúltban írt "bomba" állapotú családjaidról (tudod, a méhesházban, a szlovák látogatók által megcsodáltak) adott híradásoddal tényleg ellentmondásban leledzik az utóbbi kijelentésed: "Néhány napja írtam, hogy így lesz, de erre nem számítottam." Most akkor mire nem számítottál? Netán úgy jártál volna, mint Áron bácsi a műrepülés alkalmával, amikor szinte "mindenre gondolt", ám a végén csak volt olyan, amit "nem gondolt volna"...
És a "szaktanács": "Persze neki már nem is kell, csak a környezetének." ... -mármint aggódnia... Megoldottad! Brávóóóó!!! A méhegészségügyi felelősökkel karöltve, akik nem a hatósági állatorvosnak jelentenek, hanem neked... Legalább ne híresztelnéd!
Azért felhívnám a figyelmed, hogy a 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet -
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0300070.FVM - kitér a Varróózisra és az azzal kapcsolatos szabályokra is:
"39. § (1) Varroa-atka jelenléte esetén, a 3. § (1) bekezdésében meghatározott vizsgálatnak ki kell terjednie a kaptár aljára lehullott, elpusztult (természetes atkapusztulásból eredő), valamint a fiasításon (különösen a herefiasításon) és a kifejlett méheken lévő atkákra.
(2) A Varroa-atka ellen az alkalmazott gyógyszer használati utasításában foglaltaknak megfelelő gyakorisággal, gyógykezeléssel kell védekezni. A gyógykezelések kiegészítéséül biológiai módszerek is alkalmazhatók. A kezelések hatékonyságáról és az esetleges rezisztencia fellépéséről elsősorban a herefiasításban fellelhető atkák és ürülékük dúsulása alapján, illetve a kaptár alján elhelyezett csapda segítségével, rendszeres ellenőrzéssel kell meggyőződni. Ha az atkák számának növekedése tapasztalható, akkor más engedélyezett szerrel kell folytatni a gyógykezelést. Vényköteles gyógyszer rendelése esetén külön rendeletben foglaltak szerint kell eljárni. Abban az esetben, ha az atkák száma ennek ellenére tovább növekszik, akkor kérni kell a hatósági állatorvos, vagy a méhegészségügyi felelős segítségét.
(3) A varroózis elleni védekezés, illetve hatékonyságának ellenőrzése a méhész feladata.
(4) A varroózis gyógykezelésére csak olyan, Magyarországon törzskönyvezett és forgalomba hozatalra engedélyezett állatgyógyászati készítmény használható, ami a varroózis kezelésére vonatkozó, magyar nyelvű használati útmutatót tartalmaz.
(5) * A megyei kormányhivatal irányítja, és időszakosan ellenőrzi a méhészek védekezési tevékenységét. Hiányosságok esetén intézkedik azok megszüntetéséről, továbbá - indokolt esetben - előírhatja az adott terület összehangolt, egyidejű gyógykezelését.
(6) * Elhanyagolt védekezés esetén - ha az állományban az atka feldúsult és a méhész az előírt védekezést nem hajtotta végre - a hatósági állatorvos a szomszédos méhállományok fertőződésének megakadályozása céljából kötelezi a méhészt a gyógykezelés haladéktalan elvégzésére. Ha a méhész a gyógykezelést nyolc munkanapon belül sem kezdi meg, akkor a járási hivatal a méhállományt állami kártalanítás nélkül leöleti."
Nos, esetünkben (esetedben) a hozzád szaktanácsért forduló méhészeknek üzentél:
Jönnek a hírek, hogy bizony egyre több gond van az atkával.
Néhány napja írtam, hogy így lesz, de erre nem számítottam.
Több Tolna megyei méhegészségügyi felelős is jelezte, hogy gyalázatos (összeomlott) állományokat is talál, de a méhész nem aggódik.
Persze neki már nem is kell, csak a környezetének.
Azért vannak hatásos szerek még a fegyvertárunkban, tessék alkalmazni őket.
Tegnap egy másik megyéből is hívott egy elégedett méhész, hogy....az idén nem lesz az atkákkal gond, még nem is láttam.
Mondtam neki azt kívánom egy hónap múlva is ezt mondja.
Miért felétek baj van....kérdezte.
Nagyernyei Attila
Mondd már meg, kérlek, hogy miért nem nevesíted a fegyvertáradban lévő állatgyógyászati készítményeket? Tudod, erre a mondatodra utalnék: "Azért vannak hatásos szerek még a fegyvertárunkban, tessék alkalmazni őket." Ne csak Jenő kérje, én is kérném, nevesítsd már őket...!
Nem értem, először Jenőt leszerencsétlenezed, amikor aggódón rákérdez a méhcsaládjaid egészségügyi állapotára, s aki pontosan emlékszik még a tavalyi -hasonlóan magabiztosnak látszó- üzenetedre, most meg ismét elmégy nyaralni, s esetleg majd megint arra jössz haza, mint tavaly... Vagy már elfelejtetted?
Kevanaar én sem nyomnám meg a pánikgombot, de talán elhiheted nekem, hogy az átlagtól több információhoz jutok.
A baráti körömből is sokan panaszkodnak, ők pedig a hiteles méhészek közé tartoznak.
Nagy általánosságban elmondhatom, hogy olyan 1-2 léputcával gyengébbek a méhcsaládok az előző éviekhez képest.
A nagy pusztulásokat nem is emelném ki, mert minden éveben van ilyen.
Most arról van szó, hogy azok a méhészek akikkel találkoztam szinte kivétel nélkül panaszkodtak.
Még azt sem mondanám, hogy a kezdők!
Van ebben mindenféle méhészeti múlttal rendelkező öreg róka, és profi több száz családos méhész is.
A 2018-as év nem lesz piros betűvel írva az emlékkönyveinkben.
Az én méhészetemmel a mézmennyiséget figyelembe véve meg vagyok elégedve, kivéve a napraforgót.
A méhegészségüggyel viszont egyáltalán.
A napraforgón kezdődő agyrém azt gondoltam eltűnik amikor egy hónapig serkentettem, etettem és 7-8 néhol 9 keret szép táblás fiasaim lettek.
Itt a klubon is írtam akkor, soha nem hittem volna,hogy egy ilyen szotyi után ismét lábra kapnak a méheim.
Sőt, szinte az egész állományom tőgyelt, tetőszellőzőket kellett nyitnom.
Aztán jött a nagy pofára esés, hogy kikelt a rengeteg fias, a méhek meg nem lettek többen.
Lovagiasan be kell vallanom, hogy az engedélyezett atkairtó készítmények használata (finoman szólva) nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet.
Tehát a házi patikusok tuti receptjeit is el kezdtem alkalmazni az atkagyérítéshez.
Mivel ezeket soha nem használtam rengeteg pénzembe került!
Egyszer egy halászlé partit kellett rendeznem, a pálinkáról, a szekszárdi borokról nem is beszélve.
Az egyik alkalommal megkérdezték, hogy mit használtam?
Lesütött szemmel mondtam, hogy a világ legdrágább készítményét.
Válaszuk?
Ha ennyiért meg tudtad venni a sz@rt, akkor egy halászlé partiért mi adunk jót.
Ők a barátaim.
Még tartozom egy birka pörivel.
Egy valami(k) utálják a barátaimat....az atkák.
Sokan örülnének, ha ilyen barátai lennének, mert akkor a méhek is szépek volnának.
Természetesen ennek voltak előzményei.
Amikor ők voltak bajban, eldobtam mindent és rohantam segíteni.
Most visszakaptam kamatostul.
Tehát wr méhésztársnak üzenem, jövőre mindent bevetek az atka ellen, főleg amit a szerb barátaink használnak.
Hogy mi lesz a méz minőségével?
Állítólag semmi gond nincs vele, meg először legyenek termelő méhcsaládok......
Én is visszakérdezhetek.
Mi lesz akkor ha "gyári készítményt" használok?
Nem lesznek méheim.
Ez a kérdés válasszatok!
Amennyiben 1-2 éven belül nem lesznek újabb ENGEDÉLYEZETT, hatékony atkairtó készítmények, kapaszkodhatunk.
Ezt a pancsolást minden porcikámmal elutasítottam, de bevallom, hibáztam.
Nagyernyei Attila
Pedig még sokan emlékeznek erre a "segélykiáltásodra". Idén is Jánosék vállalták az expedíciót, melynek fedőneve ez évben "Birkapörkölt-művelet" lesz? Az átlag feletti információ-tömeget továbbra is elzártan kívánod tartani az információhiányos tömegektől?
Amúgy jó nyaralást, remélem idén nem csípi a szemed a tengervíz, mint anno, s ez úttal hallgatsz kedves családod pihenést forszírozó intelmére is.
Arisztaiosz!
Valóban nem olvastam el a cikket elég körültekintően, mert a családom tiltakozik, hogy ne bújjam mindig a híreket, és a Méhészklubot.
A pihenés is rámfér, valamint a só is marja szemem, lehet ettől látok homályosan.
Azt viszont tiszt olvastam amit írt, és köszönöm a kimerítő válaszát!
Gondolom jól esett Önnek, hogy ekkora marhaságot írtam, viszont legalább kaptam rá egy frappáns választ.
Nagyernyei Attila
Nagyon hiányzol majd a Klubról, de tényleg igyekezz "minden erőddel, inaszakadtodból pihenni", mert elnézve a teljesítményedet, erősen rád fér. Frappáns válaszaink természetesen ezúttal is rendelkezésedre állnak, ám inkább ne legyen rájuk szükség.
Azért elutazás előtt megírhatnád ama hatásos szerek nevét, melyet "fegyvertáratokban" rejtegetsz, ne kelljen szegény tévelygőknek nélkülözniük az információkat!
Jó pihenést!