Nekem a Perlaki Gábor hívta fel a figyelmemet arra, hogy zöldségeket írtam korábban erről a témáról. Azt állítottam, hogy a Varroa jacobsoni mutációja révén alakult ki a destructor, ami egyidős a melliferára kerüléssel. Utána néztem, és Gábornak igaza volt, nem így van (nem ártana nekem sem olvasni néha). Szóval a dolog úgy történt, hogy a destrucor már a ceranán kialakult, több változata most is parazitálja ezt a fajt. Érdemes megnézni a terjedését mutató képet (a Bayer oldalán meg lehet találni). Itt látszik, hogy Ausztráliától nem messze alakult ki, átkerült tengereken-hegyeken, mégis legutolsónak érkezett meg Ausztráliába (ott "ázsiai méhek fészkeiben" találtak Varroát). Azt állítottam, hogy a szaglása egy mutáció hatására megváltozott, ezért képes a melliferán szaporodni. Az állításban az is benne volt, hogy a szaglás javulása tette lehetővé a munkásfiasban történő szaporodását. Szerintem ez igaz lehet. Ugyanis a cerana munkásának fedett fiasa 11 napig tart. Következésképpen, ha a mellifera 12 napja alatt lesz 1,5 szaporodóképes utód, az atka 20 óránként rak le petét, akkor ebből következően a ceranán az ilyen atkának ki kell halnia. Hacsak a herefias nem képes fenntartani a populációt. Mindenesetre a két mutáció egymás melletti versengése a ceranán, az új nagyfokú hátrányával jár, ezért ott spontán el is tűnhet. Abban igazat adok Geddekasnak, hogy ez az oda-vissza történő ugrálás valószínűleg többször is bekövetkezhetett. A földrajzi határvonalak a természetes terjedést meg tudják akadályozni. Ezek lehetnek 8000 méteres hegyláncok és tengerek. Alapvetően az ember az aki képes ezeken az akadályokon átemelni. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy tudtommal telepesek hozták a nyugati méhet a cerana közelébe, tehát korábban nem volt itt. Az persze jelentheti azt, hogy azért nem volt itt, mert kihalt. A két fajt pedig ezután elválaszthatta pl. egy kisebb jégkorszak. De ez filozofálgatás. Ami részemről üdvözlendő, az, hogy Geddekas is kimondott egy fontos dolgot: az atka képes arra, hogy kiirtsa a melliferát. Óriási mutációs tartalékai vannak a szaglásának a javításával. Azt is látni kell, hogy ezt az ember nélkül már rég megtette volna, ezáltal saját magát is eltüntette volna, de mutációs bázisként mindig ott van a ceranán a destructor, ha netalántán egy magányos szigeten fennmarad a mellifera, és az ember innen vissza akarja telepíteni minden kontinensre.
Ezeket a dolgokat azért idéztem fel, mert Tomipapa egy nagyon fontos dologra irányította rá a figyelmet. A neonikotinoidok bomlása a növényekben és állatokban, de baktériumokban is a citokróm P 450 enzimcsalád révén történik meg. Ezt az enzimcsaládot egyébként Darvas prof. is előhozta a szekszárdi előadásában, majd megnézem mit is mondott pontosan. Ennek azért van jelentősége, mert az atka is egészen biztosan ezt használja az atkairtószerekkel szembeni rezisztencia kifejlesztésére. Na mármost, ha csupán egy enzim változik mindig úgy, hogy az aktuális atkaölőszert hatástalanítja a mutációs változásai révén, akkor könnyen belátható, hogy a rezisztencia elveszik. Akkor, amikor a másik szerre történik meg az átalakulás. A helyzet azonban az, hogy ez a citokróm P 450 egy enzim család. Nagyon sok enzimből álló méregtelenítő rendszer, ahol a különböző mérgekhez nagy valószínűséggel különböző enzimek fognak hozzáalkalmazkodni. Ha az alkalmazkodás a kulcs a zárhoz közeledéssel valósul meg. Van azonban egy másik mechanizmus is, ez pedig a kvantummechanikai alkalmazkodás. Az egyes kötéstípusok rezgésfrekvenciájához kapcsolható felismerés. A szaglás ez alapján történik, ahogyan a legújabb tudomány, a kvantumbiológia ezt kiderítette. Szóval a mentőövünk, hogy ne legyen sok atkaölőszerre egyszerre rezisztens atkánk, lehet, hogy csak egy ilyen misztikus dolog lehet, józan ésszel felfogva. Szerencsénk lehet, hogy pont az a CYP 450 enzim mutálódik majd, amelyik mondjuk az amitráz ellen védi meg az atkát és amelyik az oxálsavval szemben is. Ugye eddig én azt állítottam, hogy ilyen szerencsénk nemigen lehet. Most egy picivel több esélyt látok, hála Tomipapának.
Az is reményre adhat okot, hogy esetleg a tebukonazollal az atka CYP 450 rendszerét fel lehetne függeszteni, így a rezisztenciáját semlegesíteni. Ehhez azonban az kellene, hogy ne legyenek neok a kaptárban, mert akkor egy ilyen kezeléssel a méheinket öljük meg a neo által. Aztán, hogy depicsacsinak is mondjak valamit: a világon olyan mértékben egymásra épülnek a dolgok, hogy ez csak Isten elméjében állhatott össze egy komplett rendszerré, melyet talán képesek leszünk egyszer megérteni. Lehet azon vitatkozni, hogy szükség van-e erre a megértésre, mert amit az ember csinál az csak kontárkodás lehet. Az ember nélkül azonban szeretett méhünk már nem lenne, igaz a Varroa is csak miatta képes most rajta élősködni. Én azt gondolom, hogy Isten azokat a dolgokat elzárta előlünk, amelyekkel kontárkodásunk révén kárt okoznánk.