Kiskakas és Többiek!
Folyamatosan nyomon követem a Magyar méhészet helyzetét, talán képben is vagyok a jelenlegi sajnálatos helyzettel.
Félve is fogalmaztam meg az előző hozzászólásomat, mert véletlen sem akartam olyan érzést kelteni, hogy észt osztok, vagy arcoskodom a magam 2-3 év tapasztalatával. Viszont arra gondoltam, hogy jól jöhet a + infó.
Relative sok méhésszel találkoztam én is az utóbbi időben, és amennyire lehet, ismertem meg a módszereiket. Feltünt, hogy mennyire másként alkalmazzák a különböző szereket, nem túlzok ha azt mondom, hogy két egyforma nem is akadt köztük. Gondolok itt a bevitt hatóanyag mennyiségre, és az alkalmazás módjára. Így jutottam el a monitoring vizsgálatokhoz. Kell egy fix kiindulási pont. Nálam ez a monitoring volt. Arra gondoltam, hogy a két leghatásosabb módszerrel, nagyot nem tévedhetek.De most nagyon el is kanyarodtam attól, amit eredetileg írni akartam.
Szóval szerintem egy katasztrófa (jelen esetben a méhcsalád teljes kipusztulása a varroa atka kártétele miatt ) kialakulásához több hiba együttes jelenléte, vagy sorozata vezethet, szarvas hiba lenne ezt egy dologra fogni, például egy szer hatástalanságára. Ilyen hibák amiket a saját szememmel tapasztalok: - A tartós hordozók előre legyártása akár egész szezonra, nem számolva a hatóanyag bomlási idelyével. Találkoztam olyannal, aki nekem akarta adni az előző évit...
- Tartós hordozó papírcsík kiváltása lámpabélre esetleg fa lapkára, abban bízva, hogy így tovább hatásos. Nem számolva a hatóanyag bomlási idejével és a rezisztencia kialakulásának hosszútávú veszélyével. Ismerek olyat aki egész télre benthagyja. Két napja láttam fényképen a bent lógó lámpabeleket...
- A Furettó elvű készülékek hatóanyag tartályának tele töltése, majd folyamatos felhasználása, a helyett, hogy mindig újat kevernének. Nem számolva a bomlási ciklussal és a rezisztencia veszélyével... Idős cimborám és tanítóm, először tő hülyének nézett, hogy mindig újat keverek. Őt sikerült meggyőznöm, mást nem is próbáltam.
- Régi, esetleg nem megfelelően tárolt, vagy bizonytalan forrásból származó vegyszer ( főként Amitráz és Kumafosz) felhasználása.
-Nem megfelelő időben, és hatékonysággal (előző hibák valamelyikének, vagy sorozatának elkövetése) elvégzett kezelés.Nevezhetjük tűzoltási kísérletnek.
-Bizonytalan módszerek, boszorkánykonyha alkalmazása, ezekre alapozás. Számtalan példát tudtok Ti is.
-Kontroll kezelések hiánya, berögzött sémák alkalmazása. Tavaly jó volt, idén is megteszi elv.
Szóval szerintem számba kéne venni azt a lehetőséget is, hogy a szerek hatásosak, csak a felhasználási móddal akadnak még problémák. Lehet, hogy egy kevéssé atka terhelt évben több hibát is elkövethetünk büntetlenül, egy erősen atkás évben viszont egy hiba is elég leheta katasztrófa kialakulásához. Nem bánnám, ha ezzel a hozzászólással vitát generálnék, írjátok meg az általatok tapasztalt és látott hibákat, a közös érdek jegyében! Az még kevés, hogy a nem megfelelő atka kezelés okozta a problémát. Kinek mi vált be? Ki milyen hibába futott bele? Feltűnt az is, hogy vki évről évre sikeres, vki pedig sosem éri utol magát. Gondolom ez sem véletlen... Különösen érdekelne többek között Nagyernyei Attila, Geddekas, Robotur, Kíváncsi, Robi75 véleménye is! Szép estét mindenkinek! P