ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1610239 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1800 Dátum: 2017. Február 20. 11:27 »
Üdv.Nem vagyok bioméhész(még).Két éve már csak oxálsavval kezelek.Csak szublimálok.Eddig minden o.k.Most fújtam két hete a jó időben.Tavasszal kapják,akác után kapják,napra után úgyszintén sorozatban.A méheken nem látok problémát.Atka hullik ,mint itt másnál aki amitrázzal kezel.Figyelő kaptáraknál "normál" atkahullás.Legfontosabb a teljes védőfelszerelés.Hét közepén mond kis jó időt,ismét fújás.Majd Meglátjuk mi lesz.

« Válasz #1801 Dátum: 2017. Február 20. 13:02 »
Mehet a kaptárak elé a az őrölt erős paprika. A méhek szeretik, az atkák utálják.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Február 20. 13:27 írta kolbasz »

« Válasz #1802 Dátum: 2017. Február 20. 17:51 »
Szia Dcsabi! Örülök hogy leírtad a fentieket. Kíváncsi lennék a védekezési technológiádra. Leírnád hogy milyen szublimálóval kezelsz és hogy milyen időközönként? Nekem ez a csak oxálsavas védekezés kicsit meredek, jelenleg nem merem kihagyni a kémiai szereket, a szublimálót egy hatásos gyérítőeszközként kezelem. Bár jó lenne valami előremutató vegyszermentes technológia...

« Válasz #1803 Dátum: 2017. Február 20. 18:22 »
Üdv.Szublimox klónnal nyomulok ősz óta.Nekem ez vált be.A mite gun2,hát felejtős,nekem nem sokáig bírta.Olvasgattam itt is,ott is az oxálsavról,a hatásmechanizmus szerintem még most is homályos.De működik az biztos,mert különben már nem lennének méheim.A kezeléseket akkor csinálom amikor csak lehetséges,ebben,a több fórumon meghívott Németh Zoli kezelés mechanikája csak megerősít(ő állítása szerint 13 éve csak oxálozik).Kezelek tovább szublimálóval,majd meglátjuk.Tavaj januárban fújtam egyet,februárban megint egyet,márciusban kettőt,(nyílván repülésre alkalmas időben)repce előtt kéthéttel egyet,akác után egyet,napra előtt egyet,napra után már 12 naponta .
Atka hullás ahogy írtam átlagos.Most télen fiasmentes állapotban ismét szublimálás.A héten ha jó idő lesz,megejtem a februári kezelést.Az elején féltem a"csak"oxáltól,de bízom benne,hogy az idegmérgektől sikerűl elszakadni(bioban nem is lehet).

*

barger

• 173
« Válasz #1804 Dátum: 2017. Február 20. 18:26 »
A pártlap egyik őszi számában benne volt az oxál hatékonysága csurgatva és szublimálva. A szublimált hatékonyság 95% körüli ha jól emlékszem. Innentől már csak eszköz és védőfelszerelés kérdése a dolog.
Baranyi Gergely

« Válasz #1805 Dátum: 2017. Február 20. 19:39 »
Dcsabi! Írod hogy fújtad őket januárban. Mennyi atka hullott kb?

« Válasz #1806 Dátum: 2017. Február 20. 21:09 »
Üdv.
8 figyelő kaptáram van,a hullás 0-10-ig.Szerintem ez ilyenkor azért sántít.Fújásra két nap volt ami jó idő volt,február 4-5,utána visszajöttek a minuszok,így fűrtbe húzódva nem reális a kép.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1807 Dátum: 2017. Február 23. 19:58 »
QUQURIQ !!!

Indiai méhész barátom küldött egy felvételét a termosollár kaptárról.
A nap melegével irtják az atkát. Azt az eljárást már régebben is olvastam, de mindig kételyeim voltak a magas hőmérsékletről. Nagyon kicsi az a tartomány amitől az atkák elhullanak, és a méhek még nem károsodnak.
Azért elgondolkodtató, hogy vegyszer nélkül is lehetne mit kezdeni az atkákkal!

Kiskakas

« Válasz #1808 Dátum: 2017. Február 24. 05:31 »
Köszönöm a választ Dcsabi! Hát kíváncsian várom a fejleményeket, bár nekem még mindig meredek. De lehet bennem van a hiba mert eddig mindig a lehetetlen nullázás volt a célom.
Kiskakas!
Ha jól emlékszem te is szublimáltál tavaly. Leírnád a tapasztalataidat?

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1809 Dátum: 2017. Február 24. 16:54 »
QUQURIQ !!!

Igen szublimoxal szublimáltam a 12 000 Ft os oxálsavval.
október, november, december 2-2 hetente.
A végső, záró kezelést december 14 végeztem.
Viszont karácsonykor amikor az igazi jó idő volt 26. án, még egyszer csináltam zárót.
Miért?
Mert innentől kezdenek a nappalok hosszabbodni, így ha az idő kicsit langyosabb az anyák elindíthatják a petézést.
Az igazi záróra csak akkor mondhatjuk, hogy "záró kezelés", ha nincs fias, főleg fedett a sejtekben.
Nagyon féltem az első kezelés előtt!!!
Így egy évvel elhalasztottam a szublimálást.
1. Minden ide való védő fölszerelésből a legjobbat vettem.
2. mindig figyelem a szél irányát!
3. hátul megfúrtam minden kaptáramat 6 mm , és innen kezelek. ( úgy lettek a lukak kiszámolva, hogy a keretléc   
    hátuljának vágódjon a kiáramló oxálsav.
4. hátam mögött 2 m. alapjáraton megy a négy ütemű méhlefúvó.
    Miért?
    Azért, hogy a kaptár fenéken ne söpörjön át az oxálsav, majd távozna egy része a kijárón!
5. A végén alapos arc és kéz mosás, száj öblítés, gargalizálással, nem lenyelem, kiköpöm!!!
6. otthon, fürdés hajmosással.
Szerintem ez a jövő védekező szere, kiegészítve egy alj nélküli taposóráccsal!
300 atkából 100 túléli a vegyszereket és visszamegy! Ezért tudunk oly nehezen megküzdeni velük!
Most alakítottuk át az összes aljdeszkát taposó rácsosra.

Kiskakas
« Utoljára szerkesztve: 2017. Február 24. 19:05 írta kiskakas »

« Válasz #1810 Dátum: 2017. Február 24. 20:07 »
Mással nem is kezelsz te sem?

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1811 Dátum: 2017. Február 24. 20:33 »
QUQURIQ !!!

A múlt évig nagy Amitrázos használó voltam, 1984 óta!
Három éve voltak csak gondjaim, ami a sűrűbb kezelést indokolta.
De láttam, hogy nem ez a megoldás, csak kínlódás!
Mindig is féltettem a méheimet, soha nem voltak gondjaim az atkákkal, mert precízen, szigorúan 3 naponta kezeltem a sorozatokban.
Rengeteg előadást meghallgattam, méhész barátaimmal nagyon sokat beszélgettünk.
Már pár hónappal ezelőtt leírtam, hogy az akácot anya nélkül csináltam végig állományi szinten. Az utolsó herék kelése után kezeltem az állományt egy taglózásí szintű Mitacos egyszeri kezeléssel Furettóval.
Tehát lenulláztam akác után az atka számot. Másnap vándoroltam hársra, ahol pár nap híjján egy hónapig voltam. (mid három hárs)
Volt két méhész a közelemben kb 150 családdal.
Innen napraforgóra mentem, kb. 800 m volt egy NB-s állomány 40-50 cs.
Napraforgó végén Mitac furettózás! Első alkalommal 1300 atka !!! Ennyit kaptam akác óta még ezek ivadékai, amiket már én termeltem, magamnak!
Így egy sorozat 20% Mitac furettó 3 naponként. kivárás után elkezdődött a 2 hetenkénti szublimoxozás!
Ekkorra dolgoztam ki magamnak a védekezési módszert.
ONFARMOS atkaszámlálásban is benne vagyok, 50 órát számoltam az atkákat. Így volt időm megfigyelni, hogy kezelések után, hogyan reagálnak.

Kiskakas
« Utoljára szerkesztve: 2017. Február 24. 20:38 írta kiskakas »

« Válasz #1812 Dátum: 2017. Február 24. 23:06 »
Na én is ezt untam meg.Ezt az állandó mérgezést a kaptárakban.A méhek többet érdemelnek.

*

Laja

• **
  • 55
« Válasz #1813 Dátum: 2017. Február 28. 19:33 »
Mehet a kaptárak elé a az őrölt erős paprika. A méhek szeretik, az atkák utálják.

« Válasz #1814 Dátum: 2017. Február 28. 21:12 »
Tettem.