ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1598622 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1830 Dátum: 2017. Március 08. 19:47 »
Kiskakas és Többiek!

Folyamatosan nyomon követem a Magyar méhészet helyzetét, talán képben is vagyok a jelenlegi sajnálatos helyzettel.
Félve is fogalmaztam  meg az előző hozzászólásomat, mert véletlen sem akartam olyan érzést kelteni, hogy észt osztok, vagy arcoskodom a magam 2-3 év tapasztalatával. Viszont arra gondoltam, hogy jól jöhet a + infó.
Relative sok méhésszel találkoztam én is az utóbbi időben, és amennyire lehet, ismertem meg a módszereiket. Feltünt, hogy mennyire másként alkalmazzák a különböző szereket, nem túlzok ha azt mondom, hogy két egyforma nem is akadt köztük. Gondolok itt a bevitt hatóanyag mennyiségre, és az alkalmazás módjára. Így jutottam el a monitoring vizsgálatokhoz. Kell egy fix kiindulási pont. Nálam ez a monitoring volt. Arra gondoltam, hogy a két leghatásosabb módszerrel, nagyot nem tévedhetek.De most nagyon el is kanyarodtam attól, amit eredetileg írni akartam.
Szóval szerintem egy katasztrófa (jelen esetben a méhcsalád teljes kipusztulása a varroa atka kártétele miatt ) kialakulásához több hiba együttes jelenléte, vagy sorozata vezethet, szarvas hiba lenne ezt egy dologra fogni, például egy szer hatástalanságára. Ilyen hibák amiket a saját szememmel tapasztalok: - A tartós hordozók előre legyártása                   akár egész szezonra, nem számolva a hatóanyag bomlási idelyével. Találkoztam olyannal, aki nekem akarta adni az előző évit...
- Tartós hordozó papírcsík kiváltása lámpabélre esetleg  fa lapkára, abban bízva, hogy így tovább hatásos. Nem számolva a hatóanyag bomlási idejével és a rezisztencia kialakulásának hosszútávú veszélyével. Ismerek olyat aki egész télre benthagyja.  Két napja láttam fényképen a bent lógó lámpabeleket...
- A Furettó elvű készülékek hatóanyag tartályának tele töltése, majd folyamatos felhasználása, a helyett, hogy mindig újat kevernének. Nem számolva a bomlási ciklussal és a rezisztencia veszélyével... Idős cimborám és tanítóm, először tő hülyének nézett, hogy mindig újat keverek. Őt sikerült meggyőznöm, mást nem is próbáltam.
- Régi, esetleg nem megfelelően tárolt, vagy bizonytalan forrásból származó vegyszer ( főként Amitráz és Kumafosz) felhasználása.
-Nem megfelelő időben, és hatékonysággal  (előző hibák valamelyikének, vagy sorozatának elkövetése) elvégzett kezelés.Nevezhetjük tűzoltási kísérletnek.
-Bizonytalan módszerek, boszorkánykonyha alkalmazása, ezekre alapozás. Számtalan példát tudtok Ti is.
-Kontroll kezelések hiánya, berögzött sémák alkalmazása. Tavaly jó volt, idén is megteszi elv.
 Szóval szerintem számba kéne venni azt a lehetőséget is, hogy a szerek hatásosak, csak a felhasználási móddal akadnak még problémák. Lehet, hogy egy kevéssé atka terhelt évben több hibát is elkövethetünk büntetlenül, egy erősen atkás évben viszont egy hiba is elég leheta katasztrófa kialakulásához. Nem bánnám, ha ezzel a hozzászólással vitát generálnék, írjátok meg  az általatok tapasztalt és látott hibákat, a közös érdek jegyében! Az még kevés, hogy a nem megfelelő atka kezelés okozta a problémát. Kinek mi vált be? Ki milyen hibába futott bele? Feltűnt az is, hogy vki évről évre sikeres, vki pedig sosem éri utol magát. Gondolom ez sem véletlen... Különösen érdekelne többek között Nagyernyei Attila, Geddekas, Robotur, Kíváncsi, Robi75 véleménye is! Szép estét mindenkinek! P

« Utoljára szerkesztve: 2017. Március 08. 20:54 írta Péter »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1831 Dátum: 2017. Március 08. 20:31 »
Idézet
Méhegészségügy sajnálatosan rossz helyzetét sok tényező okozza. Egyet most kiemelek közülük.

A méhegészségügyi készítmények hatósági engedélyeztetése tragikusan laza. Olyan készítményeket is forgalomba lehet, hozni, aminek a hatékonyságát alapos vizsgálatok nem támasztják alá vagy éppen a szer hatékony lenne, viszont a használati utasítás félrevezető.

Tudjuk, hogy a fumagilin jó antibiotikum a nosema fertőzés megállítására. Tudjuk, hogy ezt elegendő tudományos vizsgálati eredmény áll rendelkezésre és mégis aki rászorul a használatára illegálisan kell beszereznie.

Tudjuk, hogy az oxálsav tartós hordozón fizikai képtelenség, hogy bármilyen hatékonyságot mutasson az atkairtásban és mégis engedélyezett és reklámozott készítmény.

Tudjuk és szaktudományos eredmények alátámasztják, hogy a fokhagyma hatóanyaga ugyanolyan erővel öli az atkát, mint a méhet, mégis van forgalomba ilyen készítmény.

Tudjuk, hogy a piretroidok közül több is nagyon jól öli az atkát, de a méhek 3-4 év alatt hozzászoknak és elvesztik hatékonyságukat, ha tartós hordozón alkalmazzák, mégis talán már több mint egy évtizede  vannak forgalomban vannak piretroid tartalmú készítmények tartós hordozón.

Tudjuk, hogy a gyorsan lebomló taglózó szerekkel, mint az amitráz, csak a 2-3 napos időközöket alkalmazó sorozatkezelések hatékonyak, mégis van olyan használati utasítás, ami hetenkénti kezelést javasol.

Tudjuk, hogy a gyorsan bomló atkairtó molekulák mint az amitráz, nem alkalmasak tartós hordozóba alkalmazni és mégis vannak ilyen javaslatok és vannak ilyen engedélyezett készítmények.

Tudjuk, hogy a viaszban jól oldódó és ott nagyon lassan lebomló atkairtószerek a kaptárban felhalmozódnak és a mérgezik a méhcsaládok és mégis vannak ilyenek forgalomban.

Kérlek benneteket, soroljatok még fel ilyen dolgokat!

Szerintetek mit lehetne tenni ezeknek a szinte szélhámosságot súroló magatartások megállításáért?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1832 Dátum: 2017. Március 09. 15:49 »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1833 Dátum: 2017. Március 09. 18:20 »
a
« Utoljára szerkesztve: 2019. Június 16. 20:11 írta oszkár »

« Válasz #1834 Dátum: 2017. Március 09. 18:24 »
biztos ?

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1835 Dátum: 2017. Március 09. 19:31 »
a     
« Utoljára szerkesztve: 2019. Június 16. 20:14 írta oszkár »

« Válasz #1836 Dátum: 2017. Március 09. 20:06 »
Sziasztok. Oszkár! Írod hogy az elektromosra hogy ez tuti.  Kontrolláltad már a hatását garantáltan taglózó szerrel?
Az enyémre meg csak annyit hogy nekem  jó.  ;D

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1837 Dátum: 2017. Március 09. 20:53 »
 I
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 14:34 írta oszkár »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1838 Dátum: 2017. Március 09. 20:57 »
 Eg
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 14:40 írta oszkár »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1839 Dátum: 2017. Március 17. 13:16 »
A destructorral kapcsolatos panaszok ügyében további adatgyűjtés szükséges, mondja az elnökség.
Dr. Hegedűs Dénes fontosnak tartja, hogy a használati utasítás legyen egyértelmű, közérthető, az adagolás eszközét és módját illetően, továbbá azt is, hogy egy gyógyszer ne csak hatékony legyen a parazitára, hanem ártalmatlan legyen a gazdaszervezetre, tehát a méhecskénkre.  Az ártalmatlansági vizsgálatokat szükséges lenne megismételni a szakmai közvélemény pontos tájékoztatása mellett.

Az eddigi panaszok jelentős veszteségeket emlegetnek. Kumafosz a hatóanyaga, de az oldószere más és úgy tűnik, hogy gyorsabban hat. A használati utasítás se közérthető.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1840 Dátum: 2017. Március 18. 17:33 »
QUQURIQ !!!

A decemberi záró kezelések eredményi már léteznek!
1. A sikeres kezelésnél elméletileg (még nincsen atka, ha a migráns atkák nem tudtak betolakodni)!
2. az átteleltetett atkák ivadékai már kikeltek, és vissza is mentek szaporodni.
Nos, ezen a két ponton nagyon sok múlik!
A második pontnál, már a védekezés nehézkes, csak gyéríteni lehet, és küzdeni a hatványozandó atkaszámokkal.
Persze az első pont is addig igaz, ameddig meg nem indulnak a vándorlások, vagy a kettes ponttól, (szomszéd méhesből) nem kapunk atkákat.
Csak arra gondoljatok, ha lefekszetek aludni, az atkák ez alatt is fognak szaporodni...

Az aggódó Kiskakas!

« Válasz #1841 Dátum: 2017. Március 28. 20:14 »
A hatékony készítményt be tiltják ,  az összes szart meg engedélyezik !!!!!!! Sajnos idén sem lesz jobb a méhegészségügyi helyzet !!!!!!!!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1842 Dátum: 2017. Március 28. 22:30 »
Csináld magad egy jó recept szerint és nem kell szidnod senkit, csak magadat, ha fegyelmezetlen vagy.

« Válasz #1843 Dátum: 2017. Március 29. 06:26 »
Most biztos megköveztek de én idejét sem tudom már hogy mikor alkalmaztunk atkára ilyen célra gyártott készítményt. Az csak az én érdekem hogy egészséges legyen az állományom, a vegyszergyártók érdeke mást diktál.

*

Nb18

• 797
« Válasz #1844 Dátum: 2017. Március 29. 09:00 »
Sziasztok!

Kamikaze!

Teljesen igazad van és ez a szemlélet igaz a humán gyógyszerészetre is..
A gyógyszer gyártásnak sem tenne jót, ha mindenki egészséges lenne....

Nb18