ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1598475 megtekintés
*

Attila

• 285
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1815 Dátum: 2017. Március 01. 14:10 »
Kiskakas!

A fenti hozzászólásodhoz kapcsolódóan:
hársra hogyan készítetted fel a családjaidat az anyanélküli akácmézeltetés után?
Hogyan rendezted őket akác előtt?

Köszi a választ!
Attila

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #1816 Dátum: 2017. Március 01. 19:06 »
84 óta nyomtatód amitràzt  kiskakas  akkor te öreg motoros vagy

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1817 Dátum: 2017. Március 01. 21:44 »
QUQURIQ !!!

A motoros, öreg, a motor felújítva!
De sajna, még nem vagyok nagypapi!
A 60. év még csak közeleg, de már sokat tudnék mesélni...

Kiskakas

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1818 Dátum: 2017. Március 01. 22:01 »
QUQURIQ !!!

"hársra hogyan készítetted fel a családjaidat az anyanélküli akácmézeltetés után"?

Jó a kérdés!
Az elmúlt évben nem volt más választásom!
Az előző meleg telek miatt sok áttelelő atka volt!
Folyamatosan védekeztem ellenük, de tudtam, hogy még van belőlük!
Elhatároztam hogy a múlt év a "Pál fordulat éve lesz"!
Viszont kellett egy "kályha" ahonnan a tánc elindul... Ez az anyátlanítás!
A szerencsétlenségben az volt a szerencse, hogy csak gyengén mézelt felénk a hárs! (különben a guta ütött volna meg)!
...és jól döntöttem! Szublimox és sűrű vizsgálódás eredményét most élvezem! Gyönyörűek a családok, ezekkel már lehet mit kezdeni!
DE! Folyamatosan alacsony számban kell az atkát tartani, végig az egész szezonban!
Van ugyan egy új hőterápiás védekezés, de ez még gyerekcipőben jár! Teljesen vegyszer és védőfelszerelés nélküli folyamatos atka irtás.
Kicsit utópisztikusnak tűnik, de igaz.

Kiskakas

*

Attila

• 285
« Válasz #1819 Dátum: 2017. Március 02. 12:45 »
Kiskakas!

Ilyen atkamennyiség mellett muszáj lesz akác környékén valóban beiktatni fiasításmentes állapotot. Már ha a méhész nem szintetikus atkaölőkkel akar dolgozni. Hiszen pl. a hangyasav hat ugyan a fedett fiasban is, de nem egy üzembiztos módszer, főleg nem nagy állománynál...

Elvileg olyat lehetne, hogy átmenetileg ketté venni a családokat egy anyás rajosított részre, ill. egy bölcsővel ellátott fias részre. Atkairtás után visszaegyesítve a jobb anyával. Így legalább szinten marad a létszám és az erősség. Csak ugye ez idő alatt a termelés bánhatja. Ez lényegében nagyjából a Jó István anyanevelő által publikált módszer. Kellő időben elvégezve hársra lehetnének termelő családok. Persze ezt jól végig kell gondolni. Ki kell próbálni kicsiben először.

"Hőterápiás védekezés" -> Melyik módszerre gondolsz? Varroa Controller? (méhtelenített fedett fias lépek kezelése).

Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1820 Dátum: 2017. Március 02. 14:29 »
QUQURIQ !!!

Attila!

Hangyasavat nem ajánlom, mert a változékony időjárásunk miatt kockázatos a használata!
Németeknél és az Osztrákoknál jóval hűvösebb a nyár.

Talán nem is biztos, hogy a fiasításmentes állapot a megoldás!
(Én is csak a sok atka miatt kezdtem, és kíváncsi voltam az összeszedhető migránsatkák mennyiségére!)
Katasztrófa!!!!!!!!! :o ::) :( :'(
Megjegyzem, hogy hosszú évekig anya nélkül méhészkedtem akác alatt, kelő bölcsővel. Sok előadást is tartottam belőle.
A lényeg, hogy kiszámoltam kb. mikorra várható az akác. Úgy időzítettem az anyák elvételét, hogy akác elejére minden fias fedett legyen, de az általam nevelt bölcsők anyaelvétel után fél nappal a családokhoz kerüljenek.
Így a lenti akácon az anyák már bepárzódtak, és az érési szakaszukban vándoroltam fel Nógrádba.  Az álló méhészeknek sokkal könnyebb!
A fenti akác vége felé kezdtek csak nagyobb álcák lenni. Ezek még nem ettek sokat az akácból.
A nógrádi pergetés után késő délután egyszeri amitrázos kezelést végeztem. Az összes atka még kint volt, így  mindet átküldhettem a túlvilágra! Éjszaka vándoroltunk haza minél gyorsabban, minél messzebbre a nógrádi méhcsaládok tömegnyomorából!!!!
Itthon a telephelyemen ellenőriztük a fiasításokat, (anyát nem keresgéltünk)!
Az anyahiányokat a tartalékokból visszaanyásítottuk.
Az elvett régi anyákat tartalékba tettük, ezek már szépen fiasítottak, amit közben folyamatosan atkátlanítottunk!
Ezekből a tartalékokból a fedett fiasakat megkapták a törzs családok.
Jobb megoldás, ha a tartalékok elé teszitek le a törzseket, így a kijáró gyűjtő méhek a törzshöz repülnek be.
A tartalékokat meg telephelyen belül elviszitek az állandó helyükre.
Így a törzs meg lett tuningolva gyűjtő méhekkel, és kelő fiasokkal.
A fiasítás kiesés kompenzálva lett!
Nem volt gondom a rajzással se,  otthon sörözgettem míg a többiek fára másztak...
Minden évben új anyáim voltak,
Ősszel egyesíthettem a régi anyásokat, vagy a közepeseket megsegíthettem, vagy a menet közbeni anyátlanokat meg anyásíthattam.

Hőterápiás védekezés csak annyi, hogy egy infra fólia modult (lapot) kell a fenékdeszkára helyezni, amihez egy hőszabályozó van beiktatva.  38-45 C  korlátozóval. Azért ez még nem olyan egyszerű, de kísérlet alatt van!

Üdv. Kiskakas

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #1821 Dátum: 2017. Március 02. 16:34 »
Lassan méheket is infrázák mint a kismalacokat  mert már lassan úgy is lesznek takarmányózva ☺

*

Attila

• 285
« Válasz #1822 Dátum: 2017. Március 05. 02:22 »
Köszönöm Kiskakas a válaszokat.
Hangyasavat használtam néhányszor én is, a Liebig-párologtatóval.
Nagyon oda kell figyelni, macerás.
Ha pont jó, akkor elég szépen söpri az atkákat, de a nyitott fias kis része károsodhat, ill. az éppen kelő fiatal méhek is érzékenyek különösen. Kezelés alatt a család hangja is megváltozik, állományszinten néhány százalékos anyaveszteséget okozhat.
Szóval nem egy méhbarát szer.
Hogy a fedett fiasban is hat, onnan látni, hogy a lehullott atkák között mindenféle nemű és korosztályú egyed képviselteti magát.

Oxálsav párologtatásra a Varrox-ot próbáltam ki, még 2009-ben, azóta megvan, a csurgatás mellett azt is használom.

Üdv.: Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1823 Dátum: 2017. Március 05. 07:24 »
Hangyasavról írtakat köszönöm. Még nem mertem kipróbálni, de a szakirodalomban is hasonló tapasztalatokról számolnak be.

Az oxálsav kaptár hőmérsékleten annyit nem párolog, hogy érdemes lenne úgy használni. Az oxálsavat szublimáltatni tudjuk és úgy hatékony. Vagy csurgatjuk cukorszirupba oldva, ahogy szintén hatékony.

Mit csinál a Varrox? Szublimál?

Erről jut eszembe, hogy forgalomba hoztak egy oxálsavas csíkot, amit csak be kell tenni a lépekre a fészekre. Vigyázat! Semmi nem támasztja alá elég alaposan a hatékonyságát.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1824 Dátum: 2017. Március 05. 07:50 »
QUQURIQ !!!

Geddekas!
"Erről jut eszembe, hogy forgalomba hoztak egy oxálsavas csíkot, amit csak be kell tenni a lépekre a fészekre. Vigyázat! Semmi nem támasztja alá elég alaposan a hatékonyságát"'.

Igen én is ezt hallottam az Oxálsavas tartós csíkról. Ne lőjünk ezzel is öngólt!

Kiskakas

*

Attila

• 285
« Válasz #1825 Dátum: 2017. Március 06. 04:40 »
Sziasztok!

Elnézést, nem párologtatok, hanem szublimálok.
A készülék neve Varrox Verdampfer németül. Kis serpenyővel, aksiról 12V megy, vagy AC trafóról is.
Akkoriban, mikor rendeltem, talán még nem lehetett itthon kapni.

Üdv.: Attila

« Válasz #1826 Dátum: 2017. Március 06. 08:46 »
Kiskakas hozzászólására szeretnék utalni, amikor írt a visszaferőtődésről. Az ember felkészíti jól a családjait, anyátlan mézeltetés, utána atka nulláz. Na ezek lesznek azok az életerős családok amik egy - virágokon visszafertőződnek, kettő - tuti lerabolják az atkaterhelt gyengébb családokat. Ha nem figyel itt is az embert augusztusban könnyen visszanyalhat .... . Sajnos szerintem ez ellen nem is nagyon lehet mit tenni. Arra lettem volna kíváncsi azoknál a családoknál, ha lett volna olyan amit nem anyátlantasz (nem tudom volt e),ott milyen lett volna az atkahullás, az anyátlanítottakhoz viszonyítva

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1827 Dátum: 2017. Március 06. 18:07 »
QUQURIQ !!!

Gömbi!

"Kiskakas hozzászólására szeretnék utalni, amikor írt a visszaferőtődésről. Az ember felkészíti jól a családjait, anyátlan mézeltetés, utána atka nulláz".
5-6 évig amikor sok  felesleges kaptáram volt így méhészkedtem. csak napraforgó után kezdtem el az atka irtást a záróig. Egész tavasszal semmi, nyáron semmi, (intenzív vándorlások) majd napraforgó után jöhetett az atka irtás!
Soha semmi gondom nem volt a migráns atkákkal.
Mindig kerültem a tömeges lepakoló helyeket. (most is kerülöm).
Valóban nem voltak kontroll családok, de minek is lettek volna, amikor minden rendbe ment.
Én inkább abban látom a hibát, hogy túl sok a méhcsalád szám, és ezzel arányosan a hanyag méhészek száma is nőtt. (régen is volt csak kevesebb) + a szerek hatékonyságát kérdőjelezhetjük meg!
Arra azért jó lenne választ kapni, hogy hányan védekeztek Destruktorral, és ezek közül mennyinek ment el a családja? Vagy emlékeztek az Apisztán csík hatástalanságára? Vagy a Bayvarolra?..vagy a Gabonra? Brómpropiláz? Folbex Va? Mind- mind hivatalos szer!   Nem csak azoknál fordult elő veszteség ahol, amikor ezeket a szereket használták, hanem a körülöttük lévő méhész mit sem sejtve irtotta a saját állományában a mások atkáját! Újkori szóval kifejezve a (migráns atkákat)!
Így nem tudunk egyről a kettőre jutni!
Szerintetek normális dolog az, hogy napraforgó végétől 2 hetente szublimál az ember decemberig?

Kiskakas

« Válasz #1828 Dátum: 2017. Március 08. 09:20 »
Szia Kiskakas! Én csak három éve méhészkedem, 2015 őszén vettem 4 családot napra után,  az első évben sok dolgom nem volt, csak az atka irtás és a megfelelő betelelés. Ekkor tartós hordozón alkalmaztam az amitrázt, pontosan a monitoring alapján majd vég, és záró kezelésnek jött a Perizin. Mind a 4 család kitelelt. Ezektöl sikeresen pörgettem és szaporítottam is a tárgy évben.Tavasszal kezeltem őket BHVC-el, Majd termelés alatt semmivel. Tavaly meguntam a pancsolást, ezért ősszel vettem egy szerb ködölőt, ezzel kaptak egy 7-8-as sorozatot. Megfelelően 3 naponta, a reggeli órákban, kijárót nem zártam. Hullott is atka szépen... Utó és vég kezelésnek jött  hozzá a Destruktor. Jelenleg mind a hét család megvan, van közte erősebb is gyengébb is. Lassan Jöhet a kiegyenlítés. BHVC-t már alkalmaztam,  jelenleg nem tapasztalok atkakárra utaló jeleket, így indokolatlannak tartok a fejlődés időszakában drasztikusabb beavatkozást, akár kontrollnak is. Feleslegesen nem gyepálnám őket.  Családot még nem vesztettem, hála Istennek, nektek, a fórumnak és a méhész barátaimnak! Szép napot! P
« Utoljára szerkesztve: 2017. Március 08. 09:24 írta Péter »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1829 Dátum: 2017. Március 08. 16:31 »
QUQURIQ!!!

Péter!

Olvassál át más oldalakra, láthatod a tényeket. Most jöttem haza az ÖMKIS két napos értekezletről. Kb. 50 méhész és hozták a vadabbnál- vadabb híreket!
Szerencséd van, nem vagy atkaterhet környezetben! (el ne mond senkinek, hogy hol a telephelyed)...

Kiskakas