QUQURIQ !!!
Attila!
Hangyasavat nem ajánlom, mert a változékony időjárásunk miatt kockázatos a használata!
Németeknél és az Osztrákoknál jóval hűvösebb a nyár.
Talán nem is biztos, hogy a fiasításmentes állapot a megoldás!(Én is csak a sok atka miatt kezdtem, és kíváncsi voltam az összeszedhető migránsatkák mennyiségére!)
Katasztrófa!!!!!!!!!
Megjegyzem, hogy hosszú évekig anya nélkül méhészkedtem akác alatt, kelő bölcsővel. Sok előadást is tartottam belőle.
A lényeg, hogy kiszámoltam
kb. mikorra várható az akác. Úgy időzítettem az anyák elvételét, hogy akác elejére minden fias fedett legyen, de az általam nevelt bölcsők anyaelvétel után fél nappal a családokhoz kerüljenek.
Így a lenti akácon az anyák már bepárzódtak, és az érési szakaszukban vándoroltam fel Nógrádba.
Az álló méhészeknek sokkal könnyebb!A fenti akác vége felé kezdtek csak nagyobb álcák lenni. Ezek még nem ettek sokat az akácból.
A nógrádi pergetés után késő délután egyszeri amitrázos kezelést végeztem. Az összes atka még kint volt, így mindet átküldhettem a túlvilágra! Éjszaka vándoroltunk haza minél gyorsabban, minél messzebbre a nógrádi méhcsaládok tömegnyomorából!!!!
Itthon a telephelyemen ellenőriztük a fiasításokat, (anyát nem keresgéltünk)!
Az anyahiányokat a tartalékokból visszaanyásítottuk.
Az elvett régi anyákat tartalékba tettük, ezek már szépen fiasítottak, amit közben folyamatosan atkátlanítottunk!
Ezekből a tartalékokból a fedett fiasakat megkapták a törzs családok.
Jobb megoldás, ha a tartalékok elé teszitek le a törzseket, így a kijáró gyűjtő méhek a törzshöz repülnek be.
A tartalékokat meg telephelyen belül elviszitek az állandó helyükre.
Így a törzs meg lett tuningolva gyűjtő méhekkel, és kelő fiasokkal.
A fiasítás kiesés kompenzálva lett!Nem volt gondom a rajzással se, otthon sörözgettem míg a többiek fára másztak...
Minden évben új anyáim voltak,
Ősszel egyesíthettem a régi anyásokat, vagy a közepeseket megsegíthettem, vagy a menet közbeni anyátlanokat meg anyásíthattam.
Hőterápiás védekezés csak annyi, hogy egy infra fólia modult (lapot) kell a fenékdeszkára helyezni, amihez egy hőszabályozó van beiktatva. 38-45 C korlátozóval. Azért ez még nem olyan egyszerű, de kísérlet alatt van!
Üdv. Kiskakas