ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1610951 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1515 Dátum: 2016. Szeptember 19. 13:45 »
szeremej!

Tudod csak az a gond, hogy talán egy kivételell, itt mindenki méhész. Szóval főleg az idősebb generáció mind használta ezt a módszert, és tisztában vagyunk vele, nagyjából, hogy mihez mennyi idő kell. Az előnyeivel és a hátrányaival kapcsoltaban is szereztünk tapasztalatot. Persze most taglalhatnám, hogy ami munkát ketten végeznek, ott 2 vel kell szorozni a rátöltött munkaidőt. "A papírlapok előre hajtogatva voltak" ,igen de azt is meg kellett csinálni valamikor. Szóval az is hozzáadandó a ráfordított munkaidőhöz. A szárítást nyilván nem, de ez is egy hátránya a technológiának. Mert a felhasználás előtt, ezt be kell kalkulálni, nem használható rögtön. Nem rögtön hadrafogható.

A "hajszárítós" bejuttatás módszere sem a véletlen műve. Az eszközt az igény szülte, a papírcsíkos füstölés hátranyait volt hivatott megszüntetni. Magam is készítettem, 3 féle változatot saját használatra. Majd a parasztfurettót készíttem el magamnak, egy megbízhatóbb szivattyúval. Igazából ez a leggyorsabb.

Én olyat nem írtam hogy hazudol, Csak tudom hogy az ember képes, a saját maga álatal használt, alakalmazott dolgok tekintetében, pozitívabban láttatni a dolgokat. A hátrányait esetleg bagatelizálni, vagy csak elsiklani fölötte.

« Válasz #1516 Dátum: 2016. Szeptember 19. 15:30 »
Ha már itt tartunk, akkor kérdezek, hátha megjön a kedvem a (paraszt, házi, és egyéb) furettózáshoz( meg esetleg a kezdők is hasznosíthatják).
Mennyi ideig tart 100 család kezelése?
A vivőanyag nem kárisítja a méheket(az amitráz terhelésen túl)?
Egy kezeléssel hány mg amitrázt juttatsz be?
A furettó alkatrészei mennyire tartósak?
Egy gázpalack hány kezelésre elég?
Milyen védőfelszerelés kell hozzá?

« Válasz #1517 Dátum: 2016. Szeptember 19. 16:47 »
Tisztelt Méhésztársak!
Úgy látom, hogy hasznos eszmecsere folyik a Fekete-Fehér Méhészklubon.
Szeretnék én is beszállni, mert a következő, Nemzeti Programból támogatott készítmény használati utasítása is katasztrofális.
..........
Ez a mondat, amit már többször kifogásoltam, és több gyógyszer forgalmazónak jeleztem.
"A munkaemulziót úgy állítjuk elő, hogy a szükséges mennyiségű Destruktort az adagoló készlethez tartozó műanyag flakonba öntjük és vízzel elegyítjük."
Ugyan ez a mondat megtalálható volt a Perizin használati utasításában.
Én úgy tanultam, és úgy tudtam, hogy a "munkaemulziót" meg kell etetni a méhekkel, gyakorlatilag meg kell mérgeznünk a méhek vérét, és amikor az atka megcsípi, a parazita a hatóanyagtól elpusztul.
Emiatt mi "mezei méhészek" nem vízzel, hanem sziruppal készítettük el a munkaemulziót.
Itt két dolgot értünk el.
A méhek azonnal nekiálltak elfogyasztani, valamint a cukorszirupba kevert kumafosz rátapadt a szőrköntösükre, és egymást tisztogatva tovább fokozta a hatását.
Más készítményekbe is tettek cukrot, ott a kontakt hatás növelése volt a cél.
Érthetetlen számomra, hogy miért nem írják, mondják el a méhészeknek, hogy tegyetek egy parányi cukrot is a munkaemulzióba.
Az összes méhészeti szakelőadó vékony, az-az 2/1-es Víz-cukor keverékkel ajánlja a hatóanyag kijuttatást.
A méhegészségügyi munkacsoportnak jó lenne ezekkel a témákkal is foglalkozni.
Nagyernyei Attila

Attila!

Én megelőlegeztem magamnak a méhegészségügyi munkacsoportos tagságot, s ennek mentén vettem a bátorságot, hogy körbejárjam a témát.

Beidézted a perizin használati utasítását, amely vizes emulzió készítését irányozza elő. Nos, -mondtam magamnak- nézd már meg, hogy a gyártó mit ajánl! Megnéztem. Íme, a Bayer AG Perizin patentje, ami az első hivatalos nyilvános dokumentumnak tekinthető:
https://www.google.com/patents/US4646377

Akárhogy nézem, ebben is vizes munkaemulzió szerepel, cukor hozzáadása nélkül. Hogy a fenében lehet ez, a multi cég megfeledkezett volna a cukoradagolásról?

Kerestem hát tovább, s találtam egy komoly okot, mely indokolja, hogy miért hagyták ki a cukrot az emulzióból.

Nos, dr. Nicole van Buren (1992) dolgozatából megtudhattuk, hogy a trophallaxisnak aránylag nagyon kevés köze van a kumafosz penetrációjához, szellemes kísérlettel bizonyították, hogy a táplálékátadás (híg cukoroldat) révén a perizin legfeljebb 24 %-a jut a méhek tápcsatornájába, s onnan legfeljebb 12 óra múltán ki is ürül, tehát túlnyomó része nem jut be a testfolyadékba, illetve a méhek nem képesek egymást kínálni sem, ha elhagyta a hatóanyag a mézgyomrot. A kumafosz penetrációját, a kaptáron belüli terjedését sokkal jobbnak találták, amikor cukor nélkül, vizes emulzióban, locsolva juttatták ki a Perizint. Ez a Bayer módszere, melyet aztán a méhészek átgondoltak, s elkezdték cukorral készíteni az emulziót. Nem biztos, hogy érdemes egy használati ajánlatot emígyen továbbgondolni, a gyártó használati utasítását érdemes betartani. (A dolgozatot most nem linkelem be, mert a kivonatot feltenni nem nagyon érdemes, hiszen csak a megállapítások egy részét tartalmazza, az összefüggések jelentős részét nem. Ha valakit részletesen érdekel a dolog, Nicole van Buren cikkeit keresse meg az Entomologia Experimentalis et Applicata 65:157-164; a Physiological Entomology 17:288-296; Apidologie 24:33-43 számaiban)

Ezek után arra is kíváncsi voltam, ugyan döntően miért nem egymás táplálékkal történő kínálásával terjesztik a méhek a kumafoszt. Az Apidologie (2012) 43:465-470. közölt egy cikket,  Bevk, Kralj és Cokl munkáját, "Coumaphos effects food transfer between worker of honeybee Apis mellifera" címmel. Ebben a munkában a szubletális kumafosz-kontcentrációk függvényében vizsgálták a hatóanyag trophallaxisra gyakorolt hatását, s megállapították, hogy a kumafosz a tophallaxist gátolja, a trophallaxis gátlása dózisfüggő, bizonyos koncentráció fölött akár felére csökkentheti az élelemátadást. Ez a bizonyos koncentráció viszont nem biztosít elegendő hatóanyagot az atka kontrollálásához.

Levonható tehát a konzekvencia: a híg cukoroldattal készített munkaemulzió nem hogy nem előnyös, hanem kifejezetten hátrányos, a vizes emulzió anélkül jobban terjed a méhcsaládban, a kültakarón keresztül történő felszívódásal a kumafosz illetve a metabolitja a méhek haemolimfájába sokkal egyenletesebben bejut a kontakt terjedés lévén.

Én mindenesetre ezt az álláspontot fogom képviselni a méhegészségügyi munkacsoportban folytatott tevékenységem során...

Utána kerestem természetesen a kumafosz hatóanyag méhek szervezetében történő sorsának, az anyavegyület és metabolitja (oxon) toxikológiai vizsgálatainak és a méhek méregtelenítő mechanizmusának is, hogy ne a levegőből , szájhagyományokból tájékozódjak. Miután az utóbbi kérdéseknek a most folytatott polémiában kisebb a jelentőségük, majd alkalomadtán máskor jobban kibonthatjuk a problémát. Természetesen nagyon szívesen adok irodalmi hozzáféréseket is, de be kellett látnom, hogy azokat csak kevesen hajlandók átolvasni, fölöslegesen meg nem szívesen dolgozok én sem. A múltkor is adtam egy csomó cikket, szakirodalmi hivatkozást, de a vitázók közül Bogár Tamáson kívül alig olvasta azokat valaki, Geddekas bizonyára nem.

Attila!

Nem a jó szándékodat kérdőjelezem meg, csupán annak a véleményemnek szeretnék hangot adni, hogy szerintem a olyan személyekre kellene bíznunk az állategészségügyi problémák megoldását, akik értenek is hozzá. Jelezni természetesen lehet, ha valamivel nem értesz egyet, de ha vitába szállsz, tedd azt adekvát ismeretanyag, érvrendszer birtokában. Az állatgyógyászati készítmények engedélyezésének hazai szabályozása jó, annak letéteményese a NÉBIH, ráadásul azt harmonizálni kell az uniós szabályozással, jogrendszerrel is. A hazai szabályozás tehát jó, azt az OMME kérésére nem fogják a feje tetejére állítani. A NÉBIH-et természetesen lehet "inspirálni", de a méhészek érvrendszere eléggé szegényesnek mondható, ha sikerül belátnunk, hogy jelen pillanatban a méhegészségügyi problémák jelentős részét mi magunk generáljuk, amikor kifejezetten és elterjedten illegális szerhasználattal élünk, s az illegálisan használt szerek minőségét, címkézési szabályainak betartását kifogásoljuk.

A forgalmazó által elkövetett szabálytalanságokat sajnos csak akkor kifogásolhatjuk, ha mi magunk szabálykövető módon járunk el. Nincs fogyasztóvédelmi védettségünk, ha egy növényvédő szert használunk állatgyógyászati célra, nincs védettségünk, ha nem a cél-állatfaj gyógyítására kívánunk egy ektoparazitikumot pult alól, vény nélkül beszerezni. A forgalmazó természetesen felelős az általa forgalmazott termék minőségéért, szavatosságáért, csak nincs olyan hatóság, akinél érvényesíteni lehetne a szavatossági igényt, ha az illegális felhasználás során merül fel kifogás. Ha a Mavrik 24 EW a repcében nem működik, akkor lehet reklamálni. A parasztnak. Ha az Apis mellifera varroozisának gyógyítására nem alkalmas, akkor sajnos nem lehet reklamálni. Ha egy amitráz-tartalmú ektoparazitikum "döglik be", akkor a juhász méltán méltatlankodhat, hogy a harmadik fürösztést követően még mindig rühösek a juhok. Ha ezt méhész teszi, mondván, hogy nem potyog tőle az atka, akkor a forgalmazó megvonja a vállát, hiszen még abban az esetben sem kérhető számon, ha valóban "döglött aknát" adott ki a kezéből.

Ezt kellene megérteni, s a megértést követően lehet okos javaslatokat tenni az érdekvédelmi szervezetünk szakmai vezetése felé. Azt tőlük se várhatjuk, hogy legalizáljanak illegális szerhasználatot. Az érdekvédelmi szervezet ezt nem kezdeményezheti. Dr. Cserényi Péter egykor megpróbálta a Takticot legálisként feltűntetni a Méhészetben, de érvelése nem állta meg a helyét: volt a varoozis ellen legális törzskönyvezett készítmény a hazai gyógyszerlistán. A Mitac legalizálását sem kérhetjük, hiszen az Unióban legálisan növényvédelmi célból sem forgalmazható, valamint senki nem vizsgálta állatgyógyászati szempontból. így hát állatgyógyászatra sehol nem használható a világon legálisan. Hiába jó, nincs esélye sem a méhészeknek, ha legalizáltatni szeretnék. A Mavrikkal is hasonló a helyzet: az növényvédő szer, ráadásul az Unióban van törzskönyvezett tau-fluvalinát hatóanyagú, méhek gyógyítására engedélyezett szer. Ezek tehát elérhetetlen vágyálmok.

A gyógyszerek árát befolyásolni sem sok esélye van az érdekvédelemnek. Két dolgot tehet: megszerzi a gyógyszerforgalmazás jogát, s nonprofit módon belevág a forgalmazásba. Síkos talaj ez...
A másik megoldás az lehet, hogy bojkottot hirdet a tagjai körében a szemérmetlen árakat képző forgalmazók ellen. Ezt csak akkor teheti meg, ha az ellátást képes biztosítani, s egyúttal birtokában van a forgalmazási engedélynek, valamint olcsóbb árat tud kialkudni a gyártónál. A cukor-forgalmazás analógiájára ez is meglehetősen sikamlós történet lehet, majd egyszer megírom...

Most már látjuk tehát, hogyan nem megy. Lassan ideje lesz, hogy megkérdezzük: mi ez ügyben az érdekképviseleti szervezetünk vezetésének programja, a megoldási útra nézve tett javaslata. Lassan itt lesz az ideje górcső alá venni a "paradigma-váltás" programját, mert egyelőre még csak nem is körvonalazódik, mi a szándéka a paradigma-váltóknak. Nem vagyunk ugyan olyan türelmetlenek, mint a Kontroll-csoport egyes képviselői, de a végletekig birkák sem szeretnénk lenni.

« Válasz #1518 Dátum: 2016. Szeptember 19. 17:36 »
Szeremej!
Mivel zömében még felsőkijárós (fekvő)kaptáraim vannak, ezeket hátulról füstölöm a még a papírcsíkos, és később a  hajszárítós füstöléshez kialakított furatokon, így itt a záródugók eltávolítása és visszahelyezése némi plusz időráfordítás. Viszont nincs visszarobbanási veszély a keretekről. Az alsókijárós meleg építményű kaptáraimnál, viszont a kijárón furettózok, ott csak addig tart amíg a szivattyú működtető billentyűjét lenyomom.
A keverési arány 5 ml Tak-tik/ 1 dl finomított petróleum, egy szivattyú löket 1 milliliter.
A "furettómat" adapterként alakítottam ki, így a gáz forrasztólámpámat más célra is használom, jellemzően a füstölő begyujtásra. A 190 gr-os  palack darabonként jelenleg 400 Ft, szerintem 200-300 családot ki kell bírnia.
A sprirált még nem kellett cserélnem, 3. szezonban használom, 5mm-es réz fékcsőből készítettem kb 1200 ft-ba került.
Az olajzó szivattyúját módosítottam, a dugattyúját acélból eszergáltam, O gyűrűvel láttam el. A műanyag hüvelyt egyszer cseréletem, vettem egy új olajzót, kb 600 Ft volt, ebből szereltem ki.
A védőfelszerelés ugyanaz szükséges mint a papírlapos füstölés esetén, légzésvédő gázmaszk.
A vivőanyag nem okoz problémát, először én is idegenkedtem tőlle, ezt nem is tagadom. Sőt féltem attól hogy nagy streszt okoz a családoknál, szerencsére pont az ellenkezője igazolódott. A füstölésnél a bezárás, nagyságrendekkel nagyobb  streszt okozott a méheimnél.

Remélem elég gyakorlatias választ írtam, nyilván lejön belőlle hogy valóban ezt használom.

« Utoljára szerkesztve: 2016. Szeptember 19. 18:54 írta Robotur »

« Válasz #1519 Dátum: 2016. Szeptember 19. 17:43 »
Lousicide!
Végre szakmai síkon cseveghetünk.
Amikor ezt írod egyet értek veled.
" Nem a jó szándékodat kérdőjelezem meg, csupán annak a véleményemnek szeretnék hangot adni, hogy szerintem a olyan személyekre kellene bíznunk az állategészségügyi problémák megoldását, akik értenek is hozzá."
A "vékony cukros munkaemulziót" szerinted én találtam ki?
Nem gondoltam rólad, hogy ennyire meghatározó személyiségnek gondolsz.
Ezt szakmai konferenciákon, és az országot járó szakelőadóktól hallottam, és így adtam tovább, valamint a méhegészségügyi felelősök képzésén ezt jegyzeteltem le.
Ha tévedtem, akkor sem szeretném rájuk hárítani a felelősséget, de azt beláthatod, hogy sok minden elhangzott már szakelőadók szájából, ami a legjobb akaratuk ellenére nem mindig igaz.
Nézzük az amitráz kijuttatásának módját.
A Magyar Méhészeti Nemzeti Programból támogatott füstölő-ködölő készülékek mellé a gyártó mellékel egy használati utasítást, hogy melyik szerből mennyit kell adagolni.
Be tudnám ide is tenni, de azok a szerek tiltó listán vannak.
Véleményem szerint óriási káosz van, de akár pániknak is nevezhetném.
Molnár Jenő biztosan olyan körökben forgolódik akiknek bombák a méhcsaládjai, és azért próbálja kigúnyolni írásaimat.
Én sem vagyok a lelki segélyszolgálat méhészeti ágazatának képviselője, de amiket ma is hallottam, lehangoló.
Még drámaibbnak tűnik a dolog ha azt mondom, hogy két hete még 10 keretre alig lehetett a KB kereteken lévő méhcsaládokat bepasszírozni, most meg 4-5 léputcában lézengenek csupán.
Nem fogok neveket írni mert ez nem egy szívderítő, és nem népszerű dolog, valamint sok méhész szégyelli.
Attól, hogy nem beszélünk róla a probléma még fennáll.
Azt is megszoktam, hogy akiknél mindig "nyóckeret fiasom van", őket akác alatt mindenféle sorcsapás éri.
Eső, szélvihar, esetleg "lepermeteztek".
Aztán az átlagszámításnál kibújik a szög a zsákból.
Az atkaháború dúl, holnap szaktanácsadói értekezleten ez lesz a fő téma.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1520 Dátum: 2016. Szeptember 19. 18:29 »
Attila!
Azt szeretném tőlled megkérdezni, de sejtésem szerint mások is kíváncsiak rá. Hogy ezekben az esetekben, az atka nagymérvű kártételének, és jelenlétének másodlagos előjelei nem mutatkoztak? Gondolok itt a vírus okozta, szárnydeformációra, vagy méhbénulásra. De egy súlyos  atakafertőződöttség esetén, már a családok vizsgálatakor is látni lehet a lépeken mászkáló atkákat. De a gyanú esetén, ott a lehetőség a fiasítások felnyitogatására is. Nyilván a gondok már a naprafogó utáni kezelések, nem megfelelő hatásával is kezdődhettek. Ha az atka legyengíti a méheket, akkor már más betegségeknek is könnyen az áldozatává válhatnak a családok. Bár azoknak is vannak tünetei, ha nem is minden esetben kirívóak.

« Válasz #1521 Dátum: 2016. Szeptember 19. 18:41 »
Robotur! Ne haragudj, hogy Ködölő receptedet bírálom, a hígitás jó, de egy löketre csak 1 ml-t fúj ki a szerkezet. Ezt a számolás miatt egészítettem ki.

« Válasz #1522 Dátum: 2016. Szeptember 19. 18:54 »
Igazad van, javítottam.

« Válasz #1523 Dátum: 2016. Szeptember 19. 19:06 »
Robotur!
Válaszom.
De!
A méhész felelőssége minden estben felróható.
Véleményem szerint szinte kivétel nélkül azért hibáztak, mert nem váltogatták a szereket.(hatóanyagot)
Vagy csupán az amitráz hatóanyagra hagyatkoztak.
Az tisztán látszik, hogy aki tartós hordozókban használta évekig az amitrázt, és utána füstölgetett, főként ők panaszkodnak.
Nem tudom elképzelni, hogy napraforgó után 4-5 atka hulljon csupán le.
Ez már gyanúra adhat okot.
A folyamatos sétálás, a szárny nélküli, csökött, csonka méhek, majd a mini rajok egy szindróma részei.
Az atka nem ismer kegyelmet.
Az idén kaptunk belőle egy kis ízelítőt.
Még június 13.-án írtam a következő sorokat.
"...Az atka elleni védekezést az akác pergetés után kellett elkezdeni!
Nincs mese, ha nem fogjuk át az egész kelési időszakot akkor valóban csak gyérítésről beszélhetünk.
Többen abba a hibába esnek, hogy néhány füstölés után kijelentik, hogy nincs atkám, és abbahagyják.
Ekkor szokott lenni a meglepetés, hogy most meg honnan lett ennyi, meg megfertőződtem a szomszéd hanyag méhésztől.
Az okokat mindig könnyebb másra fogni.
Az atkával nem érdemes szórakozni, precízen kell a kezeléseket végrehajtani.
Nincs nyaralás, meg majd megcsinálom később!
Az atka minden lazaságot megtorol.
Napraforgó végén meg jöhet a sírás.
Nagyernyei Attila"
Szerintem ez bejött.

« Válasz #1524 Dátum: 2016. Szeptember 19. 19:19 »
Akkor furettóval 5ml Taktic(625mg amitràz) jut 105 családra, ami kb 6 mg/ család. Ami pl. a Varidolnál 12,5mg/család.
Akkor ha jól sejtem a furettóval feleannyi szert juttatunk a kaptárba?

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1525 Dátum: 2016. Szeptember 19. 19:54 »
QUQURIQ !!!

Az atkairtásban is gyorsan el kellene érnünk a paradigma váltást!!!
Az eddigi összegyűjtött információim, és csekélyke, tapasztalatom szerint a következőket kellene szem előtt tartani.
Lehetőleg mindenkinek át kellene térni 100 % állomány szinten a rácsos higiénikus aljdeszkára.
Az On-farmos atkaszámlálás (50óra) rávilágított, hogy a lehullott atkák kb. egy tizede életben marad. Mozgásuk
intenzív, biztosnak vélem, hogy visszakerülnek a méheken keresztül a fiasításba.
A rácsos aljdeszka azért lényeges, hogy az atkák kihulljanak a földre, ott halálra lesznek ítélve.
Másik megállapításom, hogy a kaptár aljára frissen lehullott és elpusztult méheken szintén "virgonckodó" atkákat láttam. Addig amíg a fehérjék nem bomlanak le a méhekben, az atkáknak jó táplálék forrás, (erő gyűjtés) a vegyszeres kezelések után.
A paradigma váltás legfőbb "paradigmája" az Oxálsav szublimálás. Mindenkinek legjobb lesz ezzel mihamarabb megbarátkozni...
Ezzel a szerrel, és ezzel a módszerrel egész évben alacsony szinten lehet tartani az atka számot.

Kiskakas

« Válasz #1526 Dátum: 2016. Szeptember 19. 19:56 »

Molnár Jenő biztosan olyan körökben forgolódik akiknek bombák a méhcsaládjai, és azért próbálja kigúnyolni írásaimat.

Mivel gúnyoltam ki?
Tényleg úgy érzed?
Minden ősszel leírod ugyanazokat a tényeket. Aki nem védekezik megfelelően, annak gondjai vannak. Nemcsak most. Az írásaidat bemásoltam, melyekből  látható, hogy az elmúlt években is így volt, meg régen is. Ezért idéztem be tavalyi és tavalyelőtti hozzászólásaid egyes részleteit, melyek téged igazolnak. Érthető?
Miért kell a helytelenül védekezőkkel ennyit foglalkozni? Hiába mondasz bármit, csak magadnak ártasz. Rosszak a szerek, meg mindenki a másiktól kapja, rezisztensek már mindenre az atkák. Megy a hülyítés. Meg kell tanulni méhészkedni, mely fontos eleme az atkaírtás, de ha nem megy, abba kell hagyni. :(

Ez is marad, mert örökzöld
  ;)
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 20:49 írta kivancsi111 »

« Válasz #1527 Dátum: 2016. Szeptember 19. 20:19 »
Jenő!
Te viccelsz amikor ezt írod?
"Meg kell tanulni méhészkedni, mely fontos eleme az atkaírtás, de ha nem megy, abba kell hagyni."
Akik méhészetében most óriási károk vannak, azok nem kispályások.
Némelyiknek nagyobb a méhészet mint a Tiéd, és szerintem megtanultak méhészkedni.
Pont arról értekeztünk már többször, hogy nem lehet megszokásból semmit csinálni.
20 éve is így csináltam, meg tavaly is működött.
Komoly tapasztalattal rendelkező, nagy kaliberű méhészkollégák panaszkodnak.
Az, hogy Te ilyen ügyes vagy, és mindig bombák a méheid, üdvözlendő.
Egyet azért fogadj el tőlem.
Mindenki nem balfácán.
Van köztük olyan "Nagybocis" akire mindig felnéztem, mert kiváló eredményeitől, egészséges szép méhcsaládjai miatt mindig kiérdemelte a tiszteletet.
Most már 15-öt bezárt.
Szerinted ő béna, balfácán?
Óvatosan ezekkel a "Meg kell tanulni méhészkedni..." kijelentésekkel, mert visszaüthet.
Véleményem szerint országos az atkaprobléma, de holnap szaktanácsadói után többet tudunk a helyzetről.
Annyi jó hírem van, hogy biztosan lesz kereslet a méheidre.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1528 Dátum: 2016. Szeptember 19. 20:21 »
Bocsánat, de engem abszolút hidegen hagy a személyes vitátok!
Inkább legyen ATKAÍRTÁS! Ha màr oxálsav szublimálás, akkor halljuk a számokat! Mikor, mennyi, atkahullás, amitráz kontroll...stb.
Attila!
Én is sok aggasztó hírt hallok, az őszintébb kollégák panaszkodnak, és bevallják mennyit csuktak be. A többi hallgat. Két méheüs, egymástól függetlenül, gyenge családokról panaszkodik. Ami persze egyértelműen atkafertőzés következménye.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Szeptember 19. 20:31 írta szeremej »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1529 Dátum: 2016. Szeptember 19. 20:30 »
Idézet
be kellett látnom, hogy azokat csak kevesen hajlandók átolvasni, fölöslegesen meg nem szívesen dolgozok én sem. A múltkor is adtam egy csomó cikket, szakirodalmi hivatkozást, de a vitázók közül Bogár Tamáson kívül alig olvasta azokat valaki, Geddekas bizonyára nem.
Mire gondolsz Tomipapa?

Idézet
Az állatgyógyászati készítmények engedélyezésének hazai szabályozása jó
Nevetséges! Tehát ez a létező világok legjobbika. Mármint a Bayer cég számára.

Idézet
A hazai szabályozás tehát jó, azt az OMME kérésére nem fogják a feje tetejére állítani.
Csak nem ezt szeretnéd Tomipapa?

Idézet
A NÉBIH-et természetesen lehet "inspirálni"
Álmodozol? Egy hivatalt nem lehet inspirálni. Csak a tények, észérvek és a hatalom tud benne változást elérni.

Idézet
a méhészek érvrendszere eléggé szegényesnek mondható
Bárkinek az érvei lehetnek szegényesek, ha az előző három érvelési módot nem használja.

Idézet
jelen pillanatban a méhegészségügyi problémák jelentős részét mi magunk generáljuk, amikor kifejezetten és elterjedten illegális szerhasználattal élünk, s az illegálisan használt szerek minőségét, címkézési szabályainak betartását kifogásoljuk.
Mondja ezt egy nem méhész kertész, nekünk a méhészeknek. Kibicnek semmi se drága. Ő nem veszít semmit.

Idézet
A forgalmazó által elkövetett szabálytalanságokat sajnos csak akkor kifogásolhatjuk, ha mi magunk szabálykövető módon járunk el.
Ez a kijelentésed
1. Marhaság
2. Fenyegetőzés.

Idézet
Nincs fogyasztóvédelmi védettségünk, ha egy növényvédő szert használunk állatgyógyászati célra, nincs védettségünk, ha nem a cél-állatfaj gyógyítására kívánunk egy ektoparazitikumot pult alól, vény nélkül beszerezni.
A hatóanyagnak akkor is benne kell lennie.
A lejárati időt be kell tartani.
A cimkézési szabályokat be kell tartani.
Ja a fenti háromban objektív módon a méhész NEM lehet felelőssé tenni, hiszen Ő csak vásárlója a terméknek. Az pedig magánügye, hogy birkát fürdet-e vele vagy nem.

Idézet
Ezt kellene megérteni, s a megértést követően lehet okos javaslatokat tenni az érdekvédelmi szervezetünk szakmai vezetése felé.
Vagyis Cserényi nem felelős, ha szar a Varatraz használati utasítása, mert nem szólt neki senki? Na ne má'? Így nem lehet kimászni a felelősség alól.

Idézet
Ezek tehát elérhetetlen vágyálmok.
Jaj, de nagyokos vagy. Feltaláltad a meleg vizet. Kért ilyet valaki? Vered a habot.

Idézet
A gyógyszerek árát befolyásolni sem sok esélye van az érdekvédelemnek.
Mi közöd neked ehhez? Mi sem akarunk tanácsot adni a fóliás virágkertészeknek. Tartsd távol magad és tartsd meg magadnak a rosszindulatú tanácsaidat.

Idézet
mi ez ügyben az érdekképviseleti szervezetünk vezetésének programja, a megoldási útra nézve tett javaslata.
Az OMME nem a fóliás virágkertészek érdekképviseleti szerve.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Szeptember 19. 21:00 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.