ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1610368 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1530 Dátum: 2016. Szeptember 19. 20:35 »
Attila!

Eszembe sem jutott neked tulajdonítani a munkaemulzió cukros változatát, de azért -ha Geddekas szerint fogalmam sincs a méhészetről- fordultam már meg méhész- és méhészet-közelben is...

Azt is tudom, hogy a "szakelőadások" egy része nem üti meg a szigorúan vett szakmaiság mércéjét, de eszembe sem jutna bűnül felróni neked, ha azok alapján (is) tájékozódsz. Magam is szívesen járok előadásokra, rendezvényekre, sok hasznos információm származik onnan is, de jómagam  -afféle diszlexiás és kritikusan elemző alkat lévén- jobban szeretek több irányból is tájékozódni, s lehetőség szerint ötvözni a gyakorlati tapasztalatok talajáról származó információkat a szakirodalmi közlésekben foglaltakkal. Én így vagyok összerakva. Ráadásként a szakma is előrefele szokott menni az esetek túlnyomó részében, s ennek következtében a régi igazságok az ismeretek bővültével akár idővel át is értékelődhetnek. Ne vegye senki tiszteletlenségnek, de azt szoktam mondani, hogy ha Örösi Tanár Úr ma visszatérne a méhészek közé, még az Ő hihetetlen tudományos felkészültsége és kitartása ellenére is egy ideig csak kapkodná a fejét az új információk, kutatási eredmények láttán. Vannak ugyan örök törvényszerűségek, de vannak dolgok, melyeket az új ismeretek birtokában bizony át kell értékelnünk. Aztán azzal is tisztában vagyok, hogy a ma igazságnak látszó dolgok holnapra valótlanná is degradálódhatnak. Ne magyarázkodj tehát a cukros munkaemulzió kapcsán, nincs azzal semmi baj, hiszen nem okoz használata jóvátehetetlen kárt. Legfeljebb el kell könyvelni, hogy most ért oda a szakma, hogy fény derüljön bizonyos összefüggésekre. Viszont arra oda kellene figyelj, hogy az információidat, informátoraidat némi egészséges és előrevivő szkepticizmussal kezeld, mert furán veszi ki magát, ha úgy érvelsz, mint jelen esetben tetted. Az egészséges szkepticizmus pedig arra fog sarkallni, hogy jobban járd körül a témát, a több, s eltérő forrásból származó információkat ugyan nehezebb szintetizálni, harmonizálni, de a siker esetén nem kell pironkodnod, ha netán kiderülne, hogy jóindulatod ellenére a régi információdon már túllépett az élet.

Azt nem vitatom, hogy a szándékod jobbító, de célt az okos iránymutatással, s nem a pánikkeltéssel éred el hamarébb. Hidd el, Jenő -akivel az utóbbi időben sokat gyúrjátok egymást- se támadó szándékkal mondja, amit mond. Őbenne is a jobbító szándék munkál, s higgyétek el, nincs benne egy csöpp rosszindulat sem. Ő egy rendkívül "egzotikus" jelenség, óriási ismeretségi körrel, tudásanyaggal, sok empátiával. Rendkívül segítőkész, sok embert ismerek, aki sokat köszönhet neki. Jó méhész, bár én képtelen lennék annyi energiát mozgósítani, mint amire ő képes. Hibázol, ha rosszul felfogott büszkeségből rendszeresen konfrontálódsz vele. Ha másképp közelítesz hozzá, rájössz, hogy nagyon sokat profitálhatsz is a tudásából, emberségéből.

Jenő környezetében tényleg vannak egészséges, jól és okosan kezelt méhészetek. Sokan fordulnak hozzá tanácsért, s ha lehet, segíti is a tanácskérőket. Amikor bedobtad, hogy Dombóvár térségében katasztrofális helyzetet tapasztaltál, Jenő felkapta a telefont, s azonnal hívta azt a méhészt, aki onnan tőle vásárolta tavaly a méhcsaládjait. Nem azért, hogy pánikoljon, hanem azért, hogy szükség esetén segíthessen. Szerencsére annál a méhésznél minden rendben van. Az is igaz, hogy Jenő környékén is van néhány méhészet, amelyik gondban van. Nem titkolja, s nem is dörzsöli a kezét, hogy "jönnek ők még az én utcámba".

Az viszont nem igaz, hogy azért "gúnyolódna" az írásaidon, mert rosszindulatú. Ellenkezőleg, Jenő kifejezetten jóindulatú. Ő a született optimista, s ha ő azt mondja, hogy a közvetlen környezetében nincs katasztrófahelyzet, az valóban úgy is van. Ráadásul nem is gúnyolódik, nem gúny az, ha humorral, csipetnyi szarkazmussal sarkítja ki, hogy nem ért egyet valamivel. Egészséges, iróniával és optimizmussal fűszerezett humorát magam is kicsit irigylem néha. Ha te is így néznéd, sokkal könnyebben megtalálnátok a közös hangot.

Az pedig törvényszerű, hogy ekkora méhsűrűség esetén, ilyen "eklektikus" technológia mellett lesznek ennek az "atkaháborúnak" vesztesei is. Annak most jött el az ideje. Mindenkit nem lehet megmenteni, főként, ha nem is akarja, hogy megmentsék. Az pedig örök érvényű igazság, hogy nem arra a méhészre kell felnézni, aki már háromszor is talpra állt. Én arra nézek föl, aki még egyszer sem hasalt el...

Nem kell ezen túlzottan sokat borongani, az ilyen pánikhangulat láttán bennem mindig dr. Hegedűs Dénes előadásai jutnak az eszembe. Ő szokta évente "nagyívű ecsetkezeléssel" felvázolni az összeomlást, a méhész-apokalipszist. A nagy számok törvénye értelmében egyszer neki is bejöhet a jóslata. Azt sem mondom, hogy nem most lesz az. Viszont most nem jóslatokat várnánk a várható összeomlásról, hanem megoldásokat. Szakmaiakat. Megszellőztetted az információt: holnap a szaki-szeánszon az atkaháború lesz a kiemelt téma. Kérdezd már meg az "informátorodat", a szakik is tudják már ezt? Gondolom, Hegedűs doki jó előre közölte már velük, mire, milyen témában készüljenek föl... Most Bross és Hegedűs dr. a méhegészségügy letéteményesei. Rövidesen elválik, a választási ígéretekkel  túlvállalták-e magukat, vagy tényleg képesek a megoldásra. Nem lesz nálam nagyobb hívük, ha az utóbbival rukkolnak elő...

Látom, írás közben Jenő is reagált, te is válaszoltál. Mindegy, ha már ennyit pötyögtem, nem módosítok az íráson, elküldöm az első változatban. Nem látom a válaszodon, hogy paradigmát váltottál volna, azt sem látom, hogy sok értelme volna az írásomnak. Egyszer látogasd már meg Jenőt, nézd meg a méheit, vond le a konzekvenciát a személyes tapasztalataidból. Újfent azt mondom, keresd meg vele a közös hangot.  Szívled meg, jó tanács, ingyen adom...

*

barger

• 173
« Válasz #1531 Dátum: 2016. Szeptember 19. 20:40 »
Geddekas, szerintem a foretikus szakaszról belinkelt külföldi tanulmányokra gondolt. Hasznos kis olvasmányok szó mi szó.
Baranyi Gergely

« Válasz #1532 Dátum: 2016. Szeptember 19. 20:47 »
Csak azt nem értem, ennek mi köze megint az atkaírtáshoz?
Felénk meg ez a mondás járja:
-Sok beszédnek sok az alja!
(Nem neked barger, hanem az előzőnek.)

« Válasz #1533 Dátum: 2016. Szeptember 19. 20:58 »
Llousicide!
Rosszul gondolod Jenővel nincs semmi gondom, telefonon elég rendszeresen beszélgetünk.
A méhei azért jók, mert hatékonyan nyírja az atkákat, ez tény.
A dombóvári tanulója is hívott, és elmondta, hogy bombák a méhei.
Ezt is elfogadom, de Dombóvár környékén 150 méhészet zsúfolódott össze.
Nekem az ottani méhegészségügyi felelősök adják az információkat, és megbízható barátaim.
Az atkák elleni védekezési technológiákban nincs egység.
Remélem, hogy sürgősen kidolgoznak a Méhegészségügyi Munkacsoport tagjai egy hatékony technológiát, amely mindenki számára megnyugtató lesz.
Most ez a kapkodás, hogy mindenki másként csinálja, a káosszal ér fel.
Én soha nem szégyelltem kérdezni, és nem vettem senkitől kioktatásnak, ha az ő módszere jobb, eredményesebb.
Ezért nem volt lousicide mostani írása számomra sértő.
Ha valakiben félelmet, vagy pánikot keltettem attól elnézést kérek.
Ha pedig semmi gond, felejtsétek el ez irányú  írásaimat.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1534 Dátum: 2016. Szeptember 19. 21:02 »
Geddekas, szerintem a foretikus szakaszról belinkelt külföldi tanulmányokra gondolt. Hasznos kis olvasmányok szó mi szó.
Jobban utánanéztem és elég részletesen ismertettem, hogy is néz ki a forétikus szakasz és miért érdemes a 48 órás szabályt betartani. De mindenki maga dönt, mit fogad el az általa megértett ismeretekből. Például te is.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1535 Dátum: 2016. Szeptember 19. 22:27 »
Tomipapától szeretném megkérdezni, hogy a tejsav kijuttatására mit javasol, ami viszonylag gyors és hatásos. Természetesen visszautalva a 3 oldallal ezelőtti hozzászólására. Én csorgatom, időigényes de hatásos. Ha jól olvastam a furettóval történő tejsav kijutatást megkérdőjelezed(sosem csináltam nem azért mondom), akkor esetlegesen milyen más hasznos, gyors kijuttatási formája lehet még?

« Válasz #1536 Dátum: 2016. Szeptember 20. 14:14 »
Kedves Gömbi!

A választ a hozzászólásban megadtam, a VAT-1 hideg ködölő alkalmas a hőérzékeny vegyszerek kijuttatására kijárón keresztül is. Sajnos egy feltételét ez a készülék nem képes teljesíteni: a ködölés ideje vizes emulzió, oldatok esetében aránylag hosszú (még az acetonos is legalább egy perc), tehát a Furetto-val történő kezelés gyorsaságát nem éri el. A meleg aerosolok hőbomlási kockázata viszont nem áll fenn. A készülék használati utasítását a hozzászólásban belinkeltem.

Ha a pontos adagolás megoldható lenne (kaptáras kezelés), akkor több kitűnő készüléket lehetne találni. Még a kaptárankénti adagolás is bekalibrálható lenne a VAT-1 analógiájára. Sajnos a kisebb, méhészetben is alkalmas típusok szintén hálózati elektromos árammal üzemeltethetők (illetve van akkumulátoros üzemű is), de mindenképp kényelmetlenebb az üzemeltetésük, mint a Furetto típusu termikus kézi ködgenerátoroké. A nagy gépek, melyek saját motorral rendelkeznek, túl nagyok és azt hiszem, túl drágák is méhészeti célra.
http://www.kodkepzo.hu/uploads//leirasok/hidszorkombi_2014_02_01.pdf
http://www.kodkepzo.hu/pulsfog+kezi+kodkepzogepek/kezi+elektromos+ulv+hidegkodkepzo/pulsfog+turbo+ulv.html
http://www.argep.hu/trend/HIDE/Hidegkoedkepzoe.html

Remélem, sikerült megválaszolnom a kérdését. A csorgatás, permetezés is időigényes, a VAT-1 esetében 1-2 perc a kijuttatási idő kaptáranként (aránylag nagy veszteség mellett a folyamatos üzem miatt). A Furetto, szublimátor aránylag gyors, viszont a hőbomlás veszélye fennáll. Valamit valamiért...
« Utoljára szerkesztve: 2016. Szeptember 20. 14:17 írta lousicide »

« Válasz #1537 Dátum: 2016. Szeptember 20. 15:35 »
Akkor furettóval 5ml Taktic(625mg amitràz) jut 105 családra, ami kb 6 mg/ család. Ami pl. a Varidolnál 12,5mg/család.
Akkor ha jól sejtem a furettóval feleannyi szert juttatunk a kaptárba?

*

robi 75

• 1014
« Válasz #1538 Dátum: 2016. Szeptember 20. 22:18 »
Nálam nem, mert az 5ml taktik az 100ml petróleumhoz kell, az nálam a szerb ködölővel 50-55 családra elég, 2milit lök egy nyomásra, de igaz nem tőlem kérdezted.
Üdv:robi

*

Nb18

• 797
« Válasz #1539 Dátum: 2016. Szeptember 20. 23:04 »
Sziaszok!

Nálam is ez a helyzet, 80 családra 160 ml petro, 6,5ml m...c. Domán féle ködölőt használok.

robi75!

Az 5 ml t....c nem kevés kevés a 100ml petróhoz?

Nb18

*

robi 75

• 1014
« Válasz #1540 Dátum: 2016. Szeptember 20. 23:35 »
Nem kevés, jól takarítja az atkát, kísérleteztem 8 sőt egyszer 10 milivel is, de a hatékonyság nem nőtt, az 5 milivel is ugyanúgy hullik, és ami leesett az némi vergődés után ott is maradt, ezt is külön szoktam figyelni szúrópróba szerűen, mert attól hogy leesik még nem vagyok nyugodt, meg is kell dögölnie.
Üdv:robi

*

barger

• 173
« Válasz #1541 Dátum: 2016. Szeptember 21. 09:55 »
Sziasztok!

Valaki meg tudja mondani mik ezek a poloska szerű fehér izék? A higiénikus aljon a törmeléken éldegélnek. Az ahogy elnézem nem zavarja őket hogy 3 napja füstöltem varatrazzal.
Baranyi Gergely

« Válasz #1542 Dátum: 2016. Szeptember 21. 10:13 »
Macrocheles Glaber atka kifejletlen alakja.

*

barger

• 173
« Válasz #1543 Dátum: 2016. Szeptember 21. 10:29 »
Köszi a választ.
Mi a teendő ezekkel a jószágokkal?
Baranyi Gergely

« Válasz #1544 Dátum: 2016. Szeptember 21. 11:34 »
Gergely!

Ezekkel éppenséggel nincs semmi teendő, a Macrocheles glaber egy olyan ragadozó atka-faj, melyet megpróbálnak a Musca domestica predálására (is) felhasználni. Arra vonatkozóan nincs ismeretem, hogy a mézelő méh tojásait fogyasztja-e, arra nézve érdemes lenne esetleg vizsgálódni.
Egy rövid anyag a jószággal kapcsolatban: http://www.iasj.net/iasj?func=fulltext&aId=42056

A magyar atka-faunának is tagja, ha érdekel, Kontschán Jenő összefoglalta a hazai előfordulásait a Macrochelidae atkáknak: http://www.matramuzeum.hu/e107_files/public/docrep/11Kontschan.pdf  Lehet, hogy érdemes vele felvenni a kapcsolatot, egyrészt bővülhetne az ő adatbázisa, másrészt visszajelezhetne, mi a véleménye megjelenéséról a kaptárban.

Ami számomra a probléma: nem lehetett túlzottan hatékony az a füstölés, ha három nap után a Macrocheles nimfák rohangásznak a higiénikus aljon. Az amitráznak ui. illett volna eltakarítania ezt a csáprágós fajt is, hiszen nem rejtőzködik, nem tartózkodik fedett fiasításban, tehát mindenképpen először neki kellett volna a pacskert feldobnia egy hatékony füstölés esetén. Javasolnám, próbáld meg egy kontroll-kezeléssel ellenőrizni, hogy miért élték túl e ragadozó atkák az amitrázos kezelést.
A múltkor kifogásoltad, hogy nem egyenlő mércével mérem a legális és illegális atkairtást folytató méhésztársakat, a baráti körömbe tartozóknak hajlamos vagyok elnézni a szabálytalan szerhasználatot...

Nos, én akkor sem személyekre fókuszáltam, mikor kijött belőlem a "bürokrata", hanem azt tettem szóvá, hogy nem illendő az illegális szerhasználat és technológia haszontalansága esetén rögtön farkast kiáltani. Ha a barátomat nem támadtam illetve nevesítettem, annak oka, hogy ugyan ő sem legális szerrel folytat néha az atka ellen kezeléseket, de az illegális szerhasználatot nem népszerűsíti, reklámozza a világhálón, s nem nyikog, hogy átverték, mikor "döglött" szert sóztak rá. Nála az illegális szerek is képesek jól működni. Persze, hogy képesek, mert ő tudja a szereket helyesen tárolni, s jókor, jó technológiával alkalmazni is.

Javaslom, fordulj te is hozzá bizalommal, bizonyára szívesen segít egy, az esti beszélgetésekbe néhanapján bekapcsolódó méhésztársának. Én meg majd szemet hunyok az illegális szerhasználat kísérletének hallatán...
« Utoljára szerkesztve: 2016. Szeptember 21. 11:43 írta lousicide »