Hír-les

• 5601 válasz
  • 2285875 megtekintés
Re:Hír-les
« Válasz #5355 Dátum: 2023. December 18. 08:35 »

Most engem akarsz oktatni?
Jövőre Húsvét április 1-re fog esni.

Nagyernyei Attila
Akkor mivan ? Mert ugye Jenő gyakran mondogatta nekem , hogy az ősi Méhész hagyomány szerint  ha január első hétvégéje péntek 13 ra esik és telihold van ,akkor letolt gatyával a Hold felé kell fingani ,akkor minden jóra fordul. Betojni tilos és lehetetlen.

*

wr

• 1013
« Válasz #5356 Dátum: 2023. December 18. 09:04 »
Attila, feldobhatnád a mai napunkat (is), leírhatnád hogy nálad hogy is megy egy anyátlan család megmentése így télvíz idején. Tudod, csak "tanulni" szeretnénk. És azért is kérdem, mert nálam épp volt egy 2 hete, mert hát ilyen is előfordul néha, hogy november elején még megvan az anya, aztán november végén-december elején meg már nincs és zúg a család mint a rosseb.
Nálam ugye ez úgy működik, hogy levettem a fiókot, rátettem egy másik családra és kész, megszűnt a zúgás, megmenekült a népesség.
Nálad ez hogy megy? A ládákat ugye nem lehet egymásra fordítani. Kisöpröd az anyátlan családot a hóra? Vagy nulla fokban beöltözöl és nekiállsz keretenként átrakni őket? Vagy megvárod a tavaszt amire a méhek zöme elpusztul, addig meg az egész kaptárat és az összes keretet összefossák, netán még ki is rabolja a többi amikor arra alkalmas idő van? Szóval hogy megy ez a nyugalom szigetén? :-)

« Válasz #5357 Dátum: 2023. December 18. 16:40 »
Ez egy "normális kérdés", de a láda beszólásod nem tetszik.
Tehát én is ebben a stílusban fogok válaszolni.
A pakolós kaptárban sem egyszerűbb az anyásítás mint a fekvőben.
Évekkel ezelőtt volt ilyenkor anyátlanom, de azt 2 perc alatt megoldottam.
Ha zúg a család még nem biztos, hogy anyátlan, lehet csak vonul a méz után, de ezt hagyjuk, hogy lehet ezt tutira kiszűrni.
Vártam egy olyan napot amikor kicsit megenyhült, és a tartalékokból kiemeltem a leggyengébbiket.
Mivel egy anyatartalékoló kaptárban 3 család telel (most is) ez nem gond.
Simán, füst nélkül hozzátettem.
A tartaléknál pedig egyszerűen felhajtottam a takarót, kijáró becsuk és kész.
Lehet tovább tart leírnom, mint meg megcsinálni.
A fekvő kaptárt lehet fikázni, de nem érdemes.
Én 27 évig nyomtam az egyenlő lépes Hunort, csúcsban 320 családdal.
Ez történelem, többször írtam róla.
Az a marha nagy eszközigény ami azzal járt rohadtul nem hiányzik, de sok előnye is van.
A nagy hordásban való fiókbővítésnek nincs párja, de az azzal járó pakolgatásnak sincs.
A 320 fiókkal való közlés gyönyörű, de estére már a vacsora sem kellett.
Lehet nekem szép lózungokat írni a pakolós rendszerről, de mostanság nem kell természetgyógyászhoz járnom, hogy gyúrja ki a derekamból a frászt.
Aki fiatal, lendületben van, és a fizikai munka nem gond számára, hát pakolgasson.
A fekvő kaptárban nem kell pakolni, csak gyönyörködni a lemeszelt keretekben, a viaszhidakban, meg a zugokban.
Az a jó, hogy ennyi választási lehetőség van a rendszerek között!
Szerettem a Hunort is, de a folyamatos cuccolás, pakolászás, pántolás stb. egyáltalán nem hiányzik.
Nagyernyei Attila

« Válasz #5358 Dátum: 2023. December 18. 19:15 »
Uraim!
Sok éve vagyok olvasója,és csak olvasója ennek a forumnak.
Ma viszont regisztráltam,mert azt hiszem több tucat méhésztársam,és itt olvasgató laikus nevében mondhatom,hogy ami például ebben a topicban megy,az már túlzás.
Ismerem Attilát,és azok közül is néhányat akik gúnyolják.(Van közöttük olyan is,akinek inkább hallgatnia kellene)
Attila nem kért meg rá,nincs is rászorulva hogy megvédjem,de azért azt állítani hogy nem tud méhészkedni,és valami fogalmatlan balfasznak beállítani,az azért több a soknál.
Szeretném kérni,hogy több tisztelettel álljunk egymáshoz,és gondoljatok azokra is,akik nem a gúnyolódásotra kíváncsiak,hanem az éppen aktuális problémáikra/problémáinkra várnának itt választ,vagy pedig tanulni szeretnének tőletek.
Az pedig,hogy komoly,vagy komolynak gondolt szakemberek ebben az útszéli,olykor proli stílusban nyilvánulnak meg név nélkül,egészen lesújtó.
Szóval még egyszer szeretném,ha több tiszteletet tanusítanánk egymás iránt itt,és kint a világban is,mert most van bajunk enélkül is bőven.
Legjobbakat kívánom!

« Válasz #5359 Dátum: 2023. December 18. 19:33 »
---mert most van bajunk enélkül is bőven.

Milyen bajotok van?

*

buksi

• 466
« Válasz #5360 Dátum: 2023. December 18. 20:06 »
Nincs itt semmi baj,egyesekkel elszaladt a szekér de mások sem különbek,a baj a pénzzel jár Magyarországon  mert mindenkinek mindig több kellés mindenki okosabb a másiknál!Rakodó fekvő harc mindig lesz,azért megnézném a fekvőben maradó téli cukros és netán atkaellenes szerektől átitatott régi méz hova kerül,a rakodónál könnyebb tiszta mézet elszedni,de mindenki azt csinál amit akar,vitázni sokszor csak időpocsékolás.

« Válasz #5361 Dátum: 2023. December 18. 20:32 »
Nincs itt semmi baj,

Nincs nincs. Ha lenne, már régen túllennénk azon a tüntetésen:

Még egyszer jelzem, hogy a brüsszeli tüntetésről OMME Küldöttgyűlési határozat született!
Lehet ezen rugózni, hogy ki dugja a porba fejét és ki se, de ott erről egyhangú döntés született.
Aki pedig nem ért egyet azzal, hogy meg kell tiltani a hamis mézek beáramlását az európai piacra, ő valószínű nem a méhészkedésből él.
Szerintem mindennek az oka Bross Péter.
Ahogy hallottam, Szlovákiában, Lengyelországban, és Csehországban is (mert csak ez a 3 ország volt jelen) Bross Péter az elnök.
Ahelyett, hogy a gyűlölet csöpögne írásaitokból, kicsit nézzetek szét a környező országokban.

Ronda gyűlölködők vagytok. Nem voltatok tüntetni, és itt jártatjátok a szájatokat. Csak nem keveslitek azt a 650-et a vegyesért, és 1200-at az akácért. Netán nem látjátok az érdekképviseleti munka gyümölcsét?
Teljesen félrementetek, mert sokkal fontosabb a mézárnál, és az érdekképviseleti szervezetnél, hogy Nagyernyei 27 év után óriási rátermettségének köszönhetően sikeresen meglátta a jövőt, és tudott haladni a korral. Nehogy valaki most elkezdje, hogy sehol nem tartanak a világon ládában méheket, mert az valamikor igenis óriási előrelépés volt a kasos időkhöz. Nem hallotatok még hagyományőrzésről? Mindig lesz rakodóharc-mint Buksi írta- amivel sikerül elterelni a valós problémákról a figyelmet. Vagy szűkíteni. A nyomorultakat, amit nem is láttatok, mert tavasszal bent voltak belső munkában, mivel amikor ti odaértetek, már minden begyűjtöttek, és éppen feldolgozták.

Szóval akinek fingja sincs semmiről, az miért pofázik bele azok írásaiba, akik viszont mindent tudnak A Klubvezetőről.

Nincs itt semmi baj, csak mégis? A Góré azt javasolta, mindenki menjen vissza az eredeti szakmájába. Mondta (írta) is neki DeGonosz, hogy akkor menj vissza Dikrubihoz bölényt terelgetni. Csúnya gyűlölködő ez a  DeGonosz is.

« Utoljára szerkesztve: 2023. December 18. 20:36 írta seed150 »

« Válasz #5362 Dátum: 2023. December 18. 20:42 »
a baj a pénzzel jár Magyarországon  mert mindenkinek mindig több kellés mindenki okosabb a másiknál!
Mindenki nem de egyesek okosabbak zuckerbergnél is.
https://www.youtube.com/watch?v=U_mTA1Sd_v8&ab_channel=HVGVide%C3%B3

« Válasz #5363 Dátum: 2023. December 18. 21:06 »
Uraim!
Sok éve vagyok olvasója,és csak olvasója ennek a forumnak.
Ma viszont regisztráltam,mert azt hiszem több tucat méhésztársam,és itt olvasgató laikus nevében mondhatom,hogy ami például ebben a topicban megy,az már túlzás.
Ismerem Attilát,és azok közül is néhányat akik gúnyolják.(Van közöttük olyan is,akinek inkább hallgatnia kellene)

Többnyire én is csak olvasója vagyok a fórumnak, tudom is, hogy honnan indult az aktuális csörte,szerintem megtalálod, hogy ki kezdte a gúnyolódást (házhoz ment a pofonért, el kell fogadnunk a tényt, hogy valaki ezt így szereti)!

Ami engem jobban zavar, az a aktuális kérdések, problémák figyelmen kívül hagyása. Ostorozhatjuk (hónapok óta) a méhészeket, hogy egymás alá ígérnek, amikor meg az egész ágazat alá vág "Mr.1777", akkor csönd van, abba nem állunk bele... 
Ha visszaolvasnál, akkor nézz bele a hozzászólásokba "proli" stílust keresve, elég csak szavakat figyelned, ha objektíven strigulázod (ki hányszor) érdekes eredményre jutsz..

« Válasz #5364 Dátum: 2023. December 18. 23:00 »
Történelem méhészeknek:

1222 - Aranybulla
1777 - Aranynektár

« Válasz #5365 Dátum: 2023. December 19. 08:01 »

Ennek ellenére nézz rá a Facebookra az idén mennyi mindent adtunk a rászoruló gyerekeknek Karácsonyra.
Mondtam én, hogy szánalmasok vagytok.

Nagyernyei Attila
Attila nézd ez a szánalmas meg pénzért adja…

« Válasz #5366 Dátum: 2023. December 19. 19:56 »
Úgy érzékelem  egy egész csoportnak kell válaszolnom, de nem sok értelmét látom.
A következőket már ezerszer leírtam, elmondtam, nyilatkoztam, javasoltam.
Akkor kezdjük.
Véleményem szerint a jelenlegi mézpiaci helyzetet egyetlen európai ország sem tudja megoldani, sem egyesével sem közösen.
Ehhez kevés az OMME, a miniszter mert nem nálunk van a fogó!
Akkor hol?
Ott akol ráteszik azt a nagy BÜDÖS bélyegzőt a papírra, ami alapján engedélyezik a szutykok forgalomba hozatalát.
Akik ehhez hozzájárulnak nagyon is jól tudják, hogy hamis mézet engednek az európai piacra.
Tudjuk kik ezek:
Igen!
Akkor miért nem lehet az ő farkukat megcsavarni, és börtönbe zárni élelmiszer-hamisítás miatt?
Mi a fészkes fenének van a HACP a nyomon követés, meg az összes frászkarika, ha az UNIO-n kívüli 3. országból érkező mocskokra ez nem vonatkozik?
Véleményem szerint ez sokkal egyszerűbb történet mint gondolnánk, de az a hatalmas pénz, ami kézen közön vándorol a mézhamisítás útvonalán, mindig megakasztja valami, vagy valakik.
Egy kő kemény nemzetközi jogászt vagy jogászcsapatot kell megbízni akár a magyar államnak, és járjon a végére.
Addig itt nem lesz semmi, amíg a mézhamisításnak nem vetünk gátat.
Olyan tisztességtelen "termékkel" kell a méhészeknek versenyezniük, hogy ebből kiút csak akkor van, ha kitiltják ezt a szutykot.
Nekem erről ez a véleményem, és úgy hiszem ezen nem is fogok változtatni.
Nagyernyei Attila

« Válasz #5367 Dátum: 2023. December 19. 21:32 »
Te tényleg nem tudod mi megy itt? Attila ezt szerintem te már megjátszod , hogy ennyire vakon vagy...

« Válasz #5368 Dátum: 2023. December 19. 21:38 »
Kakukk.

*

neo

• 1000
« Válasz #5369 Dátum: 2023. December 20. 06:57 »

Egy kő kemény nemzetközi jogászt vagy jogászcsapatot kell megbízni akár a magyar államnak, és járjon a végére.

Attila!
Ott voltál a Küldöttgyűlésen, így hallhattad, hogy nagyjából abban értettünk egyet a Péterrel, hogy a kezdeményezésemre  a legjárhatóbb út a bíróság lenne. Ugye fejlemények történtek: A Mezőgazdasági és Halászati Tanács elfogadta azt a korábbi magyar kezdeményezést, hogy a jelölésen fel legyen tüntetve a mézkeverékek származási helye százalékos összetételben, és nem rövidítéssel. Ez üdvözlendő dolog. Az viszont nem az, hogy ha a hamisítás ellen akarunk fellépni, akkor miért olyan kezdeményezés lett beadva, ami nem a hamisítás veszélyének kritikus szabályozási pontján szeretné helyreállítani a logikailag helyes szabályozást, azaz a mézek keverésének tiltását. A jelölés megváltoztatásának semmi köze nincs a hamisításhoz!   Ha rosszindulatú lennék, akkor azt mondanám, hogy elterelő hadművelet. Ehelyett inkább azt mondom, hogy hozzá nem  értésnek tudható be, hogy  a magyar kezdeményezés miért nem a hamisítást szerette volna megakadályozni?
Nemzetközi jogász csapat: megkérdezhetnéd a Pétert, hogy ebben a kérdésben hogyan állunk? Ugye a kezdeményezésem szótöbbséggel átment, ha nem is abszolút többséggel. Félve merek most olyan dolgokat ide írni, azok után, amit a Cserényi Péter kapott, hogy az OMME vezetőségének feladata lenne végrehajtania a Küldöttgyűlés által ráruházott feladatokat. Ugye a Cserényi Péter annyit mondott, hogy az elnök és a Elnökség a tagok akaratából vannak ott. Ebben én nem értettem Bross Péter felháborodását. Hát az elnöki tiszteletdíjat a tagok tagdíjából fedezi az egyesület. A szaktanácsadókat az EU és a magyar állam fizeti. Az egyesületben nem az elnöknek van tagsága, hanem a tagságnak elnöke. Szóba került a tüntetés. Teljesen függetlenül attól, hogy nekem erről mi a véleményem, a tavaszi Küldöttgyűlésen egy tüntetés szervezésére felhatalmazták a küldöttek az OMME vezetését. A Bross Péter által elmondottakat én teljességgel akceptálni tudom., teljesen igazat adok neki. Ne menjünk már az ellen a kormány ellen tüntetni, amelyikhez utána a kéréseink özönével fordulunk. Akkor viszont van egy patthelyzet, amit a tüntetésről való szavazás előtt kellett volna közölni a küldöttekkel. Ez pedig az lett volna, hogy a küldöttek úgy szavazzanak, ha a tüntetésre igent mondanak, akkor az elnök és az elnökség lemond. Mert egy egyesületben ez lenne a szabályos eljárásrend. A Küldöttgyűlés ad feladatot az elnöknek és az elnökségnek. Ha ő azt nem tudja vállalni, akkor le kell mondani. Azért írtam, hogy a szavazás előtt kellett volna ezt elmondani, hogy a küldöttek ennek figyelembe vételével dönthettek volna. Lehet, hogy más lett volna a szavazás eredménye. Én nem érzem azt, hogy ezzel a Brosst Pétert, vagy az elnökséget támadnám. Egészen egyszerűen az egyesület az nem gazdasági társaság. Itt ilyen szabályok vannak, ott olyanok. Ezt mindenkinek tiszteletben kell tartani. Szerintem pl. a szaktanácsadók kinevezése ebből kiindulva nem egyesületi, hanem minisztériumi kompetencia. Azért, mert a minisztérium fizeti őket. Az igaz, hogy az egyesület átruházott hatáskörben jogosan jár el, de az átruházás nem örök érvényű. Viszont az egyesületi tagság jogai örökérvényűek.
Azért tarottam ezt fontosnak leírni, mert a méz jelölési szabályozás amennyiben életbe lép, és ennek nemigen van már akadálya, akkor tudomásom szerint 2 hónapunk van arra, hogy az Európai Bíróságon megtámadjuk, mégpedig azzal az indokkal, hogy a szabályzás a hamisítás megakadályozására semmilyen jogi normát nem tartott szükségesnek beleírni az új irányelvbe, különös tekintettel a Bizottság által elrendelt vizsgálatok eredményeinek fényében.
 Magyarul van egy küldöttgyűlési feladat kiosztás arra vonatkozóan, hogy amennyiben okafogyottá válik a miniszter úr felé tett kérésünk, hogy ne szavazza meg a módosítást, úgy a bírósági út irányába tegyen lépéseket az OMME. Jelenleg éppen itt tartunk, most annyit kellene tennie az OMMÉ-nak, hogy árajánlatokat  kér EU-s szakjogászoktól a képviseletünkre. Ha a képviseletre lesz jelentkező, és időközben elfogadják a jogszabályt, valamint attól számítva két hónapon belül nem lesz Küldöttgyűlés, akkor az elnökségnek joga van dönteni arról, hogy megindítja-e a pert vagy sem. De akkor a felelősség is az elnökségé. Hiszen alapvetően szerintem rendkívüli Küldöttgyűlést kellene emiatt összehívni. A tagságnak kellene egy ilyen fajsúlyos dologról dönteni. De az is lehet, hogy beleférünk a tavaszi Küldöttgyűlés menetrendjébe is.
Ez az én álláspontom az adott ügyben. Lehet vele vitatkozni. Meg is kérnék mindenkit, hogy tegye meg az észrevételét.