Hír-les

• 5601 válasz
  • 2286631 megtekintés
Re:Hír-les
« Válasz #5370 Dátum: 2023. December 20. 07:17 »
Meg is kérnék mindenkit, hogy tegye meg az észrevételét.

Apám szerint született erre egy nagyon jó mondás, amit a Panama-csatorna építésekor találtak ki.

*

neo

• 1000
« Válasz #5371 Dátum: 2023. December 20. 07:35 »
Ez így felemásra sikeredett. Légy szíves írd meg azt a mondást!

*

vezer

• *
  • 42
« Válasz #5372 Dátum: 2023. December 20. 14:16 »
Megszületett a "panamázás" fogalma, melyet a tisztességesnek látszó, de valójában nyerészkedő, botrányos üzelmekre mondanak.
https://mirolszol.com/mirol-szol-az-a-panama-csatorna-a-panamazas/

« Válasz #5373 Dátum: 2023. December 20. 20:05 »

*

leo

• 210
« Válasz #5374 Dátum: 2023. December 20. 22:11 »
Történelem méhészeknek:

1222 - Aranybulla
1777 - Aranynektár

Nincs válasz

Kakukk.

*

neo

• 1000
« Válasz #5375 Dátum: 2023. December 21. 05:34 »
Meg is kérnék mindenkit, hogy tegye meg az észrevételét.

Apám szerint született erre egy nagyon jó mondás, amit a Panama-csatorna építésekor találtak ki.
Ja azon én már régen túl vagyok, amit  panamázásnak hívnak. A Küldöttgyűlésen is elmondtam, szerintem itt is leírtam: ha én hamisítani akarnék, akkor pontosan ilyen törvényt írattam volna meg. Punktum.
Az észrevételek kapcsán arra gondoltam, hogy a tagságnak meg kellene határoznia egy irányt. El kezdünk küzdeni azon, hogy az általunk megtermelt mézfölösleget európai piacon tudjuk értékesíteni (itt is több út lehetséges), vagy egy árharc után beállunk a hazai mézigény kielégítésére azokkal, akik állva tudnak maradni. Talán 20 százaléknyi méhállománnyal. Utóbbi esetben nem kell erőlködni a bírósági üggyel.

« Válasz #5376 Dátum: 2023. December 21. 07:49 »
Leo már a szemed sem a régi!
1777+10 %. (Valóban, ez téves információ volt részemről! Elnézést kérek!)
Ugyanis az 90 dekás!!!!!!!!!!!!
Ettől függetlenül nagyon kevés.
Na majd január 1-től jön a fekete leves.
41 Ft-al megy fel az üzemanyag ára, 15-20%-os fuvardíj emelések lesznek.
Ezek kész tények.
Akkor pedig mindennek megy fel az ára.
Én meg várok, és várok.
Szépen beérnek az akciózó méhészek (...hogy nekem is meg kell élnem), aztán mi lesz velük?
Tegnap beszélgettem egy méhész kollégával.
Azt mondta ő nem foglakozik ezekkel a majmokkal, ugyanis akkor adta el a legtöbb mézet amikor  a vásárban mellette nyolcan árultak még, és ő adta el a legmagasabb áron.
Lehet szórakozni, meg biztosan tuti üzlet 1.500-ért adni a virágmézet 2.200-ért az akácmézet, de a vége nagyon csúnya lesz.
Ezek a szerencselovagok kikopnak, és azok akik 20-30 éve piacoznak, végre megnyugodhatnak.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2023. December 21. 17:25 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #5377 Dátum: 2023. December 21. 08:14 »

Az észrevételek kapcsán arra gondoltam, hogy a tagságnak meg kellene határoznia egy irányt.

A tagságnak? Amikor a küldöttekkel azt csináltatnak amit akarnak?

Mindenkinek van véleménye, itt-ott olvashatjuk naponta, nevetünk, bosszankodunk, vagy legyintünk. Magukat vezetőknek kinevezett vagy kineveztetett méhészek véleményére olykor vevők egyesek. Mint a régi viccben. Mindenkinek van véleménye, de az olyan mint a se---lyuk. Az is mindenkinek van, de a másé senkit nem érdekel. Volt ez eddig így, de ma már törvény van arra is, hogy akit érdekel, és aki ezt másként gondolja, annak a véleménye is számít. Sőt ha ellenvéleménye van, még mások jogait sértve büntethető is.

Nem fog összeomlani a méhészetek tömege, mert az életben maradáshoz éppen elég támogatást fognak kapni. Amikor már veszélyesen dőlni kezd a hajó, akkor lazítanak picikét a kötélen, de ha látják a laza vásznat, netán már csapkodja a szél jókedvében, akkor azonnal feszítik. Majd ha az(okok) nem lenne (nének), akkor igen.

Darabszámra megy pénz, nem bevétel utáni alapon. A hobbit is támogatják, azt bemesélve, hogy enélkül veszélyben a megporzás, holott annyira terhelt a legelő, szinte már többet etetnek néhányan, mint amit pergetnek. Most ugyan bennmaradt tán 350-400 kamionnyi napraforgó, de ez egyáltalán nem befolyásolta a vegyesméz árát, és mennyiségét, mint ahogy az sem, amikor a szomszéd méhészek termelni sem tudtak, meg tavaly sem, de ezt már mindenki elfelejtette.
Ha több pénz jön, akkor több megy vissza, ahonnét aztán már megy a panama. Gondolkozott már azon valaki, hogy a támogatások szinte minden forintjának elköltése  után 27% hova kerül? A csapból is a méhészek támogatása és a megporzás csepeg. Fenntartania  beporzást... Hülyítik a népet, tele vannak a hírek a hamis bolti mézekkel, és elterelve a figyelmet panamáznak a nagyok szabadon, és egyre jobban irritálva a pórnépet mutogatják magukat. Nem vizsgálja, vizsgáltatja a hamisnak nevezett mézeket senki. Esetleg a konkurenciájáét. Vajon miért?

https://diningguide.hu/aki-azt-gondolja-hogy-vehet-olcson-teljes-erteku-mezet-az-teved-interju-fulmer-ferenccel/

Akkor hogy is van az az 1777. Az bizony nem olcsó, ti adjátok drágán.  :) Na megkezdődött a munkaidőm...

Közben született egy hozzászólás Attilától. Bizonyára ismét nekünk van szükségünk orvosra, mert mi úgy látjuk, hogy az nem 90 dekás ár.
A 90 dekás 1599.

« Válasz #5378 Dátum: 2023. December 21. 08:18 »
Te Attila már az akácot adják 1500 ért házhoz szállítva

« Válasz #5379 Dátum: 2023. December 21. 10:08 »
Leo már a szemed sem a régi!
1777+10 %.
Ugyanis az 90 dekás!!!!!!!!!!!!

Attila!
Az a fránya matek. Vagy direkt csinálod?

https://img.offers-cdn.net/assets/uploads/offers/hu/28855637/aranynektar-vegyes-viragmez-900-g-normal.jpeg

« Válasz #5380 Dátum: 2023. December 21. 11:10 »
Idézet
Emlékeztetett arra, hogy az ukrán méz EU importja is jelentősen visszaesett, viszont a kínai méz EU importja 85 százalékkal nőtt az elmúlt két évben.

A tilalom káros a magyar fogyasztók szempontjából is. A magyar méz és méhészeti szakma hatalmas küzdelem árán idáig nagyrészt távol tudta tartani a magyar piactól a kínai hamisított mézet. Az ukrán méz kitiltásával a kínai a magyar piacon óriási versenyelőnyt kapott

– figyelmeztetett Brunner Ferenc, aki hozzátette: ennek már most megvan a hatása a HORECA (Hotels, Restaurants, Cafés) szektorban, ahol egy szlovák cég elöntötte a magyar piacot kínai mézzel. 

Hurrá! Visszatért a kínai méz, amit már majdnem elfelejtettünk. Most majd Nagy Pista vegzálhatja szegény szlovák barátainkat...

Idézet innen:
https://index.hu/gazdasag/2023/12/21/magyarorszag-mez-ukrajna-haboru-europai-unio-omme-bross-peter-fazekas-gyula-brunner-ferenc-kinai-mez/

*

leo

• 210
« Válasz #5381 Dátum: 2023. December 21. 21:22 »
Akkor mi van? Egy veszi 1200 Ft-ért az akácot. Nincs hozzászólás. Esetleg 2.1dollár/ kg. Ez van.Aki többet tud jelezzen. A jövő? Bizonytalan.

*

neo

• 1000
« Válasz #5382 Dátum: 2023. December 22. 06:15 »
Darabszámra megy pénz, nem bevétel utáni alapon. A hobbit is támogatják, azt bemesélve, hogy enélkül veszélyben a megporzás, holott annyira terhelt a legelő, szinte már többet etetnek néhányan, mint amit pergetnek.
Nézd seed, a darabszámos támogatás szerintem sosem lesz bevétel arányos támogatás. Legfeljebbb végveszélyben. Ugyanis a támogatásnak mi értelme van? Életben tartani egy versenyben egyébként kihulló szereplőt. Akinek fontos szerep jut. Fenntartani a versenyt. Verseny nélkül ugyanis monopolárak alakulnak ki. Például megporzás tekintetében a méhek alternatívája egyrészről a kis kínai, vagy éppen filippinó. Másik alternatíva a megporzó robot. Amit jelen pillnatban még összetévesztenek a permetező robottal, vagyis drónnal. Egy igazi megporzó robot megkeresi a virágot, belészáll, pollent gyűjt, és átviszi másik virágra. Nos a méhészek sok ilyen kis preciziós robottal rendelkeznek, ezeket úgy hivják, hogy méh. Egy tökéletes számítógépet  integráltak bele (ez a méh agya), szenzorokkal rendelkezik (szemei vannak), a manőverező képessége bámulatos (oda repül, ahová akar), és még olcsó is. Egy ilyen paraméterekkel rendelkező mesterséges robotot vajon mennyiért lehet előállítani? A méhészek kb. 3 ft-ból kihozzák. Ha a monopolár esetén felmenne az ára a százszorosára, még akkor is versenyképes lenne az ára a mesterségessel.
Tehát a monopolár nem más, minta az az ár, amennyit a vevő még hajlandó kifizetni a termékért, mert még annyiért is megéri neki, a versenyár, pedig az az ár, amennyiért még az előállító hajlandó előállítani a terméket.
Azért nem fog senki elvenni pénzt attól a rétegtől, amelyik a terméket fogja megvenni, és odaadni annak, aki ezért cserébe sokkal drágábban fogja neki adni az adott terméket (bevételarányos támogatás: a jót tovább erősíted a rossz rovására). Ha azt a célt tudja elérni, hogy olcsóbb legyen a termék, akkor a leendő vevőtől elveszi, és odaadja annak, aki csak kicsit ért hozzá. Ezzel növelve az árualapot, ami csökkenti a termék árát. Versenypiaci módon! Monopolár esetén hiába van több termék, az ár nem fog csökkenni, mert nincs verseny.
Azért a méhek esetében  a fenti séma esetében van egy óriási buktató is elrejtve. Ugyanis ha olyan kap támogatást, aki nem tudja a méheit megvédeni a Varroától, akkor abból nem hogy versenyhelyzet nem lesz, hanem még magasabb monopolár. Hiszen ezzel jóval több versenypiaci szereplőt is képes tönkretenni.ű, mint önmaga. Ugyanis az atka nem vész el, csak gazdát cserél. Amikor az új gazdánál is elvégezte a feladatát, akkor onnan is továbbáll. Az elvégzett feladat pedig az üres kaptár. Tehát támogatást adni méhészetben egy kritálytiszta Varroa stratégia nélkül, felér az öngyilkossággal. Na ezt a Varroa stratégiát én sehol nem találom.

« Válasz #5383 Dátum: 2023. December 22. 08:14 »

Ne kanyarodjunk el ismét a Varroa irányába, mert annak semmi köze a támogatások pénzeinek útjához.

Nagyon jól írtad, de van egy hiba. Nem egymással versenyez a termelő ELSŐSORBAN ebben az ágazatban, hanem a mézgyárakkal. Ettől kezdve a többi gondolat hiába okos és jó a megfogalmazás, nincs értelme. A támogatott és nem támogatott méhész ugyanúgy, csak annyiban tud egymással pici értelemben versenyezni, hogy egymás alá ígér, mint Attila többször leírta, és máshol is olvashatjuk.
A támogatások csak átfolynak a termelőn, majd mennek a "panamába". Életben tartja azokat is, akik enélkül kiesnének, ezáltal ott van a termékük a piacon, rontva a jól gazdálkodók lehetőségeit. Tehát a jól termelő nyereséges méhész -ha nem lennének mézgyárak, - a rossz termelő méhésszel is versenyezni tudna tisztességesen a támogatások nélkül.
Hiába veszteséges a gazda, terméke ott van az asztalon. A jól termelő méhész hiába kapaszkodik, a többi visszarántja.

(bevételarányos támogatás: a jót tovább erősíted a rossz rovására).

Tehát ez nem úgy van.

Aki meg nem tudja megvédeni a méheit a varroától, az mást sem tud jól elvégezni, mert nem ért a méhészkedéshez. Más betegségeket éppen úgy nem kontrollál, felületes, pancser, vagy kezdő. Nem mások atkái teszik tönkre a héhészeteket, hanem a sajátjaik. Ha beviszik a herék, vagy a rablással kerül akár be, attól kezdve a sajátjaink. Ennyi.

Kell a sok méhész darabszámra, és minél több család, mert arra jön a minél több támogatás. Egyesületbe is több folyik.

« Utoljára szerkesztve: 2023. December 22. 08:30 írta seed150 »

« Válasz #5384 Dátum: 2023. December 22. 08:49 »
Végre valamiben egyet értünk!
Ezt írja seed150:
" Nem egymással versenyez a termelő ELSŐSORBAN ebben az ágazatban, hanem a mézgyárakkal. "
Gyakorlatilag ugyan azt fogalmazza meg, amit én szoktam.
Ide kell csapni de rohadt nagyot!
Ez az egyetlen út van, hogy ismét megérje méhészkedni.
Annyi különbséggel, hogy ezek nem mézgyárak, hanem kutyulék gyártók amik a természetes mézet kiszorítják a piacról.
Ettől függetlenül egyet értek!
Nagyernyei Attila