Rövidtávon. Aztán kipusztulnak a méregzabálók, vagy genetikailag átalakulnak és tűrővé válnak. Pár évtized vagy évszázad alatt. A méh is megteheti ezt az evolúciós ugrást. Csak addig ne számítson a méhész elvehető mézre…
Pár éve télen kiadták a riasztást, figyelem, a Balaton mellett egybefüggő tükörjég az úton, ónos eső esett. Akinek nem életbevágó, kerülje a veszélyt. Én egy jól fizető munkát mondtam le emiatt. Normális? Szerintem az a normális, ha tudomásul veszem, és nyelek egy nagyot, ezt elbuktam.
A nébih kiadta a riasztást, figyelem a napraforgó alatt pusztulhatnak a méhek... Nyeltem egy nagyot.
Ha mindenki nyelt volna, akkor nem lett volna napraforgó beporzás a méhekkel, bitosan megérezte volna a gazda. Jövőre több lehetőség közül kellett volna választania:
- ismétli az előző évet, kicsi termés, lassan kivérzik.
- kémiailag ismétli az előző évet, de megfizeti a méhcsaládok árát, akiket odarendel beporzásra (mint az USA mandula ültetvényeken: mindenki tudja, hogy el fognak pusztulni a méhek, mégis nappal permeteznek. Gyakorlatilag méhcsaládokat adnak el.)
- áttér méhbarát technológiára, és ezzel csalogatja oda a méhészeket.
A legvalószínűbb:
- ismétli a kémiát, mérgez, mint az állat, a méhészek között meg mindíg lesznek VIVALDIK, akik figyelmeztetés ellenére bevállalják, utána meg ordítoznak, hogy az OMME miért nem szúrta ki az utánfutójának a kerekét, miért hagyta elindulni. Mennek a búsás haszon reményében, oszt méheik pusztulnak, mint a legyek. (mindenféle labor, meg minden nélkül.)
Nem mindegy, hogy neonikotionidtól, vagy ici pici neo, meg ici pici BPA, meg ici pici TBT meg ici pici BLUS volt a hatóanyag, vagy ezek kombója? Aki laborozgatni akar, az laborozzon. Aki meg megfigyeli a méheket, az egy év alatt tudja, mitől döglik a légy.
Régen leírtam, a mi nagyüzemi kémiázásunk olyan, mint a filmben bemutatott USA mandula kémiázás. Ott kifizetik a méhésznek előre, hogy le fogják mérgezni a méheit. Nélunk meg mindenki tudja előre a veszélyt, de azért megy, mert mér nagyapáink is mentek.
Át kell alakítani a gondolkozást, méhésztársak: Kinek garantált a NAV az adószám kiváltásakor vegyszermentes méhlegelőket? Én nem kaptam a kukoricáról semmilyen garanciát.
Fel kell mérni a lehetőségeinket, és ahhoz igazítani azt, amit tudunk.
Szerintem nagyon erős érdekképviselettel évente egy szert tudnánk betiltatni. a WHO 800 veszélyes, hormon és immunrendszere ható anyagot tart nyilván. (pl.:
forrás:
https://www.zdf.de/dokumentation/3sat-dokus/gefaehrliche-umwelthormone-100.html https://www.hormone.org/hormones-and-health/endocrine-disrupting-chemicals/myth-vs-fact ) Akkor a betiltásos procedúra 800 év. Persze csinálni kell, a legdurvább ellen el kell indulni, de ez nem oldja meg a problémát, esetleg csökkenti. Nekünk kell lépni: NAPRAFORGÓ veszélyes üzem, pusztulnak a méhek. És nem egy tényezős, abban majdnem biztos vagyok.
Amíg a méhész minden meteorológiai riasztás ellenére tökörjégre megy és eltöri a végtagjait, addig irány a kórház, nyalogassuk a sebeinket!
És ne valljuk be, hogy tudtunk a veszélyről, hanem keressünk másban hibát. Az a más miért nem biztosított nekem rizikómentes gazdasági környezetet, fix és magas felvásárlási árat. A legjobb, ha előre mosott (fertőtlenített) göngyöleget ad, helyszínre jön, felpakol, készpénzben azonnal fizet és nekem tényleg semmivel nem kell foglalkoznom.