Az idei évben csak oxálsavat adtam atka ellen és egyenlőre úgy tűnik
nem is lesz más hatóanyagra szükség.
A csurgatás,a söralátétes papíros tartóshordozós,szublimálásos kezelés
sel megvédhetők a méhek.
Anti!
Ha ez nem szakmai titok, akkor leírod, hogy mire alapozod azt, hogy nem lesz szükség más hatóanyagra? A zöldön futottam bele abba, hogy a természetes atkahullásra alapozza az egyik fórumozó (gondolom Csáki Tamástól eredően) az oxálsav hatékonyság mérését. Téged ennél komolyabb szakembernek tartalak, ezért érdekelne a dolog. A Perizin témában nekem nem a bulgár jut eszembe a előadásodról, ahol a Perizines kezelésről is beszámoltál. Nekem akkor úgy tűnt, hogy minden évben így csináljátok.
Bocsánat,de egy kicsit későn válaszolok egy előző témára.
Mielőtt az összeesküvést sok-sok szerettel gyártók megint figyelem elterelésnek kiáltanák ki ezt az írást megjegyezném,a nagyrésze már rég elkészült,így aztán,Neo-ra tekintettel felteszem.
Apró betűvel a neonikotinoidos témához pár szó.
Bross rentyölésre kíváló a neos ügy.Nyugadtan csináljátok ennek aztán van “értelme”.
Kritizálni azt könnyű.
Válasszátok a nehezebb utat.
Azt mondjátok meg,mit kell tenni.
Értelmes,megvalósítható javaslatokat tegyetek,ehhez szerezzétek meg a tömeg,az OMME vezetés és a politika támogatását.
Na majd ha ez sikerül,akkor dumálhattok,verhetitek a két saját vállatokat lilára.
Neo!
Az előző témára a válasz.
Úgy fogalmaztam,egyenlőre úgy tűnik.
Az atka mennyiségi vizsgálataimra alapozva mondom,hogy nem kell más hatóanyag.
Amíg van a családoknál here fias addig a bennük lévő atka mennyisége
nagyon jó támpont.Amíg nincs a herében addig nincs gond,idén nagyon keveset találtam.
A lemosást szoktuk alkalmazni,azzal se jön lefelé az atka.
A kedvező eredmények ellenére idén is jelöltünk ki kevés próba családot,de hála az égnek kevés hullik a kontroll amitrázos,fluvalinátos kezelésre is.
Jenő lesajnálhatja az oxálsavval elérhető atkaírtási eredményeket
Az atka alacsony szinten tartható vele és valószínűleg Ő is rá fog kényszerülni a használatára.
A Jenő barátai a szintetikus piretroidokra(fluvalinátra),amitrázra is egyértelműen egyre rezisztensebbek és a kumafosz is egyre kevésbé lesz hatékony.Egyre nagyobb dózist kibírnak a “barátok”.
Egyre több mérget kell majd a kaptárba “önteni”.
Az a csoda,hogy a vevők,a fogyasztók eddig nem haraptak rá és nem
lett még ebből balhé.
A vevő ha kér egy bizonyos minőséget az szent és sérthetetlen,mert Ő fizet,ezért Ő diktál.
Az oxálos technológiák jók,legjobb bizonyíték Németh Zoli több éve már nem védekezett mással és erősek a méhei.
A bejuttatási technológiák is szép lassan kiforrnak és az is,mikor,melyik működik.
A szublimálás sebességét ha sikerül meggyorsítani és megmarad a hatékonysága akkor könyebb lesz azt is végrehajtani.Ígéretes kísérletek vannak már erre is.
A tartóshordozos módszerek,technológiák nagyon kellettek,mert a nyári atka dusulást így könyebb megakadályozni.
Meggyőződésem,hogy a -divatos szóval-migránsok atkáknak sokkal
nagyobb a szerepük a magas atka létszámban család és állomány szinten is,mint a szakirodalom vagy helyesebben a szakcikkek,a kutatók ezt gondolták.
Napraforgó-kukorica időszakában különösen nagy atka mennyiség “vándorol-vándorolhat” be(át) a jól kezelt állományokba és az ezutáni időszakban is nagy a fertőződés veszélye.
Évekkel ezelőtt fiasítás kivillázásával fias mentessé tettük október közepén után a családokat és kaptak egy fluvalinátos locsolásos kezelést.Novemberben melegek voltak,a méhek egy része feltűnően sokat repült,valószínű raboltak.December közepén jó idő lett,kontroll kezelést csináltam és ugyanúgy mint előtte két hónappal fluvalinátos locsolás kaptak.
0-1500-ig jött le atka.Azokat a családokat ahol sok atka hullott kinyitottam látszott,hogy ki voltak villázva és nem volt fias azóta se.
Magyarán úgy hozták haza az atkát.
Csányi Antal