Szeretnék eloszlatni egy olyan képet, miszerint ez a nevezetes MÉHÉSZKLUB, valami mítikus, vagy titkos összejövetel lenne.
Tény, hogy a nosztalgián alapszik, azokból az időkből amikor még a méhészek a faluban együtt voltak, és az ihlette, hogy az omme-s klubbok, nem adnak teret, arra, hogy a méhészek maguk is elbeszélgessenek egymással, kibeszéljék problémáikat.
Az egész alapja, minden hónapban adott időpontban, első péntek 18 óra, és ugyan azon helyszínen, mi ketten Fekete Gazsival, akinek az elmondhatom, /és nem nagyképűség, hanem az igazság,/ az egész élete a méhészkedés volt, mi, mindig ott vagyunk. Ez az alap. És aki tud az eljön, és nem adjuk fel akkor sem, ha esetleg valami miatt, mondjuk, repce, akác, napraforgó, kevesen vagyunk.
Persze mondhatja bárki, hogy nekünk könnyű, mert amúgy is együtt lennénk, mert bár vagy 3 km-re lakik, de még is majdnem minden nap meglátogatom, és ha nem, mert valami miatt nem megyek le, hív telefonon, és akkor is elbeszélgetünk egy-két órát, tehát mindegy hol találkozunk.
De, azt se képzelje senki, hogy ez valami csókos barátság. De, hogy. Én ilyenben nem is bízok. Ez egy őszinte , vitatkozó, veszekedős, ám nem sértődős barátság, és tolerancia. Mert már ismerjük egymást régről, és esetleg előfordul, hogy 28-adszor hallgatjuk, /főleg én/ ugyan azt a régi akácon naprás, stb. történetet.
Sajnos a barátaink, akikkel együtt vándoroltunk régen, az elmúlt években meghaltak, ketten maradtunk. A fiaik vették át a méhészeteket. De senki nem tudja ott folytatni ahol az apja abba hagyta, mert mindenkinek a saját méhészetét saját magának kell felépíteni. Én látom ezt a problémát. Ez általános törvény.
Mi meg megpróbálunk segíteni nekik. Itt nincs egy előadó. Egy kissebb teremben, körbe ülünk, és mindenki beszél, persze nem egyszerre.
Még soha nem végeztünk a tervezett 2 óra alatt. Ez általában 3 óra, és még legalább más fél a kocsmában.
Hát ennyi. remélem nem veszi senki nagyképűségnek az alább leírtakat, sokkal inkább, talán lesz olyan, aki megpróbálja, ugyan ezt a saját kis közösségében.