Hír-les

• 5601 válasz
  • 2286221 megtekintés
Re:Hír-les
« Válasz #2520 Dátum: 2016. Szeptember 06. 23:13 »

Lehetett volna bővebben is, mert azért hazai pálya az hazai pálya. ;)
 A kajára ne legyél ennyire kritikus a jótevők mindent meg tettek biztos. Habár lehet paradigma váltást náluk is eszközölni. Szerintem a magyar kaját vidéki háziasszonyok nem tudják el rontani, Pest az más 8). Tudod?.
  A méz Királynő puszija után nem kellene arcot mosni , a Bross után meg ne mossál kezet ha már meg tisztelt azzal, hogy meg nézte a kiállításodat, és elbeszélgettetek .  Várom  a jövőbeni változásokat, változtatásokat, ami jót tesz a méhész közösség egyben tartásában, és segít a megértésben.
  További sok sikert és gratulálok a szervezőknek. :-*

Albert

« Válasz #2521 Dátum: 2016. Szeptember 07. 05:54 »
........
Ha jól megfigyeljük a cikkek végén mindig felhívják a figyelmet az adrenalintartalmú injekcióra ami nélkül már kirándulni el sem menjen senki. Csak az a jó megoldás , az mindig legyen otthon.
Számomra egyértelmű, hogy azt valaki nagyon szeretné eladni.

........ hatalmas lódarázs fészek épül a közepén és csak úgy suhogtak a fejünk fölött. Nem volt szükség injekcióra, lett adrenalin magától is...

Hiba elbagatellizálni a rovarszúrások által okozott allergiás reakció veszélyességét. A vérkeringésbe jutó méreg egyes esetekben olyan extrém immunreakciót okozhat, mely kezelés nélkül halálhoz vezethet. Az anafilaxiás sokk nem játék, ha valaki tudja magáról, hogy ilyen immunreakcióra hajlamos, semmiképpen ne kalcium pezsgőtablettára bízza az életét, hanem tartson magánál epinefrin=adrenalin tartalmú injekciót. Az antihisztaminok és a kalcium hatásossága anafilaxiás sokk esetén nem bizonyított, bár az anafilaxiás sokk utókezelésénél egyes esetekben az epinefrin mellett használják azokat is az orvosok, általában intravénásan. A mai szakmai álláspont szerint adrenalin helyett antihisztamin és kalcium adása durva szakmai hiba, nem alkalmasak az epinefrin helyettesítésére és halálhoz vezethet a helyettesítő alkalmazásuk.
Ha valaki túlérzékeny a Hymenopterák és a rablópoloskák (Triatominae) mérgére, az legjobb, ha kerüli a velük való találkozást, de az esetek jelentős százalékában allergén immunterápiával csökkenteni tudják a szervezet érzékenységét az allergén anyagra, de ez a deszenzitizációs terápia akár évekig is eltarthat. Ha a méhész érzékeny a méhméregre, akkor mindenképpen tartson magánál epinefrin injekciót, ne is egyet, hanem többet (az esetek többségében ismételt kezelésre van szükség), tanulja meg annak használatát, s ne a kalcium pezsgőtabletták után nyúljon. Sajnos, sok esetben jobb, ha abbahagyja a méhészkedést.

Így járt néhai édesapám is, aki már idősebb korában egyszer csak azt tapasztalta, hogy az addig semmilyen túlérzékenységi reakciót nem jelentő méhszúrások allergiás reakciót produkáltak nála. Szerencsére nem egy világvégi vándortanyán, hanem otthon, percnyi távolságra a kórháztól. Az is szerencse, hogy az orvos tudta: az ellenszer  az adrenalin. Nem történt tragédia, de az aktív méhészkedésének véget vetett a túlérzékenység kialakulása. Nála a szívbetegség okozta az anafilaxia kialakulását, röviddel később megkapta az első szívritmus-szabályozóját is. Az orvosok véleménye szerint a szívbetegség komoly kockázatnövelő az anafilaxia esetében.

Kedves Kitin!

Higgye el, nem piaci marketing-fogásról van szó, ha az orvosok azt ajánlják, hogy adrenalin injekció az anafilaxia kialakulásának az ellenszere. Sajnos a rovarszúrások okozta túlzott immunválasz az emberek egy részénél már vele született, sok esetben kapcsolódik pl. az asztmához. Nem játék, tudok olyan esetről, amikor az erdőn dolgozó fiatalember fadöntés közben lódarázsfészekbe vágott. Sajnos, nem élte túl, nem volt a brigád egyik tagjánál sem adrenalin injekció, nem tudtak intubálni sem, az erdei körülmények és szaktudás hiányának következtében a gégemetszés sem segíthetett. Az én praxisomban a motoros fűkaszálás során történt darázstámadás, az egyik dolgozónk kapott 10-20 szúrást a földbe épített fészküket védelmező darazsaktól. A tüneteit látva azonnal orvoshoz vittem, mert én sem hordok magamnál epinefrin injekciót. A kezelés szerencsére hatásos volt, nem történt baj.
Csoportos kirándulásnál is helyesnek tartanám, ha a kötelező elsősegély-csomag része lenne néhány adrenalin injekció is. 

Természetesen nem csak rovarcsípés okozhat anafilaxiát, okozhatja azt étel, gyógyszer, s bármilyen allergén anyag is, de a kezelésükben közös elem, hogy az ellenszer az adrenalin lehet, ha komoly anafilaxiás tünetek tapasztalhatók, mindenképpen mentőt, orvost kell hívni.

http://www.borsonline.hu/aktualis/leallt-a-kisfiu-szive-a-mogyoros-csokitol-/26525

http://www.blikk.hu/szolgaltatas/egeszseg/allergia-mikor-tilos-kalciumot-adni/6k7v9zz

http://nol.hu/mozaik/darazscsipes__adrenalin_kell_a_rovarmereg_allergia_ellen-1308283

Az alábbi írás nagyon "bulváros", amolyan népszerű horror, s néhány szakmai tévesztés miatt elgondolkodtató is, mégis elmorfondíroztam, hogy mi lett volna, ha az orvos nem antihisztaminnal és kalciummal kezdi a kúrát, hanem adrenalinnal.   
http://bogardesvideke.hu/lapok/2016-04-21.pdf  (6. oldal)

A humán allergológusok lehet, hogy előbbre tartanak, mint az állatgyógyászok?
http://drradnaiistvan.blogspot.hu/2011/05/amikor-tamadnak-mehek-darazsak.html

Nem érdemes minden áron összeesküvés-elméletek mentén megítélni az orvosok ajánlatát. Nem szép látvány, ha túlérzékeny az embör...

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2522 Dátum: 2016. Szeptember 07. 08:03 »

Lehetett volna bővebben is, mert azért hazai pálya az hazai pálya. ;)
 A kajára ne legyél ennyire kritikus a jótevők mindent meg tettek biztos. Habár lehet paradigma váltást náluk is eszközölni. Szerintem a magyar kaját vidéki háziasszonyok nem tudják el rontani, Pest az más 8). Tudod?.
  A méz Királynő puszija után nem kellene arcot mosni , a Bross után meg ne mossál kezet ha már meg tisztelt azzal, hogy meg nézte a kiállításodat, és elbeszélgettetek .  Várom  a jövőbeni változásokat, változtatásokat, ami jót tesz a méhész közösség egyben tartásában, és segít a megértésben.
  További sok sikert és gratulálok a szervezőknek. :-*

Albert

Na most várj. Ha ott voltál akkor el kell gondolkodnom melyik voltál te. Ráadásul oda is jöhettél volna, hiszen ha valaki bejött velem találkozhatott először. Semmi bajod nem lett volna, hiszen a palócok igazán vendégszeretők.
A mézkirálynővel minden rendben, valóban megérdemli, hogy az legyen. Szép és kedves.
Ez így azonban nem mondható el, a dolgok teljességében Brossról, ő ugyan is sem nem szép, sem nem kedves, legalább is velem szemben. De, én azt is megértem, hogy miért. Hasonló helyzetben én se lennék kedves saját magammal szemben, bár én még most is állom amit leírtam.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Szeptember 07. 08:08 írta Vivaldi »

*

atya

• 1043
« Válasz #2523 Dátum: 2016. Szeptember 07. 08:23 »
A szépség, az hogy valakinek mi vagy ki szép, az relatív fogalom.
A kedvesség az meg egy viselkedési forma. azt lehet szabályozni, alkalmazni. Tudod? Ki mit érdemel. De hát te is így látod.
Úgy veszem észre ez mindenkinél oda-vissza így működik.
Mindenkinek a miérteken kellene elgondolkozni.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Szeptember 07. 08:26 írta atya »
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

« Válasz #2524 Dátum: 2016. Szeptember 07. 10:33 »

..............
..... oda is jöhettél volna, hiszen ha valaki bejött velem találkozhatott először. Semmi bajod nem lett volna, hiszen a palócok igazán vendégszeretők.
A mézkirálynővel minden rendben, valóban megérdemli, hogy az legyen. Szép és kedves.
Ez így azonban nem mondható el, a dolgok teljességében Brossról, ő ugyan is sem nem szép, sem nem kedves, legalább is velem szemben. De, én azt is megértem, hogy miért. Hasonló helyzetben én se lennék kedves saját magammal szemben, bár én még most is állom amit leírtam.

Kedves Zoltán!

Sajnos erre a rendezvényre most nem tudtam elmenni, de ezt sejtvén, aug. 31-én tettem egy bátortalan kísérletet, hogy emiatt személyesen exkuzáljam magam. Az említett napon amúgy is Salgótarjánban jártam, s gondoltam, nem nagy kerülő, ha hazafelé nem a fővárosnak megyek, hanem kitérőt teszek Karancskeszi felé, s meglátogatlak. Hallom, milyen vendégszeretők a palóc népek, a gasztronómiai kvalitásaik sem az utolsók, s az az igazság, hogy volt néhány hiánytünetem az egykori mézkirálynő, Diana látványának hiánya mián is.

Nekiveselkedtem tehát, s igyekeztem folyamatba tenni jászberényi ígéretemet, hogy megleplek egyszer. Előzetes értesítést nem tudtam küldeni, spontán ötlet nyomán kanyarodtam felétek, s mivel még néhány kilométereket is magam alá kellett gyűrjek a hazaúton, nem is tudtalak megvárni. A modern kor hozadékaként sem pennát, sem plajbászt, de még papirost sem hordok magammal, azt a nyamvadt tabletet meg mégsem akartam a bejárati ajtó résébe dugni, így bekopogtam, de csak a bősz házőriző reagált reám, harsány üdvözlést küldve a bezárt ajtó -szerencsére- belső oldaláról. A szép, nyomott-orrú, vörös-cirmos perzsa cica viszont nem állt szóba velem, pillantása és testtartása, teljes magatartása azt a bejáratot idézte föl bennem, melyen Borsos Miklós tihanyi kertjébe juthattunk be egykoron. A bejárati kapu ott egy lándzsás vaskapu volt, két masszív és zömök kőoszlop között. Az oszlopokon a művész-faragta kőkutyák, s a talapzatba epigrammákat vésett az alkotó. Az egyik Illyés Gyulától:
"Nem haragom, alakom
 őrködik e falakon."

A másik epigrammát Szedő Dénes rímfaragta, a rám is oly jellemző szelíd iróniával:
"Ülök falon, áloroszlán,
 ebül vésett ki a gazdám."

Nos, valamily hasonló emóciók támadtak bennem, amint benyitottam az utcai kaput, s megpillantottam a cicust. Nagy kár, hogy az idézett verselőkkel nem vagyok képes versenyre kelni, ezért az én epigrammámmal most nem terhelném a Nagyérdeműt, ha Tóth Zoltán esetleg erre járna, s olvasná ezt az anzikszot, kérem, rittyentsen egy kecskerímet hozzá...

Végül is egy kis várakozás után beláttam, hogy bármennyire is óhajtom a személyes kontaktust, a Nap immáron az én fatornyos falucskám felé vette az irányt, az én karancsi hívem pedig vagy a szarvasbőgésre készül a hegyi tanyáján, vagy járja a méhészeit, őszi vizsgálat lévén.

Illendően elköszöntem hát a kutyustól, búcsút vettem a cicustól is -aki továbbra sem állt le diskurálni velem-, s ha már senki nem marasztalt tovább, kiadtam az ukázt: "Let's go!, s búcsút véve Karancskeszitől, elporoszkáltam Ipolytarnóc felé, a következő adódó alkalomra halasztván a méhész-barátság ápolásának lehetőségét...

Nos, eme történések folytán nem tudtam egyeztetni Veled mennyire szökkent szárba az a szimpátia, mely Jászberényben már ígéretesen sugárzott Tőled irányomba. Bár lett volna alkalmunk megbeszélni, hogy Bross Péter mennyire rosszul ítél meg mindkettőnket, ha azt hiszi, az írásainkban kinyilvánított kritikus hangvétel elutasító mentalitásunk termése. De jó lett volna, ha meg tudtuk volna beszélni, hogy a nevemben is mondd majd el az Elnök Úrnak: mindketten -s nem összebeszélve- szívrepesve várjuk, hogy változtathassunk a véleményünkön, hozzá-állásunkon...

De jó lett volna, ha küldhettem volna neki egy József Attila vers-részletet. Sajnos másnap, az elnökségi ülésen sem tudtam idézni neki, de remélem, a "hozzám is már hűtlenné lett szavak" közül mégis ki lehetett érezni a józsefattilai üzenetet:

"Érted haragszom én, nem ellened,
nosza szoritsd meg a kezem, mellyel magosra tartalak álmaimban,
erősitsen az én haragom, dehogy is bántson, kedves."

Talán van még esély, hogy megérti...

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2525 Dátum: 2016. Szeptember 07. 11:33 »
Ha már rákérdezel és bizonyára az itt levőket ez érdekli leginkább, én elmondanám, nekem az az érzésem, hogy nemigen leszünk kebelbarátok. De hát miért barátkozna az oroszlán a békával? / a béka még mindig én vagyok/
Nem vagy te béka, csak tetteted. Aki a bejáratnál kap helyett és olyan szép bajusza van, az nem lehet béka.

Biztos nagyon szimpatikus lettél neki, ha beszélgettetek és kezet is fogtatok.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #2527 Dátum: 2016. Szeptember 07. 19:42 »
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2528 Dátum: 2016. Szeptember 07. 20:37 »
Nagyon sunyi ez a levél. Csak azokat az adatokat közli, ami alátámasztja a derogációt. Örülök, hogy ilyen hazug levelet állami hivatalnok koromban nem kellett írnom. Szégyelni való, ahogy a Minisztérium meghajol a méreg lobbi előtt.

Persze, hogy nem javult a helyzete a méhészetnek, ha rafinált kombinációkat dobnak be a növényvédősök. Azért a napraforgón javult a helyzet.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #2529 Dátum: 2016. Szeptember 07. 20:55 »
Lehet itt egymást szapulni kérem! Méhész támadta a méhészt a neonikotionid miatt, s lettek gyűlölt ellenségek miközben már politikai színtéren eldöntött tény volt, hogy a neok lesznek Magyarországon.

Nagyon hasonlít ez az ügy is a szalonka vadászathoz, mert ugyebár az is tilos lett, de monitoring vizsgálatokhoz az elvtársak nyakra főre lövik. Ezt a világot éljük.

« Válasz #2530 Dátum: 2016. Szeptember 07. 20:59 »
Lilahagyma!
Méhész támadott méhészt?
Nem!
Méhész támadott olyanokat akik lefeküdtek a vegyszerlobbinak.
Méhész támadott olyanokat akik nem ordítottak a néma gyilkos miatt.
Na de pssszt!
Mondtam, hogy jó leszek.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2531 Dátum: 2016. Szeptember 07. 21:02 »
És mi változott az ordításodra?
Megérte?
Milyen pozitív változás állt be?

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2532 Dátum: 2016. Szeptember 07. 21:07 »
Ide figyel Lajoskám, alias Tomi papa. Bevallom neked időnként olyan fárasztó amit írsz, hogy nehezemre esik elolvasni.
 Bevallom azonban azt is, hogy egyszer elolvastam, de másodszor már nem tudom elolvasni. Egyszeri olvasás után nem jöttem rá, ezért egyszerűen felteszem a kérdést. Hogy ha akartál, miért nem jöttél el, és kerestél meg?
 Egyébiránt, voltak akik megkerestek, nem is kevesen, és mindegyiknek ajánlottam, hogy ha már itt vannak, haza ne menjenek anélkül, hogy megnéznék Ipolytarnócot.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2533 Dátum: 2016. Szeptember 07. 21:12 »
És mi változott az ordításodra?
Megérte?
Milyen pozitív változás állt be?
Ez most szerinted érv? Egy érdekképviselet a te érvedet nem használhatja.

Egyébkén se értelek. Sokaknak az az álláspontja, hogy eldöntött tény a neonikotinoidok teljes betitása. Ezért kár tépni a szánkat meg szaggatni a ruhánkat.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2534 Dátum: 2016. Szeptember 07. 21:12 »
A szépség, az hogy valakinek mi vagy ki szép, az relatív fogalom.
A kedvesség az meg egy viselkedési forma. azt lehet szabályozni, alkalmazni. Tudod? Ki mit érdemel. De hát te is így látod.
Úgy veszem észre ez mindenkinél oda-vissza így működik.
Mindenkinek a miérteken kellene elgondolkozni.

Hát nézd , akkor pontosítsunk. Neked Bross Péter szép, nekem a mézkirálynő.
 Nekem valahogy kinézetre nem a Bross félék tetszenek, ha csak nincs benne az alapszabályban.