Többen írtak privátban, hogy Körmendy-Rácz János lemondását nem tudták elolvasni.
Most itt megnézhetitek!
"Tisztelt OMME Elnök, Tisztelt OMME EB Elnök! Tisztelt Eb Tagok, Kedves Méhésztársak!
Alulírott Dr. Körmendy-Rácz János megköszönve a méhészek bizalmát az OMME Ellenőrző Bizottsági Tagságáról lemondok.
I N D O K O L Á S
Az OMME Ellenőrző Bizottsága sokféle próbálkozásom ellenére sem tudta az OMME törvényes működését biztosítani. A teljeskörűség igény nélkül mondok néhány példát: Az OMME EB ellenőrzési javaslatomat (leadva 2014. december 3.) több pont tekintetében érdemben nem bírálta el, az abban kért két fő szakértő: független könyvvizsgáló és független Ügyvéd alkalmazását nem fogadta meg. A feltárt, és könyvelővel egyeztetett problémák sem kerültek teljeskörűen megoldásra, a törvénytelenség gyanúk nem lettek megvizsgálva, a szőnyeg alá lettek söpörve, megoldásuk legjobb esetben az EB jelentés egy-egy félmondatában kipipálásra került. Nem jelent meg cselekvési terv. A demokrácia mögé bújva megszavaztatták a küldöttgyűléssel, és innen legálisnak könyvelik el. Hosszú vitákat követően ugyan készült egy könyvvizsgálati megbízás, azonban a vizsgálat tárgya meg sem közelítette a problémák feltárásának és felszámolásának teljességét. Ezen részleges könyvvizsgálat eredményeit a megadott határnapig, március 25-ig az EB tagjainak nem küldték meg, pedig tudomásom szerint a könyvvizsgáló elkészült. Az EB megsértette az Alapszabályt akkor, amikor előkészítés nélküli, ad hoc helyszíni ötletelésbe fogott az ellenőrzött szervezettel együttes ülésén.
Az EB megsértette a hatályos jogszabályokat akkor, amikor a kft zárómérlege nélkül terjesztett elő mérleget elfogadásra.
Összegezve az EB nem hajtja végre a feladatát, az ellenőrzéseket nem végzi el. Amely megállapításokat az EB esetlegesen mégis megteszi, azokat pedig az Intéző Bizottság és az Elnök nem hajtja végre.
Az EB 2014 novemberében összeférhetetlenséget vélt felfedezni az Egyesület által birtokolt kft ügyvezetője és OMME vezető tisztségviselői tagsága illetve három szaktanácsadó és OMME vezető tisztségviselői tagsága között. Az OMME EB megfogalmazta javaslatát, hogy az Összeférhetetlenségi szabályok tekintetében ezen szabályokat az Alapszabályt tárgyaló küldöttgyűlésen kell megtárgyalni. Az Intéző Bizottság ülésén úgy döntött, hogy az OMME a meglevő három - összeférhetetlenséget megállapító ügyvédi vélemény mellé egy negyediket is megkérdez. Ezt határozatba foglalták 2014. november 15-én. A határozatot tudomásom szerint nem hajtották végre, azonban a küldöttgyűlés elé ezt a halogatást terjesztették elfogadásra. A küldöttgyűlés ezt megszavazta. Ezt az állásfoglalás kérését előíró határozatot sem hajtotta végre tudomásom szerint sem az elnök sem az Intéző Bizottság. Az Eb az OMME ügyvédjének állásfoglalását kérte, miután egy témához nem kapcsolódó ügyvédi okfejtést kapott. Az OMME EB ügyvédi állásfoglalás kérésére irányuló határozatát az elnök és a Hivatal nem hajtotta végre. Szóban egy elterelő, teljesen más témáról szóló jogi okfejtést hallhattunk. Az elnök ugyan november 16-ra ígért az Ügyvéd válaszát írásban, de ez a mai napig nem érkezett meg. Az EB ennek ellenére ismét nem lépett semmit.
2014 november 16-i ülésén az első sor közepén, közvetlenül a levezető elnökkel szemben hosszas jelentkezésem ellenére nem kaptam szót. Az elnök ezzel lehetetlenné tette az EB tagok törvénytelenség tekintetében fennálló kontroll kötelezettségeinek teljesítését.
Jeleztem azt a problémát is, hogy több önálló kft ellenőrző Bizottsága akkor jön létre, ha a tulajdonos által kijelölt kft EB tagok a megbízást írásban elfogadják. Én nem kívántam az egyesület EB vizsgálatainak tárgyát a Ptk-val ellentétesen két kft-re is kiterjeszteni. Ügyvédi támogatással a közgyűlésen nagy nyilvánosság előtt - jegyzőkönyvileg az OMME vezetése pedig az Egyesület Ellenőrző Bizottságát tenné felelőssé a kft-k működésével kapcsolatban, az egyesület EB-t tartják a kft-k Felügyelő Bizottságainak is. Felvetéseimet lesöpörték, érdemi válaszra nem méltatták. Kérésemet, hogy kérdéseinket írásban ügyvéd válaszolja meg szintén lesöpörték.
A 2014 évre vonatkozó ellenőrzésre az OMME vezetése olyan rövid időt adott, ami alatt lehetetlen volt teljes részletességben elvégezni az ellenőrzést. Ki is derült, hogy az OMME mérlege nem tartalmazza az OMME Magyarország kft végleges mérlegét, pedig az annak kötelező eleme lenne.
Olyan hiányosságokat véltem felfedezni a két db. kft és az OMME közötti elszámolásban - szigorúan az OMME oldaláról - amelyek megítélésem szerint "rossz" adatoknak az Adóhivatalhoz való benyújtását illetve a tagság félrevezetését eredményezik. Ez összegszerűségében már 13 millió forint összegű eltérés, felvetéseimet sem az EB tagjai, sem az elnök, sem a központi adminisztráció válaszra sem méltatta. Azt elfogadom, hogy esetleg nincs meg minden EB tagnak a teljeskörű rálátása, de olyan egyszerű három számról és egyetlen kivonásról van szó, hogy azt mindenkinek értenie kell. Az esetleges komplexebb szakmai ismeret hiánya miatt kértem a teljeskörű könyvvizsgálatot, amelyet az EB tagjai és a Elnök ill. Ügyvezető megakadályoztak. A Magyar Méhész kft. a véletlenül tudomásomra jutott, azóta a cégbíróságtól lekért adatok alapján –az OMME semmilyen adatot nem szolgáltatott – bebizonyosodott, hogy a kft 8,427 millió forintos veszteséggel zárt. Ugyanakkor az OMME beszámolók szerint az OMME bevétele a Magyar Méhész kft-ből (beszámoló 79-ik oldal 15-ik sor) 18.516 Millió Forint, míg az OMME kiadása a Magyar Méhész kft-ből (beszámoló 77-ik oldal 16-ik sor) 14.125 Millió Forint. Ez azt mondja az OMME beszámolóban, hogy az OMME nyereséget realizált a Magyar Méhész kft-ből, mégpedig 4.391 Millió Forintot. Ezzel szemben a tényleges 8,427 millió Forintos veszteség közel 13 Millió forintos eltérést jelent egyetlen soron.
A 13 millió Forintos eltérést a küldöttgyűlés előtt jeleztem azzal, hogy nem javasolom ennek elfogadását, van még 60 nap a javításra, és amennyiben az eltérésekkel kerül a mérleg elfogadásra, abban az esetben nem tudom a munkámat továbbiakban vállalni. Magán a küldöttgyűlésen nem tudtam részt venni, egy időpontilag sokkal korábban elfogadott előadást tartottam Németországban. A felvetéseimre nem válaszolt senki, a küldöttgyűlés elé terjesztették a "rossz" számokat, és azokat a küldöttgyűlés megszavazta. Az EB által kért könyvvizsgálatra az Elnök nem az EB által kért tartalommal, hanem egy erősen csökkentett tartalommal kötötte meg a szerződést. A könyvvizsgálói jelentés egyes megállapításai felvetik annak kérdését, hogy hiteles információkat kapott-e a könyvvizsgáló. Ezen erősen lecsökkentett vizsgálat eredményeképpen megszületett könyvvizsgálói jelentést a küldöttgyűlésen nem olvasták fel, a tényleges helyzetet a méhészek elől eltitkolta mind az elnök, mind az Intéző Bizottság ill. Ellenőrző Bizottság azon tagjai, akik azt megkapták a jelentést a küldöttgyűlés előtt.
Immáron nem az OMME egy-egy vezetőjének a háta a tét, hanem a teljes Nemzeti Program méhészeket érintő kifizetése. Ez egyébként nem ellentétes az Európai joggal, több országban nem kap egy fityinget sem egyetlen méhész sem, ugyanakkor az állam kiválóan fel tudja használni a Méhészeti Nemzeti Program pénzét! Megítélésem szerint most az OMME afelé tart, hogy a teljes Nemzeti Program forintális összegét elvegyék a méhészektől !!! Ehhez nem kívánok semmilyen mértékben asszisztálni.
Kérem, hogy lemondásomat teljes terjedelmében az OMME honlapon a tagsággal ismertetni szíveskedjék.
A nehézség essen a kaptáraitokba!
Budapest, 2015. április 17.
Tisztelettel
Dr. Körmendy-Rácz János
a műszaki tudományok kandidátusa
ex OMME EB tag"