Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 399840 megtekintés
*

robi 75

• 1010
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #255 Dátum: 2017. Április 01. 08:35 »
Tom:-), én is csináltam, de egy kicsit mócsingolhat, sok megy bele könnyebben szakad a lép, főleg ha fiatal és csak függöbe van drótozva.
Üdv:robi

« Válasz #256 Dátum: 2017. Április 14. 10:36 »
Nagyernyei!

De rajta kívül van még nagyon sok,nagyon komoly méhész,aki nem egyenlő lépes rakodókkal termel!

"Az utóbbi időben szinte majd minden írásodban gyalázod "...

Erre szokta mondani az egyik haverom: "vért akarok látni." ;D

Valóban nagyon sokan dolgoznak NEM  egyenlő lépesben. Fő oka ennek az, hogy (apró keretek) szétszabdalt fészek helyett szívesebben használnak nagyobb keretet/lépet, mert egységesebb, gyorsabb a tavaszi népesedés. stb. Ezt már vagy 20 éve kiveséztem a Méhészújságban  "Az alacsony keretes kerete 1-2.(Nikovitz )
Viszont a méztereket kis keretek esetében sokkal egyszerűbb szöktetővel méhteleníteni. Könnyebb emelgetni szállítani.  Rossz időben, kutatásban, méztér levételkor...hasznos.
Én mégsem így csinálom.
 NB fészeknél csak nagyon jó rendkívül erős, vagy folyamatosan erősített és rajzási időben ellenőrzött állománnyal működik, ahogy hallottam. Gyenge családok fészke elnyeli a mézet, ezáltal tovább gyengítve a családot, a méz fiasítás kiszorító hatása miatt. Hunorban is az öreg vagy rossz anyásoknál ez gyenge évben akácon is előfordul.
Azért én mégis inkább az egyenlő lépest ajánlanám.
 A szöktetés előkészítése, + lépkészlet , +fiókok (nem 50-100 :o) , azok éves tárolása megvédve a molyoktól stb. sokkal több munka, mint a hagyományos méhtelenítés. Ha nem állunk meg, akkor fejenként 35-50 családot lehet méhteleníteni óránként, csak legyen ember aki ezeket a lépeket elveszi, és ad helyettük "visszarakósakat", és aki a mézeseket lefedelezi és kipergeti, visszaviszi a következő kaptárakhoz léphordó ládában...
Ekkor is kell tartalék lép, az elején. Viszont mivel az egyszerű és gyors mézelvételkor műlépesek is vannak betűzve a méztérbe,( gyarapszik a forgó lépek száma) ezzel egy időben, egy bontással más -egyébként későbbi- munkafolyamatot is el lehet végezni. Ugyan a szöktetésesnél is lehet a kipergetettek közé műlépeseket berakni, de az csak a család következő napokban történő ismételt ESTI visszarakásával valósítható meg. Aztán akinek van sok ideje  ::)
Méztér levételkor is a hagyományos módszerrel egy időben el lehet végezni a fészekrendezést, nem kell még egyszer kaptárt bontani "x", ugyanis ekkortól már kezdődik a serkentés, illetve a telelőélelem feletetése. Most jön amire azt szokták agyhalottak írni, mekkora nagyképűség.
("x" Nálam ha minden kaptárat ellenőrzök, az 10 nap. Egyszerűbb egybekötni a munkafolyamatokat.)
Na és mi van az elöregedett lépekkel. Egyenlő lépesnél megy a méztérbe, helyébe a méztérből (hársig, mert azután korlátozhat) egy szűzlép. A mézterek elvétele után a lépkamrába kénezésre, aztán a főzőbe.
Sokan használják az átfüggesztést.
Veselépet is szoktam felrakni, és helyükre az akácpergetéskor a méztérbe rakott műlépek, ekkorra már szűzlépek kerülnek, amelyek az akác utáni ellenőrzésre már kiépültek. Így is lehet a fészeklépeket újítani.
Én ezt jobbnak tartom, csak tudni kell, hogy mit miért csinál az ember. Na meg aztán a szaporításhoz lépkészlet is kell, mert zsákban nem adunk el méhet, csak lépen.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Április 14. 10:43 írta kivancsi111 »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #257 Dátum: 2017. Április 14. 11:40 »
Jenő!

Az alábbi hozzászólásod kiváló volt. Stílusa nem volt kötekedő, bántó és nagyon pontos megfogalmazásban tetted és érthető szakmailag is tökéletes volt.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #258 Dátum: 2017. Április 14. 13:18 »
N
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:03 írta oszkár »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #259 Dátum: 2017. Április 14. 16:02 »
K
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:04 írta oszkár »

« Válasz #260 Dátum: 2017. Április 14. 20:25 »
Végre egy olyan hozzászólása Kivancsi111-nek aminek nagy része teljesen rendben van!
Leírta a lényeget.
Amivel meg nem értek egyet azt ismeritek, de Nagypénteken én sem kötekedek.
Nagyernyei Attila

« Válasz #261 Dátum: 2017. Április 14. 20:27 »
Szerintem leírta  :D

Én is kedvelem Jenő írásait, sallangmentesek. Viszont ami neki van szerintem sokunknak nincs. Segítség! A helyszínen lévő pörgetéshez embert találni nem kis feladat. Nincs az a pénz, még az alkeszeknek sem, amiért eljönnének segíteni. Ez azért nagyban lekorlátozza, mások lehetőségeit, a pörgetés megválasztásától, akár a kaptártípus választásig. Én ugyan nem hunorozom, de nagyon tetszik, a 3x 10 es de az egy fiók súlya hosszú távon a derekamnak már nem. Helyszíni segítség nélkül az is hazacipelős. Kinek mi adatott, kinek mik a lehetőségei.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #262 Dátum: 2017. Április 14. 20:45 »
2 db 6 keretes ládákat kell odakészíteni és akkor nincs probléma. Abba belefér a 12 hunor keret. Szerintem még Jenő se emelgeti a tele fiókokat. Bár üresen se könnyű.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #263 Dátum: 2017. Április 21. 22:20 »
Tisztelelt Méhésztársak!

A segítségeteket szeretném kérni.

Hunor 10+ fél nb renszerrel dolgozom. Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek mennyire egyelítsem ki a családokat (fias és népesség), hogy akácon egy méztéri fiókot legalább meghordjanak. Elég gyengén teletem és nagyon vegyes az állomány.

Előre is köszönöm a válaszokat.

« Válasz #264 Dátum: 2017. Április 22. 08:35 »
kuruzslo,

Általánosságban elmondható, hogy az akácvirágzást az erős, de nem a túl erős családok használják ki legjobban. Tudjuk, az a jó 85%-os, amiben van kellő potenciál...:-) Az, amelyik már gondolhatna akár a rajzásra is, de mégsem jut még eszébe... :-) Na aaz! :-)
Nem tudom, hogy az ország mely részén méhészkedsz. Ha szerencsés vagy, akkor ezeket a napokat talán megúszod. Tételezzük fel, hogy akác virágzásig van még 3 hét vissza (ez időjárás ill. földrajzi hely függvénye). Ha most van a családjaidnál 6 keret táblás fiasítás, nem "fiasításocska" meg "van a keretben", hanem ami léctől lécig fiasítás akkor ott lesznek a rajtrácson.
És soha nem arra törekszünk, hogy "legalább egy fiókot hordjon meg"... Mindíg a legjobb forgatókönyvet írjuk és erre is készülünk.
Nehézséget kívánok a kaptárjaidba és legközelebb jobban ügyelj a telelésre, mert az a méhész igazi "remeke"..! Nem mindegy ugyanis, hogy a családjaid hányadik rajtkockából indulnak  :-)

Üdv,
Belphegor a pokolból  ;)

« Válasz #265 Dátum: 2017. Április 23. 07:54 »
Ahhoz képest, hogy az előző hozzászólás a pokolból való, nagyon is egyet értek vele!
Ugyanis holnap, lesz Szent György napja!
És ahogy most állnak az égiek, az idén működni fog.
Nem az a legény a gáton akinek már április elején jönnek a rajok.
Az a legény akinek dandárra van a legtöbb kijáró méhe, és mégsem rajzik, hanem dolgozik ezerrel a méhcsalád.
Sokszor nagyobb munka a méhcsalád rajzásást visszafogni, munkára bírni hogy "ne agyaljon", hanem dolgozzon, mint felhúzni őket termelőre.
Bizony Örösi is azt írja, a gyenge nem hord, örül ha magának tud gyűjteni.
A bomba idő előtt lerajzik, a 3/4-es úgy dolgozik, hogy bámulatos.
A méhek "gondolata" előtt kell mindig járni, erről szól ez a szakma.
A 10 Hunor + fél NB rendszerről meg megvan a véleményem.
Az lenne a kérdésem, Kuruzslo méhésztárshoz, ha a Hunor fészket végigjárta az anya, akkor milyen technika következik a fára mászáson kívül?
Ezt nem cikiből írtam, csak úgy kijött belőlem.
Nagyernyei Attila

« Válasz #266 Dátum: 2017. Április 23. 19:35 »
Tisztelt Attila!

Az elmúlt évek alatt megtapasztaltam a rendszer hátrányait. Ha végigpetézte az anya akkor sokféle játék nincs, ha félkeretes a méztér, vagy rak át ez ember a fias keretekből a gyengébbeknek és üres kerettel vagy műléppel helyet ad az anyának, ha nics hová rakni akkor szaporít, de ilyen időjárásban a bölcsőnevelés nehézkes sajnos.
Úgy határoztam, mivel jónéhány hunor lépes fiókom van talonban, így a hunorokon hunor méztér lesz akác végéig biztosan, anyarács fedett fiasokból húzok fel a méztérbe, nagy vonalakban ennyi. :)
Tervezem a váltást másik rendszerre, de azért az nem olyan egyszerű.

« Válasz #267 Dátum: 2017. Április 23. 19:55 »
Szerintem nem olyan rossz rendszer a hunor+fél NB, csak a hunor fészket meg kell toldani egy fél NB fiókkal. A technológiáról részletesen írtak pár évvel ezelőtt a Méhészetben, de 1 vagy 2 éve a Méhészújságban Nagy Csaba kaposvári méhész írta az emlékeztetőt, aki szintén ezzel a rendszerrel dolgozik. A rendszer lényege az, hogy a két fészekfiókot variálják az évszaknak és a termelési céloknak megfelelően. Két fiókon telelnek, így a téli élelem elhelyezése nem okoz gondot. Tavasszal bőségesen elég a két fiók, amit recpén megcserélnek egymással, rajzásgátlás céljából. Akácon az anya lehet a fél NB fiókban, de a hunor fészekben is, termelési céltól függően. A váltás helyett szerintem érdemes lenne jobban elmélyedni a lehetőségekben, amit ez a kaptár adhat. Egy új kaptárrendszerre átállni igen költséges mulatság, és mi a biztosíték rá, hogy valóban beválik-e?

« Válasz #268 Dátum: 2017. Április 23. 20:06 »
Kuruzslo!
Nem kell váltanod, a Hunor keretméret tökéletes.
Én sem azért váltottam, mert nem voltak jó eredményeim.
A mai napig visszasírom, hogy akác alatt mekkorát lehet vele alakítani, és a szaporítás is bámulatosan egyszerű.
Azt viszont többször kifejtettem, hogy a különböző keretméretek egy kaptárrendszerben, egy átok.
Tehát ha a Hunorra Hunort teszel, vagy az 1/2 NB-re 1/2 NB-t sok bajod meg fog szűnni.
Akik nekem ugrottak amiatt, hogy megkritizáltam a "turmix" rendszereket, ez mind azért volt, mert betaláltam nekik.
Azt soha nem mondtam, hogy az " öszvérekkel" nem lehet termelni, sőt akár jó eredményt is le lehet érni.
Az nem mindegy, hogy kinek mi számít jó eredménynek.
Van aki a 20 kilós akác átlagpergetéssel meg van elégedve, van aki a 25-nek is azt mondja, karcsú.
Ha a különböző rendszereket összehasonlítjuk úgy, hogy azonosak a feltételek, akkor jönnek ki az ÓRIÁSI KÜLÖNBSÉGEK!
Egy akácerdőben hasonló népességű méhcsalád, más rendszerben akár fele, vagy dupla mennyiséget is tud produkálni.
Az egyenlő lépes rakodókban óriási a variációs lehetőség, kár ezt elcseszni.
A pályafutásom alatt láttam 500 családos "balfék" méhészt, és jelenleg is van egy 50 családos egyenlő lépes, 10 keretes Közép Boczonádis barátom, aki nálam még ma is a mérce.
Olyan percíz, és olyan gyönyörűek mindig a méhei, hogy sok méhésznek ez az álom kategóriája.
Nyugdíjas, ráér, szerintem meg is számolja őket.
Nagyernyei Attila

« Válasz #269 Dátum: 2017. Április 23. 20:12 »
Kedves adamez!

Jelen pillanatban úgy van berendezve, ahogyan írtad, tehát a család H+1/2NB keretsorokon van, még össze van engedve így a méztéri fiókba is tud fiasítani az anya. 2 éve kipróbáltam amit írtál, a méztéri fiók került alulra 1mv, 2nyf, 2ü és 5 műlép. Csak akkor 3 héttel akác előtt meg kell fordítani a fiókokat, hogy pergetésre fiasmentes legyen a fiók "elvileg", hogy tudjak szöktetni, de mivel volt here fiasítás is benne  így a szöktetés nem működött sepregetni kellet egy csomót ami a könyökömet és a hátamat rendbe is rakta rendesem :). Ja igen ezt kétszer, mert a tisztító is ugyan ez volt. A virgázással együtt ez több mint egy hónap korlátozás, én azt kicsit sokallom. Bár méz volt rendesen :).