Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 399760 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #270 Dátum: 2017. Április 23. 20:38 »
Ha söprögetni nem szeretsz, akkor NB fekvőben semmi esetre se gondolkozz. :-) Ahogy Attila írta, lehet "egyenlősíteni" a mostani hibrid megoldást, hunort a hunorral, fél NB-t a fél NB-vel. Próbáld ki, és amelyik jobban beválik, végül az lehet a befutó.

« Válasz #271 Dátum: 2017. Május 19. 21:46 »
Találtam egy szép rakódós képet. De hiába nyom a mérlegen pala nélkül 98 kilót ez a kaptár, vélhetően nem mindenki fogja megsimogatni a tetejét.  :)
« Utoljára szerkesztve: 2017. Május 20. 00:18 írta Litterae »

*

Nb18

• 797
« Válasz #272 Dátum: 2017. Május 19. 23:13 »
Nem semmi!
Saját kép? Vajon tele is hordta az az egy család azt a sok fiókot?
Gondolom akácon készült.

« Válasz #273 Dátum: 2017. Május 20. 00:18 »
Mondjuk úgy, hogy ismerem ezt a méhészetet, nem véletlenül kerültek fel azok a fiókok. Időközben viszont szólt a képen szereplő személy, hogy nem szeretné a képet közkinccsé tenni, így aztán töröltem.

« Válasz #274 Dátum: 2017. Május 20. 08:10 »
Üdv! Egy gyors kérdésem lenne. Tegnap délután rájuk raktuk a szöktetőt ma reggel kimentünk és egy csomó bogár még fent van szinte le sem mentek még azok sem amelyikeknél nincs is fias felhúzva. Mit csináltam rosszúl? Lefújni sem lehet őket.

*

Attila

• 285
« Válasz #275 Dátum: 2017. Május 24. 16:55 »
Akkor nem mennek le pl. ha sok here is fent reked, vagy nincs petéző (rendes) anya a családnál.
Ha sok here marad fent és kevesebb a dolgozó, akkor nyitáskor a herék még oda is piszkíthatnak itt-ott a szép lépekre.
A szöktetőknél legyen lejáró mind a négy sarkon.
Az se hátrány, ha tudnak hova lemenni, pl. szöktető felrakásakor üres lépes fiók (méztérnek) felrakása is.
Két nap múlva is el lehet venni, de tovább nem, mert a hangyák is kiszagolhatják. Azokat aztán nem lehet egykönnyen leszöktetni...

*

Attila

• 285
« Válasz #276 Dátum: 2017. Május 24. 17:00 »
Ja, persze feltételezzük, hogy nincs a szöktetendő fiókban fiasítás, ill. hogy ez nem egy olyan fiók, amelyben pl. akác előtti rendezéskor fias keretek lettek összegyűjtve, s volt rajtuk 1-2 elnézett bölcső kezdet, amelyből anya kelt, s egy esetlegesen nyitott plusz kijárón akác alatt szépen bepárzott, s most már petézik ezerrel (két anya egy 4 fiókos kaptárban).

*

Attila

• 285
« Válasz #277 Dátum: 2017. Június 16. 18:03 »
Sziasztok!

Fél NB rakodós kérdésem:

Célszerű-e napraforgó kezdetén alsó fiókra zárni az anyát (mint akácra általában)?

Tavaly nagyon mézelt felém, úgy mentek kifelé, mintha akácon lennének.
A két fészekfiókot szinte telezsúfolták, alig maradt fiasítás a virágzás végére, az is szétszóródva.
Persze az is igaz, hogy az anyarácsot a második fiókról kicsit késve, a virágzás kezdete után vettem le... De hordtak a méztérbe is.

Volt 1-2 család, amelynél az anya le volt zárva, hogy régi lépekről átfejlesszem újakra a fészket, na ezeknél nagyjából volt 6-7 keret léctől lécig fedett fias virágzás végére.

Arra gondoltam, meg lehetne tenni, s ezáltal is gyorsítani a munkát a fiókos kezeléssel (nem kell böngészgetni a fészekben a mézeslépeket, fészket rendezni). Virágzás (pergetés) után mehetne nekik a bővítő fiók egy mozdulattal már a telelő lépekkel előzetesen berendezve.

Mi a véleményetek erről?

Köszönöm!
Attila

« Válasz #278 Dátum: 2017. Június 16. 21:45 »
Attila!

Rövid válasz, Igen.

Hosszabb, én nem vergődök sokat vele, nem számolgatok, hogy mikor kéne letenni,
napraforgó ( nem szotyi meg napra, idióták írnak ilyeneket) mikor megindul, kezelésnél mikor szorítják ki az anyákat, ha megtalálom leteszem, ha nem hát nem. De ha leteszed, a pörgetésnél tuti könnyebb, hogy több-e a méz? Fene tudja, talán. De megéri letenni.
Ja, pörgetésnél felengedni, és én már középső kereteknek egyből sötétet teszek, valamikor az anyarácsokat is megszüntettem, de nem fecsegek fölöslegesen,
szerintem megéri letenni, a írásodból kiderül, hogy jól gondolod, vagyis hasonlóképpen látjuk...

« Válasz #279 Dátum: 2017. Június 16. 22:05 »
 ;) én meg sosem zárom le, ettől szép ez. Szerintem jó helye van az anyábak 2 fiókon, rajta anyarács. Ha el is mézesedik a fészek  majd felpakolják. Az meg, hogy mézes keretekért a fészket böngésszem, nem is jöhet számításba, jó helyen van az náluk. A fészket sem rendezem, napraforgón elkezdik ők azt maguknak.

Tapasztalatom szerint még az egy fiókon, is képesek megszorítani az anyát (főleg ha gyenge) a nagy tömegű nektárhordásnál.

Én inkább egy fiókfordítást csinálnék, virágzás kezdete előtt két szélre egy ~ egy nyitott fias, ha van nyitott még ide, a maradékot meg bepetézi az anya napraforgó kezdetéig, így nem mézesedik el a fészek.  De olyan szépek a családok meg a fészekrész, hogy sosem nyúlok bele, rendezgetni.

« Válasz #280 Dátum: 2017. Augusztus 03. 15:03 »
Üdv! Olyan kérdésem lenne igazából minden választ nagyon szívesen elfogadok ha elmondja azt hogy mit csinál és miért úgy azzal kapcsolatban hogy Hunor rakodóban ki hogy teleltet és most hogy vannak neki benne a bogarai ezen azt értem, hogy pl. amelyik gyengébb 1 fiókra teszi vagy esetleg 2 fiókon van de két oldalról leszűkíti vagy most még ha lézengenek a 2. fiókon de alul a fészekben fedik a kereteket akkor inkább most még hagyja rajta. Nagyon megköszönöm a segítségeket mivel én idén álltam át fekvőről 9-es hunor rakodóra így nekem ez még kicsit új. Folyamatosan serkentek még az anyák szépen dolgoznak de sajnos van pár 1 fiókos család amiben szépen van fedő bogár és lehet kellene hozzá még pár keret de nem egy komplett fiók és akad 2 fiókos is amit ritkán fednek a 2. fiókban de ha egy fiókra raknám akkor meg kevés lenne a hely. Köszönöm előre is a segítséget!
« Utoljára szerkesztve: 2017. Augusztus 03. 15:09 írta norgio85 »

« Válasz #281 Dátum: 2017. Augusztus 03. 15:28 »
Szia!

Sajnos én tudok ebben segíteni mert én fekvőkaptárakban méhészkedek.
Azt szeretném kérdezni hogy miért váltottál fekvőről rakodóra?

« Válasz #282 Dátum: 2017. Augusztus 03. 15:48 »
Szia!

Sajnos én tudok ebben segíteni mert én fekvőkaptárakban méhészkedek.
Azt szeretném kérdezni hogy miért váltottál fekvőről rakodóra?

Szia!
Családszám növekedés és másodállás miatt a pörgetés megkönnyítése volt a cél illetve 30 családos konténer alvázat fogok készíteni, hogy mindent max 2-en 3-an eltudjunk végezni.

« Válasz #283 Dátum: 2017. Augusztus 03. 15:55 »
Norgio85!
Véleményem szerint a Hunorban való méhészkedés igényli a legnagyobb szaktudást.
Megindokolni csak egy könyvben tudnám, de azonnal leírom a megoldásokat.
Ha a méztéri fiókjaidat is meg szeretnéd védeni a molyoktól, akkor több lehetőséged is van.
Fő szabály, amolyan alap, hogy amelyik fiókban van a fészek, azon legyen a kijáró.
Ha nincs a fiókodon kijáró, csak a fenékdeszkán, akkor a fészket legalulra kell helyezned.
Ebben az időszakban már megnő a méhcsaládok kutató hajlama, és ha aranyvessző van a közeledbe, ez még fokozottabban igaz.
Én azt javasolnám (bár szerintem a fiatal korosztályhoz tartozol), hogy a méztéri fiókot tedd alulra, és azt takard le úgy fóliával, hogy a hagyj egy rést a méhek közlekedésére.
Azért nem írtam centit, mert ez a méhcsalád erősségétől függ.
Ha gyengusz, akkor kisebb a rés, ha kemény a csapat akkor nagyobb.
Így könnyebben is kezeled őket, mert nem kell akkorát hajolnod (28 centivel vagy feljebb), és a kutatást is kilőtted.
Most még, a 9-es Hunort szűkíteni nem érdemes, de az csak 6 és fél NB lépnek felel meg, ez valójában ebben az időszakban kölyökcsaládnak számít, de ettől még telelő képes!
Tegyél fel konkrétabb kérdést, hogy van e minden fiókon kijáród, és mennyi a fiasod.
A bombáktól még óvatosan lehet ilyenkor elcsenni egyet, és a lemaradóknak odatenni.
A 9-es Hunor jobb mint a 10-es vagy 12-es, de az akác előtti korlátozás problémáját ez sem oldja meg.
Még mielőtt a Hunorosok ismét nekem esnének, hogy a korlátozással visszaesnek az anyák, felhívnám a szíves figyelmüket egy hamarosan megjelenő könyvújdonságra, amiben megkapják a választ.
Lényeg az, ha nincs a méhcsaládnak semmi fiasa, hosszabb életűek lesznek az egyedek.
Na de nem kotyogok, olvassátok majd el.
Ja és norgio85 a bogár kifejezést légy szíves mellőzd.
Adjuk meg a Fekete-Fehér Méhészklubnak a szakmai színvonalát.
Az utolsó mondatomért ne haragudj, kérdezz és szívesen válaszolunk.
Nagyernyei Attila

« Válasz #284 Dátum: 2017. Augusztus 03. 16:10 »
Szia Attila!

Kíváncsivá tettél azzal a "könyvújdonsággal".
Lehet róla többet tudni? író? cím?