Norgio85!
Véleményem szerint a Hunorban való méhészkedés igényli a legnagyobb szaktudást.
Megindokolni csak egy könyvben tudnám, de azonnal leírom a megoldásokat.
Ha a méztéri fiókjaidat is meg szeretnéd védeni a molyoktól, akkor több lehetőséged is van.
Fő szabály, amolyan alap, hogy amelyik fiókban van a fészek, azon legyen a kijáró.
Ha nincs a fiókodon kijáró, csak a fenékdeszkán, akkor a fészket legalulra kell helyezned.
Ebben az időszakban már megnő a méhcsaládok kutató hajlama, és ha aranyvessző van a közeledbe, ez még fokozottabban igaz.
Én azt javasolnám (bár szerintem a fiatal korosztályhoz tartozol), hogy a méztéri fiókot tedd alulra, és azt takard le úgy fóliával, hogy a hagyj egy rést a méhek közlekedésére.
Azért nem írtam centit, mert ez a méhcsalád erősségétől függ.
Ha gyengusz, akkor kisebb a rés, ha kemény a csapat akkor nagyobb.
Így könnyebben is kezeled őket, mert nem kell akkorát hajolnod (28 centivel vagy feljebb), és a kutatást is kilőtted.
Most még, a 9-es Hunort szűkíteni nem érdemes, de az csak 6 és fél NB lépnek felel meg, ez valójában ebben az időszakban kölyökcsaládnak számít, de ettől még telelő képes!
Tegyél fel konkrétabb kérdést, hogy van e minden fiókon kijáród, és mennyi a fiasod.
A bombáktól még óvatosan lehet ilyenkor elcsenni egyet, és a lemaradóknak odatenni.
A 9-es Hunor jobb mint a 10-es vagy 12-es, de az akác előtti korlátozás problémáját ez sem oldja meg.
Még mielőtt a Hunorosok ismét nekem esnének, hogy a korlátozással visszaesnek az anyák, felhívnám a szíves figyelmüket egy hamarosan megjelenő könyvújdonságra, amiben megkapják a választ.
Lényeg az, ha nincs a méhcsaládnak semmi fiasa, hosszabb életűek lesznek az egyedek.
Na de nem kotyogok, olvassátok majd el.
Ja és norgio85 a bogár kifejezést légy szíves mellőzd.
Adjuk meg a Fekete-Fehér Méhészklubnak a szakmai színvonalát.
Az utolsó mondatomért ne haragudj, kérdezz és szívesen válaszolunk.
Nagyernyei Attila