Nagyernyei!
De rajta kívül van még nagyon sok,nagyon komoly méhész,aki nem egyenlő lépes rakodókkal termel!
"
Az utóbbi időben szinte majd minden írásodban gyalázod "...
Erre szokta mondani az egyik haverom: "vért akarok látni."

Valóban nagyon sokan dolgoznak NEM egyenlő lépesben. Fő oka ennek az, hogy (apró keretek) szétszabdalt fészek helyett szívesebben használnak nagyobb keretet/lépet, mert egységesebb, gyorsabb a tavaszi népesedés. stb. Ezt már vagy 20 éve kiveséztem a Méhészújságban "Az alacsony keretes kerete 1-2.(Nikovitz )
Viszont a méztereket kis keretek esetében sokkal egyszerűbb szöktetővel méhteleníteni. Könnyebb emelgetni szállítani. Rossz időben, kutatásban, méztér levételkor...hasznos.
Én mégsem így csinálom.
NB fészeknél csak nagyon jó rendkívül erős, vagy folyamatosan erősített és rajzási időben ellenőrzött állománnyal működik, ahogy hallottam. Gyenge családok fészke elnyeli a mézet, ezáltal tovább gyengítve a családot, a méz fiasítás kiszorító hatása miatt. Hunorban is az öreg vagy rossz anyásoknál ez gyenge évben akácon is előfordul.
Azért én mégis inkább az egyenlő lépest ajánlanám.
A szöktetés előkészítése, + lépkészlet , +fiókok (nem 50-100

) , azok éves tárolása megvédve a molyoktól stb. sokkal több munka, mint a hagyományos méhtelenítés. Ha nem állunk meg, akkor fejenként 35-50 családot lehet méhteleníteni óránként, csak legyen ember aki ezeket a lépeket elveszi, és ad helyettük "visszarakósakat", és aki a mézeseket lefedelezi és kipergeti, visszaviszi a következő kaptárakhoz léphordó ládában...
Ekkor is kell tartalék lép, az elején. Viszont mivel az egyszerű és gyors mézelvételkor műlépesek is vannak betűzve a méztérbe,( gyarapszik a forgó lépek száma) ezzel egy időben, egy bontással más -egyébként későbbi- munkafolyamatot is el lehet végezni. Ugyan a szöktetésesnél is lehet a kipergetettek közé műlépeseket berakni, de az csak a család következő napokban történő ismételt ESTI visszarakásával valósítható meg. Aztán akinek van sok ideje

Méztér levételkor is a hagyományos módszerrel egy időben el lehet végezni a fészekrendezést, nem kell még egyszer kaptárt bontani "x", ugyanis ekkortól már kezdődik a serkentés, illetve a telelőélelem feletetése. Most jön amire azt szokták agyhalottak írni, mekkora nagyképűség.
("x" Nálam ha minden kaptárat ellenőrzök, az 10 nap. Egyszerűbb egybekötni a munkafolyamatokat.)
Na és mi van az elöregedett lépekkel. Egyenlő lépesnél megy a méztérbe, helyébe a méztérből (hársig, mert azután korlátozhat) egy szűzlép. A mézterek elvétele után a lépkamrába kénezésre, aztán a főzőbe.
Sokan használják az átfüggesztést.
Veselépet is szoktam felrakni, és helyükre az akácpergetéskor a méztérbe rakott műlépek, ekkorra már szűzlépek kerülnek, amelyek az akác utáni ellenőrzésre már kiépültek. Így is lehet a fészeklépeket újítani.
Én ezt jobbnak tartom, csak tudni kell, hogy mit miért csinál az ember. Na meg aztán a szaporításhoz lépkészlet is kell, mert zsákban nem adunk el méhet, csak lépen.