A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1075916 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #645 Dátum: 2017. Április 11. 11:18 »
Írtam, hogy van olyan méhész, akinek 12 keretes hunorban 8-10 táblás fias kerete volt és hétvégén megy repcére.

Tegnap esti hír egy méhegészségügyi vizsgálatról. 150-nel telelt be az illető és most 10 gyenge méhcsaládja van.

Ez a két véglet. De a személyes tapasztalatom a méhegészségügyi vizsgálatokról, hogy általában gyengébbek a méhcsaládok, mint a tavalyi repcére induláskor voltak. A legtöbb méhcsalád még nem tart ott, hogy herenevelésbe fogjon. Van ugyan egy két fedett heresejtes folt a fészkekben, de akinél volt vadépítmény, ott se heresejtesek még a vadépítmények. Márpedig az lenne a jele, hogy pergethető mennyiséget fog gyűjteni a méhcsalád a repcén.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

ekecs

• **
  • 57
« Válasz #646 Dátum: 2017. Április 13. 20:05 »
Üdv Uraim. Beszéltem egy ismerőssel aki azt tanácsolta,hogy nb24-ben dobjam össze a családokat 10 fiasra akác előtt. Nem akar megrajzani ekkora tömeg? Azon gondolkodtam,hogy mi lenne ha elvenném az anyákat 2 kereten meg 1 műlép a kaptár egyik felébe, a másik oldalon maradna 8 fias + a kijárók,meg kapnának egy érett bölcsőt. Ha sikerülne a párzás akkor szaporítottam is meg raj sem megy ki. Melyik hordana többet? Az anyás 10 fias vagy az anyátlan 8 fias? Kinek mi a véleménye?

« Válasz #647 Dátum: 2017. Április 14. 07:37 »
Ekecs!
A válaszom egyértelmű, kétség sem férhet hozzá melyik hord többet.
A 8 fias, mert mire bepárzik az anya, addigra nagyrészt az egész "família" tagjai kijáró méhekből tevődik össze.
Az nem lehet vita kérdése, hogy a természetes raj hord a legtöbbet!
Ha ezt vesszük 100%-nak, akkor az anyakorlátozással ezt is csak megközelíteni tudjuk.(Arról nem is beszélve, hogy
pergetés után, egyetlen füsttel le tudod szinte nullázni az atkalétszámot.)
Tehát minél jobban korlátozunk, annál több lesz a kijáró méhek aránya, de erről már részletesen írtam.
Aki pedig szabadon hagyja az anyákat akác alatt kóborolni, a rajhoz viszonyítva jó ha fele eredményre számíthat, de szerintem kevesebbre.
Itt mond teljes csődöt pl. az NB fészek, ha rakodó fészkének használják, vagy az 1/2NB két fiókos fészek!
Minél nagyobb a fészek, annál kisebb a termés.
Van akinek ezek fájdalmas sorok, de a tényekkel, és a valóssággal kár vitázni.
Nagyernyei Attila

« Válasz #648 Dátum: 2017. Április 14. 08:39 »
Nagyernyei!
Van egy közmondás,miszerint: "Ki minek nem mestere,hóhéra annak!"
Szóval,ha Te nem tudsz méhészkedni a nem egyenlő lépes rakodókkal,az még nem azt jelenti,hogy azok nem alkalmasak a komoly méztermelésre,és halott a dolog!
Javaslom vedd fel a kapcsolatot Pekár Pál,600 családos méhésszel,aki Hunor fészek+fél mézteres rakodókkal termel,igencsak eredményesen,és ő majd megtanít kesztyűbe dudálni!
De rajta kívül van még nagyon sok,nagyon komoly méhész,aki nem egyenlő lépes rakodókkal termel!
Az utóbbi időben szinte majd minden írásodban gyalázod a nem egyenlő lépes rakodósokat!
Kellemes húsvétot!

« Válasz #649 Dátum: 2017. Április 14. 09:16 »
Egyetértek, én szeretek békésen fórumozgatni, olvasni aktualitásokat, tapasztalatokat, stb. Azt is hiszem, hogy a jó termés alapja az erős család, és az bizony mindenhol meghordja a magáét. Azt is vallom a méhcsaládok nagy hordásban, mint pl az akác korlátozás nélkül is tudják a dolgukat, korlátozzák ők magukat. Amúgy ez a gyalázatos beszédstílus, roppant bántó. Egy komoly ember sohasem engedne meg magának ilyet, főleg, hogy ő nem tudott ebben a rendszerben méhészkedni. Látni másoknál és csinálni is más. Sokan méhészkednek ezzel eredményesen. Javaslom tanácsokat a későbbiekben hunor és fekvő nb rendszerben adj, amit ismersz.

Több fórumozó nevében is megköszönnénk ha ezzel megtisztelnéd embertársaidat, méhésztársaidat!

« Válasz #650 Dátum: 2017. Április 14. 10:11 »
Kedves Méhésztársak!
Hol olvastok gyalázkodást?
Senki nem állítja, hogy a NEM egyenlő lépes rakodóval nem lehet méhészkedni!
Én azt állítom, hogy sokkal több rajotok lesz, valamint sokkal kevesebb mézetek.
Ha valaki viszont azt állítja, hogy a természetes rajnál többet tud termeli a méhcsaládja, annak megemelem a kalapom.
Pekár  Pali méhészetében többször jártam, tényleg sokat kérdeztek, és tudtam neki és tesóinak segíteni.
A rajládáimat is ők vitték el, jó méhészek de nem hiszem, hogy megtanítanak kesztyűben dudálni.
Amikor együtt nyaraltam velük az Adrián, akkor is végig méhészkedtünk, soha nem vitatkoztunk.
Volt amikor ők vettek tőlem méheket, volt amikor én vettem tőlük néhány családot (tuningnak.)
Mit értetek gyalázkodáson?
Azért mert nem maszatolok, élesben leírom a különböző kaptártípusok hibáit, majd összehasonlítom őket, ezt jobbító szándékkal teszem, és ezt nevezitek gyalázatos beszédstílusnak?
Én névvel, arccal vállalom írásaimat, Ti pedig lesből, egy Nick név alatt nyomjátok az arctalan rizsát.
Pekárékra visszatérve.
Ők főként méhcsaládok eladásából élnek, mert a Hunor10-es fészket hamar kinövik a méhek!
A plusz fiasokat kiveszik, kölyökcsaládokat képeznek, mert megrajoznának!
Itt az akácon való termelésre van kihegyezve a méhcsaládok, és a kaptártípusok összehasonlítása.
Ha valaki azon megsértődik, hogy az egy fiókra korlátozott 1/2 NB és a 4-5-6 keretre korlátozott NB, vagy a fészekben korlátozott Hunor méhcsalád többet gyűjt, őket csak sajnálni tudom, hogy mit hagynak ki.
Az erős méhcsalád a termelés alapja?
Na Te aztán megmondtad a frankót, soha nem hittem volna.
De milyen a kor-összetétele, és mennyi ebből a kijáró méhek aránya?
Attól, hogy tele van a kaptár méhekkel, még nem záloga a biztos sikernek!
Szerintetek miért vannak azok a technológiák, hogy....hordásban minden második kaptárt hátrahúzzák egyesek?
Azért, hogy a kijáró méhek számát egy kaptárra koncentrálják.
Az ilyen kaptárak valóban hamar megtelnek!
Amelyik családnál viszont a hordás kezdetén rengeteg az álca, pete, ott nagy a fék.
Ezért akác induláskor viszont sokan a nyílt fiasokat elveszik, és ebből képeznek kölyökcsaládokat.
A témát lezártam.
Aki ezen megsértődött, nem sajnálom.
Én annak örülök, ha valaki szól ha hibázok!
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2017. Április 14. 10:53 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #651 Dátum: 2017. Április 14. 10:38 »
Irtam,de inkább töröltem...
« Utoljára szerkesztve: 2017. Április 14. 10:49 írta LudasMatyi »

« Válasz #652 Dátum: 2017. Április 15. 08:37 »
LudasMatyi biztosan összetéveszt Döbrögi bíróval.
A méhészetemben nagyon sok kolléga megfordult azt utóbbi időben.
Természetesen megnéztük a méhcsaládokat, és azon tanakodtunk mikor lesz akác.
Én is szoktam mások méhészetében is nézelődni (ha hívnak), így tettem a minap is.
Az egyik méhésztárs megemlítette, hogy olyan erősek az NB méhcsaládjai, hogy fordulnak ki a kaptárakból, és nem ritka a 8-9 keret fias.
Kicsit behúztam a fülem, mert eszembe jutott LudasMatyi, hogy majd engem is megtanítanak kesztyűben dudálni.
Jobban izgultam a kaptárbontásnál mint a "bemutató" méhész.
Valóban volt nála 6-7 keretben fiasítás,.... de milyen? (8 és 9 egyikben sem!)
Azonnal megnyugodtam, mert akkora mézkoszorúk voltak néhány fias kereten, mint egy 1/2 NB lép.
Gyakorlatilag fele, max 2/3 volt az NB lépekben a fiasítás terjedelme, mert a mézkoszorú megakadályozta annak kiterjedését.
A méhcsaládok egyébként meglepően szépek voltak, de ezekből én sokkal többet tudtam volna kihozni.
Két családot 7 keretre a többit 9 keretre kellett szűkíteni, és a rossz időjárási előrejelzés miatt nem tűztünk, csak bővítettünk egy -egy üres léppel.
Na mi van nálad?...jött a költői kérdése... és elmentünk hozzám.
Az első család megtekintése után ő mondta, hogy nálam az 5 keret táblás fias sokkal több mint nála ami van.
Megnyugodtam.
Mára valószínűsíthető, hogy ezek 6 fiassal rendelkeznek, amit a jelenlegi akácbimbóhoz viszonyítva jónak tartok.
Megjegyezni kívánom, hogy egész héten túrtam a méhészetemet, és 5-6 fiasra állítottam be a termelő családokat.
Nálam sem volt ritka a 7-8 keret fias, és volt már több méhcsaládom amitől eddig 3 illetve 4 fedettet elvettem.
A szélső lépek valamelyike, de soknál mindkettő is fias, de ezeket soha nem számolom.
Minek csapjam be magam?
És még hol van 24-e, György napja?
Nagyernyei Attila

« Válasz #653 Dátum: 2017. Április 15. 08:53 »
Szia Attila!
Azt szeretném kérdezni hogy mekkora kijárót kell biztosítani egy közepes családnak így április közepén,repce virágzás idején?

« Válasz #654 Dátum: 2017. Április 15. 09:09 »
Oldirty!
Ebből megint háború lesz.
Nálam a téli egérszűkítők nyílásait is tovább kisebbítettem.
Tegyétek a kezeteket óvatosan a kijáró elé ebben az időszakban.
A tenyerünkön van a legtöbb hőérzékelő, akkor rádöbbentek micsoda meleg áramlik ki a fészekből.
Ezt a meleget fenntartani a méheknek óriási energiájába, és sok mézbe kerül.
Nem mértem, de olyan 6-7 cm csupán, és 8 mm magas.
Soha semmilyen kárát nem tapasztaltam, csak előnyét.
Tegnap már sok család szellőztetett, de az nem gond.
Ebben is megoszlanak a vélemények.
Sokan szivaccsal szűkítenek, régebben én is szoktam, majd a méhek lassan "méretre rágták".
Én a kijárószűkítőket közvetlenül akáchordás előtt szoktam kivenni.
Ha repcére vándoroltam, akkor is bent voltak induláskor a szűkítők.
Ahogy nőtt a hordás, és dagadtak a családok, annak megfelelően távolítottam el őket.
Az idén egyelőre nem fenyeget az a veszély, hogy repcén kicsi lesz a kijáró, mert egy hétig ki sem fognak jönni a méhek.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1014
« Válasz #655 Dátum: 2017. Április 15. 09:59 »
Húsvét ide-oda, a jóisten megint belecsapott a lecsóba...
Tegye a klímaváltozás jó anyjába a szovjet hadsereg....
Amúgy a méheim kitűnőek, rajtuk nem fog múlni.
Üdv:robi

« Válasz #656 Dátum: 2017. Április 15. 20:49 »
Nagyernyei!
Ismered e azt a kifejezést,hogy szerénység?
Mert azt,hogy rongyrázás,az tuti! :)

« Válasz #657 Dátum: 2017. Április 15. 21:03 »
LudasMatyi!
Én a valóságot írom.
Ez nem az álmodozók honlapja.
Ehhez nem kell sem szerénynek, sem dicsekvőnek lennem.
Ha valakit sért a kritika, biztos betaláltam neki.
LudasMatyi!
Te nem vagy az igazi,Matyinak csak az Alteregója vagy.
Az igazi furfangos Matyi soha nem sértegetett.
A méhcsaládok  állapotára sokkal nagyobb rálátásom van az átlag méhészektől.
Ennek több oka is van.
16 évig voltam méhegészségügyi felelős, és nem papíron, hanem a helyszínen vizsgáltam.
10 évig voltam szaktanácsadó.
Erre viszont büszke vagyok!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!
Nagyernyei Attila

« Válasz #658 Dátum: 2017. Április 16. 07:29 »
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok a Fekete-Fehér Méhészklub olvasóinak!
Többen aggódva keresnek, kérdezik, hogy néztem e az időjárás előrejelzést?
És mit szólok hozzá?
Ha megússzuk fagy nélkül, akkor az egyik legjobb forgatókönyv azoknak akik kiegyenlítették az állományt.
Akik repcén vannak, háááát....
Amit az elkövetkező 10 napban figyelni kell, a mérleg, nehogy csak a mérleg koppanjon egyet.
Most már komoly méhtömeg van (kellene) a kaptárakban, és az éjszakai közel 30 fokos hőmérséklet különbség bizony sok kajába kerül a méhcsaládnak.
A gondos takarás, szűkítés nem lehet kérdés, és ha kell az etetés, vízpótlás.
Akik már most a rajzás gondjaival küzdöttek, ez tovább fog erősödni.
Emiatt kell időben a méhcsaládokat visszagyengíteni, mert amikor már "bokszolják" a bölcsőket, elkéstünk.
Többször kifejtettem az irányú véleményemet, hogy aki ebben az időszakban a rajzás problémájával küzd, egy cseppet sincs előrébb azoktól a kollégáktól, akiknek gyenge az állományuk.
Egyik sem fog termelni, sőt ha nem sikerül a rajt befogni, még a méheknek is búcsút inthetünk.
Most (is) kell nagyon résen lenni, mert rengeteg méh elveszhet, ha nem juttatjuk hozzá a családokat a biztonságos vízhez.
Ezt mindenki döntse el miként teszi, nekem a keretetető ilyenkor teljesen működik.
Többen arról számoltak be, hogy az anyákat kiszorították mézzel, és virágporral.
Egy hét múlva térjünk vissza a témához.
Másik kérdés mikor kell anyát zárni?
Erre a válasz bonyolultabb mint gondolnátok.
Attól függ milyen pergetési technikát alkalmaz a méhésztárs.
Ha "korszerű" rakodós, és szöktet akkor nekik korábban kell, mint a "kőkorszaki" NB-seknek.
Én fehéredő (babos, farkasfogas) erdőnél szoktam az anyákat korlátozni.
Erről többször írtam, okát ismeritek.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1014
« Válasz #659 Dátum: 2017. Április 16. 08:51 »
Én ki vagyok hegyezve, önteni kell nekik kaját nincs mese.
A családok nagyon jók, a két hete beinduló repcéről a nektár hordás egy hete áll sajnos. Többszáz hektár repce van a környékemen virágba borulva, méhész alig, sok vizet nem zavarunk egymásnak. Én másfél km-rre helyezkedtem a repcétől, de aki közel van annak sem jönnek ki a méhei, illat egyáltalán nincs ezen a hőmérségleten gyakorlatilag mintha nem is lenne, a szemnek szép de semmi több.
Úgyhogy önteni kell mert a családok semmi perc alatt felélik amit eddig bevittek.
Üdv:robi