Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3164 válasz
  • 1167716 megtekintés
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #3120 Dátum: 2025. Január 26. 08:32 »
Itt a következő hitetlen, Koki, az az kivancsi111!
A mézhamisítás  bűncselekmény!
A termelői mézek homogenizálása, egalizálása, vagy összekeverése(ki minek hívja) pedig egy valós piaci igény.
Egyikünk akácméze víztiszta, a másiké zöldes árnyalatú (Nógrád), a harmadiké sárgább.
Szerinted ez külön-külön egy áruházban egymás mellett, hogy lenne eladható?
Az eladó azt mondaná,....itt fogyott el a mézkiszerelő gépsoron az egyik termelő méze, ez pedig már a másiké.
Ha ezt nem értitek akkor itt már komolyabb probléma van.
Ne néhány mázsában gondolkodjatok, hanem ezer tonnákban, akkor nem lesz olyan nehéz megérteni.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3121 Dátum: 2025. Január 26. 08:48 »
Őszintén,Te is benne vagy ebben a buliban?

« Válasz #3122 Dátum: 2025. Január 26. 09:10 »
Igen!
A sajátomat évjáratonként keverem.
Benne vagyok a buliban.
Majd este folytatjuk, mert mennem kell mézet árulni.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3123 Dátum: 2025. Január 26. 09:41 »
 :o :o   

Ilyet még egyetlenegy méhésztől sem hallottam, hogy az északon gyűjtött akácmézét összekeverné a délen gyűjtöttel.

Csak eszedbe ne jusson más hasonlatosságot mutató anyaggal "egalizálni",hogy szép egyöntetű legyen!  Vagy neked is megfordult már a fejedben?

Miért csinálod? Magyarázkodnod kellene vevőidnek a színeltérés miatt? Vagy unatkozol?

*

wr

• 1013
« Válasz #3124 Dátum: 2025. Január 26. 09:42 »
Attilának köszönöm az ismételt felvilágosítást, eddig azt hittem, hogy 3 hordó méz fedezi az egész eu-s fogyasztást. Tévedtem, az meg emberi dolog. :-)

Jól írja neo, többek közt ezt is:
Idézet
Az érdekképviselet jelenlegi tevékenysége ezt a célt szolgálja!

Attila! Annak ellenére, hogy szerinted én vagyok mellette itt a témáknak, épp te vagy az akinek fogalma sincs az egész világ működésréről. Minden, de minden ami ebben a világban létezik, az okok vagy még inkább érdekek mentén történik. Állítólag még maga a létezés is, hiszen meg vagyon írva Mózes első könyvében, hogy: "És látá Isten, hogy jó".
Az omme vezére meg azt látá, hogy neki akkor is megvan a havidíja ha én el tudom adni a mézemet, meg akkor is ha nem. Mi érdeke fűződik az én mézem eladásához? Semmi. Még tovább megyek. Beporzás. A gazdáknak sem fűződik semmi érdeke ahhoz hogy méhészetek legyenek, nekik csak nyűg mert szivatják őket a permetezési naplóval meg kártérétési perekkel meg egyebekkel, ők meg köszönik szépen, elvannak beporzás nélkül is, azért tenyésztenek hibrid fajtákat amik akkor is hoznak termést ha egyetlen méh sem száll a virágra. A saját szememmel néztem meg, hatalmas (sok sok hektár) gyümölcsös, a környéken 2km-es körön belül egyetlen méhcsalád sincs, de 4km-es körön belül is csak 27 méhcsalád van, ennek ellenére nincs panasz a termésre. Még ennél is tovább megyek. Ha olajat termelnénk abból az állam le tudna venni jó nagy sarcot, megérné neki ha minél több olajam lenne, mert abból neki is nagyobb bevétele lenne. Az államnak mekkora bevétele van a méhészekből-méhészetekből? Semekkora, mert még adók sem igazán terhelik. Tehát neki sem fűződik semmi érdeke ahhoz, hogy nekünk jobb legyen.
Idézet
A sajátomat évjáratonként keverem.
Benne vagyok a buliban.
Részvétem, én sosem kevertem az enyémet, nem is fogom, mivel semmi nem indokolja. A buliban meg valamilyen szinten biztosan benne vagy, mert különben nem irkálnál hülyeségeket.
Idézet
Majd este folytatjuk, mert mennem kell mézet árulni.
Nincs ott szerintem annyi vevő, hogy estig áruld azt a mézet. Meg ha már árulod, akkor mondd el a vevőidnek hogy ne csak 1 kilót egyenek mert azzal nem vagy előrébb, hanem úgy egyék mint én a sajátomat, én már a kilencedik kilónál járok és még csak január van. Ha mindenki csak a felét enné ennek, már nem lennénk rászorulva az exportra, meg a nyomott árakra.

« Válasz #3125 Dátum: 2025. Január 26. 17:37 »
Ezt írta oszkár:
"Ilyet még egyetlenegy méhésztől sem hallottam, hogy az északon gyűjtött akácmézét összekeverné a délen gyűjtöttel."
Majd wr rákontráz:
"Részvétem, én sosem kevertem az enyémet, nem is fogom, mivel semmi nem indokolja."
Na tehát akkor (talán utoljára) elmesélem, hogy mi is az egalizálás, az-az a homogenizálás.
Minden piacozó méhész (nem ti, mert nektek lövésetek sincs hozzá) valamilyen szinten egalizál.
Azok a vándorméhészek (mint én is) akik délről északi akácra vándorolunk, nem minden esetben tudjuk megvárni az első akác víztartalmának ideális szintre való csökkentését, emiatt a 2. akácon pergetett mézzel keverjük.
A refraktométer megmutatja, hogy meddig kell hozzáadni a sűrűt.
Én általában a mézeimet 17.5-ös víztartalomra állítom be!!!!
Szerintetek ez mézhamisítás?
Én így veszem ki a részemet a buliból.
Saját termelői mézeimet minősítem, a hordókra ráírom a víztartalmat!!!!!!!!!
Így a 19-est összekeverem egy 16-16,5-össel és már ok is.
De többet nem súgok, mert még túl okosak lesztek.
Ja és az északi akácon pergetett méz nem csak sűrűbb lesz, de jóval világosabb is, nem olyan sötét mint ti.
42. szezonom, 41 éve szerelek ki üvegben.
Köszi a jó tanácsokat, de általában tőlem kérdezik mitől ilyen tükrös tiszta a mézem.
Mert 37 éve Németországból hoztam olyan mikrószűrőt ami nektek még ma is csak fogalom.
Annyi előnyöm volt, hogy a feleségem néhai nagybátyja gépbeállító volt abban a gyárban ahol ezt gyártották.
 (Kevelár)
Nem ma kezdtem fiúk.
Nagyernyei Attila

*

neo

• 1000
« Válasz #3128 Dátum: 2025. Január 27. 08:11 »
Attila!
Még egyszer, hogy érthető legyen. Én nem vagyok az egalizálás ellen. Csak azt kellene megérteni, hogy erre építettek fel egy mesét, hogy a mézet csak egalizálva lehet eladni. Te azt elhiszed, hogy felvásárolják a világ összes mézét, azt összekeverik egy jó nagy edényben, hiszen csak ekkor  lesz egységes, és azt üvegezik ki? Magyarul az egalizált méz nem létezik. Van ezerféle méz a piacon, kiszerelőnként külön-külön "egalizálva". Mi a különbség abban, hogy  Te a két különböző mézedet összekevered, és aközött ami az áruházláncokban kapható?  Hát az, hogy az esetedben két méz lett összekeverve, az áruház láncban pedig méz és szirup. Mondjuk a Te esetedben sem feltétlenül igaz, mert ha olyan magas víztartalmú mézet kevertél össza az alacsonnyal, ami méznek nem nevezhető, akkor ez is hamisítás. Hiszen ebben az esetben a déli akác már megerjed, amikor az északit hozzákevered.
 Az én javaslatom az, hogy ezt a keverést csak akkor lehessen megtenni, ha bizonyítani tudja, hogy két mézet kever össze. Ne nekünk kelljen azt bizonyítani, hogy az egyik nem  méz. Na most ennek úgy lehet véget vetni, hogy kimondatjuk azt, hogy rossz a jogszabály, kell helyette új. Mivel ebben a jogszabályban van benne a keverés megengedése, akkor az érvénytelenítéssel ez a jog elvész. De azt a jogot nem lehet elvenni, hogy az élelmiszer előállítója, azaz a méhész, aki a méz védjegy birtokosa, használhassa a méz megnevezést. Ezért, aki be tudja bizonyítani, hogy rendelkezik méhekkel, az az élelmiszer előállítója, akinek viszont jelölnie kell a méz szó használatával a terméket. Akinek nincsenek méhei, az nem előállítója az élelmiszernek, hanem csak a csomagolója.  Ezért neki fel kell tünteni az élelmiszer előállítót is. Ez pedig a méhész. Ez érvényes a tojásra. A tojás csomagoló a tojásra rábélyegzi a tojástermelő kódszámát. Nem az országának a kódszámát!  Tehát a jogszabály emiatt is érvénytelen.
 Ez addig van érvényben, amíg lesz egy olyan jogszabály, amely meghatározza azt, hogy mi a méz. Mert most nincs meghatározva. A kínai kutyulmány is képes teljesíteni. Azért, mert abban is van egy-két százaléknyi méz.
Szeretném elmondani, hogy most a Honey Platform nevű formáció azt kapta feladatul, hogy 5 év alatt tegyen le egy új jogszabályt az asztalra. De milyen keretek között akarja? Hát úgy, hogy csak az importőrig kelljen viszavezetni a származást. Tehát tökéletesen elég lesz az importőrneki a keverőüzemet megnevezni nyomonkövetésként. Nem kell elmenni a méhészig. Azt pedig tudnotok kell, hogy ez minden élelmiszer esetében így érvényes. Vagyis esély sincs arra, hogy 5 év múlva hatékony jogszabály lesz a kezünkben. Csak akkor, ha érvényteleníttetjük azt a jogszabályt, amelyik elveszi a méhésztől a védjegyének kizárólagos használati jogát, és odaadja mindenféle garancia felmutatása nélkül, mézkeverő vállalkozásoknak.
Ha most  Attila Te az ellen ágálsz, hogy ne lehessen megtiltani a keverést, mert akkor az egalizálás sem lehetséges egy ideig, akkor azok oldalán állsz, akiknek ez az érdekük. Fontosabb, hogy megmaradjon a keverés lehetősége, mint hogy megszűnjön a hamisítás. Ezt fejtetted ki tegnap. A legfájóbb azonban az, hogy az érdekképviseletünk is ezt az álláspontot képviseli. Hiszen akkor nem antidömping eljárást kezdeményeztt volna, hanem bírósági eljárást az érvénytelenítésért.

*

wr

• 1013
« Válasz #3129 Dátum: 2025. Január 27. 09:58 »
Idézet
Minden piacozó méhész (nem ti, mert nektek lövésetek sincs hozzá) valamilyen szinten egalizál.
Ezt is máshogy tudom. Vagy hogy egalizál? Másoktól is vesz mézet? Ilyet is tudok. Vagy a 3 évvel azelőttit is belekeveri???
Idézet
Azok a vándorméhészek (mint én is) akik délről északi akácra vándorolunk, nem minden esetben tudjuk megvárni az első akác víztartalmának ideális szintre való csökkentését, emiatt a 2. akácon pergetett mézzel keverjük.
A refraktométer megmutatja, hogy meddig kell hozzáadni a sűrűt.
Én általában a mézeimet 17.5-ös víztartalomra állítom be!!!!
Szerintetek ez mézhamisítás?
Én így veszem ki a részemet a buliból.
Tehát szirupot pörgetsz amit aztán "egalizálsz" a sűrű északival. Brávó. Eddig se nagyon irigyeltelek de most meg aztán pláne. Nem elég neked a rengeted kaptártető nyitogatás, még a saját mézedet is kutyulni kell?
Idézet
Saját termelői mézeimet minősítem, a hordókra ráírom a víztartalmat!!!!!!!!!
Na ezt kivételesen én is így csináltam régebben. Ma már nem, mert egyszerűbb ha beírom egy táblázatba amiben meg a függvény kiszámolja nekem, hogy melyik hordó a legsűrűbb meg melyik a leghígabb, nem kell a sok hordó közt fejszámolva kotorásznom.
Idézet
Így a 19-est összekeverem egy 16-16,5-össel és már ok is.
De többet nem súgok, mert még túl okosak lesztek.
Hát ilyet ne is súgj, inkább szégyelld magad, hogy sajnálod azt az 1% mézet is a veőidtől. Most már őket is sajnálom. Tudod, nálam nincs ilyen meg olyan méz mert nem vándorlok, csak helyi van, azok közt meg nincs nagy különbség, ennek ellenére én mindig azt csinálom, hogy a vevőké a sűrű hordó a felvásárlóé meg a hígabb, mert még az is bőven megfelel neki.
Most akkor én súgok neked, van két lehetőséged is az otthoni kutyulgatás elkerülésére és az ezzel járó temérdek munka megspórolására.
1. Megadod a vevőnek a választás lehetőségét, itthoni vagy vándorlásból akácmézet akar-e venni, ha az itthoni is annyira jó, akkor az is megfelel neki, hiszen nem híg (bár ki tudja, ha nem lenne az akkor nem kéne kutyulgatni.
2. A vevőidnek adod az északit ami sűrűbb, a felvásárlónak meg jó a híg is, hiszen (mint állítod) az is csak 19-es ami még épp megfelel.

Idézet
Köszi a jó tanácsokat, de általában tőlem kérdezik mitől ilyen tükrös tiszta a mézem.
Mert 37 éve Németországból hoztam olyan mikrószűrőt ami nektek még ma is csak fogalom.
Az is marad! Megint súgok. Azért majd próbáj ki egyszer valamit. Kóstold meg ugyanazt a mézet még a mikroszűrő előtt, meg kóstold meg utána is. Ha ugyanazt az ízt érzed akkor nincs miről beszélni, ha nem, akkor valaki belerondított (kakilt) a ventilátorba. Pont a méz egyedi, különleges zamatainak egy részét szedi ki a mikroszűrő, nekem van olyan vevőm aki kifejezetten kéri, hogy nehogy megszűrjem a mézét.

Ezt a homogenizálós marhaságot meg felejtsd el. Sosem fog a német vevő ugyanolyan minőséget kapni, mivel minden év más és más, mint ahogy a borok íze is évjáratonként változik. Most meg pláne más, hogy a magyar akácot nem is veszik. Akkor most vajon mit egalizálnak mivel? Akkor ez most nem hiányzik belőle? Nem, mert most majd ukránnal meg a jó ég tudja milyennel egalizálnak. Fel fog ez tűnni bármelyik német hipermarketben mézet vásárlónak? Biztos hogy nem! Aztán, majd ahogy fejlődnek a kínai laborok, előbb utóbb azt is megfogják tudni csinálni, hogy egyáltalán ne keljen a sziruphoz akácméz, mert a pollen kérdését is megoldják valahogy.

Azt is tudom, nálad mindenki viszi négyezeré már évek óta, akkor is ha a szomszédnál már 2500, csak halkan súgok megint, decemberben 3 törzsvásárlómat (minden hónapban vásároltak tőlem mézet) vesztettem el, kettő annyit sem mondott hogy mukk, a harmadik bevallotta, hogy nem vesz tőlem 3000-ért mézet, amikor a munkahelyére 2500-ért odaviszik üveggel együtt. Semmit nem kell csinálnia, sehova nem kell mennie, csak beteszi a szatyorba és fizet. Na ez lesz a jövő...

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3130 Dátum: 2025. Január 27. 10:15 »
N.I. : "A NYUGAT európai palackozók"!!!!   ;D ;D ;D ;D    Csak Ők!??   A kelet európaiak Nem csinálnak ilyet. DE NEM ÁM!!!! ;D ;D ;D ;D

Ki diktálja neked a tollbamondást? Mert mellébeszélsz ,(terelsz) már megint!
Nem az "egalizálásról volt itt szó!   Ami esetedben,különben rád nézve egy szégyen.

Híg löttyöt pörgettél és így korrigálod! És még te írogatsz a 40 éves méhész múltadról!? :)

Hiteltelen vagy mindazok szemében akik olvassák F. Takács fórumát már egy ideje.

A "kevelár"  :) szűrős sztorid meg külön tetszik!!  ;D ;D Csak a kezdők el ne higgyék. ;)

Már nyitott könyv vagy ,nem kell a méhészetedben járni,hogy véleményt mondjon rólad bárki. Elég csak követni írásaidat.

*

Koki

• 222
« Válasz #3131 Dátum: 2025. Január 27. 11:23 »

Ja és az északi akácon pergetett méz nem csak sűrűbb lesz, de jóval világosabb is, nem olyan sötét mint ti.

Ezt a labdát nem vettétek észre, vagy csak nem akartátok lecsapni?

Ki gondolta volna, ha az északit később pergeti valaki, ( a hordás végéhez később, nem a naptárhoz) akkor az sűrűbb lesz? Nem is hallottam még ilyet :) :) Ha a délit valaki később pergeti, az is sűrűbb lesz Attila. Egyébként csak sűrűt szoktunk pergetni, mert az méz, a híg csak nektár. De nem baj Attila, majd csak lesz belőled méhész valamikor, olvass sokat a méhészektől, meglásd azzá fogsz válni Te is! Kitartás!
Ha már ennyi mindent elárultatok Attilának, akkor arra sem ártott volna felhívni a figyelmét, mitől világosabb az "északi" méze.
Ugye amikor augusztus végén v. szeptember elején karcolgatja a már szűkített fészek mellett a "mézkamrában" az itt-ott fedett és lassan a lépekbe és a lépek falára kristályosodott legfőképpen napraforgó mézet, akkor azt részben behordják a méhek a fészekbe, vagy visszafedik. A kristályos mézet nem fogják kitakarítani. Az majd felhígulva megy a repcébe, illetve inkább az első akácba. Ezért világosabb az, amibe ebből már alig jut, a második akác.

Nem tehetek róla ha 8 szakmám van.
Valamelyikből csak megélek.

Valamelyikből lehet. De az nem a méhészet.
Azt hittem csak bennem merült fel eddig, hogy valaki "tollbamond".

Ki diktálja neked a tollbamondást? Mert mellébeszélsz ,(terelsz) már megint!
Nem az "egalizálásról volt itt szó! 

Üdv: Kira

« Válasz #3132 Dátum: 2025. Január 27. 18:08 »
Ha annyira otthon vagy a témában neo akkor miért írsz ilyeneket?
"Mondjuk a Te esetedben sem feltétlenül igaz, mert ha olyan magas víztartalmú mézet kevertél össza az alacsonnyal, ami méznek nem nevezhető, akkor ez is hamisítás."
Én mit írtam?
"Így a 19-est összekeverem egy 16-16,5-össel és már ok is."
És ezt te még komolyan is gondolod?
A 19-es akácméz nem piacképes mert lefolyik a kanálról, de nem erjed meg!
Már te is ennyire amatőrnek tartasz?
A mézek egalizálásába pedig nem kívánok többet hozzátenni, mert látszik, hogy az export igényét nem érted, és nem veszel arra sem hajlandóságot, hogy a témában érintett szakembert is megkérdezz.
Nyomod a saját magad által felállított kivitelezhetetlen lózungjaidat, de a valóságról nem akarsz hallani.
Nem mindenki bűnöző!
A tisztességes mézkiszerelőket is minősíted, de sokan vagyunk akik a természetes MAGYAR termelői mézünket homogenizáljuk, keverjük, ha jobban tetszik egalizáljuk.
Soha nem lesz olyan jogszabály ami ezt megtiltja, vagy olyan labor amely kimutatja, hogy két legelőn gyűjtött méz össze lett keverve.
Amiket írsz nem életszerűek, valamilyen rózsaszín álomvilágban élsz.
Még egyszer leírom!
A mézhamisítás BŰNCSELEKMÉNY!
A természetese mézhez semmilyen idegen anyagot hozzáadni nem lehet, és kivenni sem.
Tovább nem kívánom ragozni a témát.
Azért wr benyögéséhez is hozzászólnék!
Ezt írja ugyanis:
" Azért majd próbáj ki egyszer valamit. Kóstold meg ugyanazt a mézet még a mikrószűrő előtt, meg kóstold meg utána is."
Ez nem gyantaszűrés ne keverd azzal össze.
A női nejlonharisnya is egy előszűrés, ennél sokkal sűrűbb fonású amivel szűröm a mézet, emiatt neveztem mikrószűrőnek, de ti rögtön a dolgok mögé láttok.
Emiatt bátorkodtam azt írni, hogy lövésetek sincs a témához, de ezt folyton be is bizonyítjátok.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2025. Január 27. 18:15 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #3133 Dátum: 2025. Január 28. 08:40 »
"Így a 19-est összekeverem egy 16-16,5-össel és már ok is."
"A 19-es akácméz nem piacképes mert lefolyik a kanálról, de nem erjed meg!"

Nem egyszerűbb csak az északit üvegezni kevergetés helyett, ha már annak úgy is szebb a színe?

*

Koki

• 222
« Válasz #3134 Dátum: 2025. Január 28. 08:59 »
Egyszerűbb, de van egy probléma.
Az a 3-4 hordó északi elég  néhány hónapra. A pár hordó délivel keverve elég a következőig.
Ez van, a többi csak duma.

Üdv: Kira