Minden piacozó méhész (nem ti, mert nektek lövésetek sincs hozzá) valamilyen szinten egalizál.
Ezt is máshogy tudom. Vagy hogy egalizál? Másoktól is vesz mézet? Ilyet is tudok. Vagy a 3 évvel azelőttit is belekeveri???
Azok a vándorméhészek (mint én is) akik délről északi akácra vándorolunk, nem minden esetben tudjuk megvárni az első akác víztartalmának ideális szintre való csökkentését, emiatt a 2. akácon pergetett mézzel keverjük.
A refraktométer megmutatja, hogy meddig kell hozzáadni a sűrűt.
Én általában a mézeimet 17.5-ös víztartalomra állítom be!!!!
Szerintetek ez mézhamisítás?
Én így veszem ki a részemet a buliból.
Tehát szirupot pörgetsz amit aztán "egalizálsz" a sűrű északival. Brávó. Eddig se nagyon irigyeltelek de most meg aztán pláne. Nem elég neked a rengeted kaptártető nyitogatás, még a saját mézedet is kutyulni kell?
Saját termelői mézeimet minősítem, a hordókra ráírom a víztartalmat!!!!!!!!!
Na ezt kivételesen én is így csináltam régebben. Ma már nem, mert egyszerűbb ha beírom egy táblázatba amiben meg a függvény kiszámolja nekem, hogy melyik hordó a legsűrűbb meg melyik a leghígabb, nem kell a sok hordó közt fejszámolva kotorásznom.
Így a 19-est összekeverem egy 16-16,5-össel és már ok is.
De többet nem súgok, mert még túl okosak lesztek.
Hát ilyet ne is súgj, inkább szégyelld magad, hogy sajnálod azt az 1% mézet is a veőidtől. Most már őket is sajnálom. Tudod, nálam nincs ilyen meg olyan méz mert nem vándorlok, csak helyi van, azok közt meg nincs nagy különbség, ennek ellenére én mindig azt csinálom, hogy a vevőké a sűrű hordó a felvásárlóé meg a hígabb, mert még az is bőven megfelel neki.
Most akkor én súgok neked, van két lehetőséged is az otthoni kutyulgatás elkerülésére és az ezzel járó temérdek munka megspórolására.
1. Megadod a vevőnek a választás lehetőségét, itthoni vagy vándorlásból akácmézet akar-e venni, ha az itthoni is annyira jó, akkor az is megfelel neki, hiszen nem híg (bár ki tudja, ha nem lenne az akkor nem kéne kutyulgatni.
2. A vevőidnek adod az északit ami sűrűbb, a felvásárlónak meg jó a híg is, hiszen (mint állítod) az is csak 19-es ami még épp megfelel.
Köszi a jó tanácsokat, de általában tőlem kérdezik mitől ilyen tükrös tiszta a mézem.
Mert 37 éve Németországból hoztam olyan mikrószűrőt ami nektek még ma is csak fogalom.
Az is marad! Megint súgok. Azért majd próbáj ki egyszer valamit. Kóstold meg ugyanazt a mézet még a mikroszűrő előtt, meg kóstold meg utána is. Ha ugyanazt az ízt érzed akkor nincs miről beszélni, ha nem, akkor valaki belerondított (kakilt) a ventilátorba. Pont a méz egyedi, különleges zamatainak egy részét szedi ki a mikroszűrő, nekem van olyan vevőm aki kifejezetten kéri, hogy nehogy megszűrjem a mézét.
Ezt a homogenizálós marhaságot meg felejtsd el. Sosem fog a német vevő ugyanolyan minőséget kapni, mivel minden év más és más, mint ahogy a borok íze is évjáratonként változik. Most meg pláne más, hogy a magyar akácot nem is veszik. Akkor most vajon mit egalizálnak mivel? Akkor ez most nem hiányzik belőle? Nem, mert most majd ukránnal meg a jó ég tudja milyennel egalizálnak. Fel fog ez tűnni bármelyik német hipermarketben mézet vásárlónak? Biztos hogy nem! Aztán, majd ahogy fejlődnek a kínai laborok, előbb utóbb azt is megfogják tudni csinálni, hogy egyáltalán ne keljen a sziruphoz akácméz, mert a pollen kérdését is megoldják valahogy.
Azt is tudom, nálad mindenki viszi négyezeré már évek óta, akkor is ha a szomszédnál már 2500, csak halkan súgok megint, decemberben 3 törzsvásárlómat (minden hónapban vásároltak tőlem mézet) vesztettem el, kettő annyit sem mondott hogy mukk, a harmadik bevallotta, hogy nem vesz tőlem 3000-ért mézet, amikor a munkahelyére 2500-ért odaviszik üveggel együtt. Semmit nem kell csinálnia, sehova nem kell mennie, csak beteszi a szatyorba és fizet. Na ez lesz a jövő...