Nyilván, nagy üzemben ahol több méhész mézét összekeverik, egalizálják-homogenizálják nem feltétlenül lehet olyan minőséget kihozni ebből mint amit maga a méhész otthon egyedileg termelni tud. Ha esetleg javítás képpen hozzákevernének még mást is akkor meg pláne. Én pl. nem próbálnám meg itthon a bolti mézek egyikét sem a sajátomként árulni, akármennyit is kérnék érte.
Azért nem, mert abba vélhetően hamar belebuknék. És nem azért, mert nem a sajátom.
Nem vagyok mézpiaci elemző, nem ismerem a nagybani mézkereskedelem működését. Van viszont több nagyon régi, visszajáró osztrák és német vásárlóm. Náluk úgy működik a vásárlás, hogy mivel nyaralnak eljönnek egy szombat vagy vasárnap délután. Mivel ráérnek, az egész délutánt a "mézvásárlásra" szánják. Jó idő, anyagondok ide vagy oda, olyankor leülünk beszélgetni (azért megértjük egymást), kávé stb. és hát kimegyünk a méhekhez is. Mert ezek a vásárlók úgy működnek, hogy kíváncsiak arra, hogy bizony ki gyűjtötte a mézet és milyen körülmények vannak stb. Körbejárunk, van amikor kaptárt nyitunk, mutatok nekik érdekességeket. És nekem nagyon jól esik, hogy ezek az emberek több évtizede megbíznak bennem, a családban. Magánemberek, nem kereskednek a mézzel és bizony egy-egy nyáron családonként 40-50kg akácmézet vásárolnak azért, hogy egy évig elég legyen az otthoni készlet. És többen mondják, hogy ajándékba is ezt viszik, ha vendégsége mennek.
Ezzel csak annyit szeretnék mondani, hogy külföldön van igény a jó minőségű akácmézre. A jó minőség meg ott kezdődik, ha mi magunk méhészek igyekszünk a legjobb tudásunk, szorgalmunk szerint minőséget termelni. Az, hogy mézkiszerelők, kereskedők mit tesznek még ennek a "javítása" érdekben az már egy másik történet. Úgy gondolom, hogy nem kell mindent a kínaiakra fogni. Biztosan van komoly alapja ennek is de szerintem lenne söprögetni való mások háza táján is. És bár vannak "méhész" ismerősök, akik úgy gondolják, hogy ennyi pénzért majd jó lesz ezeknek ez is meg az is... -ezt akkor se csináljuk. Magunk miatt ne csináljuk.