Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3170 válasz
  • 1190059 megtekintés
*

Vivaldi

• 2049
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1485 Dátum: 2017. Február 25. 09:25 »
Vigyázz, ezt Csuja személyeskedésnek veszi, és beperel.

« Válasz #1486 Dátum: 2017. Február 25. 18:40 »
Céljuk a magyar termelői méz propagálása Magyarorszá­gon és külföldön egyaránt :)
http://www.hetek.hu/eletmod/201702/edes_elet_hogyan_valasszunk_minosegi_mezet

*

linen

• 123
« Válasz #1487 Dátum: 2017. Február 26. 20:13 »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1488 Dátum: 2017. Február 26. 20:45 »
QUQURIQ !!!

Csak egy egyszerű kérdés?
Melyik nevezhető tisztább akácméznek?

1. akácméz 5 % akácpollennel  vagy
2. akácméz 5% akácpollennel és 12% keresztes virágú pollennel?

(mind a két akácméz, tényleg akácerdőből való termelői méz volt).

Kiskakas

« Válasz #1489 Dátum: 2017. Február 26. 20:53 »
5% akácpollen?  :D Viccelődsz vagy tréfálsz? Én már többször vizsgáltattam ill. vizsgáltak be  be akácmézemet, de 34 alatt még sohasem volt. Eddig 42 volt a legtöbb. Vajon akácméz-e?

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1490 Dátum: 2017. Február 26. 22:34 »
QUQURIQ !!!

Végig olvastad a cikk tartalmát?
Fekvőben méhészkedsz?

Kiskakas

« Válasz #1491 Dátum: 2017. Február 26. 23:00 »
Végigolvastam. Nem fekvőben méhészkedem (már nem).
A kérdés nem az, hogy mi nevezhető tisztább akácméznek, hanem mi nevezhető konkrétan annak...?!
Hányszor keveredett Takács Úr mézhamisítás gyanújába?
Vajon a Takács Úr cége által forgalmazott mézben mennyi akácpollen található? Hány %-ra van beállítva?
Vajon egy tisztességes akácméznek érzékszervi vizsgálat alapján milyen a színe? Nem a 20 évesnek, hanem mondjuk a tavalyinak...
Akácméz-e a facéliaméz?
Hungarikum-e a kiváló minőségű ukrán vagy román akácméz?
Elnézést szeretnék kérni a következő mondatomért, ne haragudjon akit esetleg sért. Egyébként sem volt rám jellemző itt a Méhészklubon a következő stílus, amire lenne most bőven van lehetőségem és időm is átgondolni...
Tele van már a tököm a böszmeséggel, azzal pl., hogy itt magyar kereskedők barna "akácmézet" árulnak a boltokban. Be kell menni a tisztességgel, korrektül, hozzáértéssel méhészkedő méhésztársaknak a multikhoz és megnézni, hogy milyen "akácmézet" meg mennyiért árulnak. Meg meg kell nézni a forgalmazót, kiszerelőt! Szerintem szégyen. Ezt kínálják a külföldi piacokon is akácmézként? Mert ha ezt, akkor nem is olyan nagy csoda, hogy a kutyának sem kell...
Kedves Kiskakas, menj be a boltokba és nézz körül...!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1492 Dátum: 2017. Február 27. 07:33 »
Nagyon sok kérdésed van. Egyre válaszolok kérdéssel: Tudsz olyan méz forgalmazót akinél soha nem merült fel a kisebb nagyobb hamisítás gyanúja? Mert én nem.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1493 Dátum: 2017. Február 27. 08:33 »
QUQURIQ !!!

Belphegor!

Teljes mértékben igazad van!
Már a laikus is megismeri, hogy mi az akácméz, és mi nem!
Nem véletlenül került a polcok alsó felébe.
Míg régen több termelő és kiszerelő mézei sorakoztak a polcokon különböző kiszerelésekben, most egy egy kereskedő mézei.
A méz akác tisztaságát azokkal a kérdésekkel nem Takács Ferenc mézeivel hoztam összefüggésbe, csak azt kérdeztem, hogy melyik a tisztább akácméz?
Javasolni kell az OMME vezetésnek, hogy úgy mint pár évvel ezelőtt Bross Péter előző ciklusában legyen mintavétel a multiknál. Közjegyző jelenlétében, hogy ne azon vitázzunk a kereskedőkkel, hogy szabályos volt-e a mintavétel, vagy nem!
Mint régebben írtam, ennek volt az eredménye, a vagyon elkobzás, bünti, szakmától való eltiltás!
Nem is értem, hogy idáig ez miért nem történt meg!
Mindenki csak morog az orra alatt, méhész egyesületeknek kellene összegyűjtött aláírásukkal elérni az átfogó mintavételezést!
Miért nem tesz senki semmit?

Kérdezi a Kiskakas?

*

linen

• 123
« Válasz #1494 Dátum: 2017. Február 27. 08:46 »
Miért nem tesz senki semmit?
Minden bizonnyal aki tehetne valamit, az vagy nagyon motivált a tétlenségben, vagy egyszerűen nem dolgozik meg a fizetéséért.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1495 Dátum: 2017. Február 27. 09:00 »
QUQURIQ !!!

linen!

Vagy megeshet az is, hogy leszavazzák a "fehér házban"!
Néha (volt rá példa a "farok csóválja a kutyát"...
Csak akkor vádoljunk, ha teljes mértékben meg vagyunk győződve az igazunkról. azt meg tényekkel támasszuk alá.

kiskakas

« Válasz #1496 Dátum: 2017. Február 28. 05:45 »
Az OMME honlapján jelenleg is több méhész kínálja eladásra a mézét.
Ezzel nincs is semmi baj, viszont az ár.....
Van olyan kereskedő aki a vegyes virágmézért 700 Ft is ad, ha nagyobb mennyiség birtokában vagytok!
Ezért nem értem, hogy akkor miért kínálják még mindig a méhészek 650 Ft-ért?
Most nincs időm kifejteni a témát, de egy biztos, mielőtt értékesíteni kívánjátok a portékátokat, előbb nézzetek körül, mert lassan a méhészek lesznek a fogók, ők értékelik le termésüket.
Bár lehet, hogy a 650 Ft megfelelő?
"Nembaromfi" írta, hogy kicsi haszon is megfelel neki.
Én még mindig várok egy kicsit, mert erősen érzékelhető a kereslet élénkülése.
Az akác egyelőre 1.200-on tanyázik, de véleményem szerint abban is van "némi tartalék".
Nagyernyei Attila

« Válasz #1497 Dátum: 2017. Február 28. 07:37 »
Igaz, vagy hamis Takács állítása?
http://magyaridok.hu/gazdasag/igaz-hamis-jatszma-mezpiacon-1439419/

Szégyen és gyalázat, hogy miközben a hamisított és gyantaszűrt mézek ellen küzdünk, akad olyan mézcsomagoló aki megengedi magának, hogy ne legyen megfelelő a méze a minőségvizsgálaton.  A mézcsomagoló mentegetőzése közepette a méhészekre hivatkozni (azokra, akik még 2-3 hete ultimátumot kaptak, ha nem adják olcsón a mézüket) egyszerűen gusztustalanság.
Meg kell követelnünk Brosstól, hogy nyíltan határolódjon el végre a méhészek érdekében ennek a vállalkozónak a nyilatkozatától. 

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1498 Dátum: 2017. Február 28. 11:53 »
Szerintem ezt Bross a Küldöttgyűlésen meg is fogja tenni.

Zoli!

Szerintem viszont neked meg azt is meg kell értened, hogy akármilyen ellentét van a mézkereskedő és a méhész között ez egy életre szóló házasság, amiből egyik fél se hátrálhat ki. Itt nincs alapja semmilyen válópernek. A magyar méhészek többsége kénytelen nagykereskedő felé értékesíteni mézét, mert nincs más választása.

Attól kezdve, hogy a mézet átvette és kifizette a kereskedő, annak tulajdonjoga is átszáll. A saját tulajdonával szabadon rendelkezik a kereskedő a jogszabályi kötöttségek betartása mellett. Nem a mi felelősségünk, ha a kereskedő valamilyen formában túlzott módon lecsökkenti a méz laborban mérhető paramétereket. Ő tartja ezért a hátát vagy Ő vitatja.

Takács egy szóval nem mondta, hogy azért olyan a bolti méze, amilyen, mert a méhészektől csak szar minőséget kap. Miért nem mondta? Mert ezzel megsértene minket és azt meg nem akarja, hiszen tőlünk vásárol.

Egyébként teljesen jogos az észrevétel, hogy tőlünk olyan alacsony diasztáz aktivitással és olyan alacsony pollenszámmal biztos, hogy nem venne át mézet egyetlen kereskedő sem, mint amilyen a boltokban kapható. Ezt pont az előbb említett okok miatt mi méhészek erkölcsileg elítélhetjük. De ha minket méhészeket nem bánt meg érvelésében Takács, akkor szíve joga, hogy saját portékáját hogyan védi.

Sajnos Takács januári levele és mostani újságnyilatkozatai valóban erkölcsileg elítélhetők és jó lenne, ha a Küldöttgyűlésen Takács szóban legalább magyarázatot adna és bocsánatot kérne a történtek miatt. Már csak azért is, hogy a hadiállapot megszűnjön a méhészeti szezon előtt.  Akár az OMME Etikai Bizottságának elnöke Rádi Tibor kérhetné is erre Takácsot.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1499 Dátum: 2017. Február 28. 11:54 »
Nyilván, nagy üzemben ahol több méhész mézét összekeverik, egalizálják-homogenizálják nem feltétlenül lehet olyan minőséget kihozni ebből mint amit maga a méhész otthon egyedileg termelni tud. Ha esetleg javítás képpen hozzákevernének még mást is akkor meg pláne. Én pl. nem próbálnám meg itthon a bolti mézek egyikét sem a sajátomként árulni, akármennyit is kérnék érte.
Azért nem, mert abba vélhetően hamar belebuknék. És nem azért, mert nem a sajátom.
Nem vagyok mézpiaci elemző, nem ismerem a nagybani mézkereskedelem működését. Van viszont több nagyon régi, visszajáró osztrák és német vásárlóm. Náluk úgy működik a vásárlás, hogy mivel nyaralnak eljönnek egy szombat vagy vasárnap délután. Mivel ráérnek, az egész délutánt a "mézvásárlásra" szánják. Jó idő, anyagondok ide vagy oda, olyankor leülünk beszélgetni (azért megértjük egymást), kávé stb. és hát kimegyünk a méhekhez is. Mert ezek a vásárlók úgy működnek, hogy kíváncsiak arra, hogy bizony ki gyűjtötte a mézet és milyen körülmények vannak stb. Körbejárunk, van amikor kaptárt nyitunk, mutatok nekik érdekességeket. És nekem nagyon jól esik, hogy ezek az emberek több évtizede megbíznak bennem, a családban. Magánemberek, nem kereskednek a mézzel és bizony egy-egy nyáron családonként 40-50kg akácmézet vásárolnak azért, hogy egy évig elég legyen az otthoni készlet. És többen mondják, hogy ajándékba is ezt viszik, ha vendégsége mennek.
Ezzel csak annyit szeretnék mondani, hogy külföldön van igény a jó minőségű akácmézre. A jó minőség meg ott kezdődik, ha mi magunk méhészek igyekszünk a legjobb tudásunk, szorgalmunk szerint minőséget termelni. Az, hogy mézkiszerelők, kereskedők mit tesznek még ennek a "javítása" érdekben az már egy másik történet. Úgy gondolom, hogy nem kell mindent a kínaiakra fogni. Biztosan van komoly alapja ennek is de szerintem lenne söprögetni való mások háza táján is.  És bár vannak "méhész" ismerősök, akik úgy gondolják, hogy ennyi pénzért majd jó lesz ezeknek ez is meg az is... -ezt akkor se csináljuk. Magunk miatt ne csináljuk.