Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3170 válasz
  • 1189883 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1470 Dátum: 2017. Február 23. 18:19 »
Nem baromfi a hatökör és a szamár is.  ;D

De félre a sértegetéssel. Ha egy településen képesek lennének a méhészek összefogni és egy gazdaságos árszintet közösen fenntartani, akkor nem lenne értelme vitátoknak. De a közlegelő tragédiáját itt is átéljük, mert a túltelített piacon mindíg vannak szaralakok, akik beakasztanak a többieknek. Ez ellen szólt Nagyernyei Attila.
Ha ezt bárki félreérti, akkor az
 - vagy rosszindulatú,
 - vagy értelmi képességei gyengék.
Választhatsz Nembaromfi.  :-X
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

robi 75

• 1017
« Válasz #1471 Dátum: 2017. Február 23. 18:51 »
Gazdaságos árszintet? közösen?????
Bakker minél jobban meg van "tollasodva" annál drágábban adja, nincs már ráutalva, rákényszerülve meg végképp nincs.
Zömét leadja hordóban kap egy halom pénzt, a többivel meg elbohóckodik.
Nem egyszerü ez már nálunk sem tavaly óta, hirtelen minden utcában lehet mézet venni, sehol sem kígyóznak a sorok.
Üdv:robi

« Válasz #1472 Dátum: 2017. Február 23. 20:05 »
Kedves Nembaraomfi!
Ezt a paragrafust idézed, tehát otthon vagy a jogban:
"2/A. §6
3. § Tilos valótlan tény állításával vagy híresztelésével, valamint valós tény hamis színben való feltüntetésével, úgyszintén egyéb magatartással a versenytárs jó hírnevét vagy hitelképességét sérteni, illetőleg veszélyeztetni."
Akkor először a TV2 Tények című esti műsorát pereld be!
Ott azt állították, hogy a "Jó méz az drága, az olcsó az hamis."
Én erre fogok hivatkozni, amúgy nem tojtam be.
Egyet nem értek.
Állandóan a kereskedőket szidalmazzátok Nembaromfi, aztán rá kell döbbenni, hogy Te és a hozzád hasonlók nyomják le a belföldi árakat.
Ez aztán az igazi méhész érdekvédelem!
Nem az a célunk, hogy magasabb áron értékesítsünk?
Ki a méhészek ellensége Nembaraomfi?
Én a 2.500 Ft/kilós üveges akácméz árával, elismerem a méhek szorgalmas munkáját!
A konkurenciát soha nem pocskondiáztam, és ezután sem teszem, csupán nem értem meg azokat, akik ilyen méltatlanul alacsony áron adják a mézet, hogy nem döbbennek rá, egy dekával sem adnak el többet.
Ja, decemberben felhívott egy ismert méhész, aki Pécsi Vásárcsarnokban többedmagával kínálta a mézet.
Kérdezte ismerem e azt a barmot aki 1.800-ért adja a szépnek tűnő akácmézét, mert Tolna megyei.
Ismertem.
Kezet foghatnátok Nembaromfi.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1473 Dátum: 2017. Február 24. 00:53 »
  vagy rosszindulatú, - az a megérzésem, h igen.
  Állandóan a kereskedőket szidalmazzátok Nembaromfi, aztán rá kell döbbenni, hogy Te és a hozzád hasonlók nyomják le a belföldi árakat.[/color]  --a kereskedő árrése nem ingadozik úgy mint a felvásárlási ár
  nem értem meg azokat, akik ilyen méltatlanul alacsony áron adják a mézet,--meg találja a zsák a foltját, az egyik nem tudja mit árul, a másik nem tudja mit vesz.

Ritkán járok nagy áruházakba vásárolni, de múltkorában az egyikbe betévedtünk a feleségemmel. Régi szokás szerint a mézet kerestem, kíváncsi voltam a konkurencia kínálatára, és az árakra . Időbe tellett míg meg találtam a polcot, de ez nem azért volt mert figyelmetlen lettem volna á dehogy. Hungarikumhoz méltatlan körülmények, lesújtó a látvány ami elém tárult. A legolcsóbb áru is nagyobb figyelmet kapott a polcokon- legyen az bio termék ,v alap élelmiszer. A választék szegényes-950 g, 500g, 250g, ennyi. Elhelyezés a polcokon kb deréktól lefele. Kerestem az árat- döbbenet 3200/Kg-tól felfele- , jelzem akác.
  Kérdezem "nembaromfitól"_: a termelőn kívül mindenkinek nyerni kell ezen az árú cikken? Mindig a termelő a hibás, mindig a termelőnek kell meg alkudni. Nem arról szól  az értékesítés, h a méz bizalmi termék? A piacon a termelő adja a nevét címét , bármikor utól lehet érni. Az árból csak az enged , aki nem értékeli a saját munkáját, és a méhekét. Sokkal nehezebb árat emelni mint árat csökkenteni.

Nem gondolom ,h annyira meg lennél szorulva, rá vagy kényszerülve, h 2000Ft/950g-ért add el kiszerelve a mézedet. Még előttünk a szezon , kitudja milyen lesz? Gyanakvó vagyok , és véleményem szerint nem a saját véleményedet hangoztatod, át kellene gondolnod mielőtt ide kiteszed.

Albert

« Válasz #1474 Dátum: 2017. Február 24. 07:48 »
Nekem ezzel az egész felvetéssel az a gondom, hogy a méhészeket kell győzködni, ne adják el méltatlanul alacsony áron a termésüket.
Ha annyira adakozók, ajánlják fel a dévai árváknak.
Én éves szinten ismerősöknek, rokonoknak, rászorulóknak sok mézet adok, "csak úgy".
Amikor ELADOM a mézet, akkor nincs mese, a már többször leírt áron értékesítem.
Visszajáró vevőim előre nyújtják a pénzt, nem is kérdezik az árat.
Az nem marketing fogás, hogy ....."tesókám, árány egyetleny barátom, ín vagyok a legóccsóbb"!
A marketing azzal kezdődik, hogy csillog az üveg, nem szakadt a címke, és mi sem nézünk ki "szakadtnak".
Az autónk, cipőnk, kezünk tiszta!
Nem folytatom, 3 évig dolgoztam egy olyan cégnél, akik kint voltak különböző termékekkel a világpiacon!
Olyan előadásokat volt módom meghallgatni, hogy az sok méhésznek csak álom!
A mai TUDATOS fogyasztói társadalom rendkívül érzékeny a termék minőségére, és inkább kisebb kiszerelésben választja a mézet, de IGAZIT akar venni.
A Nembaromfi kollégának üzenem, fizessen be mai áron átszámítva 2.000 Eurót egy hétvégi mítingre, és egyből másként látja a világot.
Senki nem fogja ingyen átadni azt a tudást, a sikeres eladási tapasztalatait, amit ő maga óriási kínok között, sok millió elbukásával kapart ki.
A következő kisfilmet, ha van időtök nézzétek meg.
Én élesben hallottam, hogy mekkorát bukott a vállalkozó, de nem adta fel.
Baromi drága a kávé náluk, de baromi finom!
Sikerének titka?
Íme:
https://www.youtube.com/watch?v=3MJGW0t1jCM
Nagyernyei Attila

« Válasz #1475 Dátum: 2017. Február 24. 09:23 »
Nem folytatom, 3 évig dolgoztam egy olyan cégnél, akik kint voltak különböző termékekkel a világpiacon!
Olyan előadásokat volt módom meghallgatni, hogy az sok méhésznek csak álom!
Attila, ha annyit tanultál meg "marketingből" 3 év alatt, hogy a helyes reakció a konkurencia alacsonyabb árára az, ha leszólód, pocskondiázod, rossz hírét kelted, akkor kárba veszett ez az idő. Méhész stand felrugást, köpködést nem tanítottak mellé? A pocskondiázás (méhész a méhészt) szerinted építi ezt a közösséget? Milyen irányba vezetnéd ezt a szakmát mint vezető? Nagyon megkeseredett ember lehetsz...

Mint említettem, van hazai ingyenes, OMME támogatott előadás méhész marketingről. Foglalkozik az alacsony konkurens ár kezelésével is. Használjátok ki a lehetőséget, nem kell eur ezreket költeni. Azt is leírtam, a te "pocskondiázós" javaslatod miért nem működik és mi az etikai/törvényi stb.  probléma vele.

Szánalmas ellentámadás, hiteltelenítési kísérlet, hogy én meg a társaim törjük le az árat, mert mertem felemelni hangomat a pocskondiázás ellen. Nem lepődtem meg rajta.

Senkit nem biztattam alacsony áron történő értékesítésre. Azt kellene megértened, hogy az "ár" egy piaci kategória, amit piaci eszközökkel (lásd. pl. marketing, meggyőzés, edukálás stb.) lehet kezelni, nem más termelők, méhész kollégák pocskondiázásával. Ez utóbbi a tisztességtelen piaci magatartás kategória. Ettől óva intenélek, mint leírtam több okból is.

Amúgy nem is értem, mit foglalkozol mások árával, ha nálad 2.500-ért remekül megy az akác? A sas nem kapkod a legyek után, nem?

Mivel már többször elmondtam, amit szerettem volna, részemről ennyi. Aki megérti megérti, aki nem az nem is akarja/tudja. Hajrá, lehet kiforgatni, cikizni, legalább addig is van témátok...

« Válasz #1476 Dátum: 2017. Február 24. 09:46 »
Nembaromfi!
Most azt bizonygatod, hogy miért adod el olcsón a mézedet?
Ne nekem magyarázkodj, hanem azoknak akiknek a környezetedben alávágsz.
Én a zászlómra a minőséget tűztem!
Ehhez pedig hozzáillesztettem azt az árat, amit jónak láttam.
Igen sokat tanultam a marketing előadásokból, de neked nem árulom el, mivel a kis haszonnal is megelégszel, ahhoz pedig nem kell marketing.
Témát befejeztem.
Nagyernyei Attila

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #1477 Dátum: 2017. Február 24. 10:08 »
Hát van egy nagyon régi piacra járó aranydiplomás méhész kollégám, aki a következő képen képezi az árait.
 Idézem:" ha 1800-é elviszik,   hogy adnám má 2600 alatt?"
 Az idén mondtam neki, hogy ha most 1200, akkor most mennyiért adja?

Szóval emberek, egy árképzésnél a vásárlót is figyelembe kell venni. És az árképzés kurva  egyszerű lenne egy rendes világban: bekerülési költség+ tisztességes haszon.
 Hogy mit takar a tisztességes haszon az lehet vita tárgya, az viszont nem, hogy a méz árát se lehet az égbe emelni.

*

Dozer

• *
  • 32
« Válasz #1478 Dátum: 2017. Február 24. 10:21 »
A facebook csoportban volt egy téma elég nagy egyet nem értéssel...
Nevezetesen, hogy mennyi a bekerülési költség. :)
Valaki állíthatna nekem fel képletet erre, természetesen mézfajtánként. :D

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1479 Dátum: 2017. Február 24. 11:02 »
Itt se leszel elégedett az információval, mert óriási a különbség ember és ember, méhészet és méhészet között.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1480 Dátum: 2017. Február 24. 16:34 »
QUQURIQ !!!

"Valaki állíthatna nekem fel képletet erre, természetesen mézfajtánként".

Kiskakas valakinek érzi magát, de ez az ő dolga  :D
Tételes költségelszámolásnál lehet ezeket a mézfajtánkénti bekerülési árat kiszámolni!
Ez minden méhésznél más és más.
pl. van olyan méhész, akinek a telephelye körül alig van valami jobban mézelő növény.
Neki mindenre vándorolni kell.
Van akinek három hordásos a telephelye környéke. Ő szinte semmire sem vándorol.
Költségei: bérfuvar, rakodók. (bizonytalan pontos időre megszerezni)
Saját járműnél: műszaki vizsga, kötelező, útdíj. alkatrészek, gumi kopása, üzemanyag, olajcsere, szervizelési díj, rakodók.
Kinek milyen erősek a családjai?
Kinek milyen sok erős családja van?
Ki mennyi drága gyári gyógyszert használ?
Kinek mennyi cukrot kell feletetni?
Van-e a közelbe őszi méhlegelő?
Ki mennyire van begépesítve?
Ki mit tud furfangokkal, szaktudással kihozni a méheiből?
Kinek mennyire huzatos a téli telephelye?
Ki hogyan tud megbirkózni az atkával és a Nosemával?
Szerintem lehetne még folytatni...

Kiskakas

« Válasz #1481 Dátum: 2017. Február 24. 16:38 »
Dozer!
Amit kérsz, csak egyénre lehet megalkotni, egységes sablont nehezen, vagy egyáltalán nem dolgozható ki.
Nézzük azokat az állandó költségeket, amely minden kiszerelőt sújtanak.
Üveg, címke, tető, kiszerelési költség stb.(A mézet ki, vagy meg kell melegíteni, mert nem lehet megszűrni, ez elektromos árammal, vagy gázzal történik.)
A többi változó költség!
-Milyen messze kell szállítani az árut? (Hol a piac?)
-Mennyi a helypénz?
Szerintem ezt összehasonlítani, hogy ki mekkora költséggel szerel ki, nem egyszerű feladat.
Az állandó költség szépen számolható.
Az üveg, címke, tető és energiaköltség kilóra kivetítve olyan 150 Ft/kiló körül lehet.
Ha háznál adod el, akkor ennyi.
Ha autóztatod a portékádat, akkor pedig az eladott tételből lehet kiszámítani, hogy mennyi az annyi.
Eladsz egy olyan piacon 30 kg akácmézet amely 100 Km-ra van, az üzemanyagköltség 8 literes átlagfogyasztással, 380 Ft-os üzemanyag árral számolva 6.080 Ft-ba kerül.
Tehát, ha 2.500-ért adod az akácmézet, abból lejön a 150 Ft/kilós állandó költség, akkor vagyunk 2.350-nél.
Mint említettem, feltételezzük, hogy 30 Kg-ot adtunk el, ez 70.500 Ft!
Ebből lejön a 6.080 Ft=64.420, és mondjuk 1.000 Ft helypénz, akkor 63.420 Forintot kerestünk.
Ez "tisztán?" 2.114 Ft-os akácméz árat jelent.
Aki 1.800-ért adja, annak 54.000 Ft a bevétele, ebből jön le a 7.080 Ft-os költség=46.920 Ft-ot keres a kolléga.
Tehát ő 1.564 Ft-ért toporog a piacon.
A számok természetesen arányaiban igazak, mert minden tényező változhat.
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1482 Dátum: 2017. Február 24. 20:54 »
QUQURIQ !!!

Ma egy csomó napilap, a rizsből lett "mézről" pletykázott...
Ma a piacon a vevők többsége megemlítette, hogy tudom-e miből van a méz!...
Voltak, akik soha nem vettek mézet, de akkora pofával mondták, hogy már a mézet is rizsből készítik...
Voltak akik fel voltak háborodva, és kérdőre vontak, hogy mi méhészek miért hagyjuk ezt?
Már látom előre, hogy a rossz indulatúak között lesz olyan is, aki azt foga mondani, hogy olyan rizs ízű volt a méz...

Nesze neked méhész!

Kiskakas!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1483 Dátum: 2017. Február 24. 21:54 »
Nincs olyan szép leány, aki mindenkinek tetszik.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1484 Dátum: 2017. Február 24. 22:46 »
QUQURIQ !!!

..hát ami szép az szép!
Akinek meg kifacsarodott az ízlése, az meg nézegesse, csak nézegesse a szép lányokat...
..úgy se néznek vissza rá a szép lányok...

Kiskakas