QUQURIQ!!!
Boldog újesztendőt Mindenkinek!!!
Bocsi Attila! Nem találtam az akácról írt bejegyzésedet, tehát itt válaszolok!
Én is végig olvastam a Füstölő magazin cikkét az akácról!
Na, végre!
10 éve tartok rózsaszín akácot, így volt időm megfigyelni!
Pár infó!
Egyet le kell szögezni!
A nyár közepén virágzó akác a szurtos akác. Ennek is a virágai élénk rózsaszínűek, szinte lilás.
Szokták is lilaakácnak nevezni.
Na! Ez nem ad nektárt!
A legjobban mézelő akác fajták a következők: Rózsaszín AC, Debreceni 2, halvány Rózsaszín, Debreceni 3-4, Mátyusi 1-3, Váti 46, Zalai, Kiskunsági, Császártöltési, Egylevelű és a Ricsikai akác.
Rózsaszín –AC,
Nemesítője: Dr. Keresztei Béla
Fajtakísérleti kiültetés : 1968 tavasza.
Törzse, enyhén sík, néha térgörbe, erőteljes növekedésű. Kérge fiatal korban sima, élénk acélszürke színű, vízszintes paraszemölcsökkel, később finoman repedezett. Ágai erőteljesek, terebélyes koronát növeszt.
Onnan lehet megismerni a rózsaszín akácot, hogy az egy éves hajtásai bordó színűek. A tövisek aprók, vastagabb ágakon szinte jelentéktelen.
Virágai: rózsaszínű, a csésze vörösesen pettyezett és apró szőrökkel borított.
Virágzati tengelye közepesen hosszú (8-13 cm) kisebb mint a fehér akácé.
A virágok tömötten helyezkedik el a virág nyélen. Megbízhatóan dúsan virágzik, egy-egy fürtben sok átlagosan 28 db virág található.
Későn virágzik, az egyik legjobb nektártermelő. A szép kifejlett virágok a már kifejlett levelek között jelennek meg.
Tulajdonképpen a bimbók a rózsaszínűek, a kinyílt virágokon már alig látszik a rózsaszínűség.
Egy biztos, amikor kinyílnak a rózsaszínű akácvirágok, rögtön elkezdenek a méhek járni rá!
Még a szétrongyolódott túlnyílt virágokat is látogatják a méhek.
A nektár mért cukor értéke átlagosan 30-50% -kal nagyobb, nektár hozama is jelentősebb!
Ezért méhek tömegesen látogatják!
Méréseim szerint a fehér akác virágzásának 6. napján kezdi el a virágzást, ami rövidebb ideig tart mint a fehér akácé! (fehér akác 10 nap, rózsaszín 8 nap).
Így az akácvirágzás 14 napig tart. Így 4 nappal hosszabbodik meg a virágzási idő.
Ez a + 4 nap nem helyettesíti az északi akácról begyűlt nektár mennyiséget. Igaz, hogy ebből kb. egy hektárnyit érnek el a méheim az öreg fákról, + amit még én is telepítettem. Most van egy hektárnyi terület amit a méhészetemben Rózsaszín AC vel szeretnék betelepíteni.
Sajnos 2014 ben végig telefonáltam egy csomó erdészeti csemetekertet, hogy szeretnék vásárolni 3000 db. csemetét. A Nyírségiek állítottak elő 27 db-ot, aminek méhész lett a gazdája.
Az erdészeti kutatóintézetet meg felszámolták, ahonnan valamikor beszereztem a saját eredeti csemetéimet.
Most korán tavasszal megpróbálok gyökérdugványokból előállítani csemetéket.
Álló méhészeteknek aranyat ér!!!
Miért?
Mert így az akácmézet nyugodtan kutatás nélkül el lehet venni, ki lehet pergetni!!!
Nagyobb mennyiségű telepítésnél, komoly súlygyarapodás is elérhető lenne!
Ha az akácosokat Rózsaszín AC vel vegyesen ültették volna, nem kellene a méhészeknek északra vándorolni. A délen méhészkedők maradnának a déli akácosokban, az északi méhészek meg maradnának az északi akácosokban.
Mindenki többet termelne, nem kellene vándorolni, (üzemanyag, feljárás) betegségek szét hurcolása…
A nagyobb területű Rózsaszín AC –ról begyűjtött nektár mennyiség, jóval több lenne mint a fehér akácról!!!
Csak gyökérdugványról lehet szaporítani, magról nem!!!
Aki tud Rózsaszín akác szaporító telepről, kérem, hogy ossza meg velünk is!!!
Köszönjük! (ez a házi feladat)!
Üdvözlettel: A botanikus Kiskakas!