Hír-les

• 5621 válasz
  • 2444662 megtekintés
Re:Hír-les
« Válasz #5610 Dátum: 2025. Augusztus 29. 19:33 »
"Minden szinten lemaradtunk, és ez valakiknek a csúnya nagy bűne."

Mindig is le voltunk maradva -minden téren- és egyre jobban maraduk is le. És, hogy ez kinek a "csúnya nagy bűne"? A magyaroké. A miénk...

« Válasz #5611 Dátum: 2025. Szeptember 02. 13:53 »

« Válasz #5612 Dátum: 2025. Október 26. 19:31 »

*

Bicska

• 602
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #5614 Dátum: 2026. Január 15. 10:02 »
Az OMME honlapján van egy felhívás, ezt nem árt megszívlelni.
https://www.omme.hu/omme-hirek/figyelem-legyunk-korultekintoek-a-termekertekesitesek-soran/
Nekem a nézetem ebben a témában sokkal radikálisabb.
Amennyiben a megállapodás szerinti időben nem fizetik ki a méz árát, az több mint egy...bocsi.
Vannak itt a megyénkben olyanok, akiknek már évek óta milliókkal tartozik egy cég.
Ez bűncselekmény!
Más téma, de megemlítem.
Most olvasom, hogy meredeken esik az arany és a kőolaj ára.
A másik hírportálon ugyanebben az időben arról számolnak be, hogy holnaptól jelentősen nő az üzemanyagok ára.
Ugye a MOL Rt. azt mantrázza, hogy a világpiaci ár határozza meg az itthoni kiskereskedelmi árakat.
Akkor most mi van?
Ismét más, de idevágó téma.
Az egyik magánkézben lévő húsfeldolgozónak több étterem jelentős összeggel tartozik.
Gyakorlatilag a húst elvitték, felszolgálták, lóvé meg nuku.
Mocsok világban élünk!
Sokkal keményebb szankciók kellenek az állam részéről, hogy elvegyék az ügyeskedők kedvét.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 361
« Válasz #5616 Dátum: 2026. Február 25. 17:18 »

*

robi 75

• 1033
« Válasz #5617 Dátum: 2026. Február 25. 20:06 »
Ázsiát nem 22 éve járjuk, kínával nem 22 éve kereskedünk...hanem 2000 éve már vidáman hordták a motyót a selyemúton.
Később hajókon, mint az állat jött a cucc befele. A pestist sikerült is behozni.
De hogy egyetlen kib@szott darazsat nem sikerült a 2000 év alatt azt nem hiszem el.
Nem tudtam róla így elfelejteni se tudom hogy 22 éve egyetlen párzott nősténydarázs érkezett😂😂😂.
Ezt hogy sikerült ilyen pontosan megállapítani?😂😂
Jó, értem hogy már tökmindegy kár ilyenen gondolkozni, de a vége nagyon gagyi lett. Még leírja mit ne feledjünk😂😂😂
Üdv:robi

*

Koki

• 361
« Válasz #5618 Dátum: 2026. Február 26. 07:18 »
Bizonyos körökben rég jól bevált módszer a valós problémákról félelemkeltéssel elterelni a figyelmet. Régóta megy ez, erről írtam a zöldön a mindennapjainkban 21-én. Akár Győzike és Bejá háború ellenes videója, ahol Győző te nem mész a  háborúba....nevetséges.

Konténerben érkezett. Valaki kitalálta, és így lett beleégetve, majd időnként  lobogtatással fenntartva a méhész tudatába.
Nősténydarázs.  Nehogy valaki szőrszálhasogatásnak érezze, de ez így eléggé nagy hozzánem értést sejtet. A dolgozók is nőstények. Újságban ok. De egy szakmai oldalon? Talán az anyadarázs, darázsanya kifejezéssel jobban érthetővé válna a szöveg számunkra.
Tehát nem a franciáktól jön csak be, hanem ismét eredeti hazájából is várható. Figyeljük a konténereket, azok környezetét ahol kínaiak árut hoznak. Javasolnám a kínai szörpök, -amit méznek hívnak amire ideér- útvonalát, lerakatait figyelemmel kísérni, mert az az igazi problémánk nekünk, az vágta szét az ágazatot, nem a veliut(p)ina. Mi méhészek meg úgy tudjuk, hogy a szörpös hordókkal érkezhetett Franciaországba valamikor.
Ezt is brit tudósok állapították meg:
« Utoljára szerkesztve: 2026. Február 26. 07:24 írta Koki »

*

neo

• 1023
« Válasz #5619 Dátum: 2026. Február 26. 07:51 »
Ausztráliába 100 év alatt jutott el a Varroa. Ehhez az kellett, hogy túlélje legalább egy raj a hosszú utat, amelyik a egy Ausztráliába tartó tengerjáró hajón telepedett meg.
Valószínűség számítás.
Az előbbi tényezők eltörpülnek amellett, hogy túl is kellett élni a tengeri utat, ami az élelem forrás hiánya miatt nagy szelekciós nyomást jelent. Alapvetően csak gyors hajókon van erre esélye a darázsnak, vitorlásokon nincs. Annak sokkal nagyobb az esélye, hogy egy darázs éli túl az utat, nem pedig több egyszerre. Ha van 3 feltétel, aminek egyenként 10 százalék esélye van, akkor mindhárom feltétel együttes teljesülésének 10*10*10=1000, 100*100*100=1 millió, tehát az 1/1000 a valószínűsége.Tehát ezer gyors hajóból egyen lesz egy életben maradt darázs. Ha azonban 2000 hajó érkezik, akkor már 2 darázs fog átérni Európába. De lehet, hogy nem tíz százalék egyenként az esély, hanem csak egy, vagy az egyiknek tíz a másiknak egy, a harmadiknak egy ezrelék, akkor az tíz per tíz millió, tehát 1 millió hajóból egynél lesz túlélő darázs. Lehet, hogy  1 millió hajóhoz pedig kell 100 év. De az lehet, hogy nem 3 feltétel, van, hanem tíz.
Ha ne adj isten valaki a méhészetében pl. teljesen ki tudja irtani az atkát, akkor egy 15 km-es védőtávolság betartása (here röpkörzet) mellett is néhány év leforgása alatt el fog jutni oda az atka. Tehát tévedés azt hinni, hogy  az atkát nem lehet kiirtani (egyébként annak is el fog jönni az ideje), hanem nem lehet megóvni a visszafertőződéstől. Ha másképp nem, akkor 100 évente jön egy vándorméhész, amelyik visszahozza.

*

Koki

• 361
« Válasz #5620 Dátum: 2026. Február 26. 12:54 »

*

neo

• 1023
« Válasz #5621 Dátum: 2026. Február 26. 16:32 »
Hogyan számoltam ki a 100 évet? Hát úgy , hogy kivontam abból az évszámból, amikor megjelent Ausztráliában az atka, azt az évszámot, amikor megjelent a melliferán.
A valószínűség számítás pedig egy modell. Amely széles határok között tud mozogni. A lényege az, hogy aminek nagyon kicsi esélye van, az évek, évtizedek, évszázadok alatt valóságossá válhat. Aminek a valószínűsége évente egy a százmilliárdhoz, az valószínűleg nem fog bekövetkezni. Hiszen a világegyetem kb. 15 milliárd éves.