Kakaskukorékolás

• 4212 válasz
  • 1743467 megtekintés
*

irido

• 488
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #990 Dátum: 2014. December 31. 15:56 »

Az MVH-nál még az ellenőrzésnél is csak egy vonalkód voltam. Tudom embertelen, de nem én találtam így ki.

veszti!
Nekem pedig pont az a véleményem, hogy így emberi. Korrupció csak ott lehet, ahol emberek vannak. Ahol pedig emberek vannak, ott mindig is lesz korrupció. Emberi a kisember számára a vonalkód. Egyenlő esély.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #991 Dátum: 2015. Január 01. 10:55 »
Így van. És így vagyunk sokan. Ezért talán nem is kell csodálkozni, hogy a tagság nagyon nagy része szükséges rossznak tekinti az ommet. Vámszedőnek ami leszedi az uniós támogatásból a maga részét. És kész. Az igazságosságot itt el se kezdték annak idején, nem hogy folytatnák. Mindenki tudja ezt, azzal, hogy én leírom nem találom fel a spanyol viaszt. Mégis mert talán az ember ilyen, van vízióm az omme-ról. Én egy nagy, működő, igazságos omme-t szeretnék. És olyat ahol minden együtt van. És amiben minden együtt van. Többek között az uniús támogatások igazságos elosztása, újságkiadás, eszközgyártás, mézkereskedelem stb. Olyat ami a tagságé. Olyat ahol megbecsülik azokat akik régen tagok, mert kitartottak az omme-ban akkor is amikor nem lehetett felkapni nagy támogatási pénzeket. Mi évekig, de talán több mint egy évtizedig csak befizettük a tagsági díjat, úgy hogy nem kaptunk semmit érte. Erre épül a mostani omme. És ezt mindenki elfelejti.
Ezt az ommet meg lehetne csinálni, ha akarnák.
 De tudom, van aki ha elolvassa elgondolkodik, és van aki kinevet, hogy mit akarok én?
Uraim nyugodjatok meg. Semmit nem akarok. Senki ellen, és senki mellett nem vagyok. Talán csak a tagság mellett.
Most is mint utóbbi években már, ha isten éltet, elballagok Fekete Józsihoz egy hétfőn délelőtt, és befizetem a tagsági díjat. Mert megszoktam már több mint húsz éve, lehet talán már huszonöt éve is.
Időnként meg itt leírogatok valamiket, ha megengeditek. Talán van aki elolvasgatja.

Nagyon boldog újévet kívánok mindenkinek mindkét oldalon. Még azoknak is akivel néha vitába szállok.
 A családjaitokban boldogságot, a kaptárjaitokba egészséges méheket, az omme-ban békességet kívánok 2015-re.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Január 01. 11:03 írta Vivaldi »

« Válasz #992 Dátum: 2015. Január 01. 11:25 »
 Vivaldi!
Ezt írod:
"De tudom, van aki ha elolvassa elgondolkodik, és van aki kinevet, hogy mit akarok én?"
Senki nem fog kinevetni közülünk.
A vezetők viszont kinevetnek, mert mi a céljuk a tagsággal?
Te fizess még vagy 25 évig, hogy nekik jó legyen!
Ez az OMME újévi üzenete, neked, nekünk.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #993 Dátum: 2015. Január 01. 12:01 »
Megnéztem a támogatási listákat. Nagyon tanulságos.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #994 Dátum: 2015. Január 01. 14:44 »
Ne örülj, a Bross idején is ugyanez ment.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #995 Dátum: 2015. Január 01. 15:23 »
Akkor is Cserényi-Fekete-Fáskerti trió vezette az OMME-t?  Merthogy a támogatások elnyerése terén vezető helyen vannak, az egyértelmű.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #996 Dátum: 2015. Január 01. 15:29 »
QUQURIQ!!!

Boldog újesztendőt Mindenkinek!!!

Bocsi Attila! Nem találtam az akácról írt bejegyzésedet, tehát itt válaszolok!

Én is végig olvastam a Füstölő magazin cikkét az akácról!
Na, végre!
10 éve tartok rózsaszín akácot, így volt időm megfigyelni!
Pár infó!
Egyet le kell szögezni!
A nyár közepén virágzó akác a szurtos akác. Ennek is a virágai élénk rózsaszínűek, szinte lilás.
Szokták is lilaakácnak nevezni.
Na! Ez nem ad nektárt!

A legjobban mézelő akác fajták a következők: Rózsaszín AC, Debreceni 2, halvány Rózsaszín, Debreceni 3-4, Mátyusi 1-3, Váti 46, Zalai, Kiskunsági, Császártöltési, Egylevelű és a Ricsikai akác.

Rózsaszín –AC,
 Nemesítője: Dr. Keresztei Béla
Fajtakísérleti kiültetés : 1968 tavasza.

Törzse, enyhén sík, néha térgörbe, erőteljes növekedésű. Kérge fiatal korban sima, élénk acélszürke színű, vízszintes paraszemölcsökkel, később finoman repedezett. Ágai erőteljesek, terebélyes koronát növeszt.
Onnan lehet megismerni a rózsaszín akácot, hogy az egy éves hajtásai bordó színűek. A tövisek aprók, vastagabb ágakon szinte jelentéktelen.
Virágai: rózsaszínű, a csésze vörösesen pettyezett és apró szőrökkel borított.
Virágzati tengelye közepesen hosszú (8-13 cm)  kisebb mint a fehér akácé.
A virágok tömötten helyezkedik el a virág nyélen. Megbízhatóan dúsan virágzik, egy-egy fürtben sok átlagosan 28 db virág található.
Későn virágzik, az egyik legjobb nektártermelő. A szép kifejlett virágok a már kifejlett levelek között jelennek meg.
Tulajdonképpen a bimbók a rózsaszínűek, a kinyílt virágokon már alig látszik a rózsaszínűség.
Egy biztos, amikor kinyílnak a rózsaszínű akácvirágok, rögtön elkezdenek a méhek járni rá!
Még a szétrongyolódott túlnyílt virágokat is látogatják a méhek.
A nektár mért cukor értéke átlagosan 30-50% -kal nagyobb, nektár hozama is jelentősebb!
Ezért méhek tömegesen látogatják!
Méréseim szerint a fehér akác virágzásának 6. napján kezdi el a virágzást, ami rövidebb ideig tart mint a fehér akácé! (fehér akác 10 nap, rózsaszín 8 nap).
Így az akácvirágzás 14 napig tart. Így 4 nappal hosszabbodik meg a virágzási idő.
Ez a + 4 nap nem helyettesíti az északi akácról begyűlt nektár mennyiséget. Igaz, hogy ebből kb. egy hektárnyit érnek el a méheim az öreg fákról, + amit még én is telepítettem. Most van egy hektárnyi terület amit a méhészetemben Rózsaszín AC vel szeretnék betelepíteni.
Sajnos 2014 ben végig telefonáltam egy csomó erdészeti csemetekertet, hogy szeretnék vásárolni 3000 db. csemetét. A Nyírségiek állítottak elő 27 db-ot, aminek méhész lett a gazdája.
Az erdészeti kutatóintézetet meg felszámolták, ahonnan valamikor beszereztem a saját eredeti csemetéimet.
Most korán tavasszal megpróbálok gyökérdugványokból előállítani csemetéket.
Álló méhészeteknek aranyat ér!!!
Miért?
Mert így az akácmézet nyugodtan kutatás nélkül el lehet venni, ki lehet pergetni!!!
Nagyobb mennyiségű telepítésnél, komoly súlygyarapodás is elérhető lenne!
Ha az akácosokat Rózsaszín AC vel vegyesen ültették volna, nem kellene a méhészeknek északra vándorolni. A délen méhészkedők maradnának a déli akácosokban, az északi méhészek meg maradnának az északi akácosokban.
 Mindenki többet termelne, nem kellene vándorolni, (üzemanyag, feljárás) betegségek szét hurcolása…
A nagyobb területű Rózsaszín AC –ról begyűjtött nektár mennyiség, jóval több lenne mint a fehér akácról!!!
Csak gyökérdugványról lehet szaporítani, magról nem!!!
Aki tud Rózsaszín akác szaporító telepről, kérem, hogy ossza meg velünk is!!!
Köszönjük! (ez a házi feladat)!

Üdvözlettel: A botanikus Kiskakas!

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #997 Dátum: 2015. Január 01. 17:04 »
Akkor is Cserényi-Fekete-Fáskerti trió vezette az OMME-t?  Merthogy a támogatások elnyerése terén vezető helyen vannak, az egyértelmű.
Nekem azt mondták nem az omme ossza.

« Válasz #998 Dátum: 2015. Január 01. 17:17 »
Kiskakas!
Küldök egy tavalyi képet az egyik büszkeségemről.
Ez rózsaszín AC akác.
Én is Nyírerdő ZRT-től rendeltem. Idén voltak 6 évesek.
Üdv:Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #999 Dátum: 2015. Január 01. 17:18 »
Vivaldi!

Nem úgy van, hogy az a disznó eszik legtöbbet,amelyik leghamarabb ér a vályúhoz, és amelyik, ellökdösi a többit, és amelyiknek sorba se kell állni, mert neki jár?
Bocs, ha túl prózai voltam.

« Válasz #1000 Dátum: 2015. Január 01. 17:49 »
Visszatérve a rózsaszín AC akácra!
A képen látható amit Kiskakas is írt.
A kérge sima, ezüstszürke, enyhén repedezett.
A rózsaszín abban nyilvánul meg, hogy a virágszirmokon enyhe rózsaszín árnyalat van.
Úgy szoktam jellemezni, mintha a festő az ecsetét hanyagul végighúzta volna rajta.
Sok méhész úgy leéli a méhek mellett az életét, hogy sosem látott ilyen csodát.
Igen, mert ez a fajta akác, maga a csoda. Szétszedik a méhek, akkor mikor már a fehér akácnak híre sincs!
De az illata! Na az fenomenális.
A legfinomabb női parfümöket felülírja.
Ne várjatok klasszikus akácillatot.
Nagyon finom, simogató.
Valóban nagyon macera a szaporítása. Ceruza vastagságú tíz centis gyökereket kell vágni, és abból lehet szaporítani. Ha a magját elvetitek, újra fehér lesz.
(Remélem az enyémeket nem ássátok ki ezek után.)
Érdekes, hogy mint a füstölőben olvashatjuk 50 éve kísérleteznek később nyíló akácokkal.
Alkalmazott kutatásból akár erre is áldozhattak volna azok akik elbírálták mire lehet költeni az 50 millát.
Így nincs más hátra, mi bíráljuk őket.
TEREP-JÁR-ÓÓÓÓÓ!
Ez kell a méhészeknek, ez szolgálja az érdekünket, nem ám később virágzó akácfajták.
Minek az? Még a végén sok lesz a termés.

Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1001 Dátum: 2015. Január 01. 22:03 »
QUQURIQ!!!

Csak egy kis ízelítő!

Kiskakas!

« Válasz #1002 Dátum: 2015. Január 01. 23:51 »
A méhészeti célra nemesített akác-klónokról többször is beszélgettünk a Méhész Fórumon, az AC hibrid-eredetű klónról pl. az Akác topicban 2013.03.08-án. Magról vetve is szaporítható, bár a magvetéssel a tulajdonságai hasadnak, a magoncok kb. 1-2/3-a valamelyik szülőfajra "üt vissza", ezért később szelektálni kell a magról szaporított állományt. Mindenesetre a gyökérdugványozás elég rossz kihozatalú, a zöld hajtásdugványozás pedig nem méhészeknek való. Ha igazán komoly érdeklődés lenne a klónra, a zölddugványozás vagy a mikroszaporítás lenne a tömeges előállítás járható útja, de ezek a szaporítási módok drágák, a tömeges telepítés ilyen szaporítóanyaggal rendkívül költséges lenne. 

Érdeklődéssel várom a Silvanus csoport által nemesített új, későbbi virágzású klónnal kapcsolatos eredményeket is, talán valamennyire tovább bővülhetne a méhészeti célú akác-választék. Mivel Németh Jenőék is klónnal dolgoznak, a szaporítás annál is drágának látszik. Mindenesetre a mikroszaporítás már megoldott, de csak megfelelő nagyságrendű telepítési szándék esetén látszik reálisnak így előállítani a szaporítóanyagot. Ezt a méhészek nem tartom valószínűnek, hogy képesek lesznek finanszírozni, az erdészek pedig nem érdekeltek a drágább szaporítóanyag használatában, amíg a magtermő plantázsok által biztosított szaporítóanyaggal gazdaságosabb a telepítés. Azt hiszem, nem kétséges, hogy akácot elsősorban az erdészek telepítettek és telepítenek, s amíg nem érdekeltek a méhészeti célú, drágán szaporítható  klónok használatában, addig továbbra sem azokat fogják favorizálni. Ezt a jelenséget nevezik a gazdasági törvényszerűségek érvényesülésének. A méhészeknek kellene telepíteniük, lehetne pl. olyan törvényt hozni, hogy csak az tarthasson méheket, aki 5 családonként telepít egy hektár Rózsaszín AC akácot...

Mindenesetre nem kísérletezni kellene már e kérdésben, hanem lépni, de ehhez az OMME és a méhészeti ágazat oly kevés, mint a mákos-tekercsben az önindukció...

Persze rentyölni lehet a vezetést ennek tudatában is, csak az ilyen irreleváns megközelítés az épeszű, reálisan gondolkodni képes emberek körében cseppet sem jelent nyomós érvet, legfeljebb mosolyt gerjeszt... 

Azért gyönyörködjünk bátran e hibrid-fajban, teszek fel én is néhány képet róla azzal, hogy valóban nagyon attraktív növényről van szó, magam is telepítettem már belőle jópár példányt, mert a balzsamos májusi estéken én is szívesen élvezem, ha illata bekúszik a dolgozószobám ablakán. A méheim meg legelgetik továbbra is a jó öreg Robinia pseudoacaciat, már ha el nem fagy, mint az utóbbi néhány évben. Sajnos a május elei kései fagyok az AC akácot sem igen kímélik, az is csakúgy elfagy olyankor, mint az öreg "mezei" akácunk.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1003 Dátum: 2015. Január 02. 07:50 »
Kedves Petroniusz arbiter!

Gyönyörűek a képek!!!

Azt elfelejtettem leírni, hogy jóval később pattan ki a Rózsaszín AC mint a fehér. Nem négy nappal mint ahogy a virágzása elcsúszik négy nappal!
Nálunk még nem volt olyan év, amikor a Rózsaszín akác elfagyott volna. Négy évvel, amikor az a nagy országos fagyás volt a rózsaszínről az otthon maradt családokkal 22 kg os átlagot pergettem.
Itt az eredeti Rózsaszín AC van. Az egyik falubeli apja akkoriba Gödöllőn dolgozott a kutatóba.  A dolgozók kaptak csemetéket ingyen. (lehet, hogy máshogyan is…)
Az erdőben lévő tanyájukat kőrbe ültették ezzel. Most tanya nincsen, csak egy szép kis Rózsaszín akácos erdő. Gyökérről elszaporodott 1968  óta. (46 év)!
Szerintem több hely is van az országban, ahová Gödöllőről elkerültek a Rózsaszín AC. Én magam is vettem még egy méhész kollegának az alföldre 10 éve 20 db-ot. Mint mondta egy nem maradt meg!
Igazad van abban, hogy az erdészeti csemetekertesek nem foglalkoznak a szaporításukkal!
De!
Ha a szaktanácsadókon keresztül lehetne igényelni, Ők tárgyalhatnának egy csemetekertessel, szaporítás ügyileg. A szétosztást a méhészek megoldanák. Szerintem meglepődnénk, hogy mekkora volna rá az igény!
Csak nekem kellene 3000 db!!!
És ezt most kellene gyorsan megszervezni! Aki gyökérdugványról szeretné megoldani, fagymentes időben most kellene a gyökér dugványokat megszedni, és fagymentes pincében, nedves homokban tárolni. Kora tavasszal lehetne kiültetni. Ha nem hagyjuk kiszáradni, őszre akár 60-80 cm ki akáccsemetéink is lehetnének. Ősszel már a helyére kellene ültetni, belocsolni, és 1-2 szemre visszavágni. (gyökérképzés jól meginduljon)! Így pár év alatt szép kis Rózsaszín akácerdőnk lehetne!
Ha Őseink nem telepítették volna az akácosainkat, úgy mi most lehet, hogy nem is méhészkednénk…

Üdv. Kiskakas!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1004 Dátum: 2015. Január 02. 08:38 »
QUQURIQ!!!

Ja!
Jut eszébe még a Kiskakasnak, hogy egy jó bevált szaporítási mód a gyökérszaggatás is!
Akácfa kivágás után végzik, hogy a gyökereket egy éles késsekkel (géppel) elvagdossák!
Az ezekből kihajtott fácskák képezik majd az új erdőt!...

A Kiskakas!