Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 580127 megtekintés
*

ata67

• 525
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #195 Dátum: 2014. Január 27. 22:09 »
Attila!
- Mekkora méretű az anyazárka?
- Ha egy fél NB keretre készítek anyarácsból egy tokot az nem jó?
- Akác előtt 10 nappal zárja be?
- Mikor kell elengedi újra az anyát? Akác végén?
- Akác végén, ha elszedtem a mézet, lehet nekik adni egy amitrázos füstölést, vagy hangyasavat párologtatni?
Bocsánat a sok kérdésért... kíváncsi vagyok, bár nem 111. :)

*

zümi

• 1382
« Válasz #196 Dátum: 2014. Január 27. 22:16 »
Remélem jól írom HANEMA  anyarács (zárka ::)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #197 Dátum: 2014. Január 27. 22:17 »
Na most megfogta kivancsi 111 építő keret témában az Attilát!
Gondoljátok?
Tisztelt Jenő!
Nagyon sok mindenben igazat tudok adni, mert írásodból kitűnik az alaposságod, az óriási tapasztalatod!
Van viszont egy nagyon fontos tényező, amit sem Te sem én nem közöltünk a nagyérdeművel!
Mikor tesszük be az ÉK-et?
Bizony én nagyon korán! Nálam a gyermekláncfű-árvacsalán-fűz eleje már olyan hordást ad jó idő esetén, hogy az ÉK-et beadom! Ha akácra való korlátozásnál teszem be, maximálisan igazat tudok adni, sőt gratulálok okfejtésedhez, tanítani való! De én nem várom ám meg ezt az időt! Nagyon-nagyon korán beteszem az ÉK-et!
Különben igazad lenne, nem sokat ér! A másik. Ruff tanár úr szavai csengenek a fülemben, amit még 1983 telén hallgattam Zalaapátiban, a hereálcákban magasabb a "juvenil hormon" aránya, ezért jobban vonzza az atkát, mint a munkás álca! Valamint 3 nappal tovább tud abból a duci álcából táplálkozni ez a dög!
Másik megjegyzésem! Senkinek nem ajánlanám,hogy erre alapozza atkavédekezési technológiáját!
Ez egy olyan fegyver, ha jól használjuk komoly károkat tudunk okozni az atkapopulációnak!
Az első kitördelés a leghatékonyabb! A többi már nem irányítható ilyen pontosan!
Veszélye? Ha elkésünk a herelép kivágásával, öngól!
Én szoktam ellenőrizni, kivillázni! Szegény munkásokba is bele-bele "túrok", hogy lássam mekkora a veszély.
Az atkát nem lehet félvállról venni, de a magyar méhészeknek nem ez a legnagyobb bajuk!
A méhmérgezések, amiben kitüntetett szerepük volt a betiltott neonikotinoid alapú csávázószereknek!
Üdvözlettel:Nagyernyei Attila
ui.Ha elkések az ÉK. beadásával, így járok!
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 27. 22:36 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #198 Dátum: 2014. Január 27. 22:19 »
De  ata, neked miért is kell zárkáznod az anyát ? Felesel dolgozol nem ?

« Válasz #199 Dátum: 2014. Január 27. 22:19 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 03. 22:10 írta kivancsi111 »

*

ata67

• 525
« Válasz #200 Dátum: 2014. Január 27. 22:28 »
Antal!
Igen felessel dolgozom.
Azon kombinálok, ha ezt a zárkás módszert össze lehetne kapcsolni egy hatékony atkairtással, akkor két legyet ütnék egy csapásra. Ahhoz kell egy rövid fiasításmentes időszak. Talán meg lehet találni a zárkázás optimális idejét, ami még nem gyengíti le túlságosan a családot.

« Válasz #201 Dátum: 2014. Január 27. 22:45 »
Egész akácig két fészek fiókal dolgozol?  Mert ha igen ,lezárkázod az anyát és tuti a rajzás. Legaláb is ez a tapasztalatom,de javitsatok ki ha tévednék. Atka irtást végezheted a here ki villázásal is, hordás utáni fűstőlésel is.    Űdv . Antal

« Válasz #202 Dátum: 2014. Január 27. 23:37 »
111

« Válasz #203 Dátum: 2014. Január 27. 23:45 »
111

« Válasz #204 Dátum: 2014. Január 28. 12:57 »
Idézetet írta: ata67
- Mekkora méretű az anyazárka?
- Ha egy fél NB keretre készítek anyarácsból egy tokot az nem jó?
Ehhez hasonló zárkákat használnak:
http://www.furak.sk/index.php?route=product/product&path=74_47&product_id=988&page=2

- Akác előtt 10 nappal zárja be?
Virágzás előtt minimum 1 héttel..

- Mikor kell elengedi újra az anyát? Akác végén?
Kb. 3 hétig marad zárva az anya.

- Akác végén, ha elszedtem a mézet, lehet nekik adni egy amitrázos füstölést, vagy hangyasavat párologtatni?
Szerintem hangyasavat ennél a módszernél nem szabad.

Attila, ez szerintem feketeöves fekvősöknek való módszer, ahol nem bővíthető korlátlanul a mézkamra, nem úgy, mint a Te rakodódban. Elég munkaigényes is, hiszen a bölcsőzés itt sincs megúszva, a visszaanyásítás anomáliáit pedig nem is említette még itt senki...
Ettől függetlenül remek módszer, jó megismerni, ha teheted, akkor hallgasd majd meg Ficzere Péter előadását a témában.

*

ata67

• 525
« Válasz #205 Dátum: 2014. Január 28. 19:37 »
Szia Zombee!
Köszönöm a segítséget. Az "feketeöves" jelző találó...
Valószínűleg elállok ennek a módszernek a kipróbálásától (majd egyszer), hiszen én még szaporítani is szeretnék.
Ha kipróbálnám is, akkor is talán csak egy családnál. Mérsékelnem kell magam, mert én legszívesebben egyszerre mindent kipróbálnék...
A jelenlegi céljaimhoz azt hiszem jobban passzol a Bertalan módszer. Ma újra átolvastam, azt írja_ a fészek berendezése: kettő nyílt fias, üres keret, egy nyílt fias, hat műlép. A finomított módszere szerint: kettő nyílt fias, műlép, egy nyílt fias, majd hat műlép. Akác végére kiépítik a fészket teljesen.
Üdv: Attila

« Válasz #206 Dátum: 2014. Február 02. 14:11 »
Sziasztok! A rajzás ellen nagyon egyszerű az én módszerem. Szelektálom az anyákat, és a folyamatosan tud dolgozni minden nemzedék.Ez az utóbbi a legnehezebb, de jól választott kaptár típussal dolgozóknak, ez sem okoz gondot. Természetesen a rajzást nem elnyomni kell, hanem irányítani.A nagy méhészek sem kis családokkal dolgoznak.
 Üdv Cirkusz

« Válasz #207 Dátum: 2014. Február 15. 18:46 »
Szia Cirkusz! Rajzás ellen hogyan szelektálod az anyákat?  Jó a gondolat, de hogyan kivitelezhető?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #208 Dátum: 2014. Február 15. 20:36 »
Igazán sikeresen erre szelektálni? Nekem még nem sikerült.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #209 Dátum: 2014. Február 16. 10:38 »
Nekem sem. Akác útán szaporítok, de nem minden évben van rajzás. Egy gyűlésen meglepődve hallotam,  hogy egyes helyeken /megyékben /  nincs rajzás. De gondolom tudnak szaporitani. Vagy nem ?