Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 580397 megtekintés
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #480 Dátum: 2015. Július 30. 22:51 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 03. 21:57 írta kivancsi111 »

« Válasz #481 Dátum: 2015. Július 30. 23:15 »
Jelentem, a 10-es hunorosok is jól vannak.
Nagyon élveztem, hogy végre szó volt a Hunor keretről/kaptárról. Két tapasztalt méhész szubjektív véleményének adott hangot, tanulságos volt.

« Válasz #482 Dátum: 2015. Július 30. 23:46 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 03. 21:57 írta kivancsi111 »

« Válasz #483 Dátum: 2015. Július 30. 23:48 »

https://www.youtube.com/watch?v=3U0wJrZfJ-k

Azt is odaírhattad volna, hogy NB-vel kezdted, - aztán okoskák tanácsára fél NB-vel próbálkoztál
és ma mekkora állományod van 12-es Hunorban, és mikor és miért váltottál! Mert ugye én ismerlek, de mások nem tudják, hogy miért áll ;D

Igen, volt NB fészekmézkamrás, félkeretes rakodó (de minek?), majd 10 és 12 Hunor rakódó.
Van két családom a sor elején 1 meg a végén 1, a többi köztük, sok kacat nagy helyen, ami mindig kicsinek bizonyul. H12-ben viszonylag kevés munkával ellátható akár egy nagyobb állomány. Kaptárvitába meg nem szólok bele, mert tudjátok úgyis: ...kinek a pap, kinek a kántor...  (https://www.youtube.com/watch?v=QtUUAYzGSP4)

« Válasz #484 Dátum: 2015. Július 30. 23:52 »
mire beírok pár sort, mások kisregényt, vagy nagycsöcsű (https://www.youtube.com/watch?v=WU73ibeTINo) titkárnőjük van  ;D
« Utoljára szerkesztve: 2015. Július 31. 00:05 írta dcplussz »

« Válasz #485 Dátum: 2015. Július 31. 06:56 »
Örülök, hogy szépen elülnek a hullámok, ezt zombee fogalmazta meg jól.
Remélem sokan okultak belőle, én is.
Azokat a méhészeket akik beálltak egy megszokott technológiára, nem érdemes piszkálni.
Én pedig az örökös kísérletezgetésnek, állandó változásokon való agyalásnak vagyok a híve.
Ennek az a célja, hogy gyorsabb, jobb, egyszerűbb legyen a munkám.
Ezt gépész nyelven úgy hívják:SZŰK KERESZTMETSZET
Még pontosabban:
Az a szűk keresztmetszet ami megakasztja a folyamatos munkavégzést!
Ez a kifejezés azt jelent, hogy mindig erre kell koncentrálni, ezen kell fejleszteni.
A szűk kereszt metszet minden méhésznél más, és ez is a vita alapja.
Mire gondolok?
A szűk keresztmetszet általában hang jelenséggel is párosul.
Ha ordít a méhész, hogy hegyekben van a lefedelezett keret, áll a pörgetés akkor a pörgető a szűk keresztmetszet.
Ha kiabál az asszony, hogy húzzál bele ember, mert lassan randi lesz a bódéban, akkor mi vagyunk a fogók.
Ha áll a pergetés, mert nincs elég keret lefedelezve, akkor bizony az asszonyság mellé kell egy segítő, vagy fedelező gép.
A szalag szerű munkát mindig úgy tervezik, hogy mindenki dolgozzon, és ne várjon a másikra!
A szűk keresztmetszet mindig változik!
Jön a következő, és így fejlődik a technológia, nő a teljesítményünk.
Ata 67 ezt írta nekem:
"Elcsodálkoztam Attila gyors váltásain: 4 év alatt a 3. kaptártípusoz eljutott."
Én ezt nem nevezném váltásnak!
Kezdő méhészként kerestem a kaptártípusokat, de ez mindenkivel így van.
Az igazi "Rendszerváltás" a Hunorról az NB-18 ra.
Egyébként másik előadásomnak pont ez a címe.
Takler Józsi bácsi volt az egyik mentorom.
NB 18-ban méhészkedett, majd azt is leírom hogy.
3 évig próbálkozott 10 keretes Hunorral, és nagy cifraságokat mondva eladta.
Az, hogy valaki "visszafejlődik" és Hunorról vált fekvőre igen furcsa dolognak tartják.
Kivancsi111-nek is ez keltette fel kíváncsiságát.
Nekem vannak még tartalékaim, apró, perecíz fogásokat még hamarosan közlök veletek.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2015. Július 31. 07:00 írta Nagyernyei Attila »

*

robi 75

• 1010
« Válasz #486 Dátum: 2015. Július 31. 09:25 »
Az egyik NB 18-as amiben "csak" 17 keret volt, mert kihízlaták.
Ez is egy szakmai fogás, hogy 1 kerete kiveszünk, mert a 17-be több fér  mint a18-ba.
Ki kell próbálni.
Nagyernyei Attila

Sziasztok! Ezért használok a két 10 keretes hunor mézterembe 9 keretet picit széthuzva . valoban többet ad. Mézterenként 1 kerettel több a méz mintha 10 lenne benne. Gondolkozok a 38 mm vállszélességre valo visszaállásra. A 370 mm belső méretű fiokjaimhoz 2mm es kezelésit beleszámítva pont jo. Az állomány javánál korlátozásig ugyis 2 fiokon van a fészek. Nem tom agyalok ugyse menne márol holnapra. Á mégse jo összekavarodik a 35 ökkel akkor parasztgyalázás lessz.
Üdv:robi

« Válasz #487 Dátum: 2015. Július 31. 17:49 »
Robi 75!
Arról nem is beszélve, hogy a kihízlat lépeket egy álom géppel fedelezni.
Vágja a "cápafogas" rezgőkés mint a vajat, és teljesen sík felületű marad a lép.
Akác pergetés végén egy 120 literes hordó csurig volt fedelezéssel.
Az így kinyert viasz is a méhészet által megtermelt hasznot gyarapítja.
Még annyit a szakmai eszmecserénkről, hogy a valamikori Salgótarjáni Méhész Mesterkurzus két házigazdája, Buchinger György és dr. Cserényi Péter voltak, éveken keresztül.
Annak volt igazán hangulata, ahogy egymást ugratták a különböző kaptárrendszereik miatt.
Voltak kemény beszólások, de harag ebből soha.
Ezen jókat nevettünk, és sokat okultunk belőlük.
Remélem az olvasók is így látják, és most arra kérek mindenkit ne azon rugózzon kinek van igaza.
Ki kell próbálni a leírtakat, aztán döntsön az eredmény.
Én állok elébe.
Ma vándorolok vissza a telephelyemre.
Semmi előkészület, fiam még úton van, este 7 után ér haza.
Kimegyünk a méhekhez,benyitom a szellőzőket, kis füst, kijáró felhajt.
Nem nehezek a bocik, mert kipergettem őket.
Nincs órák hosszat tartó pántolás.
Ezt nem hagyhattam ki.
További kellemes időtöltést.
Nagyernyei Attila

*

ata67

• 525
« Válasz #488 Dátum: 2015. Július 31. 21:03 »
Attila!
A hízlalt keretekból származó fedelezésviaszból hogyan nyered ki a mézet? Én 20 mm-es alsó- felső lécekre álltam rá, hogy tudjak fűtött fedelezőkést használni. Így viszont sok méz is kerül a fedelezésbe. Azt viszont meg kell hagyni, hogy a fedelezés így könnyebb, egyszerűbb, és teljesen sík lesz a keretek felülete.

« Válasz #489 Dátum: 2015. Július 31. 21:33 »
Kimegyünk a méhekhez,benyitom a szellőzőket, kis füst, kijáró felhajt.
Attila.
Ismerőseim Hunor+félkeretessel méhészkednek, és ugyanígy vándorolnak. Felül állandóra van egy menekülőtér, úgy, hogy azon van rajt a rostaszövetes keret, sehol fólia. Tehát a méhek fel tudnak menni mindig. Hordásban elvileg fel tudnának menni zugolni, de nem teszik, van nekik félkeret elég. Alul nincs higi alj, tömör. A tetőn van ilyen befordítós szellőző, talán az még hordásban is nyitva van, így ha esetleg még füstölni sem kell befele a méheket, akkor csak kijárót zárni és emelni. Nem pántolnak, csak a futón. Jó átlagokat szoktak pörgetni.
Amúgy "rendesen" hogy van ez a vándorlási játék a menekülőtérrel?

*

robi 75

• 1010
« Válasz #490 Dátum: 2015. Július 31. 21:59 »
Szia! Mire gondolsz a vándorlási játék a menekülőtérrel?

« Válasz #491 Dátum: 2015. Augusztus 01. 04:36 »
Mortimer,

Én sem igazán értem a kérdést....
A menekülőtér ugye azért "menekülő-tér", mivel a család szállításkor oda tud "menekülni". Mi elől "menekül"? Szállításkor a család meglehetősen nyugtalan lesz, igyekeznének "kimenekülni" a kaptárból. A család e nyugtalanságában meleget fejleszt, ezért hűtenie kell a fészket. A fiasítás számára a legkedvezőbb hőmérséklet ugyebár a 35 C fok és ezt a család 3 féle módon igyekszik egyensúlyban tartani. Itt jön a menekülőtér szerepe, mert ez a kaptár azon üres része, ahová a család el tudja hagyni a fészket, "szét tud terülni" és itt tud "szellőztetni" is. Közben a méhek légzéssel vizet is jutattnak a kaptár levegőjébe, hogy hűtsék a testüket ám ennek vizes levegőnek is távoznia kell a kaptárból és ez is többnyire a menekülőtér rostaszövetén keresztül történik. (nekem pl. az aljdeszkáim is rostaszövetesek) Ezért kell szállítás előtt a tetőn levő szellőzőket "benyitni". A menekülőtér másik szerepe, hogy itt helyezkedik el a tálcás etető és a rostaszöveten keresztül lehet etetni a családot. Nálam a kereteken fóliatakarás is van (ahogy írod, az esetleges zugolás elkerülése miatt), ezen van az etető. Amikor még vándoroltam (10 éve voltam utoljára), akkor ezt a fóliát kivettem vagy legalább félig visszahajtottam.
Erre voltál kíváncsi?
Ja, és mivel jár a szállítás közben a menekülőtér az elégtelen szellőzés hiánya? A család lefullad, a méz felhígul szétfolyik a kaptárban, a lépek megrogynak. Nem kívánom senkinek...
« Utoljára szerkesztve: 2015. Augusztus 01. 04:53 írta Belphegor »

« Válasz #492 Dátum: 2015. Augusztus 01. 05:55 »
Nekem nincsenek egyenlőre menekülőtereim, de idén akarok csinálni. Idén vándoroltam először, nyitott higi aljjal. Attila írta, hogy a rakodókkal macerás a vándorlás. Én úgy gondolom, hogy a rakodónál rendesen a felső méztéri fiókon van a fólia, vagy csak a rostaszövet, aztán a menekülőtér 9 cm-e. Vándorlás elött fólia ki (ha van), menekülőbe méheket felengedés, rá rostaszövet, rá tető a szelőző bebillentésével. Vándorhelyre megérkezésnél vissza az egész, miután a méhek megnyugodtak.
Így kell "rendesen"?
Vagy ha úgy van, ahogy először írtam, akkor csak a pántolás a macera?

« Válasz #493 Dátum: 2015. Augusztus 01. 06:59 »
Ez mindenkinél máshogy működik. Célszerű a rakodókat egyenként is összekötni, rögzíteni, majd utána a platón együtt rögzíteni a kaptársorokat. Egyébként úgy működik "rendesen", ahogy írtad. Nálam a menekülőben van a kivehető rostaszövetes betét. Ennek a téli takaráskor van jelentősége.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #494 Dátum: 2015. Augusztus 01. 07:23 »
Belphegor tökéletesen leírta. Nálam a konténerben még egy fontos szerepe van pergetéskor oda öntöm vissza a méheket. Leveszem a jo esetben teli hunor mézteret a családrol rögtön kap egy üreset tele kerettel. Rá a menekülő (9 cm) a rosta mellékészítve. A lesöprő masinámrol egy vödörbe kerülnek a méhek könnyedén visszaöntöm őket rá a rosta és oszolhatnak. Mondjuk kontiban erősen meg vagyok kötve nem olyan mint odakint pörgetni távolrol sem.  Menekülő nélkül be xartam volna.