Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 583283 megtekintés
*

ata67

• 526
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #510 Dátum: 2015. Október 28. 04:33 »
Köszönöm a választ.

« Válasz #511 Dátum: 2015. Október 28. 11:44 »
Robotur, Tirpákbokri!
 Köszönöm a válaszokat, illetve a képeket, akkor valószínűleg hanyagolom a bakhátas megoldást, mert valóban több tekintetből előnyösebbnek tűnik a "sima".  Az én két NB-24-es kaptáram egyébként ilyennel van felszerelve, viszont már egy hete (amióta újságpapírral is takarok) nincs visszatéve. Gondoltam ha fordítva visszarakom az összeszorítaná az újságpapír takarást, kiszorítva a levegőt, így rontva a szigetelő hatást.
  Felénk jellemzően inkább állóméhészetek vannak, ezáltal inkább mindenki csak a saját technológiáját ismeri, favorizálja. Érdekes, hogy az általam személyesen ismert 5 méhészből senki nem korlátozza sosem az anyát, tehát az sem aki akácra vándorol. Fekvőkaptárral méhészkedőkről beszélek nálunk ez az elterjedtebb. Én mindenféleképpen szeretném a Nagyernyei Attila által ismertetett módszert használni, és ehhez optimalizálni a kaptárakat. Ebben majd az Ő segítségét is kérem. Üdv! P

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #512 Dátum: 2015. Október 28. 12:21 »
Az anyakorlátozás nagyon jó termelési módszer, de csak rövid időre alakalmazható, hogy a méhcsalád nyár közepére nehogy összeomoljon.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #513 Dátum: 2015. Október 28. 17:05 »
Péter!

Az anya korlátozása válhetőleg az időigényessége miatt szorulhatott a háttérbe. A nagy NB 24-es rendszerben pedig igen hatásosan lehet alkalmazni. Mondhatni, hogy ez a kaptár erre lett kitalálva. 2 család telel, és húzza fel a népet akácra. Nem részletezem, Zsidei, és Őrösi könyvében is olvasható a részletes leírása.
Bár megvalósulhat a hozamnövelés, de munkaigényes. Az anyák kikeresése, lerekesztése. Majd akác után a visszaállítás is szintén plussz munka. A méhészek zöme munkamellet méhészkedett, így minden, a repcére való vándorlás, a könnyítőpergetés. Az akácra vándorlás előkészítése, leszervezése. Mind erre az egy-két hétre öszpontosult. Na meg a munkahellyen a főnöktől kikönyörögni a szabadságot.  Vagy az esetlegesem még kötelező túlóráknak is eleget tenni. Szóval ezeregy okka lehett hogy sokan felhagytak, vagy eleve már nem is alkalmazták ezt a módszert.

De ezentúl jellemzően, a következö gondok szoktak előfordulni. Télen összemászik a két család, a választófal nem megfelelő állapota miatt. A termelés után az újra kettészedett család, még anyátlan része szintén visszamehet az anyás felébe a kaptárnak. Simán átgyalogolnak a közeli kijárók között. Ez előfordulhat akkor ha öregedö gyenge teljesítményű az egyik anya. Kaptársoron pároztatásnál nagyobb az eltájolás veszélye.

« Válasz #514 Dátum: 2015. Október 29. 06:21 »
Felénk az Nb24-es kaptárakat fixen az egész évben kettéválasztva 2 család termeltetésére használják. 2x 12 keretes fekvő. Nekem mondjuk nem volt, nem lesz.

« Válasz #515 Dátum: 2015. Október 29. 07:48 »
Felénk is használják így, bár szerintem nem a legelőnyösebb, egyszóval kicsi ez kettő családnak. De a legszebb, amikor szerintük az én 15- ös kaptáram a kicsi ;) Volt nekem is belőlle tízegynéhány, a kezdésem éveiben vásároltam, mert a saját gyártást akkor több hónap betegség miatt kénytelen voltam kihagyni. De a megtapasztalás igénye is motivált.
Viszont még mindíg a szép emlékeim közzé sorolom, amikor a véletlen úgy hozta hogy az akáci vándortanyánkon közvetlen szomszédom volt egy idős méhész. Akki még a klasszikus jászsági módszerrel használta az NB 24-est. De nem is ez volt a fő, hanem az hogy sok  hasznos tapasztalatot adott át nekem, a beszélgetéseink során. Volt miről mesélnie, egy életnyi méhészkedés állt mögötte. Akkoriban sok vándortanyai hagyomány, szokás is élt még, amelyeket a fiatalabb generáció már meg sem ismerhet. Mert a "le.aszom a kaptárakat az erdőbe, és rohanok haza majd jövök ha pergetni kell" stílusban, ez már nem élhető meg. Mi lenne, ha még lombsátorban is kényszerülnének az erdőn élni. Mint a háború után, a méhészkedést újrakezdők nemzedéke.

« Válasz #516 Dátum: 2015. Október 29. 11:21 »
Nekem is volt anno 24 keretes fekvőim. Errefelé is úgy "méhészkedtünk" benne, ahogy Kamikaze írja.   :-[
Mondhatni barbár, nem tisztességes, szakmaiatlan dolog volt amit csináltunk. De akkoriban még minden más volt. Aztán voltak NB 18-asok. Ezeket már jobban szerettem. Egyszerű, jó kaptárok voltak. Ha majd már nagyon öreg leszek, akkor levezetésnek talán újra lesznek... :)

« Válasz #517 Dátum: 2015. Október 29. 18:23 »
Nekem a Hunoron kívűl már több kaptártípusom volt. Meg van is. De a 24-es nálam verhetetlen! / Jó anya, egy család/.

« Válasz #518 Dátum: 2015. Október 29. 18:45 »
Írhatnál a módszeredről, amely biztosítja folyamatosan ezt a jó anyát. Mivel a család "motorja" ez nem kétséges. Valamit tudsz, amit még talán az eleink sem. Néha akad egy kiugró képességű anya, szerencsés csillagzat alatt. Ennek a tulajdonságait rögzíted, örökíted?

« Válasz #519 Dátum: 2015. Október 29. 19:09 »
Az anya nem az én nemesítésem, Marusinetz Árpádnak voltak jó krajnai anyái. Már írtam is, hogy a nemesítés a kutatók feladata, nem hiszem, hogy erre lenne időnk. A legjobb családoktól nevelhetünk anyákat, de ettől több a levédett krajnai fajta.

« Válasz #520 Dátum: 2015. Október 30. 01:17 »
Ezt eddig is tudtam, pontosan ezért kérdeztem hogy honnan vannak az extra anyák. A nagy 24-es kaptár kapcsán volt már más is akki állította, hogy neki egy anya totál tolja  a 24 NB keretet az az belakja. Majd persze kiderült, hogy a volt egyszer- kétszer  egy egy olyan családom amely "majdnem".
Lehet hogy csak nekem logikátlan, hogy eleink miért is küszködtek kettő anyával hogy feljöjjenek akácra a méheik? Akkoriban pedig még többnyire később nyíllot az akác, kisebb volt a méhsűrűség, nem voltak vegyszerek. Sem tarlóhántás,  és még atka sem szívta a méheket.

*

Nb18

• 797
« Válasz #521 Dátum: 2015. Október 30. 09:15 »
Sziasztok!

Nekem is van néhány 24-es kaptáram, akácon 1 anyával üzemel, a másikat elveszem. Így tényleg fedi a nép az egész kaptárt, csak hát az nem egy anya "fészekalja".  Egy anya nem tudja akácra benépesíteni az egész kaptárt.

Nb18

« Válasz #522 Dátum: 2015. Október 30. 10:01 »
Nem is kell, hogy teljesen benépesítse. Ha van 9 keret fiasa és 17 keret népe, és az akác is jó, akkor megtölti a kaptárat mézzel. Ehhez kiváló anya kell, kiváló tavaszi méhlegelő, és kiváló akác. Mivel ez a három tényező egyszerre csak ritkán jön össze, ezért átlagosan elég a 18 NB keretes fekvő kaptár is, vagy a 24 keretes hunor, vagy a 4 fiókos fél NB. Lépfelületre ezek megegyeznek. Nem véletlenül. A 15 keretes NB és a 20 keretes hunor kicsi. Boczonádi nagyon is jól belőtte a krajnai fajtajellegéhez leginkább passzoló maximális lépfelületet, az nem az ő hibája, hogy csak kivételes években lehet kihasználni. Ennyiből nagyon jó a fél NB, mert ha a szükség úgy hozza, csak rádobnak még egy-két fiókot. A fekvőnél és általában a hunornál ilyenkor jön a korai híg pergetés vagy a fára mászás.

« Válasz #523 Dátum: 2015. Október 30. 10:05 »
Felénk is a Nb24-es kaptárakat fixen, egész évben kettéválasztva 2 család termeltetésére használják. A sajátjaimban pl. fixen be is van szerelve a választó deszka.  Nem tervezek vele hosszabb távon. A két család akác előtti összevonásával, majd   az anya (anyák) korlátozásával való termelést a méhészet magasiskolájának tartom. Elképzelni csakis főállásban tudnám, nagy elhivatottság mellett. Lehet, hogy tévedek, (ha igen javítsatok)  de úgy tudom, hogy hazánkban a legszebb eredmények is ehhez a módszerhez fűződnek. Régen, amikor sokkal nagyobb gondot jelentett a szállítás, nagyon nem volt mindegy, hány kaptárral vándorol az ember...

« Válasz #524 Dátum: 2015. Október 30. 10:15 »
Más kérdés.Keretet kell vásárolnom és nem tudom, hogy mi alapján kell vállszélességet választani. Úgy olvastam, hogy a 35mm-es okoz kb 10mm-es léputcát. Ti mi alapján méreteztétek a gyakorlatban? NB18-asba kellene. Illetve ha tud valaki megbízható gyártót aki méretpontos igényes kereteket készít,  Baja-Kalocsa-Szekszárd körzetében, szegelve fúrva, az kérem jellezze akár pm-ben is! Köszönöm!