Kaptártípusok összehasonlítása

• 1023 válasz
  • 590068 megtekintés
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #390 Dátum: 2015. Február 22. 21:49 »
Egy-két "harapós" méhcsalád nem árt!
Ki kell tenni őket a szélére, házőrzőnek.
A 40-45 ezer forintos méhcsalád árak mellett, nem árt az óvatosság.
Aki lopni indul,legalább köszöntsék őket méltóan! :P
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1017
« Válasz #391 Dátum: 2015. Február 22. 23:41 »
ATTILA!  egyetértek.  az idén volt szerencsém szerencselovaggal találkozni, annyira életszerűtlen volt a manus hogy azt már kötelező tantárgyként  tanítani kellene.  napraforgón futottunk össze , szó szerint fél millás pörgető meg ami kell mint a méhészboltban. tavasszal kezdte megvett mindent ötven új hunor rakodó kaptár méhekkel minden cullangal keret műlép stb. méhészethez annyi fogalma volt mint átlag embernek az atomfizikához.  megmutatott mindent aztán panaszkodott hogy mindenét beleverte.  majd felháborodva mondt hogy NEKI  elvileg már tizenhatmillió forint bevételnek kellene lenni !  begurultam.   mondom neki honnan a kecske szakállú kóchengeres rongybatekert istennek a f.......ábó szedted elő ezeket a számokat öcsém! feltételezem hogy elmebeteg vagy komám, aszt mondja ő nem, akkor komám csermobil más nem lehet.  annyira betonfejű volt hogy másképp nem lehetett vele kommmunikálni!  továbbra is az elmaradt tizenhetmilliós bevételhez ragaszkodott. méhészethez továbbra sem értett, csak a számokat sorolta ez ennyibe vot amaz annyiba itt ennyi bevételnek kellett volna lenni amott annyinak. nem birtam tovább ,egy hülye vagy te pajtás csak éppe hogy nem kergeted a farkadat körbe körbe egész nap  felkiáltással otthagytam a francba.  lehet kifogtam rendesen , de azóta is nehezen fogom fel hogy ilyen van. scifi kategória. ;D  :'(
Üdv:robi

« Válasz #392 Dátum: 2015. Február 23. 10:43 »
Köszi a válaszokat!

Én is nagyon örülök, hogy ennyien segítetek. Sajnos én is sok olyat hallok, hogy valaki belevág, mert mekkora biznisz a méhészkedés. Szerintem marhára nem nagy biznisz, ezért nem tervezem, hogy nagy méhészetem lesz. Sokan azt látják, hogy a méhész terepjáróval jár, azt gondolják, hogy csak lerakja a kaptárakat, aztán gyűlik a méz. Sokan vannak szerencselovagok, de ki fognak hullani, főleg aki nagy pofával áll a dolgokhoz, mert éppen van annyi tőkéje, hogy megvesz egy csomó családot, meg eszközöket. A természet mindig korrigál!Megunják az atka elleni küzdelmet, még pár év rossz akác stb. Válság miatt sokan kezdtek bele. A másik, meg ha megnézzük a méhészboltok kínálatát, megáll az ember esze. Ugyan kezdő vagyok, de nagyon sok mindent megcsinálok magamnak. Kaptárvasat sima laposvasból meghajlítok fillérekből, meg drótbeolvasztó trafók jó drágán. Akkutöltő fele annyiba kerül pl. 

Kaptáraim 11 keretes, felső kijárós hunorok. Nem tudományosan csináltam ilyenre, hanem nagyapámnak voltak ilyen kaptárai, csak KB keretekkel. Ezért a fiókok magasságát kellett változtatni. Szóval 11 keretes fészek, és 11 keretes méztér. Közte anyarács, 1 cm vastag keretre fogatva. De rakok majd fel képeket este. Most gyártottam télen 10 darabot, így tavaszra lesz 17 db kaptáram. Egy ideig elég lesz, nem akarok többet, szeretném nagyon jól megtanulni a méheket kezelni.

Méhegészségügyis látta a méheimet ősszel, sajnos szomszéd méhészetben volt nyúlós. Egy család, azt el is égettük. Utána kétszer volt még megvizsgálni a szomszéd méhesben a méheket, de szerencsére nem talált semmit. Most tavasszal megint jön, mert átnyúló zárlat van. Remélhetőleg nem lesz semmi gond. Úgyhogy az első évben olyat is láttam. Nem örülök neki, viszont mondhatom, hogy szerencsés vagyok, mert első évben ilyet is láttam, tudom már, hogy mit kell nézni.

« Válasz #393 Dátum: 2015. Február 23. 13:35 »
Lehet, hogy most elkapálom magam, meg meg is köveztek így virtuálisan de nem adok be lepényt. Beetettem rendesen, ahogy meg van írva. Be is dolgozták rendesen. Van virágporuk is bőven. Ha nem élik túl, akkor ennyi volt, nem szeretném őket túlságosan pátyolgatni. De túl fogják élni úgy érzem :)

« Válasz #394 Dátum: 2015. Február 23. 15:30 »
W.Zoli!
Nem kellenek ahhoz évek, hogy leüljön az ágazat.
Ha az idén ismét nem sikerül az akác, bizony sokan el fognak gondolkodni, hogy mekkora buli is a méhészkedés.
Kitartó, szívós munkával, kudarcokat tűrve esetleg sikeres lehet a kezdő.
Az első a méhcsaládok szeretete, és a méhek iránti alázat!
Meg kell mondanom, hogy több "rakodós" méhész nem foglakozik azzal, ha a fiókok között agyonszorít néhány méhecskét.
Én képes voltam visszaemelni a fiókot, hogy ne ártsak nekik.
Sokan vagyunk, de nem elegen!
Majd eljön az idő, amikor rádöbbennek a méhészek mi az a fogalom, hogy a legelő méheltartó képessége.
Mi az, hogy krónikus virágporhiány, mi a minőségi éhezés.
A 11 keretes fészek, és 11 keretes mézteret jónak tartom, de nem akácon!
Alul valahogy korlátoznod kell az anyát, erről sokat értekeztünk, mert jóval kevesebb lesz a hozamod, ha szabadon keverhetnek.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2015. Február 23. 17:44 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #395 Dátum: 2015. Február 23. 16:10 »
Igen, erről már értekeztünk, hogy szűkíteni kell a fészket. Majd próbálkozok. Én is addig csesztetem a keretfedőt, meg a mézteret, míg nem marad alatta méhecske. Sajnos egy-kettő néha áldozatul esik. Nem nyomom össze. Persze ha valaki nagyban csinálja, erre nincs ideje nyilván. Jó lenne, ha megint olyan méhészkedés lenne, mint régen. Barátságos méhészek akár közös vándorlások. Sajnos mindenhol megjelenneka  bunkók, akik le akarják kaszálni a nagy lóvét. Ezek tovább állnak egy idő után, mert mindig van más "nagy lehetőség" :)

*

irido

• 488
« Válasz #396 Dátum: 2015. Február 23. 18:32 »
Majd eljön az idő, amikor rádöbbennek a méhészek mi az a fogalom, hogy a legelő méheltartó képessége.

Szerintem Attila ezt a kérdést az atka megoldja. Sokan elvéreznek azon, hogy nem váltanak időben szert, de leginkább az lesz a probléma kb. 10 év múlva, hogy mindenki bioméhészkedésre kényszerül. Úgy pedig a felére kell csökkenteni a méhcsaládszámot. Azt a plusz munkát csak kisebb családszámnál lehet elvégezni. Ha  nyáron nem tudunk csak oxálsavval védekezni, akkor ősszel kétszer el kell venni a fiast, és legalább kétszer oxálsavazni (ha kibírják a méhek) ilyen enyhe ősz-tél esetén. Hacsak nem születik valami más megoldás: elektromos kütyü, vagy szabályozott hangyasav párologtatás.

*

robi 75

• 1017
« Válasz #397 Dátum: 2015. Február 23. 19:25 »
ZOLI! jó lesz a 2 x 11 keretes hunor van hozzá anyarácsod  megpróbáljuk  fokozatosan a lehető legjobban berendezni a fészked meg a mézteret ha itt lesz az ideje. a fészken belüli korlátozás lenne az igazi ahogy ATTILA irta , de ahoz kell még cucc meg gyakorlat . maradunk a legegyszerűbb módszernél.  neked még azt is elég lesz megítélni hogy mikor menjen fel a méztér, de segítünk. régen én is ilyeneket örököltem KB 11 keretes rakodót ezekkel kezdtem 14 családdal. megmondom őszintén anyarácsot nem is láttam úgy voltak ahogy az isten megadta őket. volt amelyik anya lent maradt, jó hordásba maguk a méhek lekorlátozzák a muttert, voltak akik felköltöztek a méztérbe és az alsó 11 keretet megvágták mint a szart. 10-20 családnál tök mindegy volt , mivel a tudásom kevés volt így rájuk volt hagyva többnyire a dolog . a napraforgóra az összesnek fenn volt a fészke gyönyörüen . pergetéskor még a tetőt se vettem le azzal együtt leemeltem a fészket egy ládára hajolni nem kellett a súllyal, méz annyi volt lent mint a szar hókusz pókusz nélkül. a kipergetett lépeket visszakapták kinyalták szépen. két hét múlva a fészket lepakoltam egyúttal rendeztem is a kereteket, felső fókban telelésről sem hallottam . utòlag visszagondolva kezdőként jol tettem hogy rájuk hagytam , a méhek jobban tudták nálam hogy mit kell tenni , igaz hol fent hol lent de mézkamra így is magától szépen elkülönült, egy két kivétellel a kb lép élég nagy ahoz hogy az anya vagy fent vagy lent maradjon.  minimális kockázattal kevés családszámmal jól működött a kaptár.  természetesen nagy méhészet igy nemigen működött akkor sem, de akkoriban 20- 30 volt az átlag családszám . csak érdekességnek írtam le remélem nem untatok vele senkit.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Február 23. 21:13 írta robi 75 »
Üdv:robi

« Válasz #398 Dátum: 2015. Február 24. 11:19 »
Szia Robi!

Köszi, hogy leírtad, érdekes volt olvasni :)
Méztéren agyalok, hogy mi legyen. Nem fogom tudni hová pakolni, így télen is fent fogom hagyni, csak lezárom valahogy. Egyik méhész ismerősöm is úgy csinálja, nem probléma. Majd nála megnézem hogyan kell csinálni.
Az jó, ha segítesz a fészek berendezésben, előszőr ki kell pucolnom, ha jó lesz az idő (15 fok) Most kicserélem kaptárakat újra. Ez az 5 is új, csak fózolt hajópadlóból csináltam az alját is, és a résekbe belehullik minden dzsuva, meg atka stb. Az nem lesz jó úgy, majd használom rajok készítéséhez. Olyan anyagot tudtam szerezni ingyen, hát abból csináltam :)

Egyébként lehet, hogy a méhek nélkülünk egy idő után többre mennének. Mert ha eddig nem pusztultak ki, akkor nem gondolom, hogy mi emberek fogjuk megváltani a világot atkairtással. Inkább csak lassítjuk a megújulási folyamatot. De nyugi, nem hagyom őket magukra, hogy atkatenyészet legyen. Csak kicsit elmélkedtem

« Válasz #399 Dátum: 2015. Június 01. 18:29 »
Üdvözlök mindenkit!

Nagyon megörültem mikor rátaláltam erre a nagyon hasznos és rendkívül tanulságos oldalra és közösségre. Csak be szeretnék mutatkozni és a segítségét kérni a sok tapasztalt méhésznek, ha rászorulok, ha kérdésem van vagy megakadok valamiben.
Sándor vagyok 36 éves és már gyerekkoromban mindig édesapám mellett voltam, mikor a méheit gondozta. Majd 12 évesen  volt két család méhem, melyeket édesapám segítségével gondozgattam, Ő tanítgatott. Sajnos szüleim pár évre rá meghaltak és az élet elsodort ettől a gyönyörű világtól.
Idén, tavasszal elkapott a láz és mikor egy raj nálunk szerette volna megtalálni az új lakhelyét, égi jelnek véve elkezdtem tanulni, olvasni, tanulni és tanulni... Van néhány ismerősöm, néhány családos méhészettel. Náluk segédkezek néha és most már biztosan tudom, hogy jövőre szeretném két családdal elkezdeni ennek a csodás mesterségnek a tanulását.
Most még próbálom befogadni ezt a hatalmas információhalmazt, amit itt találtam, amit a könyvekből és a gyakorlatban szerzek. Kaptáraimat is én szeretném elkészíteni, de még nem döntöttem egyik mellett sem. Valószínűleg hunor rakodó lesz, de lehet fekvő NB18 :) Csodálattal olvasom ezt a témát, a sok tapasztalt méhész hozzászólását. Rendkívül tanulságos és elgondolkodtató.
Előre is köszönök minden segítséget és tanácsot, amit Tőletek kapok.
Egy rendkívül lelkes leendő méhész :)   

Sándor

« Válasz #400 Dátum: 2015. Június 01. 23:08 »
üdv

« Válasz #401 Dátum: 2015. Július 19. 12:26 »
Tisztelt Méhészklub Olvasók!
Ez a rendkívüli kánikula minden élőlényt csúnyán megvisel.
Így a méheket is.
Sokan most próbálják kipergetni a napraforgó mézet, majd cipirc haza a telephelyre.
A pergetés is külön mutatvány ott ahol már semmi hordás nincs, de ez még technikailag kivitelezhető.
Én a kijárószűkítők betevésével szoktam a munkát elkezdeni, hogy a méhcsaládok jobban távol tudják tartani a betolakodókat.
Most a rakodósoknak, a szöktetés óriási előnyt jelent!
Én akkor sem bánom, hogy "átálltam" mert a vándorlás, és az egyéb pakolási ceremónia nem igen hiányzik.
Az összes "pakolós" kaptár hátrányban van a konténerrel szemben, de a fekvősök is.
Én ebben a rovatban a vándorlásokról szeretnék most egy röpke gondolatsort írni.
A 32 év alatt sokszor évi 7 fel illetve 7 lepakolást vezényletem le, melyben aktívan részt vettem.
Rengeteg tapasztalatom, és egy csúnya balesetnek mondható marhaság is van a sorban.
A vándorlás, (legyen az bármilyen rövid is) a méhcsaládoknak óriási stresszt, megpróbáltatást jelent.
Sokan vándorlás után kezdenek panaszkodni, hogy nem is voltak meszesek!
Szerintetek ez véletlen?
Hát nem!
Az egyik szotyira való vándorlásomkor 3 NB18-a kaptár kicsúszott a spaniferek szorítása alól, mert a sofőr úgy gondolta, padlógázzal ugrat fel a földúton a dombra, melyben egy éles kanyar is volt.
Mind a 3 meszes lett, de egyik sem pusztult el!
A mostani kánikulában különösen oda kell figyelni a vándorlás lebonyolítására.
Aki 100 km-nél nem viszi messzebb a méheket, azoknak hajnalban ajánlom a szállítást.
Este még sokszor meghaladja a 30 fokot a hőmérséklet, és a "kedves gazda" még jól be is füstöli a méheket, majd panaszkodik, hogy gondjai vannak.
Vagy maradjon el az esti szállítás, addig amíg nem lesz normális az idő, vagy szállítsunk hajnalban.
Az sem baj ha van nálunk néhány kanna víz.
A menekülő térbe érdemes egy-egy pohárkával beönteni, vagy ne csodálkozzunk azon, ha a következő ellenőrzésnél nem találunk nyitott fiast.
Képesek az álcák alól leszívni a pempőt a vízhiány miatt!
Akinek nagyon szükséges csak azok vállalják a szállítást, és akkor is hajnalban.
A gyalog kaptárasok a középső alsó sorokra figyeljenek fokozottan.
Amennyire lehet, ide tegyétek a gyengébbeket.
Ha volt némi eltájolás (szélek) azok a méhcsaládok a teherautó szélső soraiba, és ha lehet előre kerüljenek.
A konténer szállítása biztonságosabb.
Ja és a szűz lépek.
Simán megolvadhatnak, a műlépek ha van még kiépítetlen, meghajlanak ha nem vagyunk a helyzet magaslatán.
Én most ebben a pokolban minden méhészeti munkát szüneteltetek.
Nem pergetek, nem vándorlok.
Inkább iszom egy jó hideg sört olvasóim egészségére!
Nagyernyei Attila

*

Kitin

• 934
« Válasz #402 Dátum: 2015. Július 19. 12:59 »
Nézzük a tour de francot!  Most megy. :)

*

Kitin

• 934
« Válasz #403 Dátum: 2015. Július 19. 13:01 »
Attila! Ezekről a vándorlási kalandokról írhatnál egy könyvet! Biztosan sokunkat érdekelne.

« Válasz #404 Dátum: 2015. Július 19. 21:01 »
Kitin!
Sokan úgy kezdenek méhészkedni, hogy a vándorlásról halvány lila pukijuk sincs.
Pedig a vándorlás nagyon komoly odafigyelést igényel.
Nem rég a Bajai Halfőző Fesztiválon találkoztam egy profi méhésszel.
Az idén is 3 akácon volt.
Nem erről beszélt, hanem arról, hogy 3 családja lefulladt, mert erősek voltak, és alulra kerültek.
A nyitott alj, és a teljes felületű felső menekülő is kevés a bomba méhcsaládok szállításához.
Pláne, ha az anyakorlátozás miatt az anyarácson a herék nem tudnak átmenni.
Simán lefullad a család.
Ne adj Isten a teherautón valami műszaki hiba, ami egy defekt is lehet.
Ezért kell a víz, hogy lehessen hűteni.
Van aki csak legyint, mert erre az a válasza, hogy 20 évig így csináltam ne okoskodjon senki.
Aztán mikor a méhek kiengedésekor Nógrádban a méz és a leszakadt viasz folyt ki az alsó kijárón, már tudta miről beszélek.
Igen, úgy fel tud izgulni a méhcsalád, ha nincs megfelelően előkészítve a szellőzés, hogy a viasz (szűzlépek) leszakadnak, meglágyulnak.
Teljesen mindegy a drótozás.
A magyar vasúti átjárókon sem illik száguldozni.
Egy kitaposott aknafedlap is kárt okozhat.
Földúton lépésben.
A vándorlás nekünk méhészeknek sem egy leányálom.
Fárasztó, különösen ha aznap pergettünk, és rohanás tovább.
A szotyiról nem kell rohanni, én is inkább várok egy hetet, de a méhek biztonsága, és kímélése mindennél fontosabb.
Senkit nem akarok megbántani azok közül akik az erdélyi kaptárt gyártják, de ki kell mondanom ezek a kaptárak egy kacatok!
Átalakítás nélkül nem ajánlom velük a vándorlást.
Egyszerűen kicsi a menekülő terük!
Ha valaki egy ilyenben komoly, termelő családot vándoroltat több száz kilométerre,ne csodálkozzon ha reggelere nem jön ki belőlük egy élő méh sem.
Több hibája is van, de mivel olcsó, nem számít.
Remélem nem sértettem meg senkinek az üzletét, de a sportszerűség ezt kívánja.
Minimum 9 cm-es menekülő tér kell, és az sem ártana, ha a tető néhány centivel túlnyúlna a sarokoszlopokon.
Mondjuk ez nem kizáró ok, csak hamarabb elrohad a kaptár.
Majd apránként írogatok ebbe a rovatba is, hogy okuljatok belőle.

Nagyernyei Attila