Köszi a válaszokat!
Én is nagyon örülök, hogy ennyien segítetek. Sajnos én is sok olyat hallok, hogy valaki belevág, mert mekkora biznisz a méhészkedés. Szerintem marhára nem nagy biznisz, ezért nem tervezem, hogy nagy méhészetem lesz. Sokan azt látják, hogy a méhész terepjáróval jár, azt gondolják, hogy csak lerakja a kaptárakat, aztán gyűlik a méz. Sokan vannak szerencselovagok, de ki fognak hullani, főleg aki nagy pofával áll a dolgokhoz, mert éppen van annyi tőkéje, hogy megvesz egy csomó családot, meg eszközöket. A természet mindig korrigál!Megunják az atka elleni küzdelmet, még pár év rossz akác stb. Válság miatt sokan kezdtek bele. A másik, meg ha megnézzük a méhészboltok kínálatát, megáll az ember esze. Ugyan kezdő vagyok, de nagyon sok mindent megcsinálok magamnak. Kaptárvasat sima laposvasból meghajlítok fillérekből, meg drótbeolvasztó trafók jó drágán. Akkutöltő fele annyiba kerül pl.
Kaptáraim 11 keretes, felső kijárós hunorok. Nem tudományosan csináltam ilyenre, hanem nagyapámnak voltak ilyen kaptárai, csak KB keretekkel. Ezért a fiókok magasságát kellett változtatni. Szóval 11 keretes fészek, és 11 keretes méztér. Közte anyarács, 1 cm vastag keretre fogatva. De rakok majd fel képeket este. Most gyártottam télen 10 darabot, így tavaszra lesz 17 db kaptáram. Egy ideig elég lesz, nem akarok többet, szeretném nagyon jól megtanulni a méheket kezelni.
Méhegészségügyis látta a méheimet ősszel, sajnos szomszéd méhészetben volt nyúlós. Egy család, azt el is égettük. Utána kétszer volt még megvizsgálni a szomszéd méhesben a méheket, de szerencsére nem talált semmit. Most tavasszal megint jön, mert átnyúló zárlat van. Remélhetőleg nem lesz semmi gond. Úgyhogy az első évben olyat is láttam. Nem örülök neki, viszont mondhatom, hogy szerencsés vagyok, mert első évben ilyet is láttam, tudom már, hogy mit kell nézni.