Szia Robi!
Jól látod, valóban kezdő méhész vagyok, tisztában vagyok azzal, hogy rengeteget kell még tanulnom.
De azt nem értem miért gondolod úgy, hogy kezdő méhésznek nem való csak a nagy keretes fekvő kaptár.
Vannak Nb rakodóim fél méztérrel, és van pár fekvő 18-as kaptáram.
A fekvő kaptár számomra egy káosz. Nem különül el úgy a méz és a fészek ahogy a rakodóban.
Pedig nem turkálom őket állandóan.
Szerintem a fekvő kaptárhoz, ahhoz, hogy jól működjön, sokkal nagyobb tapasztalatra van szükség.
Már két évvel ezelőtt amikor belevágtam akkor is a félkeretes rakodó volt számomra a legegyszerűbb.
Hogy miért nem azzal kezdtem? Mert mindenki azt mondta az nem kezdőnek való.
Jó ötletnek tűnt, hogy keresek magamnak egy mentort. Alig múltam 40, nem vagyok alkoholista, és a saját testsúlyom simán megemelem. Mégsem kellett senkinek, a tanulásért felajánlott ingyen munkaerő.
Persze csepegtetnek némi információ morzsákat, ha már itt van ez az új csávó a környékünkön mégsem lenne jó ha valami nagy hülyeséget csinálna.
Itt a fórumon sokkal többet tanultam tőletek, ezer hála érte.
A könyvekből is sokat tanultam, de attól nem lehet kérdezni, ha valamit nem értek.
Most úgy gondolom, hogy nem szeretnék több ezer családdal méhészkedni, ezért nem is az érdekel igazán, hogyan és miért lettek Antiék nagy méhészek.
De az mégiscsak elgondolkodtató, ha valaki úgy tud sikeresen méhészkedni, hogy huszonakárhány telephelyen vannak méhei, és nem dől össze a rendszer. Úgy gondolom itt nem elég a jó szervező készség, nem elég az, hogy tapasztalt méhész. Optimális kell legyen minden, különben túl sok idő megy el és nem érnének a végére.
Vajon melyik kaptár előnyösebb, a családoknak (a rakodónál) a 9, vagy a 10 keretes? Vagy talán 11-12?
És a méhésznek?
Melyiket tart kevesebb ideig átvizsgálni, lefújni, pakolni?
Melyiknél működik hatékonyabban egy méhészet?
Vagy azért nem kapok ezekre a kérdésekre választ mert más ezen még nem gondolkodott el?